Wie heeft er 1, een warmwaterboiler. Wij zijn aan het oriënteren. Het lijkt ons helemaal niet zo verkeerd. Maar wel een paar vraagjes: Hoeveel liter hebben jullie en hoeveel eprsonen in het huishouden Hoeveel kw kost hij met opwarmen per dag. Neemt hij veel ruimte in? Merk je een beduidend verschil in de afrekening bij gas en elektra?
Wij hebben er drie . Gestart met eentje van 200 Liter, dat was qua hoeveelheid water genoeg voor ons vijven om uitgebreid te douchen. Maar hij werd snel te heet (80 graden of meer, via een zonneboiler). Dus eentje erbij geplaatst van 300L, totaal dus 500L. Samen worden ze warm genoeg voor al het ‘tap’water (dus warm water uit de kraan/douche) in huis en omdat het zoveel is blijft het in de winter ook redelijk op temperatuur waardoor we weinig bij stoken met de CV. Inmiddels hebben we nóg een 200L erbij die via de zonnepanelen opwarmt (alleen als we hem aanzetten en geen stroom gebruiken voor andere apparaten). Die is aangesloten op de verwarming en hebben we dus vooral in de winter aan staan. Deze kan ook op stroom aan en dan is hij op 2400W (hoogste stand) in ongeveer 6 uur volledig opgewarmd. Dit plus goede isolatie heeft er bij ons voor gezorgd dat het gasverbruik nog maar 700m3 per jaar is (140m2 hoekhuis).
Die van het tapwater staat alleen op de zonneboiler. Die van de verwarming kan op zonnepanelen of netstroom. Overigens: het gasverbruik van 700m3 is nog van de tijd zonder verwarming-boiler. Ik verwacht dat het jaarverbruik dus nog flink verder omlaag gaat. Ter vergelijking: in het eerste half jaar van dit jaar hebben we maar iets van 150 m3 gas gestookt. Ik denk zelfs wel dat we helemaal zonder zouden kunnen als we de verwarming-boiler altijd aan hebben staan. Nu zijn we soms te laat met aanzetten en dan slaat de CV al aan en verbruiken we gas.
Wij hebben sinds gisteren een warmtepomp boiler. We hebben er een van 200 liter en we zijn met 9 man, over 2 maanden met 8 man.
Voor de mensen die overwegen een aan te schaffen: check de subsidies! www.duurzaambouwloket.nl en evt je eigen gemeente voor subsidie op duurzaamheidsmaatregelen. Scheelt je heel erg veel geld. via bovenstaande link krijg je bij een 200L boiler gemiddeld 3000 euro subsidie, en via onze gemeente bijvoorbeeld ook 1000. Of dat te combineren valt moet ik nog uitzoeken
Volgens mij gaan we over in de warmtepomp ook voor de verwarming. Ik bedoel alleen warm water uit de kraan. Ons huis is nog niet geschikt voor warmtepomp. Eerst verbouwen, dan isoleren en dan kunststof kozijnen en dan zijn we 20 jaar verder. Ik ben eigenlijk gewoon benieuwd of het wat uithaalt, een boiler van 200 liter, 4 personen. Hoe lang je kan douchen enzo, en warm worden. Hoeveel kw dat dan tov gas.
Een warmtepomp boiler is echt alleen voor het warme tapwater. We hebben daarnaast ook een warmtepomp voor het verwarmen van het huis. Onze boiler is er een van 200 liter, we zijn met 9 man en het gebeurd zelden dat we alle 9 op dezelfde avond douchen. Ik douche bijv altijd in de ochtend, de grote kinderen nemen gerust overdag een douche. Dus genoeg verspreid over de dag. De boiler staat ingesteld op 55 graden. Je kunt prima met 4 man achter elkaar douchen. Niet te lang natuurlijk, maar dat hebben we ook liever niet, want het water is ook niet gratis Wat het met ons stroomverbruik doet weet ik nog niet, want hij is pas sinds zaterdag in gebruik.
Ik ben net weer terug van vakantie, wellicht heb je het antwoord al gevonden? Wij zijn met 4 personen, 2 volwassenen en 2 pubers. We hebben er 1 geplaatst op de koudwaterleiding van 120 liter, afgesproken dat we ong 7 min douchen. Er zit een smartfunctie op en ook legionella functie, hij leert ook wanneer hij moet verwarmen etc
Erg interessant allemaal. Helaas even tegenvaller, dus voorlopig komt hij nog niet. Ook Itten we te denken aan de kleine elektrische in de keuken. Scheelt toch aardig in de stookkosten.