Wanneer en hoe straf jij?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door vruchtje24, 23 sep 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. vruchtje24

  vruchtje24 VIP lid

  2 jan 2007
  12.925
  400
  83
  Vrouw
  home sweet home
  Hoi allemaal,

  Benieuwd hoe dat bij andere gaat. Mijn man vindt mij te soft en ik vind hem te streng, erg lastig dus!

  Wanneer mag je kind bijvoorbeeld niet buitenspelen? Is dat na 1 keer broer of zusje knijpen, brutale mond, niet luisteren of op 1 stapeling van. Voorbeelden zijn ook welkom.

  Net met kids naar bed brengen luisterde zoon van 8,5 jr weer eens niet. Zusje las ik voor en hij wilde bij haar in bed. Zusje zei paar keer duidelijk dat ze niet wilde en hij doet het toch. Ik vraag ook 3x en gaat expres door en erop liggen. Net even haar aanraken met zijn been etc. Moesten zachtjes doen wat papa sliep boven (gaat nachtdienst in) zoontje maakt gewoon herrie en luistert niet.

  Mijn straf voor hem was geen boekje bij hem voorlezen. Manlief vindt dat hij morgenmiddag als we terugkomen van iets niet buiten mag spelen (ook nog als straf voor vanavond niet luisteren)

  Dus hoe doen jullie dat?

  Liefs
   
 2. mariellevanr

  mariellevanr Niet meer actief

  Hier ook een zoon van 8,5 die regelmatig 'express' zijn broertje dwars zit om reactie uit te lokken.

  Ik waarschuw twee keer en dan volgt er 'straf'. Dit wel altijd meteen of in ieder geval dezelfde dag. Wat mij betreft is de volgende dag een nieuwe ronde dus ook nieuwe kansen.

  Straf is hier bv
  - geen tv voor slapen gaan
  - kwartiertje op kamer nadenken
  - in weekend soms niet opblijven
  - geen lekkers na school (wel fruit)
  - Geen IPad als ik ga koken

  Buiten spelen vinden wij erg belangrijk. Zou dat niet zo snel afpakken als straf.
   
 3. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  51.336
  41.953
  113
  Sowieso morgen nog met iets straffen vind ik onzin.
  Maar ik vraag mij af wat er nu zo heel erg was wat hij deed.
  Zusje hoeft toch ook niet zo flauw te doen dat hij weg moet? Gezellig samen zou ik zeggen.

  Ik had hier geen straf voor gegeven. Maar ik straf ook heel weinig tot nooit.
   
  Nescio en Fuddey vinden dit leuk.
 4. jeshh

  jeshh Niet meer actief

  Uitgesteld straf geven zou ik niet doen, dat kan verwarrend zijn en legt nog eens extra de nadruk op wat je kind gisteren verkeerd heeft gedaan, terwijl er ondertussen alweer 100 andere dingen zijn gebeurd die misschien wel hartstikke goed gingen. Komt voor mij niet eerlijk over.

  Qua soort straf kan ik niks zinnigs zeggen, maar ik denk niet dat ik hier een hoge straf op zou zetten.
   
 5. Biny

  Biny VIP lid

  10 feb 2011
  17.409
  5.507
  113
  Vrouw
  Ik ben net als jou... het duurt veel te lang tot hem morgen is om hem weet straf te geven.

  Sowieso is 2x straf echt onnodig
   
 6. jessy77

  jessy77 VIP lid

  9 aug 2007
  8.593
  5.826
  113
  Hier ook 2 keer waarschuwen en dan straf, nooit de volgende dag maar meteen. Zwaarte van de straf hangt af van wat ze hebben gedaan.

  Ik zou voor zoiets na 2 keer waarschuwen dus wel een (lichte) straf geven. Wij hebben hier nl de afspraak dat zus en broers elkaar de ruimte gunnen indien ze daar behoefte aan hebben.
  Leuk wanneer ze het met elkaar gezellig hebben maar wanneer er een even alleen wilt zijn dan mag dat best gerespecteerd worden en dring je jezelf dus niet op.
   
  Chocolat en lies276 vinden dit leuk.
 7. vruchtje24

  vruchtje24 VIP lid

  2 jan 2007
  12.925
  400
  83
  Vrouw
  home sweet home
  Thanks alvast

  Grappig tuc van die kant hadden we het nog niet bekeken van haar ook flauw. Hij zei nog ze mag bij mij ook altijd.....moeilijk hoor soms alles
   
  Bloem2310 vindt dit leuk.
 8. mariellevanr

  mariellevanr Niet meer actief

  Hier ook een zoon van 8,5 die regelmatig 'express' zijn broertje dwars zit om reactie uit te lokken.

  Ik waarschuw twee keer en dan volgt er 'straf'. Dit wel altijd meteen of in ieder geval dezelfde dag. Wat mij betreft is de volgende dag een nieuwe ronde dus ook nieuwe kansen.

  Straf is hier bv
  - geen tv voor slapen gaan
  - kwartiertje op kamer nadenken
  - in weekend soms niet opblijven
  - geen lekkers na school (wel fruit)
  - Geen IPad als ik ga koken

  Buiten spelen vinden wij erg belangrijk. Zou dat niet zo snel afpakken als straf.
   
 9. twinkle star

  twinkle star Niet meer actief

  Een uitgestelde straf zou ik nooit doen. Een straf moet ook eigenlijk gerelateerd zijn aan het "incident". Niet luisteren bij het naar bed gaan=geen boekje lezen
  Maar niet buitenspelen heeft niks met het naar bed gaan te maken. Deze straf zou je kunnen aanhouden als hij buiten iets doet wat niet mag.
  Dubbel straffen vind ik onzin, hij luisterd niet bij het naar bed gaan dat is 1 ding, 1straf. Als je daar twee straffen voor bedenkt omdat hij jn twee situaties niet luisterde dan is het voor kinderen niet meer te volgen.

  Ik waarschuw altijd 1x bij de 2e keer is het "straf". Ik ben niet heel streng dus echt niet overal krijgen ze straf voor en de straffen zijn ook niet groot. Moet eerlijk zeggen dat straffen ook niet veel gebeurd. Omdat ze weten dat ik consequent ben en ze bij 2 echt een staf krijgen laten ze het vaak niet zover komen en luisteren ze 9 van de 10 keer meteen.

  Ik vind eerlijk gezegd dat hij niet veel fout deed, zelf had ik hier geen straf voor gegeven. Ik ben er niet hij geweest maar denk dat ik eerder mijn dochter had aangesproken op haar gedrag dan hem gestraft te hebben. De reactie die hij daarna liet zien kan ook komen uit frustratie.
   
 10. Lovely83

  Lovely83 VIP lid

  29 mei 2008
  20.355
  3.229
  113
  Mijn middelste hoef ik nooit te straffen, kind is zo braaf:D daar mag af en toe wel wat meer ondeugd in zitten.
  De oudste mag zelf zijn straffen bedenken, denk aan 2 dagen niet naar buiten, telefoon of PlayStation inleveren.

  Ik ben zelf sowieso niet van lange termijn straffen. Niet naar buiten bij mijn zoon van 15 is max 2 dagen. Ik zou zelfs genoegen nemen met 1 dag maar hey hij bedenkt het zelf!:roflmao:
   
  esklessebes vindt dit leuk.
 11. vruchtje24

  vruchtje24 VIP lid

  2 jan 2007
  12.925
  400
  83
  Vrouw
  home sweet home
  Sommige laten me het wel anders doen inzien. Ik ben beetje aan eind van mijn latijn wat betreft zijn gedrag. Zodra hij zijn zin niet krijgt of gebeurd hoe hij t niet wilt gaat hij zo doen.

  Ook als we bijvoorbeeld weg moeten en meneer heeft er geen zin in drukt dat heel zwaar op de rest van het gezin. Denk aan naar een bouwmarkt, boodschappen doen, kleding kopen. Zolang het maar iets voor hem is gaat het goed. Net zijn zusje steeds aan te tikken en zachtjes te schoppen. Zei zegt hou op en gewoon door treiteren. Time out in gang kan ook niet want er slaapt er een van de nachtdienst. Pffff soms echt pittig!!
   
 12. fafa

  fafa Niet meer actief

  Ik vind niet dat zus hierin fout zit. Misschien een beetje flauw van haar, maar ik leer mijn kinderen hier dat je niet áltijd hoeft te delen, samen spelen en gezellig doen. Je mag soms best je eigen persoonlijke rust en ruimte opeisen. Samen is leuk, maar als één van beide dat om wat voor reden niet wil, houdt het op.

  Wij lezen hier trouwens op "neutraal terrein" voor (ons eigen bed). Beide dochters mogen een boek uitkiezen, en mogen (maar hoeven niet) ook naar het boek van de ander luisteren. Eentje links van mij, eentje rechts, zodat ze niet bij elkaar kunnen. :cool:
  Want vlak voor het slapengaan is -door de moeheid- vaak ook kliertijd hier. Dus zo hebben we de minste kans op incidenten.

  Maar goed, dat was niet je vraag :oops:
  Eens met de andere dames: buitenspelen is te belangrijk/gezond om mee te straffen, te ver weg in de tijd en ook nog eens dubbelop straf.
   
  Chocolat en Marchella vinden dit leuk.
 13. mariellevanr

  mariellevanr Niet meer actief

  Tja daar noem je ook wel een aantal dingen die echt niet leuk zijn voor een jongen van 8!

  Hier hetzelfde gehad. Door hem toch steeds mee te nemen met dit soort dingen frustreer je niet alleen jezelf, maar ook hem en dan wordt het er niet gezelliger op. Wij doen dit soort dingen nu zonder hem, dus 1 van ons blijft thuis of we gaan als de kids op school zijn en ja heel soms gaat hij mee als het echt niet anders kan. Door het aantal verplichte uitstapjes te verminderen hebben we nu een minder gefrustreerd kind en veel minder strijd.

  Overigens vind hij het wel reuze interessant om zelf lopend of op de fiets een 'vergeten' boodschapje te doen. Lijstje en portemonnee in rugzak en een glimmend ventje als hij weer terug komt (niet te vaak anders vindt hij ook dit niet leuk)
   
 14. vruchtje24

  vruchtje24 VIP lid

  2 jan 2007
  12.925
  400
  83
  Vrouw
  home sweet home
  Marrielevr: maar een kind moet soms toch ook iets doen wat hij/zij niet leuk vindt dat moeten wij toch ook. Hoort toch bij t leven. Ik vertik het om alles aan te gaan passen aan hem. Boodschappen hoeft hij 9 van de 10 x al niet mee omdat dat onder schooltijd gebeurd.

  Laatst gingen we naar woonboulevard snap dat het niet leukste is voor kind maar ach wij stonden s ochtends ook bij zijn vietbal
   
  Madeliefke vindt dit leuk.
 15. vruchtje24

  vruchtje24 VIP lid

  2 jan 2007
  12.925
  400
  83
  Vrouw
  home sweet home
   
 16. toch3

  toch3 VIP lid

  28 dec 2013
  15.861
  14.823
  113
  In dit geval had i hem zelf (al dan niet hardhandig) naar zn kamer gebracht en idd niet (voor)lezen.
  Maar ligt ook aan de situatie. Had kind 1 rustig gezeten en verhaaltje geluisterd had kind 2 niet moeten zeuren. Maar kind 1 irriteert door expres door aan te raken, dan is mijn geduld en na 1 waarschuwing op.

  Te laat thuis = middag niet het hek uit en speelafspraak. Ik probeer straf wel te linken aan het foute. Te laat thuis -> vrijheid inleveren. Klieren bij voorlezen -> niet voorlezen
   
 17. jeshh

  jeshh Niet meer actief

  Dat vind ik een beetje een kromme beredenering. Een kind van 8 kan deze "logica" toch niet inzien? En daarbij vind ik ook echt dat je zulke dingen niet tegen elkaar kunt afstrepen.
   
  Fuddey, In your eyes en MamaVanVier1985 vinden dit leuk.
 18. suus1983

  suus1983 VIP lid

  10 okt 2006
  47.569
  32.439
  113
  Hier hetzelfde. Het moet al echt heel raar lopen wil ik straffen.
   
 19. Snoopy1979

  Snoopy1979 VIP lid

  8 okt 2006
  33.681
  6.855
  113
  Vrouw
  Brabant
  Ouders doen wel eens dingen voor kinderen die we zelf niet altijd even leuk vinden, en zo moeten kinderen wel eens iets doen wat ze niet zo leuk vinden. Is prima te snappen voor ze. Zo gaan we wel eens met ze zwemmen terwijl we zelf niet zo'n zin hebben, en moeten ze wel eens mee fietsen ofzo omdat wij daar zin in hebben. Uiteindelijk hebben we het allemaal wel naar ons zin, vaak met de nodige humor :)
   
  lies276 en Madeliefke vinden dit leuk.
 20. vruchtje24

  vruchtje24 VIP lid

  2 jan 2007
  12.925
  400
  83
  Vrouw
  home sweet home
  Dit dus wat ik bedoel.
   

Deel Deze Pagina