Welvaart maak ons ziek en diezelfde welvaart maakt ons vervolgens beter. Hoe heette die serie op tv nou van een journalist die bij zeer zeer primitieve stammen op bezoek ging waar bijna geen ziekte was. Ze jaagden en hadden wat gewas en dat was het. Vond ik heel mooi om te zien.
Op zich inderdaad heel mooi. Ik ben het met je eens! Maar toch... Ik was eens met 8 mensen samen. We hadden het erover, of we overleefd hadden in de middeleeuwen. 1 van ons zei van wel. De anderen hadden allemaal een ingreep of operatie gehad, die er toen nog niet was. Zo heb ik een acute blindedarmontsteking gehad, die geopereerd is. Was dat niet mogelijk, dan was ik doodgegaan. Nu weet je natuurlijk niet, of ik ziek geworden ben van onze moderne voedingsmiddelen etc. Maar toch... de natuur is mooi, maar ik ben ook blij dat er chirurgen zijn. Ook bij mijn 2e bevalling. Meer dan een knip heb ik niet gehad, maar mijn kind lag als "Sterrenkijker" en dan ben je toch wel blij dat er een verloskundige en een gynaecoloog bij zijn, die alles goed onder controle hebben en precies weten wat er aan de hand is! Hoewel een oude vroedvrouw het misschien ook wel had gekund en geweten.
Ik heb niet het hele topic gelezen maar snap eigenlijk de openingsvraag niet zo goed. Er komt juist weinig bij kijken. BH openen en aanleggen maar. Flesvoeding is pas een gedoe. Poeder afmeten, mixen met water, verwarmen, flesjes afwassen, sterilizeren, etc. Vooruit denken hoelang je weg gaat blijven, spullen meeslepen, magnetron zoeken bla bla bla. En dan heb ik het nog niet eens over de kosten van fv.
Oh ja, ik woon zelf in het Midden-Oosten en bv is hier de standaard. "Lukt niet" bestaat eigenlijk niet. Nagenoeg alle vrouwen geven bv en het lukt gewoon. De enige bij het regelmatig "niet lukt" zijn de buitenlanders die hier ook wonen. En als het wel lukt, stappen ze vaak na een maand of zo alsnog over op fv omdat het kind vaker dan vijf keer per etmaal komt. Zo ontzettend jammer.
Speak ONLY for yourself! Was het maar zo makkelijk allemaal. Fijn dat het bij jou zo ging, maar zoals je kan lezen in dit topic gaat het dus bij het merendeel van de vrouwen NIET zo in het begin.
Wat ik me wel eens afvraag is hoeveel meer vrouwen er nou bv zouden geven als het écht zo makkelijk zou zijn vanaf het begin. BH open en aanleggen. Voor mij was het gelukkig ook zo makkelijk (afgezien van een paar flinke bv dips), maar voor vele is het de eerste paar weken knokken. Zo ook een vriendin van mij, pas geleden bevallen. Ze kreeg vrijwel de eerste dag wondjes op haar tepel en ging door het plafond van de pijn tijdens het aanzuigen. Maar geen haar op d'r hoofd die er aan dacht te stoppen of het daarom op te geven. Na hulp, geduld en doorzetten zijn nu na twee weken de wondjes weg en loopt het fantastisch. Maar volgens mij heeft het daar weinig mee te maken. Ik denk dat veel vrouwen echt voor bv gáán, of niet. Dus de meeste die vóór bv kiezen zullen toch niet snel "opgeven", pas nadat ze voor hun gevoel echt alles uit de kast hebben getrokken. Meestal lees je je van tevoren toch wel in, dus dan weet je ook wat je eventueel te wachten kan staan. Denk dat er weinig vrouwen zijn die aanleggen, vervolgens denken "o, dat doet pijn, ik ga maar een flesje maken". Of zie ik dat verkeerd...
Ik denk dat een deel van de problemen wel komen doordat vrouwen in Westerse landen heen voorbeeld hebben. Zo hoor en lees ik toch nog regelmatig dat er vrouwen zijn die denken dat borstvoeding en klokkijkeiets met elkaar te maken hebben. (Ik heb een hond nooit zijn pup de tepel zien weigeren omdat het "nog geen tijd is"). Dieren klagen ook niet dat hun jong te vaak drinkt en dat er "dus" te weinig melk of te weinig voedingstoffen zijn. Vrouwen (en dieren) die het alternatief kunstvoeding niet hebben, geven gewoon borstvoeding. Ik weet niet of zij dezelfde opstartproblemen hebben. Voor een deel vast wel, maar ik denk dat veel van die vrouwen minder "verwend" zijn dan wij en een hogere pijngrens hebben. Bovendien: als er geen andere mogelijkheid is om je kind te voeden, dat je gewoon door. En er zit niemand te miepen van "Wat doe je jezelf aan. Kunstvoeding is toch ook prima." Nee, je krijgt te horen: "Vervelend he, zo'n tepelkloof. Smeer er maar even wat vet op, over een week heb je er geen last meer van."
nou er zijn er ook een hoop (ook in mijn omgeving meegemaakt) die het wel wilden proberen, maar van te voren al zeiden: lukt het niet, dan stap ik zo over op de fles! tja, en laat het bij hun allemaal niet gelukt zijn en daarom heb ik vaak mijn twijfels als vrouwen zeggen het is niet gelukt en daarom ben ik gestopt. @ Queen, je had beter even het topic door kunnen lezen, hier heeft niemand wat aan! zoals je kan lezen zijn er velen bij wie het niet zo ging in het begin, en hebben we keihard moeten zwoegen om het te laten slagen, en ja nu, na een aantal weken kan ik zeggen dat het geen gedoe meer is, bh open en aanleggen! en ben ik het met je eens dat fv veel meer gedoe is. maar dat is niet wat ts en wij bedoelden.. Als ik vanaf het begin kv had gegeven had ik een veel relaxtere kraamtijd gehad, daar ben ik van overtuigd! Geen pijn, omstebeurt lekker slapen, geen gedonder met dat de productie nog niet goed op gang is etc. etc. gelukkig heb ik die eerste weekjes zwoegen er graag voor over!
Hier ook 1 hoor. Ik dacht vantevoren: ik ga borstvoeding geven, maar als het niet lukt, dan niet. Zo'n kraamperiode is al pittig genoeg, en ik was, eerlijk gezegd, ook bang dat ik het mijn baby zou gaan verwijten als het mij pijn zou doen. Je kunt bij een 1e kindje onmogelijk inschatten hoe sterk de moederliefde is. Nooit gedacht dat ik zoveel van zo'n ukje kon houden! Maar goed, de borstvoeding ging fantastisch. Nooit pijn gehad en als het wel pijn deed bij het aanhappen dan haakte ik haar los en liet haar opnieuw aanhappen. Pijn was hier een teken dat ze gewoon niet goed vast had. Moet wel bekennen dat ik kennelijk perfecte borstvoedingstepels heb
Daar geef ik jou helemaal gelijk! Ik had vorige week even een momentje dat het mij allemaal behoorlijk zwaar viel... Dit jaar moet ik fulltime studeren, parttime werken en ik heb een gezin met 3 kinderen. Ik liep erg tegen het kolven aan te hikken, wat ik op twee dagen de hele dag moet doen, en dan niet in een fijne kolfkamer maar in de trein en ergens op een openbaar toilet. Maar je kan het daar eigenlijk met NIEMAND over hebben zonder het 'advies' te krijgen, 'dan stop je toch lekker... Kindjes worden ook wel groot op kv'. Terwijl je eigenlijk gewoon even een aai over je bol wil, en de bevestiging dat je goed bezig bent om je kindje de beste voeding te geven, ondanks dat dat niet zo 'makkelijk' is.
Ach meid, dat moet je gewoon hardop zeggen tegen die mensen! Ze denken dat ze je helpen met hun advies, omdat veel vrouwen juist dat willen horen. Zeg gewoon wat je nodig hebt, dan is er vast iemand die je even lekker knuffelt en zegt hoe trots hij/zij op je is dat je je zo hard inzet voor je kindje. (en anders: screw them . Je bent fantastisch bezig!! Je moet wel een sterke vrouw zijn om zoveel aan te kunnen. Respect!)
Ik kan alleen over Zweden praten, daar heb ik drie jaar gewoond en is onze dochter ook geboren: de Zweden zijn ultra-relaxt. Het werktempo ligt op ongeveer 60 procent van het onze, de meeste huizen zien er zowel van buiten als van binnen niet spic and span uit en inderdaad: dat jaar (niet helemaal, maar wel lang) zwangerschap verlof helpt zeker mee. Vanuit de vk wordt er ook gezegd: laat het huishouden maar zitten, zorg dat je kant- en klaarmaaltijden in huis hebt en ga met wat te drinken en tijdschriften op de bank zitten. Niet dat ik daarnaar luisterde... De keerzijde: bijna alle kinderen gaan zodra ze een jaar zijn fulltime naar de opvang, want papa en mama moeten vanwege de hoge belastingen allebei werken. Ter compensatie zie je veel kinderen met érg veel dure speeltjes... Maar goed, dat is OT.
Bij dieren in de natuur mislukt borstvoeding even goed wel eens. Met dramatische gevolgen: jong gaat dood, en uiteindelijk, moeder die niet kan voeden brengt geen volwassen nageslacht voort. Alleen de dieren die goed kunnen voeden planten zich voort, staaltje van natuurlijke selectie. Mensen hebben het voordeel dat er mogelijkheden zijn om kind groot te laten worden als zelf voeden niet gaat. Dat we in Nederland in een flessencultuur leven zorgt er vervolgens voor dat moeilijk lopende bv vaak niet aan de borst opgelost kan worden, gewoonweg omdat we dat niet gewend zijn. Pijn is bij mensen een gegeven. We baren met pijn (hebben de meeste dieren in de natur geen last van) en aanvankelijk pijn bij het voeden is ook iets wat bij mensen nou eenmaal kan gebeuren. Baren doen we in Nederland niet vanzelf en instinctief, ik denk dat voor voeden hetzelfde geldt.