In het advies houden ze trouwens over het algemeen ook rekening met dit soort vaardigheden van kinderen. En ze hebben ook vergelijkingsmateriaal natuurlijk. Maar dat gezegd hebbende, als ze in de havo/vwo-klas les krijgt op vwo-niveau, dan krijgt ze hetzelfde aanbod als in een vwo-klas. De kans op verveling lijkt me dan op dat vlak niet extra aanwezig.
Waar heb je dat laten doen TotalBella? Onze zoon is ook niet sterk in plannen maar bij ons op school wordt het niet aangeboden om te helpen.
Dit is vanuit school. Weet niet helemaal hoe het geregeld wordt want ze heeft de plek van een vriendin overgenomen.
Pfff mijn oudste zit in Havo4 en daar kan ik inmiddels van zeggen dat het licht ergens aan het eind van een lange donkere tunnel begint te verschijnen. De middelste zit in VWO 2 en die doolt nog door het duister. Hij kan niet plannen, maar hij wil het ook echt niet, omdat hij ontzettend erg aan het puberen is. Maaaaarr...... na een gesprek met zijn mentor een paar weken geleden is hij wel iets aan het opknappen. Het dreigement om van VWO 2 naar Havo 2 'over te gaan' (voor zover je dat nog overgaan kunt noemen) heeft wel iets gedaan aan zijn motivatie. Ik probeer zijn huiswerk in de gaten te houden, 's avonds bij het eten even samen te kijken wat er voor de volgende dag gedaan moet worden, zodat hij het in elk geval weet. Helaas is dat nog niet altijd een reden om er daadwerkelijk iets aan te gaan doen. Mijn jongste zit nog in groep 7. Die krijgen wel huiswerk, maar dat is soms voor over 2 of 3 weken. Ze hebben wel een agenda, maar het huiswerk is ook weer zo weinig, dat hij daar ook niet elke dag in kijkt. Wij krijgen als ouders een email over het huiswerk en ik probeer het dan gelijk op het planbord in de keuken te schrijven, zodat ik er af en toe nog even erg in heb. Maar ja, een kind van 10 proberen aan te sporen om zijn woordpakket te leren waar hij over 3 weken een toets over krijgt, is ook niet echt je van het. Dat overziet hij ook niet echt op deze leeftijd. Dus tja, plannen en pubers...... wat mij betreft een hopeloze combinatie. Ik denk dat je er zelf de komende jaren nog wel een beetje bovenop zult moeten blijven zitten.
Ik geloof dat mijn dochter met het licht geboren is ... Vanaf groep 6 bemoei ik me al niet meer met huiswerk e.d. omdat ze echt een kei is in plannen, prioriteren, overzicht houden etc. Ik heb altijd gezegd dat ik me zou gaan bemoeien als ik zou merken dat er iets de verkeerde kant op gaat, maar dat moment ben ik absoluut nog niet tegen gekomen (nu 14 jaar, gaat naar 3 VWO met geweldige lijst). Ik geef zelf les aan studenten (18-22 jaar) en ik kan je zeggen dat er daar ook nog ettelijke zijn die het licht nog niet zo goed zien... Vooral de jongens, die zijn toch iets later met veel dingen. Ik zie bij hen vaak een duidelijke verandering in hun 3e studiejaar, dan zijn de laatste restjes puberteit vaak weg en beginnen ze echt te voelen dat ze dit doen voor hun eigen toekomst.
Ik blijf het sowieso trouwens erg lastig vinden om het los te laten, was best een beetje boos dit weekend dat zoon in mijn ogen te weinig had gedaan voor zijn bio en wiskunde b proefwerk. Kwam ie vandaag thuis, op beiden een 9,1. Soms dus ook een beetje meer vertrouwen dat ze het zelf ook wel kunnen regelen, ook al is dat in jouw ogen niet altijd de juiste manier.
Bij man, 33, is het kwartje nog steeds niet gevallen. Wereldkampioen last minute is ie. Bij ons werd er in het eerste middelbaar best veel aandacht aan besteed, leren plannen. Ik denk dat het verschil met de lagere school ook echt te groot is om dan al te beseffen wat het middelbaar inhoud en hoeveel meer huiswerk en taken je gaat hebben, hoe het werkt met verschillende lesuren en verschillende leerkrachten enzoverder. En als het zover is gewoon af en toe eens rond te tafel zitten om te horen hoe het lukt qua plannen en hulp aanbieden. Dwingen om planningen te maken gaat bij de gemiddelde puber net averechts werken. Ik was zelf best goed in planningen maken maar ook even goed in het niet volgen van diezelfde planningen
Uit onderzoek is bekend dat plannen en organiseren vaardigheden zijn die niet passen bij de puberleeftijd. Leestip: het puberbrein binnenstebuiten. Nee, mijn dochter beheerste deze vaardigheden ook niet in groep 8 en ook niet in de brugklas. Ik merk nu - eind tweede klas - dat ze op dat gebied echt een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. Wij praten thuis regelmatig over schoolse zaken. Wat ik mijn dochter vanaf de middelbare school geleerd heb (en dat is de beste tip die ik iedereen kan geven), is om haar huiswerk dezelfde dag nog te maken. Als het veel werk is, maakt ze eerst het huiswerk voor de dag erop en daarna de rest in volgorde. Als ouder met een brugklasser heb je een behoorlijke rol; die wordt regelmatig onderschat. Help haar vooral met plannen. Stel vragen en laat haar reflecteren. Vragen als: voor welk(e) vak(ken) heb je huiswerk, wanneer moet het af zijn, hoeveel tijd denk je dat het kost, hoe vaak moet je die woordjes leren voor je ze kent, op welke manier kun je dit vak het beste leren, is het gelukt in de gestelde tijd of kostte het meer moeite/tijd, enz. Zorg ook dat ze bewust tijd neemt voor ontspanning: huiswerk maken/leren = gsm weg (anders duurt het huiswerk maken ècht veel langer). Onze dochter haalt af en toe (diepe) onvoldoendes. Wij worden nooit boos op haar, maar ik vraag altijd terug: heb je jouw toets ingezien, welke fouten heb je gemaakt, weet je waarom je een onvoldoende hebt, pak je de toets of het leerwerk de volgende keer anders aan, kun je het zelf oplossen of heb je hulp nodig en zo ja, wie kan jou helpen? Mijn dochter zit op het gymnasium en tijdens haar basisschooltijd heeft ze weinig moeite hoeven doen, dus ik heb zelf altijd heel erg ingezet op bovenstaande (het ontwikkelen van gewoontes). Zelf geef ik ook les (vmbo) en ook daar begeleid ik mijn leerlingen hoe ze moeten leren. Bij onvoldoendes bespreek ik altijd hoe ze het hebben aangepakt, welke fouten ze hebben gemaakt en we kijken samen wat ze anders moeten doen. Kortom: heb vertrouwen in je dochter! En begeleid haar in de overgang, want die is erg pittig (ook emotioneel).