Zou trouwens voor zand gaan ipv grind. Vuil blijft daar namelijk op liggen ipv tussen zo kun je je waardes van je aqua veel beter onder controle houden.
Oei in hoeveelheden ben ik niet zo goed. Koop. Gewoon 1 zak en als je meer moet hebben voeg je dat later toe... Ook ik zou wel eerder voor zand gaan. Is idd makkelijker Kwa onderhoud, toont schoner en voor je vissen fijner. Sommige vissen kun je beter niet op grindhouden bijvoorbeeld.
Klopt maar met zand heb je eerder last van bodemrot en dat wil je ook niet , dan mag je alles opnieuw doen. Ik zou kijken naar wat voor vissen je wilt en als je voor vissen gaat die alleen maar "zwemmen" en niet op de bodem komen gewoon voor grint gaan (kijk wel uit dat het geen gebroken glas is want je moet eerst het grind wassen en dan krijg je zere handen)
Ik heb al jaren aquariums nu ondertussen overgestapt op een zee aquarium, in al die jaren nog nooit last gehad van bodemrot. Ik gebruik tijdens het verversen een hevelklok, daardoor krijgt bodemrot echt geen kans hoor.
Waarschijnlijk waren de waardes van je water niet goed. Meet je wel eens? Nitriet te hoog misschien? kan eventueel veroorzaakt worden door te snel vissen in een nieuw aquarium te zetten, te vaak vervangen van het filter, stilstaand water, veel te veel vissen en te veel voeren, dode vissen etcetc..
Nitriet was bij mij standaard te hoog kwam zo uit de kraan :x Ben toen maar met osmose aan de gang gegaan
Ik denk te veel voeren... Nu een handig bodempompje waarmee ik regelmatig even het grint omwoel en alle restjes op zuig. Works as a charm. De waarden waren trouwens op zich goed... Dat heb ik getest. Nu gaat het weer prima gelukkig maar dochterlief was erg sip want d'r favoriete vis heeft het niet overleeft.
Vissen gaan niet voor niets dood Dat zou toch echt terug te zien zijn in bepaalde waardes. Wat test je allemaal?
Wij hebben eerst een voedingsbodem en daarover zwarte grind. Cm of 3. Maar ja ons aquarium is dan ook 120 bij 60...
@imensa: nu niets meer want de visjes doen het weer prima. Maar toen wel aantal dingen. Weet het niet meer iit m'n hoofd eerlijk gezegd. Was voor mij helemaal nieuw ook... Heb altijd koud water guppen gehad en dat ging altijd prima. Nu heeft dochterlief een eigen warmwater aquarium met guppen en ging het ineens mis. Ze krijgen nu wel minder voer... (En het pitje staat nu op mijn kamer ipv naast het aquarium... Met een klein bakje voor het daadwerkelijke voeren) En ze krijgen nu ipv enkel guppenvoer krijgen ze het gemengd met spirulinavlokken. En nu gaat het alweer een jaar goed dus blijkbaar was het toch een verbetering. En door de spirulinavlokken leven de plantjes ook een stuk langer. (Wat dus ook weer dode plantendeeltjes op de bodem scheelt.)
Ik moet ook maar eens aan het zand denk ik. Ik heb een aquarium voor Luc van 70 liter. 3 goudvisjes erin, een pomp die 100 liter aankan, deze pomp verschoon ik bijna elke 2 weken door het filter te spoelen. Elke 8 weken een nieuw filter erin, verse waterplanten (elke week zowat want ze vreten alles op...) van dat spul tegen alg maar elke 2 weken is alles vol met alg...heb wel zo'n raamschoonmaakding maar vind het er niet uitzien.
Mja en dat raamschoonmaakding lost ook niet je algenprobleem op Die spirulinavlokken zijn voor jou misschien ook wel handig. Sinds die tijd hoef ik niet meer elke 2-3 weken op de fiets om nieuwe plantjes te halen. Meng het gewoon door de normale vlokken en dat gaat heel goed. Ik heb me trouwens ooit laten vertellen door iemand dat je die filters wel langer kunt gebruiken. Ik spoel ze regelmatig even onder de kraan maar vervang ze meestal 1x per 3 maanden oid... Beetje afhankelijk van hoeveel rommel er uitkomt.
Ja ik spoel ze hier ook uit en 1x per 2 maanden een nieuwe. Komt ontzettend veel rotzooi uit. Ik ga eens kijken naar dat spirulina, thnx!
bij raamalg ligt vaak de oorzaak bij teveel licht of geen pauze in de hoeveelheid licht. Om bodemrot bij een zandbodem te voorkomen kun je kijken voor slakjes. Die woelen de bodem steeds om. Verversen en pomp schoonmaken doen wij zo min mogelijk. Zo houdt je de bacteriecultuur in stand. Dit is wel weer vaker nodig wanneer je relatief veel vis hebt.
Hoe zou ik dat kunnen oplossen? De alg zit op het raam, de stenen , de planten en op de pomp. Het licht gaat om 09:00 uur aan en om 19:00 uur uit.
Licht korter aanhouden. Je kunt ook proberen om je aquarium een aantal dagen helemaal donker te maken. Dat helpt erg goed. Daarnaast komen bij ons de algen nooit door het filter. Ik zal ze ook zeker niet zo vaak vervangen. Zo verpest je constant het balans in je water.