Vrouwen met ass, welke symptomen

Discussie in 'De lounge' gestart door one of kind, 11 mrt 2021.

 1. one of kind

  one of kind VIP lid

  14 feb 2006
  22.082
  256
  83
  Na lang onderzoeken en telkens mijn gevoel te volgen, bleek dat mijn zoon idd ass( vroeger asperger genaamd) heeft, naast zijn ADHD en epilepsie.

  Je krijgt natuurlijk vragrn of het niet in de familie zit, wat me eigenlijk niet echt bekend was.
  Maar hoor ook dat bij vrouwen de symptomen heel anders zijn dan bij mannen.

  Zijn hier vrouwen die nu op "latere" leeftijd hoorden dat ze autisme hadden?
  Of ADHD
  Ben hier wel benieuwd naar.
   
 2. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  6.997
  4.209
  113
  Oh, nou je t zo zegt. Ik ken eigenlijk alleen maar mannen met ASS. Ik denk deels omdat mijn werkveld een ASS valhalla is (IT en ASS gaan goed samen) en dat IT nog altijd overwegend veel mannen zitten.

  Maar nu twijfel ik dus of t bij vrouwen niet gewoon keihard over t hoofd wordt gezien...Of ze copen iets beter in de socialere skills waardoor t minder opvalt.

  Heel benieuwd nu, ik volg ff.
   
  one of kind, Youtan en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
 3. hummeltje5

  hummeltje5 VIP lid

  28 dec 2014
  14.393
  8.119
  113
  Vrouw
  Noord- Holland
  #3 hummeltje5, 11 mrt 2021
  Laatst bewerkt: 12 mrt 2021
  Jup, hiero.
  Ik was 29 of 30 toen de diagnose werd gesteld.
  Was altijd al wel 'anders', maar nooit een lampje gaan branden.
  Pas toen er in korte tijd veel heftige dingen gebeurden en ik dat niet kon handelen, was het voor mijzelf ineens zo klaar als een klontje dat het niet alleen een depressie was, maar tevens autisme wat me in de weg zat op dat moment. Niet heel veel later heb ik dat laten testen en bevestigd gekregen.
  Vraag verder maar raak wat je wil weten :D

  Ik heb nog 1 neef bij wie het bevestigd is (kind van m'n zus). M'n zus zelf is het ook wel duidelijk bij. Zo duidelijk dat ze zelf zegt: het is zo duidelijk dat ik geen bevestiging van een diagnose nodig heb :D
  En samen kunnen we er hartelijk om lachen dat we het overduidelijk van onze moeder hebben geërfd :roflmao:

  Edit: Ik kan jou en je zoon het boek 'Geef me de vijf' aanraden.
  Leest fijn weg en kan erg helpend werken.

  @Vero0504: m'n psychiater toen heeft ook gezegd dat het bij vrouwen moeilijker vast te stellen is (hoorden we overigens ook halverwege de jaren '90 al, toen m'n neefje z'n diagnose kreeg).
  Sociale skills heb ik meer dan genoeg dus daaraan merk je het niet nee.
  Twijfel je bij jezelf?

  Ik ga niemand taggen hier, maar weet dat er wel een paar leden zijn hier die vast ook komen spieken en/of reageren in je topic @TO (m'n computer maakte er topic van :p).

  Edit2: gezien je het over symptomen hebt:
  + hyperfocus
  + ben van de details
  - kan niet tegen teveel veranderingen in korte tijd
  - heb baad bij structuur
  - heb bij voorkeur dezelfde vaste gezichten om me heen (stond bijv. ook op m'n geboorteplan)
  - heb wel echt even mentale voorbereiding nodig vaak (maar ligt wel aan de situatie)
  Dat is wat me zo even te binnen schiet, maar zoals gezegd: vraag vooral raak :)

  O en wat dus heel typisch is voor autisme en wat ik dus in veel mindere mate heb: dingen te letterlijk opvatten.
  Veruit de meeste mensen met autisme snappen spreekwoorden en gezegden niet, omdat ze dit te letterlijk opvatten.
  Ik heb dat dus totaal niet met spreekwoorden en gezegden (maar kan best omdat ik er mee doodgegooid werd vroeger -> wat meteen een mooie uitdrukking is waar ik op doelde net ;) ).
  Maar heb het dan wel weer zo nu en dan in het dagelijks leven. Zo vroeg de kraamverzorgster bij de eerste steeds 'heb je de tijd?'. Túúrlijk heb ik de tijd dacht ik toen, ik lig tenslotte toch de hele dag in bed. Pas máánden later besefte ik me dat ze bedoelde dat ik wel op m'n horloge de tijd moest bijhouden zodat ik wist hoe lang de kleine dronk :oops:
   
  Rizzoli, einad, owly en 3 anderen vinden dit leuk.
 4. citroenrasp

  citroenrasp VIP lid

  12 mrt 2017
  7.866
  9.684
  113
  Hoewel ik wel een vrouw ben met ASS, is de diagnose bij mij niet echt op latere leeftijd (als in 30+) gesteld. Ik was 17.

  @hummeltje5 Ik heb dus ook vaak dat ik letterlijke uitspraken juist weer figuurlijk opvat :rolleyes: Vooral omdat je als ASS'er weet dat de gemiddelde NT'er vaak met uitdrukkingen komt die je niet letterlijk moet nemen. Dus dat vind ik soms best verwarrend. Want dan is het (achteraf) tóch ineens letterlijk bedoeld.

  De "bekende" uitdrukkingen neem ik niet zozeer letterlijk, maar ik heb het wel vaak met andere dingen. Bv 3 seconde is bij mij ook echt 3 seconde. En niet-correct schriftelijk taalgebruik is ook wel een dingetje bij mij. Omdat ik echt lees wat er staat, en (g)één spatie een heel groot verschil kan maken qua betekenis, kan dat nogal eens verwarrend zijn. Anders dan anderen begrijp ik dan dus echt niet (of pas veel later) wat er daadwerkelijk wordt bedoeld.

  Wat ik verder vooral merk: snel overprikkeld zijn, amper iets vergeten, erg op details letten, niet zo van onverwachte dingen en veranderingen houden, weinig behoefte aan sociale contacten, zelfde routines/gewoontes in m'n dagelijkse bezigheden, etc. Ben vast nog wel een paar vergeten.

  Hier zit het ook in de familie: vader, opa en hoogstwaarschijnlijk overgrootmoeder, en een neef zijn sowieso ASS'ers. Waarschijnlijk was mijn oma aan moederskant ook ASS'er.
   
 5. Narcisje

  Narcisje VIP lid

  17 mrt 2016
  6.182
  3.646
  113
  Vrouw
  Mijn vrouw heeft ASS. Diagnose is gesteld toen ze 20 was.

  Symptomen bij haar;

  - weinig behoefte aan sociale contacten
  - veel angsten (ze heeft ook een angststoornis)
  - veel behoefte aan structuur
  - slecht kunnen schakelen wanneer iets anders loopt dan verwacht
  - geen grapjes begrijpen
  - moeite met inleven in emoties van anderen
   
  one of kind vindt dit leuk.
 6. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  6.997
  4.209
  113
  #6 Vero0504, 12 mrt 2021
  Laatst bewerkt: 12 mrt 2021
  Moah ik herken hier wel trekjes bij mn dochter die ik bij een vriend van mij en diens zoontje zie die diagnose ASS heeft. Maar tussen "trekjes" en diagnose zit uiteraard wel een wereld van verschil, kan ook nog karakter zijn. Wij zijn ook beiden van die "structuur" horken het heeft zn goede kanten maar ook zeker zn valkuilen. Ik ben inmiddels zo ver met coping dat men denkt dat ik extravert ben terwijl ik een enorme einzelganger ben van nature, maar daar valt niet mee te werken dus je zal wel moeten. Met een lange omweg de IT gevonden, dat is dan wel een verademing. Beetje dezelfde types om me heen. :roflmao:

  Met de collega's die ik heb weet ik dat t puzzelstukje een wereld voor hun opende en ze het heel graag eerder hadden willen weten, dus ik hou t wel met een schuin oog in de gaten.

  Pas dingen als structuur en picto's bijv. wel toe, omdat ze beter te hanteren is en lekkerder in dr vel zit ermee, maar dat zijn dingen waar ieder kind bij gebaat is ongeacht wat er speelt. Maar we rekken haar grenzen ook stukje voor stukje op zodat ze iets minder stug leert zijn en beter met prikkels om leert gaan.

  Voor mij was dat een lange en moeilijke weg, vooral het filteren van de omgeving en voor mij is dat nog steeds een work in progress, hopelijk kan ik haar daar beter in steunen. Dus we kijken heel erg naar waar zij het beste mee functioneert, tussen uiteraard de beruchte kleuterbuien door.


  Edit: intussen de rest van de toegevoegde symptomen gelezen. Moah ik scoor ook best wel hoog geloof ik. Gebruik de positieve elementen maar als kracht en een gebruiksaanwijzing voor de wat mindere effecten.
   
  Zonnestralen, one of kind en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
 7. citroenrasp

  citroenrasp VIP lid

  12 mrt 2017
  7.866
  9.684
  113
  @Narcisje die was ik dus vergeten in m'n lijstje, angst... Ik heb al van jongs af aan bepaalde angsten en dan niet bepaald "standaard" fobieën als spinnen.
  Dat is voor mezelf (en wellicht ook voor m'n omgeving) één van de vervelendste dingen qua ASS. Lijkt me voor jou ook wel zwaar?
   
 8. Gootje1988

  Gootje1988 Fanatiek lid

  5 apr 2017
  4.772
  2.778
  113
  Als ik die symptomen lees bij sommige heb ik heel veel herkenning... :|
   
  Vero0504 en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
 9. GossipGirlxoxo

  GossipGirlxoxo VIP lid

  7 okt 2019
  13.880
  20.874
  113
  Ik ook, alleen is bij mij weinig behoefte aan sociale contacten iets van de laatste tijd. Vroeger had ik daar absoluut geen last van.
   
  Gootje1988 vindt dit leuk.
 10. Gootje1988

  Gootje1988 Fanatiek lid

  5 apr 2017
  4.772
  2.778
  113
  Ik kan echt heel moeilijk contacten onderhouden.... Bellen vind ik verschrikkelijk en app liever. Dan kan ik zeg maar niet reageren dus dat vind ik makkelijker... :oops: ik probeer mijzelf wel erin te verbeteren maar dat wil nog niet lukken. Heb ook geen vriendinnen... Heb wel met 2 collega's echt een band opgebouwd maar zo moeilijk om dat te onderhouden...
  Heb echt mijn structuur en als iets heel anders gaat dan hoort dan kan ik echt heel onrustig worden en heb ik daar de rest van de dag last van...
  Ik ben ook echt van het regelen.
  Grapjes....? Ik heb er een hekel aan en snap ze vaak niet.... Dan lach ik maar :rolleyes:
  Een volle agenda raak ik echt van gestresst. Liefst 1 afspraak op een dag
   
  11131618, Asil, linnim en 3 anderen vinden dit leuk.
 11. Narcisje

  Narcisje VIP lid

  17 mrt 2016
  6.182
  3.646
  113
  Vrouw
  Uh, ja... ik vind het altijd lastig om er veel over te delen omdat het dan lijkt alsof ik haar op dat vlak niet accepteer of ik het niet vol kan houden ofzo, maar zo is het niet. Ik houd zoveel van haar maar het klopt wel wat je zegt, ik vind het regelmatig best zwaar inderdaad. Qua angsten is ze nu al een hele tijd stabiel (dankzij medicatie en therapie) maar toen de angststoornis echt boven kwam drijven was het heeel zwaar. Zo zwaar dat ik haar naar haar ouders bracht als ik boodschappen moest doen omdat ik haar niet alleen thuis durfde te laten. Die periode was echt super heftig. Maar ik ben zo trots op hoe ze het doet, vooral ook omdat nu alles anders is vanwege corona. Dat vergt heel veel van haar.
   
  Iertje81, GossipGirlxoxo, Mamafiets en 4 anderen vinden dit leuk.
 12. one of kind

  one of kind VIP lid

  14 feb 2006
  22.082
  256
  83
  Mmm ik ben net heel erg gevoelig, ik slurp alles op bij wijze van.
  Grapjes kan ik ook tegen.
  Maar sommige dingen herken ik wel.
  Hoe is dit voor jou
   
 13. KleineLai

  KleineLai VIP lid

  30 dec 2017
  7.794
  14.441
  113
  :D
   
  Riverdale87, Luna86, Zonnestralen en 9 anderen vinden dit leuk.
 14. one of kind

  one of kind VIP lid

  14 feb 2006
  22.082
  256
  83
  Ik lees bv veel van in kindertijd dat ze vooral waarde hechten aan 1 goede vriendin, in puberteit depressieve gevoelens, eetstoornis, heel moeilijk emotieregulatie.

  Nu kan ik bv moeilijk tegen drukte, bv verjaardag van kids regelen, vind het heel leuk maar het overprikkeld me enorm.
  Dat ik op een gegeven moment sta van wat moet ik nu eerst. Is het afgelopen ben ik doodop.
  Ben ook hoogsensitief, voel weer te veel emoties.
  Ik ben nog steeds gevoelig voor depressies.
  Nu speelt er de laatste jaren heel veel in mijn leven, heb een trauma gehad, 2 grote zorgenkinderen.
  Ik had het er met mijn ouders over en die vinden het door alle dingen ook meer .

  Ik kan ook helemaal overspoeld raken door mijn emoties en kan dit moeilijk loslaten, blijft me bezig houden.
   
 15. juf1987

  juf1987 Fanatiek lid

  30 sep 2014
  1.385
  1.058
  113
  Leerkracht
  België
  In mijn vorige job werkte ik met jongeren met ASS, inderdaad veel meer jongens zijn er mee gediagnosticeerd...

  Toen ik mij daar dus over inlas om bij te leren herkende ik veel bij mezelf maar ook weer heel veel niet... Toch ben ik ervan overtuigd dat als ik me laat testen ik de diagnose krijg.
  Vorig jaar december (2019 dus), liep ik nogal tegen een muur op, kwam mezelf enorm tegen, (ook na de geboorte van de kinderen trouwens) maar sindsdien ga ik regelmatig naar ezn psychotherapeut en zij heeft me handvaten gegeven die ook vaak helpen bij mensen met ASS (vertelde ze maanden later toen ik zelf iets zei van mijn gevoel- zij mag uiteraard geen diagnose stellen)

  En ik herken het van bij mijn papa :)
   
  one of kind vindt dit leuk.
 16. citroenrasp

  citroenrasp VIP lid

  12 mrt 2017
  7.866
  9.684
  113
  #16 citroenrasp, 13 mrt 2021
  Laatst bewerkt: 13 mrt 2021
  Haha. Ja, het zit vooral in de kleine details dus. Onbenullige dingen van jaren geleden herinner ik me als de dag van gisteren, soms zijn al die herinneringen erg vermoeiend. Maar wanneer ik zo'n lijst moet opsommen, is het dus nooit compleet en had ik nog eea kunnen toevoegen.
  Afspraken zal ik ook nooit vergeten. Ik heb geen agenda want alles zit in m'n hoofd.
  Dat is dus "Mijn soort vergeten".

  Maar daarom ook het woord 'amper' ipv 'nooit, hè :roflmao:
   
  KleineLai vindt dit leuk.
 17. KleineLai

  KleineLai VIP lid

  30 dec 2017
  7.794
  14.441
  113
  Ik merk hier op het forum inderdaad dat je vrij weinig vergeet. Kleine details over een lid van jaren terug kan je zo voor je halen.
  Da’s wel echt gaaf hoor. .. vrij nutteloos soms ook, denk ik, maar ook wel gaaf, haha
   
  GossipGirlxoxo, Vero0504 en citroenrasp vinden dit leuk.
 18. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  6.997
  4.209
  113
  En de edit knop werkt maar tot beperkte tijd. Mij blijft t dan dwars zitten dat ik dan weer weet wat er nog bij hoort en dan niet in dat rijtje staat. Nee, nieuwe reactie maakt dat niet goed. (pefectionistisch trekje, wordt ook nog aan gewerkt).

  Dochter heeft van nature een perfectionistisch trekje. Alles moet in 1x goed gaan. Beetje zorgelijk, vooral de bui als t gewoon moeilijk is en oefening nodig heeft. Maar dr koppie zegt a en dr lijf werkt niet altijd nog mee. Begon al met lopen. Aan de hand lopen of gesteund? Echt niet! In dr bedje oefende stiekem met lopen (camera). Mislukt t dan alsnog (beneden) is t huis te klein.

  Gaat voor a weg, ziet vervolgens b tm z. Komt weer terug bij a en duikt daar helemaal in en ben je ineens 10 minuten kwijt dan zit ze uit te vogelen hoe t werkt. Dingen met iets mechanisch als tandwieltjes oid zijn een magneet, dan hoort en ziet ze je ook helemaal niet meer, reageert nauwelijks op dr naam. Is die hyperfocus volgens mij. 10 minuten flipperen met een lipje van een rits en als je dr riep keek ze je boos aan zo van "je stoort me" en ging weer verder (maand of 8-9 toen).

  Verbaal is t niet de sterkste maar kom in een afwijkend stuk woonwijk waar je twee jaar eerder naar een speeltuintje bent geweest en ze weet je te vertellen dat als je daar t steegje in gaat dat daar een glijbaan en een wipkip staat maar geen wipwap of klimrek...:confused:

  Neigt naar fotografisch geheugen (waar wat hoort in een ruimte) zij zal de eerste zijn die ziet dat iets weg is ookal is t een redelijk onopvallend dingetje waar zij niet mee speelt. Bij CB had ze t hele speelgebeuren in de spreekkamer verbouwd en zat ze lekker te spelen. Voordat ze wegging (20 minuten later) stond alles exact hetzelfde tot in de details aan toe. Toen zat die van t CB met open mond.

  Alles moet opgeruimd zijn op een vaste plek (doet ze zelf). Ik heb dr maar een la en een kast gegeven in t dressoir werd er helemaal krankjorum van. Ik vind t wel prettig als dingen op een locatie liggen maar in de la of op tafel is prima. Bij haar is t een bepaalde plek op tafel of in de la, stapje erger.

  De tegenhanger is dat t een enorm sociaal kind is en heel empathisch. Iedereen die ze tegenkomt wordt vriendelijk begroet en stelt ze zich aan voor. Afgezien wat mensen die ze instinctief echt ontwijkt (van de honderd allicht 5) heeft ze echt totaal GEEN vreemdelingenangst. Is er wat met een kindje of een volwassene staat ze direct klaar om te helpen.

  Hetgeen wat wij wel erg zorgelijk vinden is dat perfectionistische trekje, omdat ik weet welke valkuil er achter hangt. Het enorm sterke willetje (sinds dr eerste ademteug) en "wegval" momentjes. Die "wegval momentjes" schaar ik niet onder ass overigens. Vooralsnog houden we t op "updates".

  Ze kijkt ineens recht voor zich uit, hoort niets, ziet niets en kan daarna veelal iets nieuws of heeft een nieuwe connectie gelegd. We zien ze nu wel minder dan bijv 2 jaar geleden. Vriendin van me had echter ook van dat soort momentjes, die kwam er net na t halen van dr rijbewijs achter dat ze epillepsie had en dat dat aanvallen waren. Whooops.

  En tja, tis de eerste en enige, dus dat soort dingen is moeilijk in referentiekader te zetten. Plus dat iedereen om ons heen met een of meerdere kinderen van haar leeftijd het niet herkent, maar goed dat zijn enorm rustige kinderen. Op 3 maanden leeftijd naast elkaar was dat al een mega verschil. Als de mijne zo zou reageren dan zit ik bij de spoedeisende hulp zeg maar omdat ze dan apathisch is. Dát niveau verschil.

  Ze is altijd "aan" geen tel rust in dat koppie. Ik overweeg zo'n fidget blokje maar met dr sloopmodus is t ff zoeken naar een geschikte.

  ADHD is vanuit de huisarts overigens ook gevallen, maar konden ze toch nog niks mee op dat moment (te jong en verbaal ook niet de sterkste). Dus we pakken de handsvaten maar links en rechts en tot we meer weten en zingen het maar uit. Maar het is zéker een geval wat opvalt in een groep kinderen. Of dat positief of negatief is in the long run, geen idee vrees dat we daar tzt nog wel ontdekken.

  Maar wat een werk..:|
   
  GossipGirlxoxo, one of kind en citroenrasp vinden dit leuk.
 19. one of kind

  one of kind VIP lid

  14 feb 2006
  22.082
  256
  83
  Dat laatste geef ik je helemaal gelijk in.
  Ik ben in de avond doodop, loop dit traject nu 3 jaar met zoon.
  En bepaalde moeilijke trekjes vind ik echt lastig.
  Zoon is nu 10 en sinds oktober medicatie, wat hij zelf ook graag wou.
  En biedt hem enorm rust.
  Maar de autistische trekjes bleven veel.
  Er gaan puzzelstukjes vallen maar makkelijker wordt het niet.

  Dochter heeft hier tekenen van hb.
  En ook dat is weer erg lastig.
   
  Vero0504 vindt dit leuk.
 20. Damay77

  Damay77 VIP lid

  18 apr 2010
  11.578
  4.489
  113
  Je zegt dat je hooggevoelig bent. Kan best zijn dat je ass hebt. Ass wordt vaak met hooggevoeligheid verward en andersom. Bij ass ben je ook hooggevoelig.

  Ik heb ass en adhd. Eigenlijk Add dus druk/vol in m'n hoofd. Dit komt vaak samen met ASS. Maar tegenwoordig scharen ze add en adhd onder 1 kopje: adhd.
  Bij mij is het vorig jaar vast gesteld.
  Bij vrouwen uit het zich anders dan bij mannen. Daarom wordt het vij vrouwen vaak ook later ontdekt. Vrouwen zijn heel goed in onbewust maskeren en kopieren. Ze leren zichzelf onbewust dingen aan.
  Ass uit zich bij iedereen anders. Zo zouden mensen met ass geen gevoel hebben, grapjes en spreekwoorden niet begrijpen of te letterlijk nemen, geen emoties kunnen zien, anderen niet aankijken enz.
  Dikke onzin. Is bij iedereen weer anders. Ik snap grapjes en spreekwoorden prima. Kijk mensen aan, ben heeeeeeeel erg gevoelig en voel en zie dondersgoed of iemand boos of verdrietig is. Ik neem het zelfs over. Ik zie het prima. Ik kan er alleen weinig mee. Ik ben dus niet zo dat ik spontaan iemand troost. Ik moet erover nadenken hoe dat moet en wat ik moet doen.
  - ik kan niet goed tegen prikkels, tenzij ik ze zelf opzoek. Ik kan dus prima tegen keiharde muziek, als ik er zelf maar de controle over heb. Dus mn eigen radio bijvoorbeeld.
  - ik kan niet tegen drukte
  - ben heel gevoelig
  - sociaal niet sterk
  - kan niet goed tegen grote veranderingen
  - hou van structuur
  - ben heel erg precies
  - snel over m'n grenzen heen
  - niet voelen dat ik over grenzen ga
  - sneller depressie
  Sneller overspannen (door het niet voelen van over grenzen gaan en alle prikkels die steeds binnen komen)


  Tja wat nog meer?...

  Ik heb daarbij nog add. Hierdoor ook problemen met prikkelverwerking. Add heeft veel overeenkomsten Met ass. O.a. de prikkelverwerking. Rotte is dat ik door de add chaotisch ben dus dat is best lastig:roflmao:
  De ass wil structuur, orde en netheid en de add gooit dat overhoop. Ik wil dus opruimen en alles netjes maar door de add lukt het niet om het op te starten en orde en overzicht te houden.

  De ass wil het liefste structuur op het werk, de add wil wat meer actie en vind de structuur saaaaaaaaaaai:rolleyes:

  Google eens op Annelies spek en autisme bij vrouwen.
  dus echt op vrouwen zoeken en niet op.alleen autisme want dan krijg je allerlei symptomen die vooral op mannen gericht zijn en die komen vaak niet overeen met kenmerken bij vrouwen.
  -
   
  jojo85, Vero0504 en one of kind vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina