Hoi, Ik ben nieuw op dit forum, maar aangezien ik nog heel veel vragen heb waar ik geen duidelijke antwoorden op krijg in het ziekenhuis, hoop ik dat jullie mij kunnen helpen. Ik ben nu ongeveer 2 jaar bezig met zwanger worden (ben inmiddels 32). Het eerste half jaar kwam er geen menstruatie, zodoende dat ik naar de huisarts ben gegaan. Deze heeft me doorverwezen naar het ziekenhuis, alwaar ik gestart ben met Duphaston en Clomid. Dit heb ik ongeveer 6 maanden gedaan tot de maximale dosering, waarna ze geconstateerd hebben dat clomid bij mij niet werkt. Mijn folikels blijven heel klein en bouw nauwelijks baarmoederslijmvlies op. Toen overgegaan naar Gonal-F. Ook dit heb ik ongeveer 5 maanden geprobeerd tot aan de maximale dosering (150), maar wederom zonder succes. Geen enkele eigroei geconstateerd. Inmiddels prik ik met Menopur, een hormoonprik die zowel FSH als LH bevat. Ik zit nu op dosering 150, maar nog steeds nul verandering. De arts gaf aan dat dit het laatste medicijn is wat ze bij mij kunnen proberen. Dat is wel schrikken natuurlijk. Nu vroeg ik me af: kan je IVF doen als je eitjes niet natuurlijk groeien? Kunnen ze ook buiten je baarmoeder groeien / springen / bevrucht worden? Heeft iemand anders dit ook wel eens meegemaakt? Ik hoor het graag, begin hier toch wel steeds verdrietiger en angstiger over te worden. Alvast dank!!
Tijdens een IVF behandeling kun je een hogere dosis Gonal-F of Menopur krijgen, dus het lijkt mij een mogelijkheid. Vraag informatie aan je arts over jou situatie i.c.m. een IVF behandeling. Tijdens een IVF behandeling groeien de eitjes niet 'natuurlijk', ze worden gestimuleerd door de hormonen (GF / Menopur). De eitjes rijpen in je lichaam en worden buiten je lichaam in een laboratorium bevrucht.
Geven ze je verder helemaal geen advies? Ik vind zo lang proberen zonder resultaat eigenlijk van de gekke (tenzij het zkh een goede reden heeft). Zelf reageer ik niet optimaal op een hormoonbehandeling, maar er rijpt wel een eitje. Echter voor IVF kreeg ik de maximale dosering (225) en was ik blij met elk extra eitje dat zou groeien. Bij mij komt het door een lage AMH (hebben ze die bij jou al bekeken?). Het betekend dat ik een laag eireserve heb. In jouw geval zal ik dat zeker navragen en ook meteen vragen wat ze hier voor je kunnen betekenen. Mocht je er geen vertrouwen in hebben, in Duitsland is meer mogelijk met dubbele medicatie (Gonal + Menopur). Zoek maar eens op laag AMH hier op het forum, dan komen wel voorbeelden naar voren. (natuurlijk geen idee of dat de oorzaak is, maar hoe meer info, hoe meer je kunt bespreken in het ziekenhuis). Gegeven is dat je een eicel (van jezelf of donor) en een zaadcel nodig bent voor een bevruchting. Ik duim voor jullie!
Begrijp ik nu goed dat je zowel met Clomid, Gonal f als Menopur nog geen enkele keer een eisprong hebt gehad? Bij welk ziekenhuis ben je onder behandeling? Hebben zij je AMH waarde al geprikt? Deze waarde zegt iets over je eicelvoorraad (dus over of je al tegen de overgang aan zit of niet). Bij IVF wordt er in Nederland meestal gestart met 150 eenheden gonal f. Daarmee zouden er dan meerdere follikels moeten groeien, maar blijkbaar is dat bij jou dus niet zo. De dosis kan in Nederland verhoogd worden tot ongeveer 225 eenheden gonal f, maar of dat wel meerdere follikels oplevert (aangezien 150 niks doet) is even de vraag. Persoonlijk zou ik je aanraden om zo snel mogelijk je AMH waarde te laten bepalen, zodat je in ieder geval uitsluitsel hebt over of je in de overgang zit of niet. Als dat niet zo is, dan zal er verder onderzoek gedaan moeten worden wat er dan wel aan de hand is. Mocht je wel vervroegd in de overgang zitten, dan heb je geen tijd te verliezen. In beide gevallen zou ik je willen aanraden om zo snel mogelijk voor een second opinion (en behandeling) naar Gent of Dusseldorf te gaan. Kijk ook even deze aflevering Zorg.nu - 4-10-2016 - TVblik van zorg.nu. Deze uitzending gaat over dat ze in het buitenland veel verder zijn als het gaat om vruchtbaarheidsbehandelingen. Toevallig wordt er daar een stel gevolgd waartegen in NL ook werd gezegd dat ze niets meer konden doen, maar die inmiddels via het ziekenhuis in Gent 2 kindjes hebben. Zelf helaas ook de ervaring dat ze in Nederland veel te lang doorsukkelen met behandelingen die niet aanslaan. Ik ben toen naar Dusseldorf gegaan en daar zwanger geraakt.
Om hier nog even op te reageren. Nee, je kunt geen IVF doen als je eitjes niet groeien. Sterker nog: voor IVF zullen er meerdere follikels tot rijping moeten komen. Zodra deze de juiste grootte hebben, worden die buiten het lichaam bevrucht. Het is dus noodzakelijk dat er follikelgroei is om IVF te kunnen doen. Zie verder mijn vorige bericht m.b.t. AMH-waarde en buitenland.
Dank allemaal voor jullie reactie, heel fijn om iets meer duidelijkheid te krijgen. En ook een luisterend oor. In mijn ziekenhuis (OLVG in Amsterdam) is dat helaas niet het geval. Nee ik heb nog nooit een eisprong gehad, en nog nooit een eitje dat gegroeid is. Ze blijven allemaal rond 5mm: zowel bij hoogste dosering clomid, als bij 150 Gonal, als bij 150 Menopur. Ze hebben al meermaals mijn bloed geprikt, maar ik heb ze nog nooit over AMH gehoord. Ik durf dus aan te nemen dat dit nog in orde is, anders hadden ze wel aan de bel getrokken. Ze willen nu dat ik doorga met de menopur tot 225. Maar ze hebben aangegeven dat er daarna geen opties meer zijn. Denken jullie dat ze nog IVF bij mij zouden kunnen proberen? In een keer een hoge dosering? Dank voor het doorsturen van het TV programma, dat ga ik eens kijken. In welk ziekenhuis in Duselforf ben je geweest? Hoe zit dat met je zorgverzekering? Dankjulliewel, heel blij met jullie berichtjes!
Hebben ze ook met je besproken waarop je allemaal bent getest? Het lijkt me een vreemde gang van zaken dat ze je wel op medicatie zetten, maar geen uitslagen bespreken. Er zijn meerdere oorzaken waarbij een eisprong uit kan blijven en lijkt me (vooral gezien de arts zegt dat een dosering van 225 de laatste kans is) toch wel dat alle opties zijn onderzocht. Ik weet ook niet of je een digitaal dossier hebt bij het ziekenhuis waarbij je je waarden na kunt kijken? (heb ik bij de mijne wel). Er zijn meerdere oorzaken waarbij een eisprong uit kan blijven, op internet lees ik onder andere over PCOS, schildklierproblemen en cystes. Laag AMH (richting overgang) gaf ik al aan. Dus het is gewoon belangrijk om te onderzoeken wat de reden is en niet alleen maar proberen met medicatie. Of, als ze het wel hebben onderzocht, jou dat duidelijk laten weten. Als je bij het OLVG het gevoel hebt dat ze niet naar je luisteren zou je een ander ziekenhuis kunnen overwegen of eens duidelijk met hen in gesprek gaan. Ik lees dat VU en AMC IVF klinieken in Amsterdam zijn, je zou eens ervaringen kunnen opzoeken. Zelf was ik totaal niet tevreden met een ziekenhuis en ben ook overgestapt, toen werd ineens wel alles onderzocht. Het is jouw lijf en jullie wens. Hoe ver je wilt gaan is een persoonlijk iets. Dat in behandelingen en afstanden tot ziekenhuizen (buitenland loopt voor en mag/kan meer). Wat vergoed wordt kun je bij je verzekering navragen en ook op het forum staat veel advies. Ook zou je contact op kunnen nemen met Freya en hen om advies vragen wat een goede stap zou zijn. Laat je ajb goed informeren en zorg voor duidelijkheid.
Als je geen goed gevoel hebt bij je ziekenhuis, dan kan ik je maar 1 advies geven: stap zo snel mogelijk over naar een ander ziekenhuis waarbij je wel het gevoel hebt dat je serieus wordt genomen. Als je in Nederland wil blijven, wend je dan in ieder geval tot een academisch ziekenhuis en niet tot een streekziekenhuis. Maar nog beter: ga naar het buitenland. In Nederland wordt er gewerkt met protocollen. Je moet x keer het één proberen, als dat niet werkt ga je x keer het volgende proberen. Onderzoek wordt niet of te weinig gedaan. Er wordt gewoon geprobeerd wat in het protocol staat en men hoopt dan maar dat het werkt. Voor de meeste mensen werkt er vroeg of laat wel iets, maar sommige mensen hebben een behandeling op maat nodig die niet in de protocollen voorkomt. In het buitenland is het juist omgedraaid. Daar onderzoeken ze eerst alles en daar krijg je gelijk een behandeling op maat. Ik moest zelf in Nederland IUI doen (inseminaties i.v.m. slecht zaad). De zaadkwaliteit was echter dusdanig slecht dat dit weinig zin had. Ik had zelf e.e.a. uitgezocht op internet waardoor ik al wist dat dit geen kans had, maar het ziekenhuis bleef volhouden dat het wel kans had. Wat bleek: volgens het protocol moest ik 12x IUI doen voordat ik voor IVF in aanmerking zou komen. Ik ben op een gegeven moment, na ongeveer de helft van deze IUI behandelingen, op eigen initiatief naar Dusseldorf gegaan en daar zijn zowel mijn man als ik onderzocht. Conclusie: IUI was zinloos met deze zaadkwaliteit. Enige optie zou ICSI zijn (een vorm van IVF die wordt toegepast bij slechte zaadkwaliteit). Dit hebben we gedaan en ik was gelijk zwanger. Natuurlijk hebben we ook veel geluk gehad daarmee, dat realiseer ik me, maar we kregen dan ook eindelijk een behandeling die op ONS was afgestemd ipv een behandeling via een protocol dat 'voor de meeste stellen wel werkt'. Als je in Nederland met je vruchtbaarheidsproblemen mooi binnen de grenzen van de protocollen past dan kun je hier prima geholpen worden, maar als je iets afwijkends hebt of iets dat meer onderzoek behoeft, dan ben je de pineut. Dit wordt overigens ook wel duidelijk in het programma waarop ik je tipte. Wij zijn zelf in Dusseldorf in het VivaNeo Kinderwunschzentrum geweest. Daar werken overigens ook Nederlandse gynaecologen. Éen van hen was ook te gast in het programma van zorg.nu. Ze hebben ook een Nederlandse site en een Nederlands informatienummer. Overigens is dit dus geen ziekenhuis maar een privékliniek (met erg persoonlijke, prettige benadering!). Mocht je meer willen weten, hier op zwangerschapspagina is er ook een topic waar alleen maar vrouwen zitten die in Dusseldorf onder behandeling zijn (of zijn geweest). Wat betreft verzekeringen: bij welke verzekering zit je nu? Je kunt in je polisvoorwaarden kijken wat je vergoed krijgt in het buitenland. Of je belt je verzekering even op en vraagt het. Mocht dit niet toereikend zijn, dan kun je het beste per 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar die wel een passende vergoeding heeft voor dit soort behandelingen in het buitenland. (Tip: maak nu wel al een afspraak in Gent of Dusseldorf voor een intake of second opinion als je dit overweegt, want zowel in Gent als Dusseldorf is er enkele weken wachttijd. Met een beetje geluk kun je daar dan rond januari terecht rond het moment dat je nieuwe verzekering ingaat). Je zou voor die tijd natuurlijk ook al voor een second opinion naar Gent of Dusseldorf kunnen gaan. Dit moet je zorgverzekeraar sowieso vergoeden, of op z'n minst gedeeltelijk. Zoals Hagedisje al aangeeft is het inderdaad belangrijk dat er wordt onderzocht waarom jouw follikels niet groeien. Dat kan inderdaad verschillende oorzaken hebben. Het mag duidelijk zijn dat ze je pas een passende behandeling kunt krijgen als bekend is wat er aan de hand is. Nu wordt er van alles uitgeprobeerd en jij als patiënt moet het maar allemaal ondergaan, alsof het lichamelijk en geestelijk niks is :x Op je vraag of IVF met hogere dosis mogelijk is: dat is dus afhankelijk van wat er aan de hand is. Dat zal eerst onderzocht moeten worden. Overigens geef ik je in Nederland weinig kans op een IVF poging met hogere dosis, omdat ze hier vanwege de protocollen gebonden zijn aan een maximum dosis aan medicijnen. In het buitenland gaan ze tot het dubbele. Dit zou bij bepaalde problemen (zoals laag AMH) een optie kunnen zijn. Je schrijft dat je ervan uit gaat dat je AMH waarde goed is, omdat je hier niets over hebt gehoord. Helaas kun je daar in Nederland niet vanuit gaan. Er worden wat standaard bloedonderzoeken gedaan, maar er wordt ook nog steeds veel niet onderzocht. Denk bijvoorbeeld aan de werking van de schildklier of je AMH-waarde. Dat doen ze in NL helaas niet standaard en zelfs na aandringen doen sommige ziekenhuizen nog lastig. Ik denk dus eerder dat het bij jou ook gewoon niet geprikt is en dat je er daarom nooit wat over hebt gehoord. Hetgeen wat je beschrijft klinkt in ieder geval nogal zorgwekkend. Daarmee wil ik niet zeggen dat er per definitie iets erg aan de hand is, maar het is wel zorgwekkend dat ze je zonder fatsoenlijke onderzoek maar gewoon wat verschillende medicijnen laten proberen zonder eerst de oorzaak te onderzoeken :x:x:x
Nee, ze hebben me helemaal niets laten weten! Ik ben afgelopen jaar wel 50x in ziekenhuis schat ik, en elke afspraak duurt minder dan 5 minuten. Alleen heel snel een echo of bloedprikken en ik word weer op pad gestuurd. De enige oorzaak die ze me ooit gegeven hebben is dat ik te weinig (vrouwelijke) hormonen in mijn lichaam heb. Maar hoe hard ik ze ook aanvul, er lijkt niks te veranderen. Hele vervelende ervaring overall en denk inderdaad dat ik door moet gaan kijken. Vind het wel vervelend t.o.v. het ziekenhuis, en iedereen kent me er nu wel bij naam.
Het is vooral vervelend voor jezelf!! Zo te zien hebben onze berichten elkaar gekruist. Ik had nog gereageerd 4 minuten voor jou.
Ik reageerde pas bij 225, dan had ik wisselend 1, 2 of 3 eitjes, maar toen ik 25 meer spoot had ik er gelijk 8. In jouw geval zou ik inderdaad eerst om meer onderzoeken vragen, en als ik zo aan het lijntje werdt gehouden stapte ik over. Heel veel succes!
Hoi Beer84, Wat een lijdensweg, al twee jaar die onzekerheid! Ik loop ook bij het OLVG, nu ruim een jaar, en ik deel jouw ervaring dat ze niets zeggen, je moet zelf overal achteraan en doorhameren en nabellen als je iets wil weten, als je ze al te pakken krijgt. Mijn probleem was ook, net als bij jou denk ik, dat iedereen daar tijdens controles en behandelingen zijn of haar ding uitvoert, maar dat niemand naar het verloop, het grote geheel lijkt te kijken. Ik heb ook echt tot voor kort overwogen over te stappen. vier maanden terug ging ik weer naar een echo, na mijn derde IUI was dat, en toen had ik me heel goed voorbereid, vragenlijst uitgewerkt en ik had me echt voorgenomen niet weg te gaan zonder een antwoord op al mijn vragen. Toen had ik een coassistent die ik daar nog nooit gezien had die natuurlijk nergens antwoord op had en niets van mijn geval wist. Ik was zo teleurgesteld dat ik vrijwel meteen heel erg begon te huilen, maar dat was blijkbaar wat er nodig was. Ik zei dat ik er geen vertrouwen in had, niet in de behandeling maar ook niet in hen, en dat ik een afspraak wilde met mijn eigen arts. die had toen geen tijd, ze kwam wel even langs, en de afspraak moest nog zes weken wachten, maar toen hebben we een hele fijne evaluatie gehad waarin ze mijn twijfels serieus nam en al onze vragen beantwoorde. en ze gaf toe dat de behandeling zoals ik vertelde dat het tot dan toe was gegaan (ze had blijkbaar geen idee), inderdaad niet ideaal was. Sindsdien is alles eigenlijk anders. Het is helaas niet anders dat je steeds iemand anders treft met de echo's, inseminaties, etc. maar ik zorg er nu voor dat ik minstens elke drie maanden een afspraak met haar heb om te evalueren. ik vind dat het ziekenhuis dat zelf moet plannen maar zo niet dan niet, doe ik het zelf wel. mijn advies is dus: niet afwachten, regelen! voor wat betreft IVF zonder gerijpte eitjes, dat kan geloof ik niet, minimum voor een punctie is drie dacht ik. maar gisteren las ik toevallig ergens over een techniek (in belgie) waarbij ze ongerijpte eitjes puncteren en die buiten het lichaam laten rijpen, IVM: Onderzoekers ontdekken goedkoper alternatief voor IVF - Het Nieuwsblad IVM (in vitro maturatie) is een behandeling waarbij onrijpe eicellen in het laboratorium tot rijping worden gebracht. Voor sommige vrouwen is het een mogelijkheid om onrijpe eicellen uit de eierstokken te halen via een punctie. Deze onrijpe eicellen worden daarna in ongeveer dertig uur in het laboratorium tot rijping gebracht en daarna kunnen ze bevrucht worden via IVF of ICSI. Deze zogenoemde In Vitro Maturatie (IVM) is een nieuwe voortplantingstechniek en heeft als grote voordeel dat vrouwen de hormonale stimulatie van de eierstokken niet hoeven te ondergaan. Hierdoor is de behandeling een stuk minder belastend en is er bijvoorbeeld minder kans op overstimulatie van de eierstokken. De techniek is veiliger en goedkoper dan een IVF-behandeling. Het grote nadeel is dat de techniek nog minder efficiënt is, omdat het technisch lastiger is om eicellen te verkrijgen. Ook wordt nog onderzocht wat het eventuele effect is op de kinderen die geboren worden uit IVM. Wetenschappelijk onderzoek Wereldwijd zijn er naar schatting zon 1100 kinderen geboren via deze techniek. De beroepsverenigingen van gynaecologen (NVOG) en klinisch embryologen (KLEM) hebben onlangs besloten om IVM in Nederland te introduceren in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Het wordt in Nederland dus nog niet vaak toegepast. In België wordt IVM sinds 2010 toegepast. De embryos die ontstaan uit IVM zijn vooralsnog minder levensvatbaar, waardoor de techniek alleen wordt aangeboden aan mensen bij wie IVF niet mogelijk of wenselijk is. dat zou dan iets voor jou kunnen zijn. weet je iets over het aantal eitjes dat door jou lichaam wordt klaargezet? als je wilt bomen over de artsen in het olvg mag je me een pm sturen! welke arts heb je? ik Dr. K
Wow, veel dank voor je super uitgebreide mail. Super lief dat je er zoveel tijd voor neemt om uit te leggen. Als ik dit allemaal zo lees kan het echt niet hoe het nu loopt - hier ga ik actie op ondernemen. Ik ga zowel de VU als ook Dusseldorf benaderen. Kijk er erg naar uit dat ik in handen kom van experts waarbij ik het gevoel hebben dat ze me echt verder willen helpen.... Veel dank!!
Veel succes! Houd je ons in hier op de hoogte? Kan ook handig zijn voor andere dames die tegen hetzelfde aanlopen in de toekomst!
Heel veel succes! En idd, zou leuk zijn als je ons op de hoogte wilt houden. En als je een luisterend oor nodig hebt, inbox staat altijd open