Hallo, Even een vraag. Binnenkort wordt ons eerst kindje geboren. Nu heb ik altijd gehoord dat een baby baat heeft bij een vast dagritme. Maar ik lees ook dat je de baby moet aanleggen wanneer hij/zij komt. Vanaf wanneer kun je een baby een vast ritme aanleren? In het begin kan je moeilijk zeggen elke drie uur borstvoeding en tussendoor niet als de baby huilt toch? Hoe hebben jullie dit opgelost?
Ik kan je hier niet echt mee helpen.Ons dochtertje woog maar 2075 gram en kwam niet uit zichzelf. Dus moest haar om de 3u echt wakker maken. na 3 weken kwam ze wel uit zichzelf en dan liet ik haar maar het ritme bepalen. Geef nu flesvoeding en probeer het elke dag wel zo te doen dat ze rond 11u. haar laatste fles krijgt. Maar een superstrak schema heb ik hier nog niet!
ik vond dit ook altijd erg tegenstrijdig. Qua voedingen heb ik, zeker in het begin, echt 'op verzoek' gedaan. De structuur zat er ook wel in, maar op een andere manier. Meer dat ik alles vaak in een bepaalde vaste volgorde deed in plaats van altijd precies op dezelfde tijd. Mijn belangrijkste tip: maak je vooral in het begin niet te druk om hoe het zou moeten. Just go with the flow En die structuur qua tijdstippen... die kwam er hier pas echt in toen ze een maand of 4 was geloof ik. En dan nog was het met de borstvoeding wel eens anders qua tijden.
Ik ben ook gestart met borstvoeding toen de kleine kwam, in het begin deed ik het puur op verzoek, de kleine geeft zelf wel aan wanneer zij/hij honger heeft. Met de fles (na 4 maanden) hebben we pas een echt tijdschema aangehouden, da's gewoon wat makkelijker met de fles. Met BV weet je natuurlijk ook niet precies hoeveel je kleintje eet, dus op verzoek is dan wel handig, tenzij de kleine om het uur komt want dan wordt je zelf natuurlijk een beetje gek. Kortom: BV (4mnd) op verzoek, daarna flesschema.
Ik ben geen borstvoedingexpert (dus borstvoedingmama's;corrigeer me indien nodig ) Ik denk dat je met borstvoeding gewoon aan moet leggen wanneer je kleine erom vraagt, dit is ook goed voor je productie.(vraag-aanbod principe) Borstvoeding heeft geen limiet, dus je kunt het gewoon geven als je kindje het nodig heeft. Een schema sluipt er dan later volgens mij vanzelf wel in. Je kunt ook een soort ritme creëren zonder je daarbij aan tijdstippen vast te houden, bijvoorbeeld eten, even spelen/knuffelen en dan weer slapen. En dan bijvoorbeeld 's avonds wel op dezelfde tijd ongeveer een badje, verhaaltje oid zodat je kindje op den duur weet dat het de nacht ingaat. Ten minste, zo heb ik het bij Alyna gedaan.
ik denk ook dat je met borstvoeding op verzoek moet voeden de eerste tijd zeker dit heb ik ook gedaan helaas kon ik maar 2 weken bv geven met flesvoeding vanaf de geboorte heb ik geen ervaring en dat zou ik dus ook niet weten maar denk dat je in het begin nog zeker niet met tijden moet gaan werken je kan wel een ritme maken aar zonder tijden denk ik zoals iemand al aangaf eten verschonen spelen slapen en savonds idd een avond ritueel!
Hoi, de kraamhulp zal je waarschijnlijk vertellen dat je elke 3 uur moet voeden. Onze eerste kraamhulp had wat meer van: Joh, doe gewoon als je dochter komt, ga af op je gevoel. Dat was dus ook mijn insteek... Onze tweede kraamhulp, een veel jongere meid, vond dat ik Thirza wel om de 3 uur wakker moest maken, ook omdat ze afviel en het 3 weken duurde eer ze op geboortegewicht kwam. Achteraf denk ik wel dat dat bij Thirza een hoop in de war heeft gegooid. Bij een volgende ga ik, mits het gewicht natuurlijk een bepaald minimum heeft, gewoon voeden op verzoek. Niks niet wakker maken als ze zelf liggen te slapen en zich prima melden voor een voeding! Maar goed, dat is allemaal nogal afhankelijk van geboortegewicht, of je BV op gang komt, of je kind de borst pakt, etc. Thirza woog bijna 9 pond, dus daar kan dan niet zoveel aan fout gaan, Overigens: mocht je aanlegproblemen hebben: schakel zo snel mogelijk een lactatiekundige in, (niet gaan lopen klooien met de kraamhulp als het na 2-3 dagen nog niet lukt), en mocht dat niet direct resultaat geven, dan zou een osteopaat nog uitkomst kunnen bieden als een van de volgende dingen ook nog aan de hand is: je hebt een hele snelle of hele langzame bevalling gfehad, je kind heeft klem gezeten in het geboortekanaal, je kind heeft lang en strak ingedaald gezeten, je kind huilt veel, je kind slaapt slecht/komt slecht in slaap. En dan over dat ritme: ja, een vast ritme is goed voor je kind, maar heeft niet zozeer met vaste tijden te maken, alswel met vaste volgordes. Dus slapen-eten-verschonen-spelen (als ze ietsje ouder zijn, kom je in het begin niet zo aan toe hoor )-kroelen-slapen, enz.... Daar gaat het voornamelijk om. Verder een aantal vaste dingen, zoals vaste slaapplekken. Het is op zich wel handig om je kindje ook af en toe in de kinderwagenbak te laten slapen, wel op een rustige plek dan, (dus niet in de kamer als het daar druk is/tv aan enz.) Het hoeft niet geluidsvrij te zijn, maar gewoon rustig, niet te midden van allerlei lawaai of beweging. Als je kindje zo wil slapen namelijk, kun je het ook vrij gemakkelijk eens meenemen ergens heen en het daar te slapen leggen in de kinderwagen. Over het algemeen is het overigens goed om de tv niet aan te hebben waar je kindje bij is en de radio niet te hard te hebben staan. Ze zijn snel overprikkeld, zeker als ze niet helemaal lekker in hun velletje zitten, (hier helaas zo eentje ). Maar verder: laat het ook wat op je af komen, wees niet te rigide/star en geniet er ook gewoon van straks!
Ik heb mijn zoontje de eerste 6 weken z'n gang laten gaan (je hebt regeldagen bij 10 dagen en 6 weken). Na de twee keer regelen ben ik me wat meer gaan richten op een routine. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn mannetje al vrij ritmisch was maar we zijn dat wat gaan stimuleren door bijvoorbeeld ook heel duidelijk slaapmomenten te creeëren. Voor die tijd sliep hij vaak in de box maar vanaf dat moment is hij in bed gaan slapen (2x per dag). Ik vond het fijn dat hij in het begin zelf kon bepalen (en dat was geen enorme opgave want hij kwam maar één keer 's nachts) maar ik vond het ook fijn dat toen hij iets groter was, ik wat meer kon gaan sturen. Het resultaat was dat na een paar dagen het mannetje ging doorslapen (YEAH) en dat nu nog we een heel fijn, voorspelbaar kereltje hebben die altijd vrolijk is en altijd gemakkelijk naar bed gaat en uitstekend eet. Misschien heb je er wat aan: mijn ritme vanaf de 7e week was: 8:00 borstvoeding ( 9:30 slapen in bed 11:00 borstvoeding 12:00 slapen in bed 14:00 borstvoeding 16:00 slapen in de box 17:00 borstvoeding 18:00 in bad en pyjamaatje aan 19:30 borstvoeding en daarna naar bed 23:00 KV (door papa.. mama kolven) tot 6,5 week: ergens tussen 4 en 5: borstvoeding of FV (afhankelijk van moment) * 6 voedingen overdag en 1 's nachts * daarna 6 overdag Ik ben met twee maanden overgestapt op volledige FV (BV stopte opeens) en dat was ook wel heel makkelijk want toen gingen we snel naar 5 voedingen en met 3,5 maand naar 4 voedingen. (Dit gaat met BV meestal wat minder snel / gemakkelijk) Persoonlijk geloof ik erg in routines maar ik vond het heel fijn om mijn zoontje z'n weggetje te laten vinden. Okay dat was geen opgave want hij had van zichzelf al een heel acceptabel ritme. Een routine heeft veel te maken met vaste patronen. Vaste tijden zijn daarin een leidraad maar ik hou me persoonlijk niet super strak daaraan. Ik heb namelijk ook niet elke dag om precies 15:00 trek! haha. Een beetje speling kan altijd en dat maakt je kindje ook flexibel. Wel is herkenbaarheid en rust - denk ik - heel belangrijk Ik heb veel baat gehad bij de boeken van Gina Ford. Hoewel zij heeeeel strikt is vond ik het fijn om een houvast te hebben bij de routines maar heb het dus veel soepeler toegepast. PS: pas op met altijd eten geven wanneer een kindje huilt. Je moet leren om huiltjes te herkennen en kindjes laten zich makkelijk troosten met voeding (zeker als die uit een lekkere warme tiet komt!) Even knuffelen, troosten, schone luier, te warm of te koud zijn zijn allemaal zaken die huilen kunnen veroorzaken. Het is tenslotte de enige manier waarop je kindje kan communiceren.