Vandaag is in het nieuws dat er voor het eerst een kindje in de vondelingenkamer te vondeling is gelegd. Lijkt me een prima optie als je niet voor je kind kunt of wilt zorgen. Wie weet wat er anders met het kindje zou gebeuren. Maar wat schetst mijn verbazing, zowel de moeder als de stichting kunnen vervolgd worden, omdat het strafbaar is! Dat gaat toch nergens over. Ik ben benieuwd hoe jullie daar over denken.
Het moet geen gewoonte woorden dat te vondeling leggen maar ik vind het ook belachelijk dat het strafbaar is gesteld! En netjes te vondeling leggen of dumpen zo als bij het gofvuil. Dit is (netjes) gedaan door de moeder ze dient met respect juist behandeld te worden.
Volgens mij mag je altijd een stichting starten. Tot vandaag (of gisteren) was er ook nog niets strafbaars begaan.
Ik vind het ook al raar dat ze dan vervolgd worden. Waarom bestaat zoiets anders. Hoevaak hoor je de laatste jaren wel niet dat kinderen in containers worden gedumpt of op andere plekken. Dit is een veel betere manier lijkt me.
Je moet je realiseren dat het strafbaar stellen van het te vondeling leggen van een baby niet een paar jaar geleden is gebeurd. Als baby's vroeger te vondeling werden achtergelaten, was dat vaak onder erbarmelijke omstandigheden en gewoon op straat. Er waren geen mogelijkheden om je kind anoniem achter te laten. Je zadelde de vinder / maatschappij op met het probleem wie er voor moest gaan zorgen. Jeugd- en pleegzorg zoals wij nu kennen bestond toen niet. Bovendien maak je het voor je kind echt vrijwel onmogelijk om ooit iets over zijn afkomst te weten te komen. Dat klinkt misschien niet heel belangrijk vergeleken bij het feit dat je wel in leven bent, maar voor veel mensen die niets over hun afkomst weten beheerst het hun leven. Mijn ouders hebben iemand in hun kennissenkring die te vondeling is gelegd en hij heeft het altijd vreselijk gevonden om niets te weten over zijn afkomst. Hij heeft zich zijn hele leven waardeloos en afgedankt gevoeld. Het recht om iets te weten over je afkomst wordt tegenwoordig daarom ook erkent door de wet. Ik begrijp wel waar de wet die dit strafbaar maakt vandaan komt. Wat betreft het wel/niet vervolgen: je kunt best een stichting oprichten die iets doet wat strafbaar is. We zijn ten slotte het land van het gedogen.
Tja het is een zeer lastig iets.. Het is heel verdrietig dat een moeder ervoor kiest haar baby daar achter te laten. Strafbaar zou t zeker niet moeten zijn want het is een veel betere keuze dan in een container. Maar een prima optie wil ik t ook niet noemen, het is haar kind, haar verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen of anders op een normale wijze af te staan. Het zou meer een plek voor moeders in nood moeten zijn waar ze hun gezicht kunnen laten zien en zeggen: ik kan het niet aan. Ik heb een baby gekregen maar ik ben in gevaar/depressief/verslaafd noem maar op. En dan alle hulpverlening (die in Nl helaas bagger is) inzetten op zo'n gezin
Ik las dat de moeder een brief bij een notaris had achtergelaten met haar gegevens, die brief mocht geopend worden op de 16e verjaardag van haar kindje. Als je dan in een situatie zit waarin te vondeling leggen de enige optie is, dan zo. Het kindje is nooit in gevaar geweest dankzij deze opvang, en behoud het recht om zijn afkomst te kennen, ik zie niet in waarom deze manier strafbaar is. Wel roept het hele andere vragen op bij mij wat betreft de wetregeling in Nederland: -wanneer een vader weg loopt van zijn verantwoordelijkheid naar een kind, waarom is dat niet strafbaar? Dat gebeurt namelijk veel vaker. -een moeder die op latere leeftijd het kind achter laat is ook niet strafbaar?
Ik heb het ook gelezen. Ze heeft dat gedaan nadat ze in gesprek is gegaan met mensen van die stichting. Maar dat is niet verplicht. Het is zelfs niet verplicht om met iemand van de stichting contact te hebben. Je kunt je kind ook alleen naar die kamer brengen en weer weg gaan. Niemand hoeft ooit te weten dat jij de moeder was. Dat vind i k nog wel een groot verschil met hoe deze vrouw het heeft aangepakt. Ik vind het trouwens ook super goed van die stichting dat ze de vrouw goede begeleiding hebben gegeven. Zowel medisch als in gesprek. Want om op zo'n manier je gegevens achter te laten, daar kom je zelf niet op. Dat hebben ze vanuit die stichting voorgesteld. Dat vind ik echt heel goed.
In België schijnen ze dat ook te hebben en het wel te mogen en daar worden volgens mij ook niet aan de lopende band baby's gedropt. Makkelijk is het namelijk nooit (of zelden) voor een moeder om haar kind af te staan, maar dit is toch een veel betere oplossing dan gruwelverhalen van baby's die dood in afvalcontainers liggen, bij mensen thuis opgeborgen of bevroren in de nacht. Van mij mogen ze dat hier ook doen.
Ik vind het heel dapper van de moeder! Ze had ook andere dingen kunnen doen met het kindje ... Zij zal haar redenen hebben. En het lijkt mij al ontzettend moeilijk om deze stap te zetten. Wel goed dat het kindje als het 16 jaar is haar op kan zoeken als hij/zij dat wilt. Want helemaal anoniem zou misschien voor het kindje of voor haar problemen kunnen op leveren. Ik vind dat de stichting of de mevrouw zelf niet gestrafd hoeven te worden. Ik hoop dat het kindje een warm en veilig thuis krijgt, waar het kan opgroeien tot een gelukkig mensje! Ik las laatst ook een artikel in de krant dat als je ongewenst zwanger raakt er zo vaak meteen gewezen wordt op abortus, maar dat er in heel weinig gevallen wordt gewezen op adoptie. Zo jammer! Ik zou best een kindje een goed thuis willen geven.
Dit is een vrouw die geen andere uitweg ziet dan haar eigen kind bij vreemden achter te laten. Dat zal geen moeder zijn die de middelen heeft om een kindje een veilige en stabiele jeugd te geven. Ik neem dus aan dat dit de beste optie is voor het kindje. Vind het dan ook belachelijk dat iemand daarvoor vervolgd kan worden. Wat alleen maar het gevolg kan hebben dat de volgende moeder haar kindje in de kou achterlaat, zonder begeleiding en gegevens van zichzelf. Wat zowel voor moeder als kind traumatiserend kan zijn, in een al hele moeilijke situatie. Maar als ik lees dat moeder het toch zo "goed" heeft aangepakt, en de begeleiding heeft geaccepteerd en toch heeft gehandeld in het welzijn van het kindje. Dan vraag ik mij toch af waarom ze dan toch die keuze maakt, zal ze zelf in zo'n vreselijke situatie zitten? Zal ze mishandeld worden? Wat een trieste gebeurtenis zeg.
Dat klopt, wij hebben hier in België een vondelingenschuif. Bestaat sinds 2000, en sindsdien zijn er 9 vondelingen achtergelaten. De moeders kunnen een briefomslag meenemen, hierin staat wat er met hun baby gaat gebeuren. Ook zit hier een puzzelstukje in, het andere puzzelstukje gaat met de baby mee.
Hier een nuancering van de situatie. De raad voor kinderbescherming is geen voorstander voor vervolging. Ook blijkt er in NL een officieel alternatief te zijn. Blijkbaar kan een vrouw anoniem bevallen in NL (en ik neem aan daarna officieel haar kind ter adoptie afstaan). Dat wist ik niet. Kinderbescherming wil snel duidelijkheid over baby vondelingenkamer | NOS
Ik heb er even op door gezocht, sinds kort kan in NL een vrouw inderdaad "anoniem" bevallen met medische hulp. Haar naam is wel bekend, maar deze wordt geheimgehouden voor de buitenwereld. Bevallen onder geheimhouding
Ik ben een heel nieuwsgierig mens met een flinke algemene kennis maar dit is echt heel onbekend. Hoeveel mensen weten dat dit bestaat dan? Deze moeders zijn in paniek, reageren primair, dan is een vondelingkamer duidelijk en concreet.
stichting Beschermde Wieg (Barbara Muller) - Mijn Geheim Mijn Geheim Weet niet of het werkt maar hier een stuk er over QUOTE=bea1988;19766602]Dat klopt, wij hebben hier in België een vondelingenschuif. Bestaat sinds 2000, en sindsdien zijn er 9 vondelingen achtergelaten. De moeders kunnen een briefomslag meenemen, hierin staat wat er met hun baby gaat gebeuren. Ook zit hier een puzzelstukje in, het andere puzzelstukje gaat met de baby mee.[/QUOTE]