Laatst op zo'n healthy programma op RTL 4 kwam naar voren dat veel mensen bakken en braden in olijfolie terwijl dit eigenlijk heel slecht is. Hij wees in dat programma op de blauwe walm die van olijfolie afkomt deze is giftig. Kan het zo niet meer terug vinden. Hij adviseerde om te bakken in roomboter omdat dit gezonder is en belangrijk voor de vetten is. Iemand dit ook gezien?
Nog beter is kokosolie. Dat is volgens mij een olie die je superheet kunt bakken/maken, zonder dat het verkeerd wordt. Hier dus met regelmaat kokosolie in de koekenpan.
Roomboter lijkt me juist ontzettend vet en slecht voor je cholesterolgehalte. Je hebt verschillende soorten olijfolie trouwens. Olijfolie voor koude toepassingen en olijfolie voor warme toepassingen. Hier gebruiken wij olijfolie en Jumbo Vloeibaar Culinair.
Die extra vierge moet je niet gebruiken om te bakken, die verbrandt inderdaad eerder, de gewone olijfolie gaat prima, staat ook op de fles (bijv. van AH huismerk, dat je die extra vierge voor sla ofzo kunt gebruiken, de normale om mee te bakken).
Heel veel olie's moet je niet verhitten, omdat de gunstige kwaliteiten dan verloren gaan (bij bakken) of er zelfs giftige stoffen ontstaan (bij temps boven 180 graden). Dit geldt ook voor zonnebloemolie helaas. Als je graag olie wilt gebruiken om in te bakken, kun je wel kokos of rijstolie gebruiken. Vooral kokosolie vind ik erg lekker. En anders inderdaad gewoon roomboter, dat is veel gezonder!
Oh dat wist ik niet. Ik gebruik hier weinig olijfolie al, bak meestal in rapeseed oil (geen idee hoe dat heet in NLs). Is schijnbaar goed voor omega 3 en 6? Geen idee waarom die plant zo heet trouwens. Stinkt roomboter trouwens niet verschrikkelijk als je ermee gaat bakken? Of valt dat wel mee? Anders zal ik van de week een pakje halen, lekker voor varkenshaas in te braden.
Ga het wel kopen volgende week gewoon proberen, voor vlees vindt ik boter inderdaad lekkerder zoals je gehaktballen jammie haha
@Does81; raapzaadolie Maarre, ik bak vrijwel altijd in olijfolie en heb nog nooit een blauwe walm gezien..
Bakken doe je best in verzadigde vetten. Kokosolie (ontgeurde) is een fijn alternatief. Roomoter is OK maar zitten deeltjes in die kunnen verbranden en dat is niet OK. Beter koop je een pot Ghee, Dat is heel zuivere 'roomboter'. Dat verbrand niet.
Ik had hier nog nooit van gehoord, maar aangezien ik de laatste tijd veel met mijn gezondheid bezig ben vond ik het de moeite waard om eens wat informatie op te zoeken en vergelijken... De volgende informatie vond ik aannemelijk klinken en interessant. Ik zal binnenkort dus eens een flesje Tropische olie in huis halen...
blauwe walm van je oliefolie krijg je alleen als je de boel te heet laat aanbranden... Olijfolie is juist heel erg goed om in te koken, roomboter heel erg slecht. Wordt je gigantisch dik van. Om over een gigantisch cholesterol nog maar niet te spreken. Dus is vast een kok geweest met aandelen in de roomboter