tja; technisch gezien zou dat niet zo'n drama hoeven zijn. Blinde kinderen halen ook hun zwemdiploma. Die moeten ook door het gat... (ik snap dat mensen soms geen C doen, ook al vind ik het jammer - tuurlijk - maar specifiek dit zoals het hier staat hoeft geen reden te zijn) --> oh ik zie nu je 2e reactie pas.. jammer dat ze niet eerder meegedacht hebben... met geluid en tikken etc kun je ook een hoop doen. Hoewel dat overigens niet gebeurde bij de lessen die ik zag indertijd. Over anderen dingen die ik gelezen heb (ik ga gelijk hier even verder) : De eisen zijn 2 of 3 jaar geleden weer wat veranderd. Het gat bij C is inderdaad terug gegaan naar B afstand - 6 meter. En techniek is in de hele lijn íéts minder belangrijk in de zin van: Als ze bijvoorbeeld 75 meter moeten zwemmen - dan moet de techniek de eerste 25 meter goed zijn - daarna is het belangrijkste dat ze het gewoon volhouden. Dus meer gericht op survival skills in dat geval. Waar eerst de afstand op je buik achter elkaar gezwommen moest worden en daarna de afstand op je rug; is het nu : baantje buik, baantje rug. Ook wel een belangrijk verschil op zich. De korte broek bij A is vervangen door een lange broek - wat ik wel weer een logische vind- omdat je maar zo'n korte periode in het jaar een korte broek draagt.
maar ga je haar daarna nog wel veel laten zwemmen? Om te voorkomen dat ze de techniek vergeet? Anders zou het ook zo zonde zijn?
Hier kind 1 wel C en kind 2 niet. Ze gingen hierna op een andere zwemvariant en maken hun meters dus sowieso wel.
Onze oudste heeft A en B en dat vind ik voor nu genoeg. Ze heeft hiervoor ruim 2,5 jaar kei hard voor gewerkt iedere zondag 1,5 uur. Of ze nog voor C gaat dat zien we nog wel. De jongste is nu bijna klaar met haar A diploma, gaat dan voor B. Daarna gaan ze waarschijnlijk samen voor C. Maar als zie dat echt niet willen dan hoeft dat van mij niet maar hun tante is de zwemjuf dus waarschijnlijk zullen ze wel overgehaald worden
Nou mijn dochter heeft a en b en na zo lang zwemmen veel gedonder tijdens de les en vooral erna waren wij klaar. En uithoudingsvermogen zit prima die zwom gerust een paar meter door onderwater. En die had makkelijk c kunnen doen na de b die zelfde dag maar dat mocht niet. En het zou weer 6 a 8 weken en alles moest tip top zijn. Dus klaar
Hier beide geen C. Mijn zoon kan heel goed zwemmen, maar kreeg altijd commentaar omdat hij 1 voet naar binnen draait. Met A en B "zagen ze het door de vingers", maar met C kon dat echt niet meer volgens het zwembad. Nouja, dan niet, het lukt hem gewoon niet anders. En mijn dochter is na B gestopt, omdat ze zo'n beetje om de week een oorontsteking had. Elke keer precies de dag na zwemles, kreeg ze er weer last van. Vanalles geprobeerd en tig keer buisjes laten zetten, maar niks werkte. Ze kon daardoor ook steeds 1 à 2 x wel naar zwemles en dan weer een paar weken niet, waardoor A en B al best lang duurde.
Oudste heeft alleen zijn A-diploma. Vreselijk vond hij zwemles. Middelste heeft A, B en C, omdat hij steeds moeite hield met correct zwemmen, hij zijn armen niet genoeg strekte en angstvallig probeerde zijn haren droog te houden. Dit leidde hem nogal af en wij ouders lieten hem maar doorgaan met die £÷¥÷ lessen. Oudste zwemt als een otter. Vliegensvlug, krachtige slag. Middelste zwemt als een hondje en begint na 5 minuten te zinken en moet echt uit het water gevist worden op lange afstanden of het diepe bad. Hoe? Mijn oudste vindt zwemmen leuk en doet dit met regelmaat. Mijn middelste zwemt minder en is gewoon minder getraind. Volgens mij kun je doorgaan tot diploma Z, maar als je het niet bijhoudt, zakt de kennis en de kracht gewoon weg.
Mijn oudste is nu bezig voor C. Ze wil hierna gaan zwemmen bij de zwemvereniging en dan moet je a,b en c hebben. Nou vind ze zwemmen dan ook heel erg leuk en kan ze het ook best goed (Al zeg ik het zelf ) Als ik alle gemiste lessen door corona, vakanties, ziekte en problemen met het zwembad eraf haal haalt ze a,b en c in ongeveer 13 maanden. 45 minuten zwemmen per week. Ik geloof dat dat best vlot is
Wij hadden als regels a en b diploma, c als je wil. Dat komt omdat ze ook schoolzwemmen hebben en daar kon hij het misschien ook halen. We zwommen bij een kleine zwemschool, daar was het een pakket, a was ongeveer 1 jaar, b 7 weken, c net zo. Hij heeft een paar weken geleden c gehaald. Daar zeiden ze ook al dat a is leren om je hoofd boven water te houden, b voor ook onder water te oriënteren en c voor langer te kunnen zwemmen, maar ook oriëntatie zoals wak duiken. Ze leren echt kijken waar je naar toe moet en het is ook echt een meerwaarde. Natuurlijk blijf ik er nog steeds bij zodra we weer gaan zwemmen. Bij schoolzwemmen gaat hij nu oefenen voor onder andere reddingszwemmen. Daar is hij nu een groepje verder omdat hij nu dus c heeft
Ik hoor ook genoeg ouders die het financieel zwaar vinden (en ik begrijp het, die zwemles is ook hartstikke duur) en het na B genoeg vinden. Ik vind dat je te makkelijk met je oordeel klaarstaat TS. Mijn kinderen hebben A B en C, ze vonden het leuk.
Nog een toevoeging geen c diploma kan ook een financiële kwestie zijn, zo goedkoop is het allemaal niet dus dat begrijp ik ook
Onze dochters hebben ABC gedaan. Ik vond dat zelf ook heel belangrijk. Dit was onze insteek en gelukkig is dit ook gelukt om te doen. Maar ik kan het ook best begrijpen dat er mensen zijn die stoppen na A en B. Soms duurt het allemaal wat langer en niet iedereen vindt zwemles leuk. En een kind tegen de zin ergens mee naartoe nemen week in, week uit, is echt niet makkelijk. Ook is zwemles gewoon duur. Dus dat zal ook voor sommige een reden zijn. Ik ken zelf ook twee kinderen waarbij na 2,5 jaar eindelijk een diploma A werd gehaald omdat ze motorisch net niet de goede verfijning van de technieken onder de knie kregen. Ze waren er zó enorm klaar mee. Ja dat kan ik echt wel begrijpen. Overigens is ABC halen en daarna nauwelijks meer zwemmen nog steeds niet beter dan A en B halen en vervolgens met grote regelmaat in het zwembad of in natuurwater zwemmen. Wat dat betreft is C dan maar 3 maanden langer en doe je ook veel ervaring en kracht op bij vaak zwemmen.
Is het ook niet iets wat we van vroeger mee hebben? In mijn tijd deed je A en B, dat was toen de standaard. Oudste heeft ABC, vooral omdat ze wat minder vrij in het water is, er wat meer moeite mee heeft. Jongste heeft AB, is een echte waterrat en redt zich met 1 diploma minder toch beter dan de oudste.
Hier moet sowieso A en B. A is ze bijna. Als ze wil C, maar hoeft niet per se. Belangrijkste lijkt me blijven zwemmen. Wij zwemmen ook veel gewoon vrij. Kun je wel a, b en c halen, maar zie vaak genoeg dat er daarna amper gezwommen wordt. Dan heb je er echt niks aan.
Hier hoeft alleen a en b. Oudste heeft dit, jongste is halverwege. Ze hebben/hadden beide geen zin om nog voor c verder te gaan.
Omdat ze nog heel jong waren, moesten ze blijven zwemmen daarom ook C en absoluut geen spijt van. De oudste had met 5,5 jaar A, B en C, wij vonden het stoppen op die leeftijd niet wenselijk daarom ook nog 1 jaar waterpolo gedaan.
Mijn oudste vond zwemles echt vreselijk en ik moest hem echt erheen sleuren. We hebben een kleinschalige zwemschool die echt heel grondig te werk gaat en ik had echt wel het gevoel dat hij na A echt al veel beter kon zwemmen dan ik met mijn jaren ‘80 A en B. Dus hij mocht zelf kiezen of hij door wou naar C en hij koos ervoor om een teamsport te gaan doen. Mijn jongste haalde zijn B net na de lockdown en de zwemschool bood op dat moment geen doorstroom aan naar C , we mochten al blij zijn dat hij kon afzwemmen. Dus toen zijn we ook maar gestopt, ik had geen zin voor C nog naar een andere zwemschool uit te wijken.
Vroeger had je ook zat glijbanen, golfslagbaden en het Tikibad hoor! Persoonlijk zie ik dan ook echt de meerwaarde (nog) niet in van het behalen van B en C. Maar misschien komt dat nog tegen de tijd dat de oudste op zwemles gaat (zouden we nu graag rond deze periode hadden willen starten, maar wachten nog even ivm. corona).
Onze oudste heeft ABC gehaald en de jongste is nu bezig voor A en gaat ook gewoon door voor B en C daarna. Voor mijn gevoel is het pas compleet als je ABC hebt. En dan daarna nog onderhouden, natuurlijk. De oudste zit op waterpolo, dus die traint sowieso 2 keer per week. Maar tussen de tijd van zijn zwemdiploma en dat hij startte met waterpolo, gingen we ook minstens 1x per maand zwemmen. En in de zomervakantie veel vaker. Ik ben zelf een goede zwemmer, vind het ook leuk om te doen. Ik heb het jaren als sport gedaan. Mijn man heeft alleen A en ik zie echt veel verschil tussen hoe hij zwemt en ik. Hij kan bijvoorbeeld in diep water niet goed zwemmen met een kind aan zijn lijf. Hij heeft echt alles nodig om zelf goed boven te blijven. Hij gaat ook niet graag kopje onder en raakt dan snel gedesoriënteerd. Dus ja, voor mij is het wel belangrijk dat onze beide kinderen in ieder geval wel goed leren zwemmen, houd ik mijn handen vrij om m'n man te redden als we een keer overboord slaan Nee hoor, dat is gekheid. Maar wij zijn in de zomer echt wel veel op of bij het water te vinden. En als het meezit 's winters op natuurijs. Nu denk ik niet dat ìets je goed kan voorbereiden op (volledig) door het ijs zakken, buiten dan het een keer doen. Maar ik denk wel dat je je kans om het vol te houden kunt vergroten door een goede basis te leggen en het daarna te onderhouden. Overigens ben ik dus dol op zwemmen, maar ik zie ook zeker de risico's van water. Als we in de zomer een waterfiets of fluisterbootje ofzo huren, dan hebben onze zoons in ieder geval zo lang ze geen A hadden een reddingsvest aan gehad. Met warm weer op rustig water mogen ze vanaf A bij mij wel zonder. Met onze waterpolo-zoon heb ik een tijdje terug ook gesproken over de risico's van shallow water black out en hoe je dat kunt voorkomen. Net zoals ik met hem spreek over koud water en de risico's op kramp of ademnood als je plotseling in heel koud water komt. Of met hem bespreek hoe je het wak terugvindt als je onder het ijs raakt. En ook hoe je kunt proberen uit het wak te komen of jezelf zo lang mogelijk drijvend houdt. Liefst zou ik dat ook echt een keer met ze oefenen, maar ik heb hier in de omgeving nooit een cursusaanbod voor zoiets gezien. Liefst zou ik dat dan ook in natuurwater doen, in plaats van een helder zwembad. Voor mij hoort zwemmen er gewoon bij en in mijn hoofd is dat dus ABC halen en daarna je zwemvaardigheid onderhouden. Je kunt niet alle risico's in het leven uitsluiten. Maar dit is wel een risico dat je kunt verkleinen. En daarbij komt dat zwemmen gewoon nòg leuker is als je je echt als een vis in het water voelt. Dat gevoel gun ik m'n kinderen ook. Dus ik laat de zwemjuffen een goede basis leggen en ga daarna zelf ermee verder.