Hallo! Ik heb een vraagje. Bij mijn vorige bevalling ben ik bevallen op 39+6 via inleiding. Wel een vaginale bevalling. Toen ik met mijn dochtertje op de kamer lag, wilde ik haar na ongeveer 1 uur aanleggen en borstvoeding geven. Maar omdat ik heel vlakke tepels had, ging dit heel moeizaam. Bovendien kwam er bijna niets uit! Ik ben dan beginnen kolven en heb het colostrum zo gegeven, aangevuld met kunstvoeding. Pas na 4 dagen kwam de borstvoeding op gang via kolven en kon ik de kunstvoeding achterwege laten. Via hulp van kraamzorg heb ik dan toch geleerd hoe ik live borstvoeding kon geven en vanaf toen heb ik live gegeven, afgewisseld met kolven, zodat ik ook nog eens naar de winkel kon enzo. Mijn vragen: 1) hoelang na de geboorte moet je kindje eten? Is 1 u te lang of te kort? 2) is het normaal dat er in het begin bijna niets uitkomt? Kwam dit door de inleiding of is dit bij iedereen zo? 3) als er zo weinig uitkomt, eet je kindje dan niet te weinig die eerste dagen? Bedankt voor jullie reacties!
Ja het is normaal dat er bijna niks uit komt de eerste dagen gaat het om druppels. Die paar druppels zijn dik en geel, het colostrum. Dat is zeer voedzaam, vergis je niet. Baby's drinken de eerste dagen weinig qua volume (het maagje is echt piepklein) maar komen daarom wat vaker om de productie op gang te helpen. Hey maagje groeit samen met de productie. Ik leg altijd na de geboorte z.s.m. aan. Minstens binnen een uur, maar de jongste lag na 10 min al even aan. Daarna wilde hij 17 uur niets meer. Ik was uiteraard álles wat ik wist vergeten dus ik was erg bezorgd. Maar het is heel normaal dat ze de eerste dag misselijk zijn en niet willen drinken. Aanvullen met kunstvoeding zeker niet doen. Dan komt de borstvoeding moeilijker op gang omdat het een kwestie is van vraag en aanbod. En als zijn buikje al vol is met kunstvoeding zal hij geen vraag hebben en jij steeds minder aanbod.
Ja, het is volkomen normaal dat er in het begin nauwelijks iets uitkomt. Je kindje moet dit zelf op gang brengen, door heel veel te komen drinken. Het wordt aangeraden om je kindje binnen het uur na de bevalling aan te leggen. En daarna zo vaak hij wilt, maar best max twee uur tussen laten (en dat is dan geteld vanaf het begin van de voeding. Hoe vaker je aanlegt hoe sneller alles echt op gang zal komen. Aanvullen met kv is alleen gewenst als je kindje echt extreem afvalt. Anders verstoor je net dat natuurlijke proces van vraag en aanbod: je kindje zal door de kv minder vaak willen drinken, en daardoor denkt je lichaam dat het minder melk moet maken.
Aanleggen het liefst binnen het uur, maar de jongste heb ik ook al eerder aangelegd. Hij lag op mijn buik al een beetje te zoeken dus toen heb ik hem gelijk aangelegd. Eerste 2 dagen kwam er helemaal niks uit, maar met regelmatig aanleggen kwam het vanzelf op gang. In principe heeft je baby een reserve van 24 uur. Mijn oudste werd geboren met vocht tekort dus die is wel 2 dagen bijgevoed nadat ik hem had aangelegd. Jongste hebben we alleen de eerste nacht met een spuitje 2 ml kv gegeven omdat hij bleef zoeken en happen en niet kon slapen. Maar in principe zou bijvoeden niet nodig hoeven zijn.
Hier in het begin ook echt druppelwerk, maar na regelmatig aanleggen werd het steeds meer. Heel normaal! Het maagje is ook echt nog heel klein, dus beter vaak een klein beetje drinken dan in 1x een heleboel. Voor de bloedsuikerspiegel is vaker kleine beetjes ook beter. Na de geboorte van mijn jongste moest ik met spoed naar de ok, pas vier uur later zag ik haar weer en in die tijd heeft ze wel een flesje gehad. Daarna kwam het prima op gang, gelukkig! Maar idealiter leg je toch zeker binnen een uur even aan de eerste keer.
Aangepakt en gelijk aangelegd. Aan de borst kon ik ook prima kennis maken. Veel aanleggen is ook nog eens goed voor het krimpen van je baarmoeder.
Ik ben het eens met bovenstaande reacties. Daarnaast is huid op huid contact direct na de geboorte ook erg belangrijk. En probeer de baby dan ook aan te leggen. Als dit niet lukt schiet dan niet in de stress. De eerste evt. afgekolfde druppels zijn de eerste dag echt wel genoeg. De baby heeft een buffer mee om de eerste drie dagen te overleven. Daarna moet hij echt wel gaan drinken. Maar als je hem vaak aanlegt zal hij op dag 1 of 2 echt wel al gaan drinken. Een inleiding is minder natuurlijk dan een spontane bevalling, maar hoeft geen invloed te hebben op de borstvoeding. Ik heb bij mijn eerste zoon een geplande keizersnede gehad en toen lukte de borstvoeding ook gewoon. Je kindje wordt in de eerste week dagelijks gewogen door de kraamhulp. Dus aan de hand van het gewicht kun je zien of hij genoeg drinkt. Is dat niet het geval kun je in overleg met de kraamhulp of lactatiekundige eventueel wat gaan bijvoeden.
Ik sluit me aan bij de reacties hierboven. Als je je afvraagt of je kindje genoeg binnen krijgt, kijk dan inderdaad naar het dagelijkse weegmoment. Eén keer per dag wegen (de eerste week) is voldoende om te zien of je kindje niet teveel afvalt en op tijd weer begint aan te komen. De kraamzorg weet precies wanneer de verloskundige ingeschakeld moet worden. En de verloskundige kan dan aangeven of bijvoeden met kunstvoeding noodzakelijk is. Na de kraamweek, kun je eventueel wekelijks bij het consultatiebureau gaan wegen. Dat kan meestal ook wel zonder afspraak. (Gewoon even binnen lopen, zelf wegen en weer wegwezen.) Alleen als je daar behoefte aan hebt om het bij te houden. Ik heb dat bij de oudste wel een paar weken gedaan. Bij de jongste had ik er voldoende vertrouwen in om het zonder wegen te doen, maar gewoon te letten op het aantal plasluiers en het feit dat onze zoon tevreden leek.