Ik heb mijn vraag gesteld aan uvw hier op het forum, maar zij kunnen mij niet helpen. Misschien iemand hier? Ik werk als enige werknemer bij een bedrijf. Ik werk nu 4 dagen (30 uur) maar wil na de bevalling 3 dagen gaan werken ( 24 uur en 6 uur ouderschapsverlof). Nu heeft mijn werkgever een ongeluk gehad en kan niet meer volledig meewerken. Ik heb aangegeven minder te willen werken en daar heeft hij nu 2 weken over nagedacht. Gisteren zei hij tegen mij dat het waarschijnlijk niet kan dat ik 3 dagen ga werken en dat ik gewoon 4 dagen moet werken. Omdat hij denkt dat we het anders niet gaan redden qua werk. En hij heeft geen ZIN om iemand erbij aan te nemen. Kan dat zomaar? En als ik daar niet mee akkoord ga moet ik dan ontslag nemen? Ik wil daar graag blijven werken maar wel 3 dagen. __________________
Hoi Suusje, Jij hebt gewoon recht op OV. Gezien jij de werknemer bent is het niet jouw verantwoordelijkheid of "jullie het gaan redden" of niet. De verantwoording ligt bij de werkgever om ervoor te zorgen dat als er een werknemer (maakt niets uit of hij er 1 of 100 in dienst heeft) hetzij zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof of watvoor verlof dan ook, waar je recht op hebt, wil opnemen dat hij voor vervanging zoekt voor deze lange periodes. "Geen zin om iemand erbij te nemen" daar heb jij totaal geen boodschap aan. Jouw werkgever kan jouw wel weigeren om een bepaalde dag ov op te nemen. bv. woensdagen onwijs druk op de zaak/bedrijf/instelling whatever en jij wil graag de woensdagen vrij (ov-dagen). Dit zal hij kunnen weigeren gezien de drukte die dagen. Maar je ov weigeren kan hij niet. Voet bij stuk houden dus, is je goed recht! Suc6! Edit: Hij kan en mag je hiervoor niet ontslaan en je moet zeker geen ontslag nemen omtrent deze reden. Jouw baas weet dat zijn werknemers recht hebben op ov totdat het kind 8 jaar oud is. Sterker nog, mocht je een kind hebben die volgende maand 8 wordt en ben jij 8 maanden zwanger mag je voor de baby aansluitend op je zwangerschapsverlof opnieuw ov aanvragen voor je, dan nog ongeboren, kindje. Mag en kan gewoonweg niet geweigerd worden door werkgevers.
Werkgever mag weigeren ivm zwaarwegende redenen, en ik kan me voorstellen dat een bedrijf met maar 1 werknemer serieus problemen kan krijgen bij het toekennen van OV in dee situatie. Hij moet dit uiteraard wel hard kunnen maken. De reden "geen zin om iemand extra aan te nemen" is uiteraard GEEN goede reden. Dus gewoon een aanvraag indienen voor het verlof (schriftelijk) en laat je werkgever dan maar komen..... ook vragen opm een schriftelijke reactie!!!! En wanneer je langer dan 2 jaar bij deze werkgever werkt mag je ook obv de Wet Aanpassing Arbeidsduur (WAA) vragen om minder te gaan werken, ook dit kan alleen om zwaarwegende redenen worden geweigerd. Maar ik zou eerst OV proberen. En laat je anders bijstaan door een vakbond of juridisch loket.
Je hebt idd recht op OV, maar er zit wel een maar aan. Je baas mag in principe je OV niet weigeren als je om de basisregeling vraagt, dus een jaar lang de helft van je werktijd OV. Alle andere regelingen mag je baas weigeren. Ik kan me voorstellen dat je baas liever heeft dat je de helft opneemt omdat het makkelijker is om voor 15 uur iemand te vinden, dan voor die 6 uur. Hier de officiele wettekst: Klik. O ja, schriftelijk aanvragen moet sowieso, 4 maanden voor de ingangsdatum en je werkgever moet ook schriftelijk laten weten of hij het er mee eens is of niet. Krijg je geen reactie, dan zou je er vanuit kunnen gaan dat het goed is. (of dat de werkverhouding ten goede komt is een tweede) Overigens geld de wet Aanpassing Arbeidsduur alleen als je in een bedrijf werkt met meer dan 10 werknemers. Je moet minstens een jaar in dienst zijn, wat Hopmarjanneke bedoelt is dat je maar 1x in de 2 jaar om een aanpassing mag vragen. (vul ik even in voor je, roep maar als het niet goed is... )
Bedankt voor de duidelijke reakties! Hier kan ik echt wat mee. Ik vind het wel jammer dat het zo "moeilijk" moet. Ik werk er al 8 jaar en ben er altijd, altijd op tijd, neem nooit vrij (alleen vakantie) en eigenlijk nooit ziek. Maar het word tijd dat ik aan mezelf ga denken!
Ik heb trouwens een handwerk/vakwerk beroep waar geen opleiding voor is en wat niet heel veel mensen doen. Het is daarom ook niet makkelijk om er iemand bij te vinden.
Misschien dat dat dan wel een reden kan zijn om het te weigeren. Hij zou het op "zwaarwegend bedrijfsbelang" kunnen gooien. Maar dan nog mag je baas de basisregeling niet weigeren.
Ik blijf erbij hij MAG je het niet weigeren, dat zowieso. Maarreh... hoe gaat hij het dan doen tijdens je zwangerschapsverlof? Ik denk even met je mee (eigenlijk met je baas,hh).... Is het mogelijk dat hij iemand voor een bepaalde periode aanneemt die jullie samen of jij kan inwerken voordat je met zwangerschapsverlof gaat...? Hij moet het straks toch zeker 3 mnd alleen doen.
@dani3lle: In de wet staat toch echt dat een werkgever alle regelingen mbt ouderschapsverlof, *behalve* de basisregeling, mag weigeren, alleen moet hij dat wel onderbouwen. Hij kan niet zomaar zeggen: "dat wil ik niet, pech gehad." In het geval van TS, die een specifiek beroep heeft, kan ik me voorstellen dat een werkgever niet blij is met ouderschapsverlof. Edit: Ik vraag me idd ook wel af hoe hij dat gaat doen in het zwangerschapsverlof?
Je hebt gewoon recht op ouderschapsverlof, maar zodra je verlofuren op zijn ben je wel weer verplicht 4 dagen te werken.
@Bluesky: de reden waarom ik dat zo zeker weet is dat ik zelf voor een departement van de overheid werk. Iedere ouder heeft recht totdat hun kids 8 jaar oud zijn op 26 x hun wekelijkse arbeidsduur aan ov. Het enige waar een baas "moeilijk" over mag doen is jouw invulling die je eraan wilt geven. Dat het "lastig" is voor de baas dat zijn enige werknemer en zwanger is en ov wilt opnemen, begrijp ik. Maar dat zijn aangelegenheden waar je als baas zeker rekening mee moet houden wanneer je mensen indienst neemt. Volgens mij is het ook nog zo dat als je een (klein/groot) bedrijf runt zoals dat waar TS werkt, je je als werkgever voor dit soort situaties kan verzekeren. Gezien de baas in dit geval over één werknemer beschikt, is het de vraag of dat wel zo verstandig is (gezien de pos/neg. omzet en de bereidwilligheid v/d baas) @TS: lastige situatie voor je, zonder meer. Jouw baas die min of meer een groot gedeelte van de verantwoordelijkheid v/d zaak bij jouw neerlegt in dit geval. Eveneens de baas die met de handen in het haar zit en eigenlijk niet weet hoe hij dit moet aanpakken en moet regelen zodat het geen (wellicht financiële) chaos wordt. Ouderschapsverlof | Rijksoverheid.nl
@ Dani3lle....je hebt toch niet helemaal gelijk hoor Deze citaat komt letterlijk uit jouw geplaatste link.. Bij al deze maatregelen blijft wel gelden dat de werkgever geen nadeel mag ondervinden van het ouderschapsverlof van de werknemer. Het zwaarwegend bedrijfsbelang blijft van kracht. Hierdoor blijft het voor werkgevers mogelijk om verlof te weigeren als de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt. Dus als het bedrijf zwaar hinder zou ondervinden mag er geweigerd worden. Ts...ik hoop natuurlijk van harte dat het voor jou gaat lukken.
Het is inderdaad een lastige situatie. Ik weet ook niet hoe hij het gaat doen tijdens mijn verlof. Hij kan nog best wel veel zelf doen hoor, maar niet alles. En hij krijgt hulp van anderen. Nu besteed hij een hoop uit omdat het ongeluk van hem nog niet lang geleden is en hij nog herstellende is. Maar ik denk dat als hij tot eind december goed blijft oefenen en naar fysio gaat dat hij goed hersteld. Er zit nu ook al behoorlijke vooruitgang in. Ik wil heel graag daar blijven werken, maar vind het echt niet fijn dat het op zo'n manier gaat. Het maakt het er allemaal niet leuker op. En ik weet dat hij mij niet kwijt wil. Dus ik hoop dat we eruit komen en dat ik dus 6 uurtjes minder kan gaan werken.
Als het specialistisch werk is dan zal je werkgever nog verder van huis zijn als je helemaal vertrekt toch? Hij mag inderdaad de door jouw voorgestelde regeling weigeren, en ik kan me voorstellen dat in jouw geval er wel sprake kan zijn van een zwaarwegend bedrijfsbelang, er zijn immers ook geen collega's die het werk tijdelijk overnemen. Dat je na afloop weer verplicht bent je oude uren te gaan werken, kunnen we ook gelijk naar het land der fabelen verwijzen, want dit verschilt per werkgever. Zo ben ik dit niet verplicht, en mijn man ook niet. Ik ben overigens wel heel nieuwsgierig naar wat voor speciaals jij dan doet .
Misschien dat je anders nog kunt overwegen om die 6 uur thuis te werken. Wellicht dat bepaalde werkzaamheden thuis in de avonduren te doen zijn? Of misschien dat je zelf eens kunt kijken in je omgeving of er mensen zijn die je in staat acht bepaalde taken voor die 6 uur in de week over te dragen. Misschien dat je werkgever wat bijdraait als hij ziet dat jij met mogelijke oplossingen komt. Succes!
Lief dat jullie zo goed met me meedenken! Ik heb een maand geleden iemand aangedragen die dit werk zou willen doen. En het al een beetje kan. En hij is nog vrij jong. Maar mijn baas had geen 'klik'met hem zei hij. Dus dat was al een poging van mijn kant. Ik denk dat ik hem een officiele brief stuur met daarin mijn aanvraag voor ouderschapsverlof. En dat ik daarin goed uitleg wat ov inhoud en dat ik in die 3 dagen iets langer wil werken waardoor ik maar 6 uur minder werk ipv 7,5. Eventueel kan ik op 2 dagen nog een half uur langer blijven waardoor het er 5 uur minder zijn. Dan kom ik hem denk ik heel goed tegemoet.
Heb niet alle reacties gelezen, dus misschien val ik in herhaling. maar ik heb een beetje in hetzelfde schuitje gezeten. Contractueel minder uren maken is iets wat geweigerd kan worden, OV echter niet tenzij het bedrijf echt in de problemen gaat komen door jouw afwezigheid. Wat gezien jou unieke positie dus wel zou kunnen... Maar geen ZIN... is natuurlijk geen reden van jouw werkgever! Vervanging regelen zou owieso moeten gebeuren tijdens jouw verlof?? Kleine moeite om dan die ingewerkte persoon een paar weken extra te laten komen?? Hoe denkt je baas daarover? Bovendien is zwangerschapsverlof betaald door het UWV en OV is in feite ook onbetaald dus voor dat potje wat ie daarvoor overhoud is een detacheerder of vervanger zo geregeld?? Mij is uiteindelijk verteld dat een gedeelte fulltime ouderschapsverlof niet mogelijk is, maar onbetaald verlof wel. Dus zo heb ik toch wat ik wil, alleen helaas het belasting voordeel van OV niet... Hoop dat je het voor elkaar krijgt!
Dat is nou precies waar ik me over verbaasde samen met mn collega's! Het verhaal rammelt aan alle kanten! Eerst zei hij dat het voor de afdeling niet kon, ze konden me niet zo lang missen. Daarna was het ineens dat het wettelijk gezien niet mocht en vervolgens dat het specifiek in onze bedrijfstak niet kon. Toen ik vervolgens al mn vakantiedagen bij elkaar wilde sparen en achter elkaar op wilde nemen kwam hij met het idee van onbetaald verlof. Maar wel met een maximum van 4 weken?! Was er inmiddels na een week of 10 steggelen zo klaar mee dat ik ermee akkoord ben gegaan. Maar heb wel wat ik wil