Hoe maak je nou de echte erwtensoep? Ik ben benieuwd of iemand mij kan vertellen hoe je echte erwtensoep maakt, met spek en aardappels volgens mij. Als er vlees in gaat, wat voor vlees gebruik je dan, een karbonaadje? Ik hoop dat iemand mij kan en wil helpen, ik wil het graag morgen klaar gaan maken! alvast bedankt!
Je neemt knolselderie (schillen, in stukjes snijden) en die kook je met een kruidenbuiltje. Dan blenderen/stampen. Vervolgens een berg wortelen en prei erdoor er dat een tijdje laten koken. Dan een berg erwten erdoor, evt nog een pakje erwtensoep van Honig ofzo (of op smaak brengen met maggiplant, selderij, peper en zout) en worst en nog even laten pruttelen. Als je het helemaal 'echt' wilt doen, gebruik je spliterwten die je een dag van te voren al eerst een paar uur laat wellen en dan bij de koolraap er al bijgooit.
O, en belangrijk: ik vergat het hamlapje. Dat kook ik mee met de knolselderij en kruidenbuiltje, haal ik er uit voor het blenderen en gooi ik er daarna in stukjes gesneden weer in....
(en de knolselderie kan je vervangen door aardappels, maar vind ik minder smaak aan zitten. Tegelijk met /in plaats van de worst kan je er ook spekjes in doen, gewoon van die blokjes). Succes!
Dit is mijn recept van erwtensoep, maar ik lus het vlees niet wat meestal in erwtensoep zit: http://www.receptenverzameling.nl/recep ... rwtensoep/ Als je met vlees wilt, kun je hamschijven (500 gram met bot) of 2 varkenspootjes gebruiken. Je kookt ze eerst mee, daarna haal je ze eruit en snijd je het vlees in stukken. Die kun je dan weer aan de soep toevoegen.
dankje judith, als ik het goed gelezen heb laat jij niet de spliterwten een dag van te voren wellen zoals miepie80 wel doet?
Nee, idd, alleen even afspoelen en evt eventjes in water laten staan. Je kunt ook hele erwten gebruiken en die wel ik wel langer vt voren, omdat het anders te lang duurt.
Ik heb het lékkerste, ouderwetse recept van mama! ERWTENSOEP (GROTE PAN) 500 g groene kikkererwten 1 flink grote prei (of 2 kleine) 1 kleine knolselder 3 uien 1 hamschijf (ongeveer 500 g) 2 rookworsten 2 pakjes spekreepjes 1 grote winterwortel Bouillonblokjes Peper/ zout Zet een grote (!) pan water op samen met de kikkererwten, spekjes, bouillonblokjes en de hamschijf. Peper/ zout. Aan de kook brengen en dan op een heel laag vuur zetten, zodat het net zachtjes pruttelt. Deksel steeds gesloten op de pan houden! Regelmatig roeren. Dit samen ongeveer 2 uur op laten staan (totdat alles is opgelost). Ondertussen de prei in ringen snijden. Uien, wortel en knolselder in kleine blokjes snijden. De hamschijf (als hij al gaar is) fijn snijden en weer terugdoen. Na ongeveer 2 uur de groenten toevoegen aan de soep. Regelmatig blijven roeren! Ongeveer 1 uur op laten staan. Op het einde ongeveer 20 minuten de rookworst mee laten garen. Eventueel binden.
dankjullie wel meiden, ik maak er gewoon een combisoep van Ik laat jullie wel weten hoe het gelukt is!