Mijn dochter maakt ook al een tijd smak geluiden en is ook erg nieuwschierig naar wat papa en mama eten,maar ik ga toch pas beginnen met bijvoeding als ze 6 maanden is.Nu krijgt ze borstvoeding op verzoek.
Ik bedoel daarmee, dat je een goede reden hebt om het te doen en het ws rustig aan probeert en als je merkt dat je kindje het niet aan kan omdat hij of zij last krijgt van zijn buikje, je er weer mee stopt. Als het niet had gekund met 4 maanden, had ik het natuurlijk niet gedaan en als ik merk dat het niet gaat bij mijn zoontje, stop ik ook.
De wetenschap is er aardig over eens dat de darmen aardig (voldoende) gerijpt zijn vanaf 18 weken (4 maanden). De risico's zijn vanaf die 18 weken voor kinderen zonder allegische achtergrond, zeer klein. Vanaf 6 maanden zijn ze verwaarloosbaar klein EN belangrijker nog ook voor allergische kinderen MOET er gestart worden met vaste voeding. En elk kind is anders. De behoefte aan meer voeding EN aan vaste voeding is wel degelijk kind afhankelijk. Er is alleen geen enkele (niet medische) reden om te starten VOOR 4 maanden. Het advies luidt dan ook nog altijd: NIET starten voor 4 maanden en bij voorkeur starten met 6 maanden en tot die tijd bijvoorkeur moedermelk UIT de borst. Wat je zegt is gewoon echt wat kortzichtig. De WHO richtlijn geeft het advies 6 maanden exclusief borstvoeding, daarna minimaal 2 jaar en speenleeftijd van 7 jaar! Goed... dat doet bijna niemand... het is niet voor niet de WORLD health organisation.. die moet dus ook cateren voor Bangladesh, Kenia, Chili en Afghanistan....
Maar dat de WHO 3 adviezen geeft, wil niet zeggen dat je ze ook alledrie moet opvolgen. Zo zwart-wit is het niet. Bovendien zeg ik niet dat het hartstikke fout is, maar ageer ik wel tegen sommige redeneringen die er gehanteerd worden.
Maar zo zwart wit is de 6 maanden grens dus ook niet en is het DUS wel van toepassing om goed te kijken naar je kind. Wat niet wegneemt dat naar etende mensen kijken en dingen in je mond stoppen GEEN aanleiding hoeven te zijn om te starten met bijvoeding.
Nou, aan die 6 maanden grens wordt toch echt, als je je een beetje inleest in wetenschappelijke publicaties, wereldwijd vastgehouden. Die 4 maandengrens is er vooral om de industrielobby rustig te houden. En er zijn veel meer moeders die tot 2 jaar voeden dan je aanneemt. Alleen, de meesten lopen er niet mee te koop.
Hier in Griekenland beginnen ze met 5 maanden. 1e week beetje appelmoes, 2e week appel-perenmoes, 3e week appel-peren-bananen moes. Elke dag een eetlepel of 1-2 en natuurlijk zelf gemaakt. In Denemarken beginnen ze met 4 maanden, ik ben begonnen met 4 en een halve maand en m'n zoontje vindt het héérlijk!
Waarom wordt eigenlijk het advies afgegeven om op zn vroegst vanaf 4 maanden te starten? Ik kwam vandaag mijn groeiboekje tegen en zat daar eens in te bladeren... Advies bij 11 weken wat mijn moeder destijds gekregen had was 's ochtends een paar lepeltjes fruit en 's avonds een paar lepeltjes groente en ik ben toch ook groot geworden???
Tussen nu en jouw groeiboekje zit een generatie aan onderzoek en voortschrijdend inzicht. Eén van de verworvenheden van de laatste 10 jaar is dat de darmen van een baby pas aardig gerijpt zijn vanaf 18 weken (4 maanden). Tussen 4 en 6 maanden gaat dit proces nog verder maar veel beperkter dan in die eerste 4 maanden. Het is dus af te raden om te starten voor 4 maanden. Jij bent ook groot geworden maar er zijn wel in onze generatie opvallend veel gevallen van allergieën, overgewicht, spastische dikke darmen, dunne darm problemen, eczeem etc etc. Daarbij was het in de jaren 70 - 80 gewoon om kunstvoeding te geven. Aan deze voeding was nog geen vitamine C toegevoegd. Om die reden was het dus raadzaam om een kind groente en fruit bij te geven. het advies is en blijft. Bijvoorkeur uitsluitend moedermelk tot 6 maanden en niet bijvoeden voor 4 maanden (zonder medische indicatie)
Ik ga ook pas met 6 maanden beginnen, ik zou niet aan mijn dochter kunnen zien of ze er 'aan toe' is, al smakt en kwijlt ze ontzettend de afgelopen 2 weken. Het is wel verleidelijk om alvast wat te proberen, we hebben haar gisteren een stukje mandarijn laten aflikken, ze vond het niet eens vies volgens mij, en ik zal haar ook vast een klein prutje banaan laten proeven als ze toevallig op schoot zit als ik er een eet, maar echt potjes groente en fruit komen pas in februari. Ik verheug me er nu al op! Ik las in mijn babyboek trouwens dat ik met 5 weken mijn eerste fruithapje kreeg (naast kunstvoeding), en mijn moeder zei dat ik vroeger uitslag kreeg van aardbeien. Toeval? En als ik het me goed herinner (uit het boek dus he) kreeg ik geeneens melk meer met 8 maanden, het was alleen maar papjes en vast voedsel vanaf toen.
Daarnaast is de kunstvoeding van tegenwoordig technologisch gezien veel verder ontwikkeld en zitten er veel meer toevoegingen in, waardoor het tot minimaal 6 maanden voldoende bevat om een baby goed te laten groeien. Overigens, 1 weken was laat hoor! Begin jaren 70 was het advies om met ZES weken te beginnen met Liga en sinaasappel!
Niet iedereen in Denemarken hoor! Meeste mensen die ik daar ken adviseren het WHO-advies: eerste 6 maanden exclusief borstvoeding (eventueel aangevuld met kunstvoeding) en daarna pas introductie van vast voedsel.
Ik ben met bijvoeden begonnen met 6 maanden. Eerder vond ik het niet nodig, omdat Ayla voldoende had aan alleen flesvoeding. Toen ik begon met bijvoeden heb ik het fruit overigens wel geprakt en de groente grof gepureerd, want als ik stukken aanbied smijt ze het alleen op de grond en stopt verder helemaal niks in haar mond . Pureren doe ik overigens niet meer, als ze met ons mee-eet prak ik de groente en aardappels gewoon, ze kauwt er dan netjes op. Gaat super en ze heeft zich nog nooit verslikt. We zijn nu dus 2 maanden met bijvoeden bezig en inmiddels eet echt 3 maaltijden per dag en 2 tussendoortjes en natuurlijk ook nog melk.