Hoi meiden, Helaas wachten wij alweer 1,5 jaar op een tweede kindje. Alle onderzoeken bij mn man en mij waren goed. Bij mn man is de hoeveelheid en beweeglijkheid van semen onderzocht. Bij mij het hormonaal bloedbeeld en ik heb een laparoscopie gehad met doorspoelen van de eileiders. Binnenkort hebben we de intake voor iui. Nu lees ik hier verschillende verhalen over zelf thuis testen tot dagelijks een echo in het zh. Wel of geen hormonen spuiten enz. Een jaar geleden was mijn fsh: 9 en amh: 2,53. Ik ben 36 jaar. IUI voelt als onze enige weg, omdat ik geen IVF kan doen vanwege mijn geloof dat leven al begint bij de bevruchting. Hoeveel IUI' s mag je? Kan een ziekenhuis weigeren? Mag je dan naar een ander ziekenhuis? En de eenzaamheid als vrouw en het gevoel dat je minder vrouw bent, herkennen jullie dat? Ik heb het afgelopen jaar echt een jasje uit moeten doen wb zelfverzekerdheid. En waar sex daar eerst een boost aan kon geven, maakt dat me nu juist onzeker. Heb steeds minder zin Wat kan ik zelf al in het gesprek aangeven bij de arts wb IUI? Hoe gaan jullie om met je gevoelens? Wat helpt?
Je krijgt 6pogingen voor IUI vanuit je verzekering. Je zkh mag alles weigeren (een arts heeft in deze geen behandelplicht), in de praktijk gebeurt dat alleen als het zkh de behandeling zinloos vindt. Bijvoorbeeld als er geen zaadjes of eicellen gevonden worden. Je mag dan naar een ander ziekenhuis, maar de vraag is of zij je dan wel verder kunnen helpen. Is IVF in Groningen nog een optie voor jullie (ivf in eigen cyclus)?
Ja IVF in eigen cyclus zou een optie kunnen zijn. Maar dat geeft kleine kansen begreep ik. IUI is toch eigenlijk onbeperkt verzekerd? Mijn zorgverzekeraar zei niet dat het om 6 pogingen gaat. Staat ook niet in de polis. Stel dat het zh na zes keer zegt: We stoppen ermee. Kun je dan bij een ander zh terecht voor meer behandelingen?
Het klopt dat meer IUI's gewoon worden vergoed en ik denk echt niet dat een ziekenhuis je na 6 behandelingen weg stuurt. Ze zullen je alleen de behandeling weigeren als er geen kans op succes is, bijvoorbeeld bij een hele hele slechte zaadkwaliteit. Dan is t natuurlijk geld in de put gooien. Zolang je een kans hebt met iui zullen ze gewoon doorbehandelen denk ik. Het protocol is om door te gaan naar ivf na 6 behandelingen. Maar ik heb vaker gehoord dat iemand meer IUI's deed omdat ze op dat moment nog niet klaar was voor ivf.
Ik zie het inderdaad niet in de basisverzekering staan, dus dan zou het in theorie onbeperkt zijn. Maar dan gaat mijn post hierboven over "zinloze medische behandeling" nog steeds op. Je zal zelf moeten kijken of er zkh zijn die dan nog meer inseminaties willen doen, dat kan niemand je vertellen. Hard maar waar, cijfers moeten hun cijfers verantwoorden dus het zal echt aan jullie situatie liggen of een zkh na die 6pogingen nog door wil gaan. De cijfers van ivf in eigen cyclus in groningen zijn terug te vinden via de nvog (cijfers 2016 zijn meest actueel).
In principe wordt IUI zonder maximum vergoed. Maar normaliter is het zo dat je na zes behandelingen verder gaat met IVF/ICSI. Wij zijn uiteindelijk op tien IUI-behandelingen uitgekomen, omdat we op een lange wachtlijst voor IVF kwamen. In de tussentijd mochten we doorgaan met IUI. Niet geschoten is altijd mis! Helaas zonder geluk. Als IUI na zes keer nog niet gelukt is, dan beginnen artsen wel een beetje te twijfelen of er niet meer aan de hand is. De slagingskansen dalen naar mate je vaker IUI doet. Je zult misschien wel vaker dan zes keer mogen, maar ik denk dat een ziekenhuis om die reden niet eindeloos zal doorgaan en er uiteindelijk wel degelijk een maximum aan zit. Dit zal echter per arts of ziekenhuis verschillen, dus daar zou je naar kunnen vragen.