Ik snap zeker dat extra hulp welkom was geweest! Maar ik snap ook de redenatie van de gemeente. Als jouw man alleenstaand was geweest met een kind, had hij toch ook 'gewoon' zelf voor jullie kind en het huishouden moeten zorgen? Mijn schoonouders hebben ook jaren huishoudelijke ondersteuning gehad omdat zij mindervalide is geraakt. Zij was heel beledigd toen dit werd stopgezet omdat mijn schoonvader toen ineens 'alles' moest doen. (Niet helemaal waar, ze kan en doet namelijk best een aantal dingen zelf.) Maar als zij bijvoorbeeld waren gescheiden of als zij was overleden, had hij dat ook gewoon zelf moeten doen. Volgens mij komt niemand op het idee om thuiszorg te gaan bieden aan alle fulltime werkende, alleenstaande mannen. Als zij alleen woont, heeft ze die hulp nodig. Ze kan bijv. wel stoffen, maar niet stofzuigen. De was doen en opvouwen lukt, maar ze kan geen bed opmaken. Terecht dat ze daarvoor hulp zou krijgen ALS ze alleen zou wonen. En ik ben blij dat daarvoor thuiszorg is, maar anders zouden wij dat als (schoon-)kinderen wel hebben opgepakt. Dan waren wij ook mantelzorgers geweest. Maar schoonmoeder woont niet alleen. Ze heeft een man en die kan al die dingen wel. En ja: het is als je fulltime werkt pittig als je daarnaast nog allerlei werk thuis moet doen. Maar een fulltimer zonder partner, moet dat ook.
Kijk eens even of er binnen jullie gemeente respijtzorg is geregeld. MOgelijk dat je via die weg wel huishoudelijke ondersteuning kunt krijgen, (in sommige gemeenten volledig gratis, in andere gemeenten met kleine eigen bijdrage). Respijtzorg is bedoeld om mantelzorgers te ontlasten.
Waar je misschien wel voir in aanmerking komt, is dubbele kinderbijslag, dat is meer dan het druppeltje mantelzorgcompliment (dat is hier 100 euro).
Ja heb ik voor 1 kind gekregen vorig jaar, dit jaar weet ik nog niet. Maar dat is al heel fijn! Weegt totaal niet op tegen de kosten maar was er al blij mee. Ik krijg ook taxi naar speciaal onderwijs vergoed vanwege de afstand Maar in onze gemeente krijg je als mantelzorger bijv een zwembad passe-partout zag ik, waardoor entree 1 euro kost ipv 6,50. Dat zou heel fijn zijn, want zwemmen is al vaak aanbevolen voor onze jongste maar nu is het niet te betalen om dat wekelijks te doen. 100 euro mantelzorg compliment betekent bijv de set pictogrammen en dagplanners voor mijn oudste (heb ik al, maar als voorbeeld) of een bus abbo voor al het op en neer gereis Ik ga gewoon vragen.
Heb je maar voor 1 jaar de indicatie gekregen voor dubbele kinderbijslag? Ik dacht dat dat meestal langer was? Voor mijn zoon heb ik de indicatie gekregen tot zijn 18e verjaardag, dus als de regels niet meer veranderen, hoef ik dat nooit meer aan te vragen. Meestal lees ik dat het voor 3 of 4 jaar wordt toegekend, maar misschien vergis ik me daarin hoor. Als je het hele jaar dubbele kinderbijslag hebt gekregen en je hebt niet kunnen werken, krijg je volgende week bericht dat je een extra tegemoetkoming kunt aanvragen, dat is meer dan de dubbele kinderbijslag bij elkaar...
Ja klopt, dat zetten we apart voor individuele zwemles. Ik weet ook niet waarom ik maar 1 jaar extra kreeg, ben bezig met de aanvraag voor 2017.
Nog een tip:maak een kopie van het pak papier. Dat had ik dus niet gedaan, was het niet aangekomen, kon ik de heleboel nog een keer invullen . Ik vond het best een confronterende vragenlijst, omdat het logischerwijs zo gefocust is op alles dat anders/moeizamer gaat, ik stond niet direct te springen om hem nog een keer in te vullen. Gelukkig hoeft dat nu ook niet meer.
Het gaat nu digitaal, dat scheelt wel. Maar een pak is het inderdaad!! Hopelijk krijgen wij het nu ook langer.
Heeft volgens mij te maken met de leeftijd van je kind. Ze hanteren een aantal leeftijdscategorieen, die elk hun eigen criteria hebben. Als ze vanuit de geleverde informatie het idee hebben dat je kind misschien bij een volgende categorie 'beter' zou kunnen scoren, dan willen ze het opnieuw bekijken. Een leeftijdscategorie is bijvoorbeeld 5-9 jaar. Als kinderen 10 jaar worden, zijn er dus best een aantal die geherindiceerd moeten worden. Stel dat je aanvraag een kind van 8-9 jaar betreft, dan krijg je het dus voor een betrekkelijk korte periode. Mijn zoon was ruim 8 bij mijn aanvraag en stond al in de brief dat hij bij 10 jaar opnieuw bekeken moet worden. Aangezien ik nu inmiddels een WLZ indicatie heb, ga ik er maar even vanuit dat hij het nu wel tot zijn 18e gaat krijgen (maar misschien is dit ook niet de reden, bureaucratie en overheidsinstellingen blinken niet echt uit in transparantie )
Je bent mantelzorger wanneer je je er zelf een voelt... Maar of je een mantelzorgcompliment wilt ontvangen of een mantelzorglunch wilt bijwonen is heel persoonlijk. Ik ben mantelzorger (geweest) voor mijn zieke ouders. Mijn moeder is eind oktober overleden. Geld is er voldoende , maar tijd om die dingen te doen die ik zou willen doen mis ik wel. Tijd om persoonlijk met mijn vader door te brengen nu hij r nog is, maar ook om van mijn jonge gezin te genieten. Als de gemeente mij een zak tijd kon geven zou ik het gaan halen, maar een envelop met VVV-bonnen mogen ze aan mensen geven die dat echt nodig hebben. Ik kan goed zonder.
Ik heb net contact gehad en wordt idd als mantelzorger beschouwd. Dus dat is fijn voor bepaalde dingen.