In olijfolie bakken slecht, beter roomboter

Discussie in 'De lounge' gestart door Tweekids, 27 feb 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    330
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    Laatst op zo'n healthy programma op RTL 4 kwam naar voren dat veel mensen bakken en braden in olijfolie terwijl dit eigenlijk heel slecht is. Hij wees in dat programma op de blauwe walm die van olijfolie afkomt deze is giftig. Kan het zo niet meer terug vinden.
    Hij adviseerde om te bakken in roomboter omdat dit gezonder is en belangrijk voor de vetten is. Iemand dit ook gezien?
     
  2. dekilene

    dekilene Niet meer actief

    tjah wat is tegenwoordig niet slecht.
    volgens mij is dat met alle olie's?
     
  3. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    330
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    Van zonnebloem olie komt geen blauwe walm..
     
  4. dekilene

    dekilene Niet meer actief

    dat is ook weer waar.
     
  5. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    330
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    :p.
     
  6. hanna76

    hanna76 Fanatiek lid

    15 nov 2007
    3.124
    0
    36
    Nog beter is kokosolie. Dat is volgens mij een olie die je superheet kunt bakken/maken, zonder dat het verkeerd wordt.
    Hier dus met regelmaat kokosolie in de koekenpan. :)
     
  7. Be Happy

    Be Happy Niet meer actief

    Roomboter lijkt me juist ontzettend vet en slecht voor je cholesterolgehalte.

    Je hebt verschillende soorten olijfolie trouwens. Olijfolie voor koude toepassingen en olijfolie voor warme toepassingen.

    Hier gebruiken wij olijfolie en Jumbo Vloeibaar Culinair.
     
  8. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    Die extra vierge moet je niet gebruiken om te bakken, die verbrandt inderdaad eerder, de gewone olijfolie gaat prima, staat ook op de fles (bijv. van AH huismerk, dat je die extra vierge voor sla ofzo kunt gebruiken, de normale om mee te bakken).
     
  9. nana33

    nana33 VIP lid

    17 nov 2008
    5.536
    3
    0
    Heel veel olie's moet je niet verhitten, omdat de gunstige kwaliteiten dan verloren gaan (bij bakken) of er zelfs giftige stoffen ontstaan (bij temps boven 180 graden). Dit geldt ook voor zonnebloemolie helaas. Als je graag olie wilt gebruiken om in te bakken, kun je wel kokos of rijstolie gebruiken. Vooral kokosolie vind ik erg lekker. En anders inderdaad gewoon roomboter, dat is veel gezonder!
     
  10. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    330
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    Mag ik helaas niet gebruiken:( kokos olie versneld de werking van je schildklier..
     
  11. mommy1983

    mommy1983 VIP lid

    30 mrt 2009
    12.507
    5
    38
    roomboter verbrand snel ook weer niet goed haha het is toch wat
     
  12. Does81

    Does81 Bekend lid

    26 mrt 2012
    813
    13
    18
    Coupeuse
    Engeland
    Oh dat wist ik niet. Ik gebruik hier weinig olijfolie al, bak meestal in rapeseed oil (geen idee hoe dat heet in NLs). Is schijnbaar goed voor omega 3 en 6? :( Geen idee waarom die plant zo heet trouwens. ;)
    Stinkt roomboter trouwens niet verschrikkelijk als je ermee gaat bakken? Of valt dat wel mee? Anders zal ik van de week een pakje halen, lekker voor varkenshaas in te braden. :)
     
  13. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    330
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    Ga het wel kopen volgende week gewoon proberen, voor vlees vindt ik boter inderdaad lekkerder zoals je gehaktballen jammie haha
     
  14. Hopmarjanneke

    Hopmarjanneke VIP lid

    10 jul 2008
    13.550
    524
    113
    Vrouw
    Docent Frans (in opleiding)
    Duitsland
    Bedoel je geen koolzaadolie? Die mooie gele velden die je in de zomer periode vaak ziet?
     
  15. Denise K

    Denise K Fanatiek lid

    11 apr 2010
    2.230
    354
    83
    Vrouw
    @Does81; raapzaadolie :)

    Maarre, ik bak vrijwel altijd in olijfolie en heb nog nooit een blauwe walm gezien..
     
  16. Me81

    Me81 Bekend lid

    9 mei 2011
    780
    0
    0
    NULL
    NULL
    Bakken doe je best in verzadigde vetten. Kokosolie (ontgeurde) is een fijn alternatief. Roomoter is OK maar zitten deeltjes in die kunnen verbranden en dat is niet OK.
    Beter koop je een pot Ghee, Dat is heel zuivere 'roomboter'. Dat verbrand niet.
     
  17. Chiggy

    Chiggy VIP lid

    29 aug 2010
    12.876
    25
    38
    Rotterdam
    Waar is kokosolie te koop?
     
  18. Me81

    Me81 Bekend lid

    9 mei 2011
    780
    0
    0
    NULL
    NULL
    Bio winkel of de tuinen bijvoorbeeld
     
  19. Verox

    Verox Niet meer actief

    Ik had hier nog nooit van gehoord, maar aangezien ik de laatste tijd veel met mijn gezondheid bezig ben vond ik het de moeite waard om eens wat informatie op te zoeken en vergelijken...
    De volgende informatie vond ik aannemelijk klinken en interessant. Ik zal binnenkort dus eens een flesje Tropische olie in huis halen...

     
  20. Booey

    Booey VIP lid

    6 dec 2006
    5.663
    0
    36
    Radiator Springs
    blauwe walm van je oliefolie krijg je alleen als je de boel te heet laat aanbranden...;)

    Olijfolie is juist heel erg goed om in te koken, roomboter heel erg slecht. Wordt je gigantisch dik van. Om over een gigantisch cholesterol nog maar niet te spreken.
    Dus is vast een kok geweest met aandelen in de roomboter :D
     

Deel Deze Pagina