Na 6 maanden kan je beginnen met bijvoeden. Die termijn is minimaal nodig om een zo goed mogelijk immuunsysteem in de darmen op te bouwen. Het darmstelsel is voor die tijd nog niet helemaal af en dus niet geschikt voor vast voedsel. En omdat kinderen onder de 6 maanden (uitzonderingen daargelaten) lichamelijk/motorisch nog niet toe zijn aan ander eten dan de bv. Ook zonder tandjes kunnen bv-kindjes al wel heel goed kauwen, maar ze missen nog een stuk hand-oog coordinatie waardoor ze zich kunnen verslikken. Na die eerste maanden zullen ze ook wel kokhalzen (dus niet verslikken) dat hoort er gewoon bij! Kokhalzen is goed; het zorgt er juist voor dat ze zich niet verslikken! Hier gebeurde het echt maar een paar keer. Als ze zelf de regie hebben en zelf iets in hun mond kunnen doen, zullen ze zich minder verslikken dan wanneer ze een lepel achterin hun mond geduwd krijgen. Ook moet een baby zelfstandig rechtop kunnen zitten, liggend voeren/eten werkt verslikken juist in de hand. Ik ken geen baby die met 4 maanden ZELFSTANDIG rechtop kan zitten. Ik persoonlijk vindt voeren van potjes of zelfgemaakte prutjes en prakjes onnatuurlijk. Een kind van 6 maanden is prima in staat zelf met zijn handjes te eten en kan zelf aangeven wanneer hij voldoende heeft.
Ik ben het eens met dat een kind goed moet kunnen zitten e.d. als hij gaat eten. Mijn zoontje krijgt nu wel af en toe wat hapjes geprakt fruit. Als ik zelf eet dan kijkt hij heel erg en gaat smakken met zijn mondje. Hij vindt het toch interessant en met een paar hapje fruit kan hij vast een beetje voelen hoe het is om iets anders te krijgen dan melk. Wat hij krijgt is dan echt een kwart banaantje of peertje waar hij vervolgens ongeveer de helft van eet. Als hij oud genoeg is, dus rond de 6 mnd, wil ik hem inderdaad zelf stukken eten aan gaan bieden en dan ziet ie maar wat hij er mee doet
Wij hebbenhet hier niet gedaan omdat mijn man het allemaal te eng vond, en bijv. de oma's die oppassen ook...dus dan heeft het al weinig nut! we geven wel alles vers en ik heb vandeweek met de wortels ook gewoon een wortel in de hand gegeven. Wij lopen bij een dieetiste ivm met Finn zn allergie en die zei dat (omdat mn man zo'n schijterd is) dat we het ook dus met stapjes kunnen doen....en dat vond hij dan wel weer een goed idee! Wat ik me afvraag...hoe zit dat bij jullie bijvoorbeeld bij een kdv? Geven ze daar dan ook volgens Rapley...want anders heeft het nog geen nut toch? @Zogelukkig...zou het erg zijn als een kindje gewend is aan een lepel? Bij Rapley is het toch ook de bedoeling dat ze dat leren?
Het is niet het een of het ander hoor! Je kunt het aanbieden van stukken heel goed combineren met lepeltjesvoeding. Dan kan iedereen die voor je kind zorgt eten geven op een manier die goed aanvoelt. Voor je kind is het alleen maar goed om variatie in het aanbieden te krijgen, dan went ie aan meer dingen. Je merkt vanzelf wel waar je kind de voorkeur aan geeft. Sommige kinderen willen perse stukken pakken en andere kinderen vinden het juist absoluut niets.
oooww...ik snap hem! Ja ik heb dus vandeweek ook gewoon een stuk wortel gegeven... Heb me er niet helemaal in verdiept omdat mn man dus gelijk al zei dat het allemaal eng is...stikken...kotsen...blablabla... En of het in zn mond zou stoppen...daar hoef ik me geen zorgen over te maken! Hij zou nog een hele appel in dat mondje kunnen krijgen als hij dat wil
Ik heb zelf geen ervaring met rapley maar op mij komt het nogal onnatuurlijk over. Al sinds mensenheugenis wordt voedsel voorgekauwd door de ouder, en ook in het dierenrijk is het voorkauwen van voedsel vrij gebruikelijk. Mij lijkt het aanbieden van hompen voedsel dan ook niet helemaal de bedoeling. Maar goed, ieder zijn ding natuurlijk.
Kinderen staan erom bekend dat ze zo goed en snel kunnen leren. Ik heb vroeger ook geen rapley gehad maar ik kauwde ook vrolijk op liga's en bananen terwijl ik ook 'gewend' was aan gevoerd worden met een lepel! En die van mij pakt me nu al de lepel af als ik hem voer dus ik ben ook niet bang dat hij straks niet zelf wil eten!!
Aan het zelf eten met een lepel hoeft het gevoerd worden met een lepel niet vooraf gegaan te zijn. Het is gebleken dat kinderen die op de Rapley-manier vast voedsel hebben leren eten, eerder met bestek eten. Ze zijn het gewend om zelf te doen namelijk. Hetzelfde met een boterham eten. Mijn zoontje at na 3 weken een hele boterham. Dik zelfgesneden volkorenbrood met korst gaat gewoon naar binnen en schoon op. Ik lees weleens over kinderen van ruim een jaar die nog geen boterham eten omdat ze pap krijgen uit fles dan wel gevoerd met een lepel. Ze kunnen het fysiek wel, maar ze zijn het gewoon niet gewend. Mijn zoontje moet nog acht maanden worden, maar eet al volkorenspaghetti met grote stukken tomaat, paprika en courgette. Hij eet dus al bijna met de pot mee en helemaal zelfstandig. Heb er geen omkijken naar; hij regelt alles zelf. Zo heerlijk om hem zo te zien genieten van het eten!
Precies mijn achterliggende gedachten, maar net wat je zegt, ieder zijn ding. Volgens mij heb je met beide methoden hetzelfde resultaat.
Niet helemaal, dat bleek juist uit het onderzoek van Gill Rapley. Met later beginnen en pureren en voeren overslaan gingen kinderen juist sneller en beter eten. Maar so wie so, geef eten op een manier waar je jezelf mee op je gemak voelt.
Ow, je bedoelde echt het voeren...ik snap hem! Hahaha! Denk dat aan allebei de methodes veel voor en nadelen zitten... Maar had geen idee dat het gecombneerd kon worden wat Dirksmama zei...dus ga toch ook maar eens stukjes geven als ik het zelf geef. Mn man en de oma's vinden het allemaal veel te eng... Moet wel zeggen dat er vandeweek met de losse wortels bijna niets in zn mond terecht is gekomen...heb nooit geweten dat de hond ook wortels van de grond lust
Het verrast mij niets dat dat uit haar onderzoek komt. Natuurlijk gaan ze sneller en beter eten als je later met bijvoeden begint, ze zijn dan motorisch ook iets verder in hun ontwikkeling. Net als zwemles, zet een kind met 4 jaar op zwemles en die zal er gemiddeld langer over doen om zijn diploma te halen dan een kind van 6. Met een maand of 10 eten ze allemaal toch uiteindelijk hetzelfde. Het verschil is voor mij te minimaal of mij ervan te overtuigen om te gaan Rapley-en. Mocht ik nou een moeilijk etertje hebben dat niets lust, dan zou ik het misschien overwegen bij de tweede, want het zal net als prakken zijn voor- en nadelen hebben, maar nogmaals, ik denk dat de verschillen zo goed als nihil zijn. Bovendien deel ik Puppy's gedachten, het gaat er al eeuwenlang zo aan toe en in het dierenrijk net zo, dus zo onnatuurlijk is het niet om te prakken. Nogmaals, volgens mij zijn het allebei prima methoden om te beginnen, maar net wat je zegt, iedereen moet kiezen wat hem of haar het meest aanspreekt .
Haha, ik heb hier ook een Black & Decker (onze zwarte hond ), die precies weet wanneer de kinderen eten. Ze mag pas gaan 'stofzuigen' als ik het commando geef, heel handig hoor zo'n stofzuiger met dweilsysteem in-1, en dat zonder batterijen !
Ik zou haar best wel eens een stuk willen geven, maar ik ben veels te bang dat ze erin blijft hangen... Zit er niet bij op mijn gemak. Heb al moeite met brood Ik probeer het eten al wel wat grof te maken, maar helaas lukt dat niet altijd met de babycook. Dan komt het er alsnog uit als puree, erg jammer en een minpuntje vind ik.
Ik ga mijn dochtertje als ze 6 maanden is wel bijvoeden op de rapley manier. Ik was er eerst niet zo'n voorstander van, maar ga het nu toch proberen. Mijn zoontje eet bijna helemaal niks en alles alleen geprakt. Verschrikkelijk. Hij eet wel heel goed met vork en lepel, maar lust niks. Hopelijk gaat mijn dochtertje hierdoor beter eten.
Vaak hebben ze met grofgepureerd meer moeite qua verslikken dan met gewoon stukken of geprakt. Bij puree verwachten ze min of meer dat ze het gewoon kunnen doorslikken zonder met de kaakjes iets te doen, en dan verslikken ze zich. Dus als je de babycook wilt gebruiken, neem die dan voor puree, en sla het blenderen over als je grover wilt geven. Groentes als pompoen, aardappel, wortel, courgette, zoete bataat, pastinaak, knolletjes laten zich met een vork goed prakken. Sperciebonen krijg je niet geprakt, dus die zou ik blenderen of heel geven om af te sabbelen.
Ik heb net een heleboel potjes gemaakt (had iets teveel ingeslagen) Ik ga het de volgende keer met een vork proberen!
Voorkauwen in het dierenrijk gebruikelijk? Noem mij eens een paar zoogdieren dan waarvan de moeder het eten voorkauwt? Ik kom er even niet op namelijk. Hompen, ach ja; het is maar hoe je het wilt noemen. Gewoon vuistgroot formaat. Van mij mag je prut voeren hoor als je dat natuurlijker vindt!
Het is zo dat kinderen onder de 6 maanden en zeker kinderen van 3 of 4 maanden nog niet goed kunnen kauwen, nog geen goede hand-ooogcoordinatie hebben en nog geen goed ontwikkeld darmstelsel hebben. Ze kunnen dus nog niet zelf eten en het is ook niet goed voor ze. Ik snap niet dat er met 4 maanden al begonnen wordt met bijvoeding. Er moeten dan wel gepureerde of geprakte hapje in het mondje gestopt worden, want ze kunnen het nog niet zelf. De WHO stelt dat minimaal 6 maanden borstvoeding belangrijk is voor het opbouwen van een goed immuunsysteem en goed darmstelsel. Je ziet vaker dat moeders die kunstvoeding geven eerder willen gaan bijvoeden. Een baby van 6 maanden is lichamelijk in staat zelf te eten en mentaal ook en dat vind ik heel belangrijk; dat het initiatief bij mijn kind ligt. Ook aan jou de vraag om eens wat dieren te noemen waarvan het voedsel wordt voorgekauwd? Zoogdieren kauwen het voedsel voor hun jongen NIET voor. Die geven melk en daarna eet het jong zelfstandig. Heb hier katten, honden, geiten, konijnen en cavia's groot zien worden en van geen enkel jong kauwde de moeder het eten voor. Zodra ze er aan toe waren, gingen ze zelfstandig eten. De Rapley-wijze is dus juist heel natuurlijk!