Ik heb juist superslechte ervaringen met IKEA. Ook een boxspring, we waren er 2000 aan kwijt begin dit jaar. Na ruim een maand slapen liepen we allebei krom van de rugpijn, en er zaten fikse kuilen in de dure Hesseng-matrassen. (We wegen 50 en 70 kilo, dus dat kan het niet zijn.) Matrassen geruild, nu weer kuilen. We zijn er klaar mee, nu bij Beter Bed nieuwe matrassen gekocht. Met IKEA heb ik nog een appeltje te schillen.
Als je een boxspring wil omruilen vraag er dan naar in de winkel. Want vaak geld dat alleen voor lossen matrassen! vaak kun je qua prijskwaliteit verhouding ook beter een duurder bed bij een goedkopere (en niet persee een beddenwinkel) al hebben die natuurlijk minder keuze. Verder kan je het best multipocket vering nemen. Met 5 of 7 zones. En het liefst minimaal 500 veren per vierkante meter. Dan heb je een goed ondersteunend matras en maakt het niet uit hoe zwaar je bent - je kan naar kilo's kijken maar dan krijg je vaak een zachter matras als je lichter bent een een harder matras als je zwaarder bent. En dat zijn kwalitatief vaak mindere matrassen-. Dan krijg je schuim. Als je een matras neemt zou ik aan 2 kanten schuim nemen. Zodat die omgedraaid kan worden. Bevorderd de levensduur. Je heb koudschuim, latex en traagschuim. Dat zijn de beste opties. Koudschuim is ondersteunend schuim en veert niet gigantisch mee. Maar het is wel zacht en stevig - zo veel mogelijk gewicht per meter nemen voor het persen. Dat word aangeduid met SG+getal. Alles boven de 50 is goed.- Traagschuim; traagschuim gaat mee geven zodra het warm word en staat dus ook bekent als iets meer zweterig schuim. Maar het ondersteund heel je lichaam even veel. Waardoor je geen drukplekken krijgt. Wat bij koudschuim wel het geval kan zijn. -probeer ook zo een groot mogelijk gewicht voor persen per vierkante meter te krijgen. Dat word aangeduid met SG +getal. Alles boven de 50 is goed. Latex; latex is een gevaarlijke. Je heb natuurlatex en synthetische latax. Natuurlatex werk soortgelijk als traagschuim maar is koel fris en bacteriën en schimmeldodend! Synthetische latex daarintegen is wel redelijk meevormend aan het lichaam maar is warm en plakkerig en daarin kunnen ook bacteriën komen. Als je toch voor latex kiest dan kan je het best latex met een dichtheid van SG 60 of hoger nemen. En controleer altijd de samenstelling natuur en synthetische. Want in NL mag het geloof ik na 30% natuur al een natuurproduct genoemd worden. Als je een boxspring neemt kun je het beste naar de onderste bodem kijken wat daar in zit. Het best is natuurlijk vering; minimaal pocket vering of multipocket vering. Of een dichte plaat met eventueel een aantal gaten. Geen lattenbodem constructie! Voordelen boxspring tegen overmatrassen zijn; het matras op een boxspring slijt vaak niet. Dus na zoveel jaar hoef je enkel je topmatrassen te vervangen. Bij een matras dus heel het matras. En een boxspring van 160 breed is dat ook echt en een matras niet want daar komt nog een ledikant omheen. Voordelen matras; vaak kan je een matras wel omruilen met 90 of 100 dagen en een boxspring niet. Dus informeer daar goed naar. En waar je op moet letten bij een bedden zaak dat ze vaak een vanafprijs hebben; je ziet een bed van 1000 euro en met alles erbij wat je wilt eindig je op 3000 euro. Bij normale winkels met bedden hebben ze vaak complete beden voor een kant en klare prijs.
Wij hebben onze boxspring bij Eijerkamp Zutphen gekocht. Verkoper volgde hele studies en kon ons goed adviseren. En dat betekende echt de hele winkel door, overal op liggen. Nu al jaren plezier van onze Auping superbox.