Waar grenzen stellen aan dreumes 14 maanden?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door cherrytomaatjes, 14 mei 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. cherrytomaatjes

  cherrytomaatjes Fanatiek lid

  30 mrt 2018
  1.806
  1.786
  113
  Vrouw
  Nu onze dreumes van 14 mnd steeds meer gaat ondekken gaat het opvoeden beginnen. Maar hoe dan he.... Soms heb ik het gevoel dat hij nergens aan mag zitten en we constant "nee" moeten zeggen. Ik lees overal dat dat heel normaal is, maar wanneer trek je ergens een grens?

  Dus hierbij mijn vraag, wat laten jullie wel toe en wat niet? En wat zijn bij jullie de tips en trucs die goed werken; afleiden, aanspreken, negeren..?

  Ik ben oa benieuwd naar:

  -Het rommelen/leegtrekken van de pannenla (vind ik ok, man niet)
  - het rommelen/leegtrekken van de la met levensmiddelen
  - boeken uit de boekenkast trekken
  - aan de planten/bloemen buiten trekken
  -poef en bijzettafeltje omduwen
   
 2. cherrytomaatjes

  cherrytomaatjes Fanatiek lid

  30 mrt 2018
  1.806
  1.786
  113
  Vrouw
  Ohja, en waar heb je slotjes op de kasten? Wij alleen het gootsteenkastje waat de schoonmaakmiddelen in staan. De rest gingen wij wel even fixen dat ie daar "gewoon" niet aan moest komen dachten we. Ja, dachten we....ahum:rolleyes::p
   
 3. Schuurpapier

  Schuurpapier Niet meer actief

  Hier mochten dat soort dingen allemaal niet, behalve van die kartonnen boekjes. Boeken met gewone bladzijden mochten ze (en zoon van bijna 3 nog steeds niet) niet op eigen houtje pakken. Heb je zelf een pannensetje voor hem? Bijvoorbeeld die van de Hema.
   

  Bijgevoegde bestanden:

 4. julia80

  julia80 Fanatiek lid

  11 jan 2014
  4.386
  2.246
  113
  bij mij mag de jongste wel van alles uit de lades trekken. ja er instaat rommel en ja heel soms sneuvelt er iets, maar dat vind ik niet zo erg. de lol erin gaat op een gegeven moment voorbij en anders blijf je continue nee zeggen
  maar hij mag bv niet de la met levensmiddelen open trekken. dan zeg ik dus 'die niet, maar wel de lade met de pannen'
  best pittig soms zo'n dreumes he :)
   
 5. cherrytomaatjes

  cherrytomaatjes Fanatiek lid

  30 mrt 2018
  1.806
  1.786
  113
  Vrouw
  Bij ons heeft ie een eigen vak in de boekenkast met zijn boekjes, daar mag ie kartonnen boekjes uit pakken. De rest idd ook niet.

  Het hema pannensetje ga ik even naar kijken, bedankt voor de tip!:thumup:
   
 6. sarah28

  sarah28 Fanatiek lid

  14 feb 2013
  3.605
  1.913
  113
  Pannen en bestek zijn reuze interessant voor ze, mijn zoontje heeft vanalles "gekookt" destijds. Kreeg ook n eigen keukentje maar daar gingen ook onze spullen in, vond ik niet erg.

  Ik ben zelf best makkelijk met dingen, alleen als t gevaarlijk is (glas, schoonmaakmiddelen etc) of echt n bende maakt (fles olie etc) of als t makkelijk kapot gaat mag t niet. Ik zou alternatieven bieden of idd een deel wel en een deel niet.
   
 7. Schuurpapier

  Schuurpapier Niet meer actief

  Dat vond ik dan geen probleem! En beetje bij beetje zelf leren opruimen. In het begin bijvoorbeeld een wedstrijdje, terwijl je samen opruimt: 'wie als eerste de boekjes in de kast heeft!' Werkt hier goed met duplo en zijn speelgoedmand e.d.

  Pannetjes zou je, als er ruimte voor is, op een plankje onder jullie pannen kunnen zetten. Of heb je een keukentje/winkeltje?

  Wij hebben dit, van de Hema, en dan met Little Dutch dingen erbij. Dat is echt een grote hit en begint met die leeftijd al! :) IMG_20200309_124523_961.jpg
   
 8. Jackie87

  Jackie87 VIP lid

  6 aug 2013
  5.413
  2.862
  113
  Pick your battles :)
  Gevaarlijke dingen mogen hier niet. Kast met pannen wel. Maar we ruimen het dan ook "samen" op. Ik maak er dan een spelletje van. En het is een fase. Hier houden ze er ook vanzelf weer mee op, met alles overhoop halen.
  Ik kreeg ooit als tip; probeer niet teveel nee te zeggen, maar laat op zo'n moment iets zien wat wél mag. Als ze zo vaak nee horen, worden ze er ook een beetje gevoelloos voor.
   
 9. hummeltje5

  hummeltje5 VIP lid

  28 dec 2014
  20.933
  12.682
  113
  Vrouw
  Noord- Holland
  #9 hummeltje5, 14 mei 2020
  Laatst bewerkt: 14 mei 2020
  Ik zou wat anders aanbieden wat ie WEL mag doen zodra je merkt dat alleen aanspreken niet meer werkt.
  Leegtrekken van de pannenla of la met levensmiddelen wordt dan bijv. leegtrekken van laatje met plastic bakjes. Of bijv. de lade onder de oven waar vaak toch alleen maar pannenlappen in liggen.

  Planten/bloemen buiten wordt dan gewoon op zijn niveau meehelpen met klussen in de tuin: teiltje met zand en kindersetje met schepje/hark etc.
  En: onkruid trekken tussen de tegels vandaan mag WEL!

  Poef: zou ik afhankelijk van hoe groot het is en van welk materiaal het is wel/niet erg vinden.
  Bijzettafeltje omduwen vind ik sowieso niet oke.

  Boeken horen gewoon in een boekenkast, tenzij je ze gaat lezen. Dus eruit halen prima, maar dan wel met een doel en niet om de kast leeg te rauzen (en ja ik knijp heus wel een oogje toe als er een boekje of 1, 2 tot 5 worden gepakt tegelijkertijd, maar met leegrauzen bedoel ik dus alle boeken op de grond keilen).
  Consequent zijn helpt (iig. bij de meeste kinderen).

  Slotjes hadden wij alleen op het kastje met de schoonmaakmiddelen en sinds een half jaartje ongeveer ook op 1 la met levensmiddelen (niet op de andere la). Uit de la waar we dus geen slotje op hebben had onze oudste ineens bedacht dat het leuk zou zijn als ie de hagelslag eruit zou halen en op de grond zou strooien (heeft ie meermaals gedaan) :|
  Maar omdat we dat minder erg vinden dan bijv. stroop uit de pot halen hebben we het slotje alleen op de onderste la gezet (die met stroop dus).
  Overigens krijgt ie die la nu gewoon open (hij is net 4 geworden) maar we laten het lekker zo: hebben nog een jonger kindje in huis rond lopen dus prima zo.
  Het kastje met schoonmaakmiddelen krijgt ie gelukkig niet open :)

  PS: ik zou er op deze jonge leeftijd nog niet aan beginnen om te stellen dat je kind wel kartonnen boekjes mag rauzen maar bijv. geen boekjes met softcover zoals iemand voorstelde. Dat is echt een veel te hoge eis voor zo'n jong kindje. Later als ze wat ouder zijn is dat vroeg genoeg om mee te beginnen.
  Edit: zoals jullie het doen TO zal w.s. beter werken ja: een eigen vak waar ie wel boekjes uit mag pakken :thumup:
   
 10. Siepie85

  Siepie85 VIP lid

  8 nov 2013
  7.620
  7.527
  113
  Amsterdam
  Ik ben zo te lezen wat strenger. Maar wij deden en doen het zo we zeggen nee en halen ze weg en leiden ze af. Maar rond de 14mnd was dit gewoon al nee en dat weten ze ook al heeel goed. Ik wilde namelijk niet dat als ik ergens op bezoek ging dat dan mijn kinderen daar kasten leeg zouden halen of ik een tafel leeg moet gaan halen omdat ze dat dan leeg gingen trekken.
  Dat hoeven we gelukkig ook niet te doen.
   
 11. Lafelife

  Lafelife Fanatiek lid

  25 apr 2017
  1.604
  1.064
  113
  Vrouw
  Hier mag 1 lade in de keuken leeg. Nou hij ouder wordt mag het s avonds na etenstijd niet meer. Dan wil ik orde. Maar je merkt vanzelf wanneer ze dit gaan begrijpen. Verder hebben wij een speelkamer, en daar heb ik ook bepaalde lades en kastjes dichtgeplakt met ducktapevoor de jongste. Meubels verplaatsen wil ik ook niet hebben. Eten en drinken aan tafel in de stoel.
  Als je nu begint met consequent zijn, heb je daar later profijt van.
  Ook met gillen of huilen om dingen, begin op tijd met leren wat je niet leuk vind. Niet te veel keuze geven en alternatieven aanbieden.
   
 12. Nora001

  Nora001 Bekend lid

  22 jan 2019
  507
  303
  63
  Vrouw
  Ik weet niet of ik heel erg streng ben. Volgens mij wel.
  Mijn zoon is 1,5 en mag met zijn speelgoed en boekjes alles. Het maakt mij niet uit of hij er mee gooit, op bijt, kapot maakt, etc. En met eten ben ik ook niet streng, klieder maar raak.
  Met andere spullen in huis ben ik wel vrij streng. Iets wat kapot kan, planten, meubels, daar gaat hij niet mee slepen. Radio niet aanzitten, dat soort dingen. Als ik het idee heb dat hij dit snapt, dan mag hij het ook geen enkele keer, dus ik reageer altijd. Maar impulscontrole is natuurlijk enorm moeilijk voor de kleintjes dus ik wordt niet echt boos ofzo. En soms kan hij het gewoon nog niet aan om iets niet te doen, is het echt te verleidelijk, dan kies ik voor afleiding.
  Hij is vrij gevoelig voor 'nee', dus gelukkig hoef ik nog niet vaak nee te zeggen.
  Drammen, huilen, schreeuwen etc negeer ik meestal eerst. En soms zoek ik afleiding.

  Wat denk je bij jouw zoon dat zijn drijfveer is. Wil hij ontdekken, vind het hij gewoon leuk om te doen, snapt hij de 'nee' nog niet of probeert hij jullie uit te dagen?
   
  Eikeboompje vindt dit leuk.
 13. MolliMuis

  MolliMuis Niet meer actief

  Slotjes hebben wij alleen op lades/kasten waar gevaarlijke spullen in staan. Dus gootsteenkastje (vaatwastabletten, kattenvoer) en tv kast (batterijen, snoeren, schaar).
  Verder zou ik zelf kijken wat je wel en niet wil toelaten. Hier mag zoon niet de keukenkast leeghalen (wil hij wel) en er alleen bij als wij zeggen dat hij er iets uit mag halen. Dus daar moeten wij vaak op corrigeren, maar als je het prima vind dat hij dit doet gewoon lekker laten natuurlijk. Ik zou wel met je man afspreken dat je op één lijn zit. Dus het mag wel of niet, anders is het ook niet duidelijk of het nou wel of niet mag.
   
 14. Malbec

  Malbec VIP lid

  5 apr 2020
  5.655
  7.638
  113
  Vrouw
  Hier zei ik duidelijk nee, legde uit waarom, legde het terug en haalde hem uit de situatie en bood hem wat aan waar hij wel mee mocht spelen. En dat herhalen herhalen en herhalen haha.
   
  Eikeboompje vindt dit leuk.
 15. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  14.132
  5.874
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Ik was totaal niet streng: de onderste kasten in de keuken bevatten allemaal zaken die de kinderen gerust mochten uitladen. En hier ook nooit bij vrienden kasten leeg gehaald hoor. De meeste kinderen snappen dat verschil instinctief wel.
   
  Archie83 vindt dit leuk.
 16. Eikeboompje

  Eikeboompje Bekend lid

  7 sep 2017
  799
  485
  63
  Vrouw
  Onze dochter is 14 maanden en ze krijgt vaak nee te horen. De la in de box en een kastje waar een mand met speelgoed en plank met boeken in zit is voor haar verder is alles nee qua kasten opentrekken. Streng misschien, maar bij de rest heeft ze niets te zoeken. Wij hebben geen beveiliging op de kasten. Ik vind het prima dat ze met de stofzuiger speelt of als ik de luiertas in de woonkamer heb laten slingeren ze hierin rommelt. Ook gaat ze nog regelmatig in de box. Ze staat en loopt nog niet dus misschien scheelt dit ook.

  Ik denk ook dat het heel normaal dat er nu veel nee gezegd wordt, want de grenzen worden opgezocht. Aangezien die er nog helemaal niet zijn, is er nog heel veel te begrenzen. Wel zeggen wij nee en waarom ze er niet aan mag komen.
   
  Siepie85 vindt dit leuk.
 17. Zonnestralen

  Zonnestralen VIP lid

  22 apr 2017
  11.811
  7.777
  113
  Vrouw
  Mijn dochter is 1,5 jaar en ik vind het nog te vroeg om te vertellen waarom ze ergens niet aan mag zitten. Ik moet overdag nog heel vaak zeggen waar ze niet aan mag zitten. Na een x aantal keer ga ik zeggen waar ze wel aan mag zitten. Het is een lange adem. Maar op een gegeven moment dan pikken ze het wel op. Ondertussen probeer ik haar kamer asap af te maken zodat er ook een gebied is waarin ik geen nee hoef te zeggen. Bij mijn oudste had het nut om het telkens te corrigeren, bij mijn middelste merk ik weinig effect. Maar als ik bijvoorbeeld tegen mijn middelste zou zeggen: nee je mag niet aan de messen zitten, die dingen zijn scherp en straks doe jij jezelf pijn. Dan zou hij nog steeds willen gaan kijken of ik gelijk heb. Hoe duidelijker het karakter wordt, hoe beter je een weg kan vinden om te corrigeren of door te dringen.
   
 18. Ysabella

  Ysabella VIP lid

  27 jan 2017
  8.763
  15.953
  113
  Hier hebben wij een traphekje voor de keuken staan. Hij mag dus niet in de keuken komen ( is nu onderhand 2,5 jaar) Hij zou van mij nooit de keukenkasten open mogen doen, maar hij krijgt van mij wel gewoon pannen om mee te spelen. Hij speelt nu trouwens met een vergiet en een koekenpan van mij in zijn eigen keukentje. :D:roflmao:
   
 19. Roanna

  Roanna Bekend lid

  24 aug 2015
  847
  364
  63
  Wij hebben een la vol plastic spullen, die mogen ze (als dreumes :)) leeghalen. Altijd favoriet! En voor ons weinig gedoe; gaat niet kapot en is zo opgeruimd.
  We hebben een grote boekenkast in de kamer staan. Daar hebben de kinderen een paar vakken van met boekjes van henzelf. Die mogen ze pakken. Ze pakten ook wel eens onze boeken, maar dan zetten we ze weer bij hun eigen boeken.

  Wij zeiden ook wel 'nee', maar dan meteen een alternatief erbij. En als ze heel klein zijn ook op een andere plek (met afleiding) zetten.
  Ik merkte trouwens dat ze veel eerder 'nee' begrepen dan volgens de boekjes ;)
   
 20. 1Hanneke

  1Hanneke Fanatiek lid

  4 apr 2014
  1.698
  423
  83
  Vrouw
  Capelle aan den IJssel
  Het ligt wel erg aan het karakter van je kind heb ik gemerkt. Hoewel beide kids goed weten wat ze willen, was dochter gevoeliger voor 'nee' en makkelijker af te leiden. Bij zoon hadden we een dichte keuken, ons eerste idee was ook gewoon nee leren. Maar als hij een missie had, had hij ook echt een missie. Kon hem rustig 100x achter mekaar weghalen bij het bakje kattenvoer, nee zeggen, andere dingen aanbieden, maar hij bleef erheen kruipen. Bij hem dus traphekje voor de keuken gezet en meer kasten dicht gemaakt of spullen ergens anders gezet. Was letterlijk de hele dag nee aan het zeggen. Als hij aan een kast begon ging ook alles eruit, niet 1 dvd of boekje maar de hele kast leeg in de minuut dat je op het toilet zat. Heeft wat langer geduurd voor hij echt van dingen af bleef waar hij vanaf moest blijven :o:
  Bij dochter hadden we een open keuken en nooit traphekje gemist. Heus wel genoeg moeten corrigeren, vooral met op de eettafel klimmen enzo. Maar haar hoefde ik maar enkele keren weg te halen en dan vond ze het alternatief om mee te spelen ook goed. Dus bij haar is veel meer op grijphoogte blijven staan en geen kastjes afgesloten. Wel schoonmaakmiddelen in de gangkast met slot in plaats van in keukenkastje.
  Benieuwd wat nummer 3 gaat doen :rolleyes:
   

Deel Deze Pagina