Hoi allemaal! Hoe zit het nu eigenlijk met zout in eten bij een baby. Ik vermijd het nu en kook zoutloos. Hij krijgt nu alleen wat zout binnen als hij een halve rijstewafel eet. Mag hij wel een beetje zout of helemaal niet? Of mag hij dit pas vanaf een bepaalde leeftijd? Hij heeft al wel eens basilicum op zijn aardappel gehad. Ik heb niet veel verstand van kruiden en weet niet goed welke ik al mag geven. In een ander topic van mij werd basilicum en peterselie genoemd. Natuurlijk krijgt ZL niet de hoeveelheid zout die ik zelf zou eten, maar heb echt geen idee hoe dit zit. Op het internet lees ik vooral; "pas op met zout want dit is niet goed voor de niertjes". Maar hier kan ik in de praktijk niet zoveel mee. Wie kan mij op weg helpen?
Dit hou ik aan. Het is ook een beetje keuzes maken, op een dag dat hij kaas krijgt, krijgt hij geen gewoon brood, maar geef ik bananenbrood, of een pannenkoek zonder zout.
Ik hield/houd me gewoon aan koken zonder zout, eigenlijk het enige waar relatief veel zout in zat, was brood en soepstengels enzo. (met normale hoeveelheden komen ze daarmee al een heel eind met de hoeveelheid zout die ze mogen). Rijstwafels snap ik niet, waarom geef je geen zoutloze? Die zijn er niet voor niets... Inmiddels zijn we wel wat minder voorzichtig, want dochter is bijna anderhalf en na het jaar mogen ze wel wat meer hebben.
Ik zou het tot ongeveer een jaar zoveel mogelijk weglaten, maar langzaam maar zeker zit het toch in steeds meer producten die je geeft. Wat eerder gezegd werd, een beetje opletten en kiezen wat je geeft op een dag!
Hij krijgt nog geen soepstengels in plaats daarvan een rijstwafel. Dus een boterham en een halve rijstwafel zal vast net zoveel zout bevatten als een boterham en een soepstengel. Als ik op de verpakking kijk iig wel 😊
Twijfel gewoon heel vaak aan mezelf. Wil het graag goed doen en 'durf' vaak geen nieuwe dingen. Ik had bijv een keertje pindakaas op zijn boterham gedaan (dun laagje). Hij vond het superlekker, maar later hoorde ik dat dit heel weg wordt afgeraden. Waarom werd niet gezegd, maar dan voel ik me direct schuldig want ik heb het hem toch gegeven.
Pinda's zijn erg allergeen en bij een allergie is de reactie vaak heel heftig. Dat wil je niet bij een kleine baby. Kijk anders eens op het schema van borstvoeding.com, dat is een heel voorzichtig schema. https://www.borstvoeding.com/bijvoeding/schema/nederlands.html
Hier heb ik nooit gelet op hoeveel zout er in een boterham of rijstwafel zit ofzo. Als hij 2 boterhammen of later 3 of 4 boterhammen wilde eten dan kreeg hij die gewoon. Wel heb ik tot 1 jaar altijd zoutloos gekookt. Na z'n 1e verjaardag ben ik daar wat milder in geworden. In de zin van dat hij wat wij uit pakjes/ zakjes eten gewoon met ons mee eet. Aardappels en groente e.d. kook ik nog steeds zonder zout.
Zo heel precies bedoelen ze het niet hoor. Een baby mag gerust een boterham met een plak kaas. Daar heb ik echt niet opgelet. Waar ze voor waarschuwen is het zout toevoegen, dus letterlijk in je pan met aardappelen of groenten of door pakjes en zakjes met zout te gebruiken. Maar dat is voor jezelf net zo slecht als voor een kind. Dus het is supersimpel...geen zout meer toevoegen aan je eten en geen pakjes en zakjes gebruiken. Is voor het hele gezin een stuk gezonder. Losse kruiden mogen gewoon.
Soms vind ik het gemakkelijker om voor ons zelf groente uit een potje warm te maken. Hier zit 0,4 gram zout per 100 gram in. ZL krijgt twee eetlepels groente en verder heeft hij vandaag geen extras gehad met zout (behalve brood dan). Hij heeft niet eens alles opgegeten dus zal het we meevallen. De nasi e.d krijgt hij niet omdat wij de mix uit zakje gebruiken. ZL krijgt dan een potje Olvarit.