Bij ons werkt het inderdaad zo, onze zoon heeft DCD en ass. Door zijn dcd raakt hij dingen kwijt. Momenteel moet hij leren lezen, maar dit word door de ass en dcd niet geautomatiseerd. Hij kan een letter en als ze hem 3 dagen niet behandelen is hij hem kwijt. Thuis proberen we dit wel op te pakken. Maar door zijn ass is school leren en thuis niet leren. De vorige schoolsluitingen is hij depressief geworden. Mijn duimen draaien dat het dit keer niet zo ver komt.
Moet ik toch op inhaken. Verschillende onderzoeken laten zien dat de achterstanden voornamelijk vergroot zijn tijdens de lockdowns bij kinderen die al een achterstand hadden, moeilijk leren of een thuissituatie hebben waar niet ondersteund wordt. De kinderen die het niet kunnen missen, zeg maar. Niet alleen op het PO maar vooral op het VO. VMBO en praktijkonderwijs waar de kinderen veel harder geraakt worden dan op VWO. Echter dat zijn niet alle kinderen. Niet de hele generatie zoals je noemt. In dit artikel van januari werd aangegeven dat in het PO 1/6 van de kinderen een achterstand opliep, 70% opn niveau bleef een 14% vooruitgang boekte. https://www.nu.nl/kind-gezin/6101902/risico-op-leerachterstand-elke-week-schoolsluiting-is-verloren-tijd.html Het zure is dat die 1/6 vaak degenen zo'n die die achterstand al niet meer in kunnen halen vanwege achterstanden, thuissituatie of overige (medische en psychische) oorzaken. Maar roepen dat er een hele generatie verloren gaat klopt ook niet.
Maar die kinderen die geen leer achterstand opgelopen hebben. Zijn sociaal/ emotioneel etc wel ook geraakt. Want zoals ik ook schrijf gaat het niet alleen over het leren opschool. Maar ook het sociaal aspect. Je artikel is overigs van begin dit jaar. Ondertussen zijn er nog veel meer onderzoeken geweest. Weet niet of er meer recentere zijn. @Lisa280887 jij bent natuurlijk juf weet jij dat toevallig? Ik vond oa dit artikel https://www.ad.nl/binnenland/alle-scholieren-hebben-door-corona-leerachterstand-blijkt-uit-eindtoets-uitslag-vertraagd~af81a111/ Gemiddeld gepakt heeft elke leerling dus in meer of mindere maten een achterstand opgelopen.
Ja hier ook. Ik heb vanmorgen de directeur al even aan zijn jas getrokken en die hebben het hele draaiboek van de vorige keer al klaar liggen dus als het inderdaad slecht nieuws is vrijdag kunnen ze maandag zo over. Inclusief de lijsten met kinderen die ze op school willen hebben vanwege potentiële achterstanden. Ze geven hybride les, de kinderen die school nodig hebben krijgen dat ook.
Hoe bedoel je, "Ik weet niet waar jij vandaan komt"? Ik kom gewoon uit een doorsnee gezin. De meeste ouders werken gewoon en taalbarrière? Sorry maar ouders moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen als het op hun kinderen aankomt. Je kan niet verwachten dat een kind enkel kennis op school opdoet. Een kind baar je niet alleen , maar hoor je ook normen en waarden en fatsoen en kennis mee te geven. Lekker makkelijk zo alles op de school afschuiven. Even voor alle duidelijkheid, ik kom zelf uit een gezin van 8 kinderen en ben buitenlands komaf, dus ik weet heel goed waar ik over spreek. En al die achterstanden met taalbarrières dat komt over het algemeen omdat ouders graag meerdere kinderen willen maar daarnaast niet echt hun best doen om de kinderen wereldse kennis mee te geven. Mijn moeder sprak geen woord Nederlands en opeens woonde ze hier, toch verzamelde ze ons elke middag na school om ons te onderwijzen. Tot slot armoede is geen excuus om je kinderen geen thuisonderwijs te geven. Mijn vader was de enige die werkte dus zo enorm breed hadden wij het ook niet. Het enige wat je nodig hebt is het leren van prioriteiten stellen. Sorry voor mijn felle reactie, maar van dit soort opmerkingen schieten mijn nekharen overeind.
Er zullen kinderen zijn die sociaal emotioneel geraakt zijn of op leergebied achterstand hebben opgelopen. Maar je beweert nu dat ieder kind iets negatiefs heeft overgehouden aan de lockdowns. Nu weet ik zeker dat dat voor mijn kinderen niet geldt. Op school flinke vooruitgang geboekt. Mijn groep 1-er kon alle letters en al kleine woordjes lezen want die wilde meedoen met de oudste. En wat hebben ze beide schoolsluitingen veel buitengespeeld. Hier was het van 8.30 tot 10.30 schoolwerk. Dan gingen ze buitenspelen met de 3 overbuur kinderen ( met z’n 5-en bubbel) tot 12.40. Lunchen tot 13.00 en dan tot 14.30 weer schoolwerk. Daarna weer voetballen/ hutten bouwen of iets anders buiten en tegen etenstijd haalde ik ze binnen. Ze hebben het heerlijk gehad zeggen ze en hopen dat er weer een schoolsluiting aankomt.
Je kan het allemaal onzin vinden, maar de praktijk voor veel kinderen is anders dan hoe jij er over denkt, helaas. En die kinderen zijn daar dus de dupe van, ik vind dat je dat erg makkelijk wegwuift.
Ja dat gaat echt helpen 1 uur eerder dicht ( gelukkig wel de scholen open) Als ze dit zo gaan doen zitten we over 2 weken niet met code zwart maar 3 keer zwart.
Mee eens, je moet als ouder je verantwoordelijkheid nemen. Maar dat wordt echt niet overal gedaan. Het is totaal niet realistisch om te denken dat iedereen maar makkelijk over kan stappen op thuisonderwijs. Ik ken zoveel schrijnende gevallen. Ouders die wel hun verantwoordelijkheid willen nemen maar niet kunnen nemen om welke reden dan ook. Niemand heeft om deze crisis gevraagd en niemand was erop voorbereid. En ja, natuurlijk zijn er ook ouders die hun verantwoordelijkheid niet willen nemen omdat ze niet in corona geloven of wat dan ook. Maar dat is een heel ander verhaal. Fijn dat jouw persoonlijke ervaring anders is. Maar het hele ‘wat mijn ouders konden, kan een ander ook’ is zo niet realistisch en eerlijk gezegd echt een dooddoener. Niet iedereen heeft die kracht in zich. Om wat voor reden dan ook.
Onze schooldirecteur zei dat hij verwachte dat ze pas volgende week vrijdag de scholen dicht zouden gooien, dus 2 weken vervroegde kerstvakantie. En nu nog een welke mensen laten wennen aan het idee. Dus vrijdag zal wel weer zo'n 'opgeheven vingertje ' persconferentie worden waarbij gezegd wordt dat als we er ons nu niet aan gaan houden er echt strengere maatregelen komen. Kunnen we geestelijk wennen aan een lockdown met schoolsluiting.
En dan zeggen dat ze er alles aan willen doen om de scholen open te houden? Dat doen ze in dit geval dus totaal niet?! Dit gaat dan waarschijnlijk zoiets zijn van; we proberen het en als het niet daalt moeten de scholen alsnog dicht. Dat is dus over 2 weken, en dan zullen ze na de vakantie ook nog even niet open gaan.
Ja dat is ook zo. Eerst een weekje nog wat dwingende maatregelen en dan volgende week is het ineens niet meer te houden en vinden mensen het logischer dat ze 2 weken de scholen dicht gaan doen. Nou maar hopen dat ze sinterklaas nog mogen vieren.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik even geen cijfers paraat heb. Ben net 2 weken terug van zwangerschapsverlof Op onze school valt het qua leerachterstand wel mee. Het zijn meer de grote niveauverschillen en de sociaal-emotionele dingen die spelen. Kleuters die totaal anders zijn dan jaren geleden omdat ouders veel op hun telefoon zitten, bijvoorbeeld. Of kinderen die slecht slapen door spanningen in huis. Kortere spanningsbogen. Dat is wat ik onder andere momenteel merk in mijn kleuterklas…
Ik hoop dat ze scholen open houden, en dan de rest maar weer dicht. Sporten, horeca e.d. School is gewoon zo belangrijk! Ons gezin is erg gebaat bij structuur, met thuis onderwijs is dat gewoon weg. Vorige keer kreeg de jongste amper school werk, geen filmpjes en amper contact met school. Er werd weinig naar hem omgekeken, zo jammer! Andere zoon kreeg wel werk opgestuurd en had elke dag een filmpje met uitleg. Jongste deed daar toen wel aan mee.
Ik heb de publicatie van de onderwijsinspectie erbij gepakt. https://www.onderwijsinspectie.nl/actueel/nieuws/2021/10/12/gevolgen-van-16-maanden-corona-voor-het-onderwijs Staat nog steeds hetzelfde in. VO erger geraakt dan PO. Kennisachterstanden minder erg dan sociale achterstanden. Wederom groette verschillen tussen VO en PO. Vooral de zorgleerlingen zijn het hardst geraakt. Hier zit trouwens ook een enorm goede factsheet voor het PO in waarin eigenlijk staat dat er niet een eenduidig beeld is over achterstanden. Voornamelijk scholen met een hoge schoolweging schatten de gevolgen groter in, maar dat komt natuurrijk ook weet door hun leerlingen populatie. Dus wederom, corona heeft verschillen groter gemaakt, achterstanden groter gemaakt maar niet per se gezorgd voor een verloren generatie. Helaas wel voor een deel verloren generatie. En voor veel mentale problemen bij middelbare scholieren