@ Pepijn; het was dus niet gelukt met dikdrukken, maar ik doelde op wat je schreef bij het gedeelte waar je soep als voorbeeld nam.
Ze kiest welk fruit, beleg en koek ze mee naar school neemt. Ze kiest haar ontbijt zelf, maar neemt gelukkig ook elke dag wel iets anders. In haar kast liggen momenteel alleen winterkleren, dus daaruit mag ze ook kiezen. Zij kiest één stuk, ik kies dan wat daarbij past qua broek of trui zodat ze toch niet voor aap loopt. Ze kiest haar schoenen, maar ook daar staan enkel winterschoenen klaar. Ze kiest welk programma ze op tv wilt zien, wat ze gaat spelen, of ze buiten of binnen wilt... Ze mag in het weekend aangeven wat ze graag wilt doen. Soms krijgt ze haar zin, maar vaak genoeg ook niet. Natuurlijk niet al die dingen op één dag, het varieert nogal. Maar ze heeft eigenlijk wel een behoorlijke regie over haar eigen leven, als ik er zo over denk. Ze maakt er eigenlijk ook zelden een potje van, dus ik zit er niet mee om haar te laten kiezen. Ze varieert vanzelf behoorlijk goed in kledij en eten. En als wij zeggen dat iets zus of zo moet, dan accepteert ze dat (relatief ) snel.
Denk niet dat 3/4 jarige al bewust vegetariër zijn Hier is het ook eten wat de pot schaft maar als we witlof eten krijgt ie wat anders, dat lust ie echt niet...en hij mag ook wel eens kiezen wat we eten. Geef 'm ook wel de keus welk fruit hij meeneemt naar school en of er water of limonade in z'n beker moet. Z'n kleren kiest ie ook voor 90% zelf maar z'n Spidermanpak is niet voor elke gelegenheid geschikt of ligt wel eens in de was. Hij mag ook zeggen wat ie graag wil doen maar of we dat dan ook daadwerkelijk gaan doen is een tweede. Geef 'm ook keuzes daarin, woensdagmiddag legde ik 'm bijvoorbeeld de keus voor zwembad of thuis spelletjes doen en hij koos voor het laatste...hij was ook erg moe zei hij. Maar wil hij naar oma en komt dat niet uit of heb ik echt geen zin dan gaan we niet naar oma, dan is mama haar wil wet. Zo kan je wel even doorgaan natuurlijk Ik heb geen opvoedstroming die ik nastreef of iets en heb bij sommige opvoedmethodes m'n bedenkingen maar 'niet opvoeders', dan maak je het wel heel bont wil je die titel krijgen of ben ik een 'niet opvoeder' omdat ik geen bepaalde stroming volg
Zo doen wij dat precies. En ik zou juist niet weten waarom je een kind niet zou vragen of hij naar de speeltuin of het bos wil. Waarom moet je dat als ouder bepalen.
Nee, maar als ze ouder is ws wel. Het gaat in dit voorbeeld ook niet over de leeftijd , maar ik vroeg me gewoon af of een kind dan als het ouder is, vegetariër mag zijn, en er daar dan apart voor gekookt wordt, aangezien ze in het vb aangaf, geen soep te maken als zij couscous eet..
Mijn zoontje doe ik bijna geen groter plezier dan met hem naar ballorig te gaan, dat doe ik dan voor hem. En ach, als hij dan geniet, ben ik ook blij
Ik denk zelfs dat ik die tip van 1 kledingstuk kiezen en mama kiest de rest ooit van jou gepikt heb. Werkt perfect!
Nou, ik kan wel wat bedenken hoor! Bijvoorbeeld omdat het één te ver is om te fietsen en je die dag geen auto hebt. Of wanneer de speeltuin geld kost, wat je ofwel op dat moment niet hebt, ofwel vindt, dat je 3x per week wel voldoende vindt voor de prijs die ze er voor vragen. Vanmorgen hier nog een voorbeeld waar mijn kind iets anders wilde, maar toch gebeurde het zoals wij wilden: Ik bracht onze oudste naar school en mijn man bracht de jongste naar de opvang. Mijn oudste wilde het precies andersom hebben. Vette pech dus, want het was tijd om naar school te gaan en ik was al zover en mijn man nog niet. Nog meer dingen, die hier wel eens voorkomen: - Geen snoepje, want we gaan zo eten - Niet buiten spelen, want we gaan zo weg - Niet buiten spelen, want opa en oma zijn er (die niet vaak komen)
Maar als het niet gaat, dan neem je het niet op in de opties he. Ik zal zelden de open vraag 'wat wil je doen vandaag' stellen aan mijn dochter. Maar als je weet dat het bos en de speeltuin beiden een optie zijn voor jou, dan kan je de vraag wel weer stellen en kijken wat je kind liever wilt. Daarover ging het. Of zo had ik het toch begrepen.
Wij eten vegetarisch Als dochter aangeeft dat ze graag vlees wil gaan eten, dan mag dat van mij. Ik wil haar deze keuze niet opdringen. We eten overigens verder zoveel mogelijk suikervrij. Dus binnen wat we in huis hebben, heeft dochter (en ook de middelste) veel keuze. Maar als ze gaan vragen om dingen die we niet in huis hebben, zoals ranja of snoep, dan heeft ze pech.
Maar dit is toch niet heel anders dan wat wij doen? Het grote verschil is dat ze hier slechts uit 2 setjes kleding mag kiezen, maar verder zitten we volgens mij aardig op 1 lijn
Omdat ik dan het antwoord krijg: naar opa en oma. Dat is namelijk altijd het antwoord. Maar wij gaan eens per maand naar opa en oma en blijven dan 2 dagen, dus dat is niet elke dag een optie. Vandaar dat wij dus kiezen. Over een jaar of 2 zal ze het heus wel begrijpen. Daarnaast is het bos een eindje fietsen en de speeltuin op loopafstand. Als we dus een half uurtje wat gaan doen, wordt het de speeltuin. Is het zo raar dat ik haar dan niet laat kiezen? Mijn ouders bepaalden vroeger ook wat we op zondag gingen doen en wij vonden dat helemaal prima. En ik ben een heel zelfstandig persoon geworden.
Mja, maar dat staat los van mijn topic.... Ik vraag thuis overigens wel eens de open vraag "Wat zullen we gaan doen vandaag?" of zelfs direct "Zullen we naar het bos gaan?". Als ze met iets komen, wat niet uitkomt, om wat voor reden dan ook, dan zal ik ze dit uitleggen.
Maar het bovenstaande is toch juist basispunt voor het gesprek met het kind? Wij overleggen deze uitjes met zn 5en, op dezelfde manier als we dat met zn 2en zouden doen. Willen we de hele dag gaan, welke dag gaan we (school en werkdagen kunnen bijv niet, dat snapt een kind heus wel), hebben we dan iets anders, wat kost het en willen we dat nu uitgeven (dit is meer punt voor ouders), wie heeft zin waarin enz Vervolgens komen er opties op tafel en vaak gaan we zelfs stemmen tussen 2 uitjes (fijn dat we met zn 5en zijn) En ik zie dit proces terugkomen in dingen die zij met zn drieën mogen kiezen, dan geven ze ook argumenten en stemmen uiteindelijk. Zo leert een kind juist om te plannen en samen te werken, en we leggen alvast de basis voor de democratische samenleving
Dat klinkt als iets waar bijna een vergadering voor nodig is. Hier is gewoon: oh de zon schijnt, kom we gaan een uurtje naar het bos. Misschien dat dat het verschil is. Een hele dag weg doen we eigenlijk nooit (wonen dichtbij dierentuin, zwembad etc).
Dat kan heel goed. Ik heb hem idd een aantal keer benoemd hier omdat dochter met 1,5 al zo'n divaatje was
Ja zo had ik het ook begrepen...als beiden een optie zijn overleg je met de kinderen. Ik vraag nu ook niet aan mijn kinderen of ze morgen naar de efteling willen als ik van te voren weet dat dat geen optie is.
Wij vergaderen nogal wat af hoor aan keukentafel, vooral over het weekend. En dan idd niet om dat uurtje weg. Maar ook bijv over boodschappen doen op zaterdag ochtend: wie heeft zin om boodschappen te doen (man of ik), en wat gaat die ander doen? En dan vragen we per kind met wie ze mee willen gaan. Eigenlijk alles wat we niet op hoeven te leggen, gaat in overleg.
De oudste heeft hier toevallig laatst besloten vegetariër te willen worden. Nog zien of ze het echt volhoud. Hier is het btw makkelijk; ik ben ook vegetariër. Heb die ruimte ooit ook gekregen van mijn ouders en daar ben ik nog altijd blij mee.