Sorry als deze vraag al gesteld is. Ik werk in de zorg en heb voor mijzelf een werkgeversverklaring. Ongeveer 1x per week maken wij gebruik van een vaste oppas. Zij gaat om 23u meestal naar huis. Zij komt particulier oppassen, maar hoe zou dit nu gaan met de avondklok? Ik ga proberen komende 2 weken mijn diensten te ruilen maar er zijn misschien wel meer mensen die hier tegenaan lopen?
Hebben jij en je partner allebei een werkgeversverklaring avondklok? Dan zou je oppas een eigen verklaring avondklok kunnen invullen met: iemand anders heeft mijn hulp nodig en daarbij een kopie van jullie werkgeversverklaring. Geen idee hoor, maar dat lijkt mij het meest voor de hand liggend. Als je partner geen werkgeversverklaring avondklok heeft, is een oppas geen geldige reden om buiten te zijn in de avond.
Tja, omdat ze partikulier op komt passen en er waarschijnlijk geen echte arbeidsovereenkomst tussen jullie is, denk ik dat het officieel waarschijnlijk niet mag, maar dat ze er wel coulant mee om zouden kunnen gaan. Het is dan denk ik maar net welke werhandhaver je treft. Voor gastouders geldt het volgende: Mogen gastouders buiten zijn tijdens de avondklok als dat noodzakelijk is om hun werk te kunnen doen? Als u voor uw werk als gastouder naar buiten moet, dan moet u een Eigen verklaring avondklok en een Werkgeversverklaring avondklok laten zien. U kunt ook de werkgeversverklaring zelf invullen, zoals dit ook voor zzp’ers geldt. Ouders die in cruciale beroepen werken en voor de opvang van hun kinderen gebruik maken van de gastouderopvang, kunnen tijdens de avondklok hun kinderen brengen en halen (van en naar de gastouder). Zij hebben dan een Eigen verklaring avondklok en een Werkgeversverklaring avondklok nodig waarmee ze kunnen aantonen dat ze tijdens de avondklok op straat mogen zijn.
Ik zou haar gewoon laten oppassen. De handhaving gaat er niet zo streng uitzien als iedereen denkt voor iemand die zomaar op straat wandelt hoor. Wel als er groepen op straat verblijven. “De burgemeesters zeggen veel vertrouwen te hebben dat de mensen zich aan de avondklok houden. In het algemeen geldt: bij evidente gevallen - zoals een groepje mensen - wordt gehandhaafd, maar niet iedereen op straat wordt standaard gecontroleerd. Hoe de avondklok precies wordt gehandhaafd, beslist de plaatselijke ‘driehoek’ van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie.“
Volgens mij mag het niet. Gister was er een oma op tv en die gaf aan toch te blijven oppassen bij haar dochter, maar dat mocht niet. Denk inderdaad als het gaat om een oppas die echt als werknemer in dienst is, het misschien wel mag met verklaring, maar anders niet. Er is gezegd dat de regels duidelijk moesten zijn en geen uitzondering zou krijgen, behalve voor werk en dringende medische hulp.
Ik vroeg me af hoe het zit als ik mijn dochter plotseling naar de oppas moet brengen omdat ik moet bevallen...ik denk dat de baby geen rekening houdt met de avondklok
Zou 1 van jullie de oppas naar huis kunnen brengen? Dan zou ik het namelijk onder werkgerelateerd zien. Om jouw (blijkbaar cruciale) beroep uit te kunnen oefenen is de oppas nodig.
Gewoon nu alvast in de auto leggen of in de ‘vluchttas’ of in je jaszak of portemonnee stoppen? En digitaal mocht ook, begreep ik, opslaan op je telefoon dus. (y)
Ah kijk dat wist ik niet dat het ook digitaal mocht Dat is wel makkelijk aangezien we niet eens een printer hebben
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5210351/oppasprobleem-door-avondklok-toch-maar-die-boete-riskeren
Oppas op kinderen Mogen oppasoma's en opa's na 21.00 uur 's avonds naar huis? Nee. Oppassen is geen geldige reden om tijdens de avondklok buiten te zijn. Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/wanneer-wel-en-niet-buiten-tijdens-avondklok
Waarom maken ze dit nou weer zo onnodig ingewikkeld zeg. Ik zou de oppas wel gewoon laten komen en eventueel weer thuis brengen. En de boete voor lief nemen.