Nee, nee, ik zag de grap van jouw opmerking wel in. En ik realiseerde me dat ik inderdaad nogal belachelijk bezig was. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. En soms moet iemand anders jou die kennis geven.
Nee, zo simpel is het niet. Het is namelijk ook ‘beide mannen’, ‘beide personen’. De regel is dat ‘beiden’ wordt gebruikt als het naar concrete personen verwijst en er geen zelfstandig naamwoord achter staat. Dus: ‘De mannen lopen beiden over straat’ (er staat geen zelfstandig naamwoord achter ‘beiden’) Maar: ‘Beide mannen lopen over straat’ (er staat een zelfstandig naamwoord achter ‘beide’)
@Bestek, nu weet ik weer waarom ik het nooit kan onthouden. Het zit er gewoon echt niet in, en ik moet er dan zó over nadenken dat ik er niks meer van snap en het gewoon “overdenk”. En dan gok ik dus maar gewoon haha.
Onthouden: ‘beiden’ is allèèn bij mensen, en alléén als je de mensen al genoemd hebt in de zin. Als je de mensen nog moet benoemen gebruik je ‘beide’. Als je het over voorwerpen hebt is het altijd ‘beide’
Waarom gebruiken mensen enten als ze inenten bedoelen? Enten doe je met bomen en planten. Inenten = vaccineren.