Er zitten hier zeker ouders met ervaring wat betreft de pauze bij een continuerooster / vijf gelijke dagen model. Onze school wil op andere schooltijden overstappen, op dit moment hebben wij nog 1 uur en 15 minuten pauze en de kinderen eten thuis of (ongeveer 40-50%) op school, maar het wordt steeds moeilijker om overblijfouders te vinden en sowieso stappen steeds meer scholen over, hoewel dat in onze stad blijkbaar nog beperkt is. Op zich sta ik er positief tegenover dat de kinderen op school eten, maar bij alle modellen, die wij te zien hebben gekregen, gaat men uit van 30 minuten pauze (eten en buitenspelen). Ik ben overblijfmoeder en zie dagelijks dat sommige kinderen alleen al 30 - 40 minuten nodig hebben om te eten en dat ze ook echt even hun energie kwijt moeten. Een optie is blijkbaar om de kinderen iets voor te lezen of tv te laten kijken onder het eten (dan telt die tijd als lestijd en kan men nog 30 minuten buitenspelen). Wij doen dat ook heel soms tijdens de overblijf, maar eigenlijk ben ik van mening dat de kinderen rustig mogen praten tijdens het eten en niet helemaal stil moeten wezen. Hoe gaat het op andere schoolen in de praktijk in zijn werk? Ik geloof best wel dat de kinderen snel wennen aan een ander rooster, maar mij lijkt 45 minuten toch minimaal.
Hier hebben ze volgens mij ook 30 minuten. Dat is vrij kort, maar alle scholen hier hebben dezelfde pauzetijden. En een paar boterhammen moet voor de meeste kinderen toch wel kunnen in een kwartier. Hier had de jongste er bij de kleuters wel moete mee in het begin, maar ze eet dan ook erg langzaam... Inmiddels lukt het haar wel. Ik vind vooral het buitenspelen kort. Daarentegen zijn ze ‘s middags vroeg uit en kunnen dan extra lang buiten spelen.
Hier ook 30 minuten voor eten en buiten spelen. Bij de kleuters combineren ze het volgens mij met buiten spelen zodat ze niet heel erg gehaast hoeven te eten.
Ik vind een half uur pauze genoeg voor een paar boterhammen en buiten spelen. Ze zijn om 14.15 uur uit en hebben dan nog de hele middag om buiten te spelen. Voor kleuters is er sowieso meer buitenspeeltijd, er is een rooster voor wanneer welke groepen naar buiten kunnen buiten de lunchtijd om. Dus die spelen wel langer buiten. Ik heb zelf liever een continurooster dan het oude systeem, waarbij veel kinderen naar huis gaan en hun hele schooldag wordt onderbroken. Volgens mij is het veel prettiger om even in die flow te blijven. En voor mezelf vind ik het helemaal een verademing. Ik zou nu niet meer een school kiezen zonder continurooster.
Op de school van mijn kinderen: 45 minuten, 20 minuten spelen, 20 eten en 5 om naar buiten en binnen te lopen, jassen aan/uit
Bij ons aten ze altijd een kwartier in de klas, zover ik begreep stond dan iets van jeugdjournaal of iets in die trant aan op t digibord. Daarna een half uur buitenspelen. School was om 14.15u uit dus daarna nog de hele middag voor de boeg.
Hier ook een half uur. Eten met een filmpje, als je boterhammen op zijn, brooddoos moeten ze laten zien, dan mag je buiten spelen. Mijn dochter krijgt altijd 1,5 boterham en nog iets van tomaatjes oid mee. De eerste vier weken at ze nauwelijks, ze was meer aan het kletsen, maar na beklag van meerdere ouders moeten ze nu hun lunchbox laten zien en nu eten ze wel hoor allemaal. ze willen allemaal graag naar buiten. In de klas zitten er twee of drie die vreselijk langzaam eten, eerst moest de hele klas daarop wachten, maar dat is niet echt eerlijk naar de andere 22 in de klas. Daarom nu deze constructie. Je kunt toch nooit alle ouders blij maken, dan maar op de meerderheid af gaan.
Dit recente opiniestuk is voor langere pauzes. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/17/de-basisschool-houdt-nu-nog-slechts-pseudopauzes-a3633828 Mijn eigen mening, ik vind 30 min wel voldoende als pauze bij continuerooster. Maar ik sta er niet achter dat het door gelijktijdig voorlezen of TV kijken als lestijd meegerekend mag worden. Het moet wel echt even 'vrij' zijn vind ik.
Hier ook een continuerooster met 30 minuten. Werkt hier prima, 15 minuten eten en een kwartier naar buiten. Kleuters spelen genoeg buten en ze zijn om half drie al uit school dus een lange middag.
Hier ook trage eters. Ze klaagden in het begin dan ook dat ze niet genoeg tijd hadden om te eten. Nu komen er nog steeds regelmatig boterhammen mee terug. Mijn oudste heeft echt even rust nodig tussendoor om op te laden. Die tijd is nu eigenlijk te kort voor haar waardoor de middag als leertijd als verloren mag worden beschouwd. Geen goede zaak dus. Overblijven vond ze ook niet fijn omdat er teveel gekibbel was.
Ik weet bij ons van vroeger -en dat is nu nog volgens mij - dat het échte leerwerk in de ochtend gedaan werd en niet in de middag. Dan zijn ze -met of zonder pauze- gewoon niet meer zo helder en fit. Dus hier komen smiddags vaak de creatievere vakken aan bod. En dat is prima- ook omdat het dan niet zo heel lang meer is. wij hadden eerst continue rooster tot 14.45 - dus met 30 minuten eten en 30 minuten buitenspelen. Maar dat is nu ook veranderd. De pauzes konden niet meer ingevuld worden door vrijwilligers, waardoor docenten hun pauze misten omdat ze buiten moesten staan. De keuze was óf méér geld betalen, zodat er betaalde krachten kwamen - of naar 5 gelijke delen rooster. Dit laatste bleek uiteindelijk de meest haalbare van de 2. Ik vind het zelf ook erg jammer dat ze korter buitenspelen, maar ik snap het dilemma en zou ook geen andere oplossing weten. De docenten hebben ook recht op pauze. Nu hebben ze die pas om 14.00 uur overigens. Ook niet ideaal en best pittig lijkt me. Maar ze moeten iéts... Ik vind continue rooster op zich wel goed en prettig, zowel voor de kinderen als voor de ouders.
Hier ook 30 min maar bij de kleuters wordt het middag buiten spelen eraan geplakt. Dus de trage eters hebben dan evengoed nog ruim buitenspeeltijd. Vanaf gr 3 wordt verwacht dat je het eten in 15 min op hebt evt een cracker of rijstwafel ed mag mee naar buiten. Er wordt vaak wel een filmpje aangezet maar geen educatieve tv maar ontspan tv zeg maar.
Hier overal een continuerooster. En dat is echt een enorme verbetering. Wij zouden geen school kiezen met een ouderwets rooster. Wat een gevlieg om van en naar school te komen tussen de middag. Zeker als je meerdere of jongere kinderen hebt. Op school geeft de kinderen veel meer rust. Jij hebt het over minimaal 45 minuten maar dat is echt niet nodig voor 2 boterhammen en een beker drinken... En kinderen die verder van school wonen hebben ook niet zoveel tijd om nu thuis te eten. Ik had vroeger 1 uur. Maar kon daarvan een half uur eten want de rest moest ik op de fiets, jas en schoenen aan en weer uit , andere kinderen mee etc.
Een ander probleem is ook dat de kinderen die nu in groep 4 zitten te weinig uren hebben gemaakt, omdat ze ook op vrijdagmiddag vrij waren, normaal halen ze dit in in de bovenbouw, maar bij gelijke dagen komen ze uren te kort. Blijkbaar wordt dan op studiedagen gekort om genoeg uren te maken. Ik ben benieuwd wat uit de enquete voor de ouders komt, iedereen heeft natuurlijk zijn eigen omstandigheden die van invloed zijn.
Om die reden hebben ze bij ons - een paar jaar terug toen we nog van half 9 tot 14.45 een continuerooster hadden; de vrijdagmiddag vrij geschrapt voor de onderbouw... Het werd allemaal te krap. En dan nu, dus 2 of 3 jaar later een 5 gelijke dagen model.
Bij ons op school is een uur pauze, een half uur eten en een half uur buiten spelen. Ik vind dat zelf ideaal, want er is voldoende tijd voor beweging en voldoende tijd voor rustig eten. Overigens hoor ik van mijn dochter dat ze vaak televisie kijken tijdens het eten. Ik ben hier zelf totaal geen voorstander van! Als je televisie kijkt tijdens het eten dan heb je je aandacht niet bij wat je in je mond stopt. Ik begrijp ook niet zo goed dat dit wordt gedaan op scholen, want iedereen vindt het toch pedagogisch niet verantwoord om voor de tv thuis te eten, dus waarom dan wel op school?
Hier 45 minuten. 15 minuten bij de leraar in de klas om brood op te eten, terwijl er wordt voorgelezen of het jeugdjournaal op staat. Dan een half uur buiten spelen. De hele school tegelijk i.p.v. verspreid, met ouders die verplicht eens in de zoveelweken pleinwacht hebben. Verschrikkelijk druk, en vaak gebrekkig toezicht, waardoor er regelmatig vervelende dingen gebeuren en veel kinderen alleen maar opgefokter daarna in de klas zitten. Ik had nog liever een half uur gehad op deze manier.