Ik had vandaag een pak zure yoghurt. Gisteren gekocht, nog dagen houdbaar, stonk als de ziekte. Weg ermee. Baal ik dan wel van, haat het! Mijn man heeft trouwens netjes een nieuw pak gekregen vanochtend.
Mijn vriend gooit het direct weg. Ikzelf gebruik de lang houdbare producten nog als ik de kans krijg, dagverse producten niet. Maar die kans krijg ik bijna nooit . Inmiddels gooien we een stuk minder weg. Ik heb er zo'n hekel aan en omdat ik weet dat mijn vriend er naar mijn mening veel te strak mee omgaat, zorg ik dat we nauwelijks nog dingen hebben die over datum gaan. Door ervaring wijs geworden zeg maar.
Dat wordt nog wat als de THT datum gaat verdwijnen. Er zijn momenteel discussies gaande om die af te schaffen namelijk. De TGT datum blijft wel bestaan (dat is de datum die voor verse producten geldt zoals vlees en vis) Vanaf dat moment zal iedereen moeten zien,ruiken en proeven
nou dat gaat wat worden, mensen zijn blijkbaar zo afhankelijk van een lukraak gedrukte datum op een pak macaroni dat ze na 3 maanden maar alles wegsmijten omdat ze bang zijn vergiftigd te worden!
Ik ben niet bang om vergiftigd te worden, ik vind het gewoon een vies idee en ook al zit het tussen de oren, ik ga al kokhalzen als ik weet dat ik ( bijvoorbeeld ) melk drink wat een dag over tijd is.. Ieder zijn ding..
Maar stel dat er geen datum meer staat op een pak macaroni, wat ga je dan doen? Je weet dan niet hoe lang het al in de winkel staat bijv.
Geen idee, dat zie ik dan wel weer als het zover is .. denk dat ik dat soort dingen dan zelf zou gaan maken.. dan weet je zeker dat het vers is..
Weet je dat je kan zien of eieren nog goed zijn voordat je ze breekt Neem een beslag kom of iets dergelijks doe hier koud water in leg de eieren erin de eieren die blijven drijven weggooien deze zijn niet goed meer die zinken ookal drijven ze een heel klein beetje zijn goed eetbaar.
Als het er goed uit ziet en het niet TE lang overdatum is eet ik het gewoon, mits ik niet in verwachting ben. Ik word nietzo snel ziek, kan wel wat hebben.
Zembla heeft ooit een heel interessante uitzending gehad over voedselverspilling die veroorzaakt wordt door houdbaarheidsdata. Er is een verschil tussen 'ten minste houdbaar tot' en 'niet gebruiken na'. Daarnaast geldt voor een schrikbarend aantal produkten dat een houdbaarheidsdatum uberhaupt niet van toepassing is en gewoon tot verspilling (door zowel consumenten als supermarkten) leidt, aldus deze uitzending: Zembla: Voedselverspilling - Uitzending Gemist Zelf kijk en ruik ik altijd of iets nog is zoals het normaal is. Het verschilt per produkt, natuurlijk. Zuivel en groente zijn bederfelijker dan een potje jam. Weggooien puur om de datum vind ik echt heel zonde.
Dat doe ik sowieso als ik twijfel, haha. Hij is mijn proefkonijn. Maar goed, ik kijk en ruik of het nog goed is. Twijfel ik; weg er mee. Maar 9 van de 10 keer kunnen we het nog eten. Maar ik heb eigenlijk nooit eten over de datum.
Met bijna alles ga ik af op mijn eigen zintuigen en niet op de datum. Alleen filet wil ik gewoon niet meer als het al een paar dagen open is, ongeacht de datum die erop staat. Voor de rest: kijken, ruiken, proeven.
Ik ben daar een zeikerd eerste klas in, alles wat op die datum zelf is gooi ik al weg! Ik neem daar nooit geen risico's in, aangezien ik panisch ben voor spugen brrr...