Ik weet niet of ik hier goed zit en ik heb al even gekeken maar zag dit onderwerp niet echt ergens, dus ik probeer het even! Ben klein beetje wanhopig.....Het is hier nu drama, mijn zoontje is 17 maanden en gooit zijn avond-eten van zijn bord naar de tafel en op de grond en wij proberen hem te vertellen dat wij graag willen dat hij 2/3 stukjes groente eet en dat hij daarna een slokje melk mag (dat wil hij heel graag zelf uit de beker drinken) Ik wil eigenlijk niet dat er aan tafel gespeeld wordt. En gooien met eten vind ik eigenlijk ook niet acceptabel, maar als ik daar wat van zeg wordt het drama alleen maar groter! Hij huilt / krijst bijna de hele tijd dat het eetritueel duurt. Hij wijst vrijwel direct zodra we aan tafel zitten naar de koelkast met de magische woorden: "toetoe" (toetje) uiteraard geven we daar niet aan toe! En wij zijn enerzijds van mening dat hij niet beloond hoeft te worden voor niet eten, maar gelijkertijd willen we dat hij IETS binnen krijgt, al is het yoghurt of vlees (want dat eet hij meestal wel) heeft iemand tips? Alvast bedankt!
Ik heb geen tips. Maar wel advies, geef geen melk tijdens het eten van groentes dat breekt het ijzer af namelijk.
Omdat mijn zoontje laatst ziek was, was hij erg afgevallen. We moesten daardoor naar een diëtiste... Zij gaf als tip om na zijn middagslaapje niets meer te geven, zodat hij echt honger heeft. Verder vooral geen drama maken, daar heeft je kindje niets aan en jullie ook niet. Het komt wel weer goed. Als hij alles maar proeft, zodat hij wel aan de smaken went is het goed. Verder een normaal portie pudding geven en niet extra, omdat hij minder heeft gegeten. Ook geen brood of iets anders geven na de warme maaltijd!
Probeer het eten leuk te maken,maak bijvoorbeeld een gezichtje van erwtjes,boontjes en worteltjes.. Zorg dat het er aantrekkelijk uitziet,gebruik kleur in de gerechtjes
Goeie tip zeg, leuk! Ik dacht nog aan misschien betrekken bij het eten kopen en maken (voor hoe verre dat gaat natuurlijk). Ik zou het ook heel erg moeilijk vinden. Ik vind het nu al moeilijk als hij slechter eet. Ik zou denk ik in jou geval zodra hij gaat gooien het eten weg halen. Geen woordennaan vuil maken. Zelf af eten en een beetje negeren en dan daarna wel gewoon het toetje.
Hier ook in het tweede levensjaar een slechtetende dreumes. Inmiddels gaat het stukken beter. Wat hebben gedaan: eten weggepakt als er geklierd werd, op een gegeven moment ook gezegd, dit is de laatste keer en dan at ze dus helemaal niet meer. Hele kleine beetjes opscheppen. Wel altijd een klein gezond toetje (magere yoghurt met wat stukjes fruit; toetje is onderdeel van maaltijd geen beloning oid. Zelf rustig proberen te blijven, niet te erg op je kind gefocust zijn maar gewoon gezellig met je partner blijven praten, gekrijs negeren. Als je je zorgen maakt om wat ie binnen krijgt. Ik las een artikel dat als jij normale en gezonde maaltijden en tussendoortjes op tafel zet, gezellig aan tafel eet, niet zwicht voor extra of alternatief eten omdat ie niks heeft gegeten, uiteindelijk voldoende voedingsstoffen hier uit halen. Wel een kwestie van volhouden, want soms kunnen ze heel lang weinig tot niks eten. Inmiddels is mijn dochter zo oud dat ik ze een beetje kan chanteren, bijv als we nasi eten krijgt ze daar een kroepoekje bij, het liefst eet ze alleen maar kroepoek, ze krijgt dan een kroepoekje als ze een aantal hapjes rijst op heeft.
Geen strijd van maken. Ook niet 'omkopen' met een slokje melk. Bordje wegzetten als hij gaat gooien met zijn eten en teruggeven als hij weer wil eten. Ik zou ook geen melk geven bij het avondeten maar water. Als jullie gewend zijn om een toetje te eten, dat wel gewoon geven. Hier is het lang goed gegaan en nu een klein jaartje wat moeilijker met avondeten. Maar hier geen strijd van gemaakt en langzamerhand begint ze weer steeds meer dingen te eten. Hier als uitzondering nog wel eens gedaan dat ze een paar stukjes vlees kreeg en als ze meer wilde, ze ook wat van haar andere eten moest proeven. Maar ze was hier toen al bijna 3 en ik wist zeker dat ze het wel lustte. Sindsdien eet ze weer wat meer groentes.
Hier ook een lastige eter. Hij gooit ook steeds alles op de grond. Hij wil niet gevoerd worden maar alles zelf in zijn mondje stoppen. Dat is natuurlijk prima maar dan moet hij het welopeten en niet op de grond gooien. Als hij te ver gaat (en dat gaat hij bij mij al snel) dan zetten we hem gewoon op de gang tot hij normaal kan doen. Soms wordt hij gestraft in de zin van geen toetje. Soms eet hij helemaal niet meer, ik denk dan zal hij het ook wel niet nodig hebben.