Ik ben hier bij beide zoontjes rond de 2 jaar mee begonnen. Ik zet ze alleen niet op de gang, maar heb een stoel in de huiskamer waar ze 2 minuten en de ander 3 minuten op moeten blijven zitten. (heb ze in dezelfde ruimte als ik dus, maar negeer ze wel). Als ik mijn jongste van 2 vraag waarom hij op de stoel gezet is als zijn 2 minuten om zijn, dan kan hij goed de reden aangeven en zegt dan sorry en geeft een kus/knuffel. Voor mij is het feit dat hij laat zien dat hij het begrijpt wel een teken dat het een goede leeftijd is. Ik geef hem immers "straf", tijd om na te denken, om hem er iets van te laten leren. Hier heeft het wel effect. Vaak hoef ik nog maar 1 keer te waarschuwen. Natuurlijk niet altijd, maar als ik consequent blijf en meerdere keren "straf" heb gegeven, dan heb ik daar de rest vd dag wel profijt van.
Wij noemen het niet de strafplek maar de nadenkplek. Heeft niet zo'n negatieve lading. Zoon gaat tegenwoordig zelf wel eens naar de gang als hij het ergens niet mee eens is.
Misschien wel net te vroeg. Je kunt het nog een proberen door goed en beeldend uit leggen wat niet mag en alternatief bieden wat wel mag. En beelden uitleggen dat hij naar de gang gaat als hij het wel doet. Na het gang ritueel nogmaals uitleggen wat hij deed en dat het niet mag, knuffelen en spelen maar. Twee minuten vind ik overigens wel erg lang. Mijn zoontje was ook twee toen het pas werkte. Mijn dochtertje doen we het al een poos mee (is eind van de maand pas 2).