Surinaamse roti (recept)

Discussion in 'De lounge' started by Boordevol, Oct 29, 2017.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Boordevol

    Boordevol VIP lid

    Jun 26, 2009
    6,168
    4,321
    113
    Is hier iemand die mij het echte surinaamse recept kan geven van roti? Ik vind via google wel die van ah bv en andere sites maar wil het echte surinaamse recept. Alvast bedankt.
     
  2. Betsy

    Betsy Niet meer actief

    Als je googeled op traditioneel recept dan kom je er een hele hoop tegen.
     
    DastyQueen likes this.
  3. Boordevol

    Boordevol VIP lid

    Jun 26, 2009
    6,168
    4,321
    113
    BEDabkt voor de tip maar zou graag van iemans een recept krijgen dat zelf gebruikt wordt zodat ik zeker weet dat het kan lukken
     
  4. Meral

    Meral Fanatiek lid

    Mar 1, 2014
    1,105
    606
    113
    Nijntjepluis88 likes this.
  5. Anne1001

    Anne1001 Bekend lid

    May 29, 2014
    892
    300
    63
    Kraamverzorgster
    Wij hebben het toevallig afgelopen week voor het eerst gemaakt. We zijn naar zo'n toko gegaan waar ze al die kruiden ed hebben en daar hebben we alle ingrediënten gehaald. Het is super makkelijk te maken en heel erg lekker!

    Kheb niet echt een recept want we hebben gewoon gevolgd wat die vrouw ons vertelde, haha!

    Eerst hebben we de eieren alvast aangezet om te koken. We hebben ui en knoflook gefruit, daarna de kip gebakken, en als laatst stukken rauwe aardappel meegebakken. Toen dat allemaal gaar was (op de aardappels na) hebben we massala kruiden toegevoegd en een pot met basisingrediënten die we ook daar vandaan hadden. Wat water toegevoegd zodat het iets beter kon garen, iets vochtiger was. Zo stonden ook de stukken aardappelen onder zodat ze goed konden garen. Het laatste kwartier hebben we de kouseband toegevoegd om mee te garen.
    De gekookte eieren hebben we kort bruin gebakken in wat olie en daarna ook toegevoegd. En de soort van wraps uit de toko er bij gegeten. Wij vonden het een erg geslaagde maaltijd! Geen idee of we het goed hebben gedaan maar het was lekker, haha!
     
  6. naatasja

    naatasja Fanatiek lid

    Jan 17, 2012
    1,003
    71
    48
    Enschede
    Kip masala
    De roti is de pannenkoek.

    2 tomaten
    4 eieren
    2 uien
    4 teentjes knoflook
    400 g kousenband
    Kilo drumsticks of kilo kipfilet
    4 aardappels
    40 g masala
    1 tl komijnzaad
    1 l kippenbouillon
    1 madame jeanette peper

    Kook de eieren hard.

    Snipper de ui en knoflook.
    Snijd de kousenband in stukken van circa 5 cm.
    Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 2 bij 2 cm.

    Bak de kipdrumsticks of kipfilet in een braadpan in olie goudbruin op laag vuur.

    Blancheer de kousenband.
    Haal de kip uit de pan en zet dit apart.

    Verhit een braadpan met een scheutje olie fruit tweederde van de ui,
    driekwart van de knoflook, de masala, komijnzaad, madame jeanette en tomaat aan.
    Blus af met de helft van de bouillon.
    Breng het geheel aan de kook en voeg de kip, aardappelblokjes toe.
    Zorg dat de kip net onder de bouillon ligt (anders meer bouillon bijschenken).
    Laat dit met deksel op de pan 30 minuten zachtjes stoven.
    Wanneer je het pittig genoeg vind haal je de jeanette peper eruit.

    Voeg de laatste 10 minuten de gepelde eieren toe.
    Verhit in een andere pan wat olie en fruit de rest van de ui en knoflook aan.
    Voeg de kousenband toe en bak dit eventjes aan. Voeg een beetje water toe om ze gaar te smoren.
     
  7. SDonya

    SDonya Niet meer actief

    Recept van een Surinaamse dame op Facebook. Bijbehorende foto's zien er echt heerlijk uit.

    Recepten Gevulde aardappel Roti, aardappel/kouseband in kerrie, komkommer en rode ui op zoet/zure azijn, roti sambel van madam janet of rode pepers, kip kerrie

    Gevulde aardappelroti
    benodigdheden:
    Zonnebloemolie
    Zout
    Komijnzaad/poeder
    (Bona) boter
    Kruimige aardappelen
    Zelfrijzend bakmeel
    Water
    Knoflook
    Gem. Zwarte peper.
    Grote koekenpan (tefal)
    Deegroller

    Was de aardappel goed (met schil) en zet ze op met water. Als het water begint te koken zet je het vuur op z'n laagst en doe de deksel half op de pan. Prik na +/- 12 minuten met een vork in de dikste aardappel als je er makkelijk doorheen kan prikken zijn ze gaar. Zo niet wacht dan nog ff paar minuten tot dat het wel makkelijk gaat. Giet als ze gaar zijn de aardappelen af en laat ze even weer 1 à 2 min 'droogstomen' op vuur (met deksel).
    Zodra ze afgekoeld zijn, schillen!
    Dan prak je ze fijn met een vork of stamper. En pers je 1 teentje knoflook fijn, doe je een beetje zout erbij, gemalen zwarte peper en *komijnzaad/poeder (geroosterd). Nu is je vulling klaar! Let op dat er geen harde brokken aardappel tussen mag zitten, anders zullen je roti's tijdens het uitrollen kapot gaan!

    De deeg:
    Doe 500 gram zelfrijzend bakmeel in een kom. Doe er een snufje zout bij en meng het geheel droog. Maak een kuil in het midden en giet zachtjes wat lau water toe en blijven kneden tot er een 'deegbal' ontstaat. Voeg een klontje bona boter toe. Het zal gaan plakken aan je handen en vingers maar door gaan! Blijven kneden zsm en eventueel wat extra meel toevoegen. Hoe sneller je je deeg kneed hoe zachter en smeuïger je roti straks. Laat de deeg 15 tot 20 min. Rijzen.

    Dan doe je alvast een paar flinke eetlepels bona boter met een scheut zonnebloemolie smelten in de magnetron.

    Je gaat zodra t deeg gerezen is balletjes maken van het deeg en die vul je met een klein beetje aardappel. Dat doe je met al het deeg. Leg al je gevulde bolletjes onder een nat gemaakte theedoek anders droogt het deeg op en wordt je roti hard!

    Strooi wat meel op je aanrecht zodat de roti niet blijft plakken tijdens het uitrollen.

    Verhit je koekenpan doe er wat boter/olie in en vervolgens je uitgerolde roti. Besmeer meteen mer olie/ boter (royaal) Laat de roti een paar min gaar worden aan de ene kant. Zodra er bubbeltjes te zien zijn omdraaien en herhalen. In ong 3 à 4 min moet je roti gaar zijn.

    Aardappel/kouseband in kerrie
    benodigdheden:
    500 gram kouseband
    Tomaat
    Tomatenpuree
    8 kruimige aardappelen
    1 kleine ui
    3 teentjes knoflook
    1/2 Surinaamse peper (gele)
    1 grote afgestreken lepel Surinaamse kerriepoeder (Van het merk Nandan is lekker)
    3 eetlepels Zonnebloemolie of olijfolie
    Theelepel Zout
    Beetje Gem. Zwarte peper
    1 mespunt Geroosterde komijnzaad/poeder

    Was en schil de aardappelen en kouseband. Snij de aardappel in blokjes en de kouseband in stukjes van 3 cm. Snipper een ui en snij de teentjes knoflook in kleine blokjes. Ontvel de tomaat en snij in blokjes.

    Zet een ruime pan op met olie en voeg de uisnippers toe. Als het glazig wordt voeg je de knoflook blokjes toe. Even kort bakken en voeg daarna de tomaat blokjes toe. Daarna de overige kruiden en dan de aardappelen. Voeg meteen een halve glas water toe zodat de aardappelen niet aanbranden. Gebruik een goede pan afsluitende deksel. Laat het geheel even stoven. Zodra het water verdampt is, kan de kouseband erbij. Goed om scheppen en binnen 30 à 40 min moet het klaar zijn.

    Komkommer/ rode uien op azijn benodigdheden:

    5 lepels bruine suiker
    1 theelepel zout
    2 laurierblaadjes
    1/2 Surinaamse Peper (optioneel)
    8 pimentballetjes
    20 ml (gekruid) azijn
    40 ml gekookt water.
    Halve komkommer in plakjes
    1 rode ui in reepjes ringetjes
    2 stukjes kruidnagel

    In heet water suiker oplossen en zout toevoegen. Azijn erbij en alle overige ingrediënten erbij! Eventueel extra zout toevoegen of azijn naar gelang.

    Chutney
    Benodigdheden:
    1 tl Witte natuur azijn
    Halve teen knoflook
    Snuf zout
    2 of 3 madam janet of rode peper
    Alles stampen en mengen, klaar!
     
  8. Adrianna

    Adrianna Niet meer actief

    De truc is eigenlijk om eerst de kruiden te bakken (mijn vader is Surinaams)

    Je gebruikt gewoon kruiden die je lekker vindt. De meeste mensen zullen massala kruiden gebruiken, paprikapoeder, peper en evt komijnpoeder.

    Je bakt wat uitjes en knoflook, daar doe je twee eetlepels van elke kruiden bij en dat bak je even.
    Klein beetje water tot je een pasta van kruiden krijgt
    Maak het dan iets dunner en bak de kip erin, groente (evt eerst blancheren) en iedere keer als je prutje te dik wordt wat water toevoegen.
    De aardappels kunnen erbij, mag je ook een beetje voorkoken.
    Wanneer die erbij zitten en gaar zijn ga je van elke kruiden nog een eetlepel erbij doen, behalve van de komijn...die is waarschijnlijk sterk genoeg.
    Nu proef je en voeg je iedere keer theelepeltjes van een kruid toe tot het naar je zin is.
    Sambal gooien wij er ook met eetlepels in, maar je kunt het beter ernaast leggen...neem we goede sambal om het echt af te maken.
     
    Harperhazel likes this.
  9. Harperhazel

    Harperhazel Niet meer actief

    Zo maken mijn man en schoonvader (ook Surinaams) het ook ongeveer, alleen die doen beide ook altijd overal tomatenpuree doorheen.
    Standaard basis: ui, knoflook en tomatenpuree.
     
  10. Adrianna

    Adrianna Niet meer actief

    Klopt inderdaad...tomatenpurree. Die ben ik vergeten.
     

Share This Page