Het verschilt dan idd. Wij hebben een doop van alleen Emme gehad, twee voorbereidingsgesprekjes, en een doopkaars. En dat alles kostte niets.
Hier kost het niks... ze doen ook geen collecte dan maar wat geven-storten mag natuurlijk altijd. Hier hebben we eerst een voorbereidingsavond gehad, dan de doop met kaars en een schelp die gebruikt werd voor het dopen zelf, allemaal voor niks Enige kosten die we hebben gemaakt was aan de kleding en nadien een koud buffet voor de familie (heeft mn moeder voor me gemaakt)
Bij ons kost het ook niks. Ook de doopkaars kregen we voor niks. Je mocht een vrijwillige bijdrage geven, maar toen ik daar over begon lachte de diaken en bedankte me. Hij zou wel een keer aan komen bij ons thuis. (is nog niet geweest ) We hebben bij ons thuis nog een feest gegeven en dat kostte natuurlijk wel wat centjes, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
Trouwen kostte ons de collecte, waar je als bruidspaar wordt geacht ook een behoorlijke duit in te doen. Dopen kost niks. In de PKN is het hier ook de gewoonte meerdere dopelingen op een vaste doopzondag te dopen (als er meerdere zijn, maar er worden niet zoveel kindjes meer geboren in die gemeente). In de Vrijgemaakte kerk, waar ik nu lid van ben, wordt een kindje normaal gesproken binnen drie weken na de geboorte gedoopt in één van de erediensten. Soms heb je dus idd drie zondagen achter elkaar een doopdienst of zelfs twee doopdiensten op één zondag. Even een zijstraat: wat mij opvalt is dat in de PKN meestal de moeder de baby vasthield en de baby daar al een paar maanden oud is als hij/zij gedoopt wordt, in de Vrijg. kerk zijn de baby's dus nog maar pas geboren en houdt meestal de vader de baby vast bij de doop. Hoe is dat bij anderen?
Je moet wel 'lid' zijn van de kerk waar je wilt dopen, dwz gezinsbijdrage betalen. hier is dat jaarlijks 60 euro. Voor de doop betaal je hier apart, tenzij je dus langer dan 3 jaar al gezinsbijdrage betaald. bel even op naar je parochiecentrum
Ik vind doopdiensten mooi hoor... maar iedere week zou me toch iets te veel zijn hoor! Ik zit in de PKN (Gereformeerde Bond), maar bij ons worden kindjes meestal gewoon snel gedoopt hoor. Het gebeurt weleens dat ouders een paar weken wachten of soms zelfs langer, maar dan hebben ze daar meestal een persoonlijke, speciale reden voor (gasten die ze er graag bij willen hebben, of soms speelt de gezondheid van het kindje een rol). Het 'hoeft' niet binnen een bepaald aantal dagen, dus wat dat betreft ben je als ouders vrij om zelf te kiezen wanneer je er klaar voor bent. Misschien dat in wat vrijere PKN-gemeentes ouders eerder wat langer wachten? In de Vrijgemaakte Kerk heeft dopen, voor zover ik begrijp tenminste, dogmatisch gezien een iets andere lading/betekenis (hoewel het in essentie op hetzelfde neerkomt natuurlijk) dan bij 'ons'. Ik kan me voorstellen dat het dan misschien belangrijker is om snel te dopen. Is dat zo? Bij ons houdt meestal de moeder het kindje vast, maar dat is geen regel, het mag ook best andersom. Ik denk dat het vooral een automatische traditionele rolverdeling is. Mijn man komt uit de reformatorische hoek en daar is het niet eens iets om over na te denken. De vrouw is de moeder, dus die houdt het kind vast.... punt. Dopen gebeurt trouwens in een dienst op zondag, te midden van de gemeente omdat het een belangrijk sacrament is (had ik volgens mij al gezegd...?). Het herinnert ons eraan dat we 'in zonde ontvangen en geboren worden', maar geheiligd worden door het bloed van Jezus Christus. Dat betekent dat we door de gebrokenheid van de wereld uit onszelf in wezen geen 'goede mensen' kunnen zijn, maar dat God ons daarvoor zijn zoon gezonden heeft, die gestorven is voor onze zonden. Het lijkt misschien wreed om te zeggen dat een kind 'in zonde geboren wordt', maar het vervolg is veel belangrijker: dat het door de doop in Christus geheiligd is. De doop bevestigt het verbond dat God sluit met ons mensen. Ouders belijden bij de doop hun geloof en beloven het kind hierin op te groeien. Wanneer je een jaar of 18/20 bent en je kiest ervoor om bij de kerk te willen blijven horen, doe je belijdenis van je geloof. Dan geef je eigenlijk antwoord op je doop: God die daarmee beloofde dat je erbij mag horen (om het even simpel te zeggen). Door de doop ben je echter niet automatisch een 'gered mens': het blijft noodzakelijk dat je zelf de keuze maakt om de genade van God aan te nemen. Maar het is wel een zekere belofte dat God dit wil. Het opent de weg ertoe. Als je gedoopt bent, mag je zeker weten dat God wil dat je voor hem kiest. (Overigens ook als je niet gedoopt bent) Het is een belangrijk een mooi moment voor de gemeente, die getuige is van de doop en als taak heeft om het kindje op te nemen in het midden. Door de doop van een kindje wordt je weer opnieuw bepaald bij het verbond van God.
Het is duidelijk overal verschillend! Joris word over 1,5 week gedoopt en de kerk is gratis! Er is wel een collecte tijdens de mis dus dan doen wij er wel wat meer in als normaal zeg maar. Bij ons worden ook meerdere kindjes op 1 dag gedoopt maar niemand samen, dit gebeurt na mekaar. Dus zodra wij de kerk verlaten hebben kan het volgende gezin/familie naar binnen. Verder wat er bij komt kijken, een feestje (als je het tenminste erachteraan doet) dat hebben wij dus wel. Wij hebben 35 man uitgenodigd, hierbij komt voor ons kijken het huren van tafels en stoelen, huren van koffiekopjes (want zoveel kopjes hebben wij niet), tafelaankleding, vla/taart, de koffie zelf. En voor in de avond hebben wij met de peetoom, peettante (en aanhang), ouders en broertjes en zusjes nog eten. Dit word gemaakt door een vriend van ons (is kok) en het enige wat wij dan moeten betalen is het eten zelf. Wij zijn zo'n 250 euro kwijt aan het hele feest. (maar wij hebben het best uitgebreid, is natuurlijk wat je er zelf aan wilt uitgeven)
Bij ons vragen ze een vrijwillige bijdrage. Dus je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Hierbij zitten een voorbereidingsavond en de doopsschelp. Doopkaars hebben we zelf via internet gekocht, deze kostte 30 euro en is helemaal naar onze smaak. Maar in iedere parochiegemeente is het weer anders, dus je kunt het beste even naar je kerk bellen!
Hier trouwens ook een doopkaars erbij, een voorlichtingsavond en een persoonlijk gesprek met de pastoor!
dopen kost niets, en al helemaal niet als je regelmatig komt/lid bent... bijdrage word wel gewardeerd... evt kosten koffie,thee en koek kunnen wel op rekening komen.
In de kerkorde van mijn kerkboek lees ik dat de doop staat voor een zegel van Gods verbond en zo spoedig mogelijk bediend moet worden. Waarschijnlijk dus om een baby zo snel mogelijk in dat verbond op te nemen. Ik denk dat bij ons de nadruk meer ligt op dat de vader het hoofd van het gezin (ook van zijn vrouw) is, en dat hij dus meestal de baby vasthoudt. Maar dit is idd ook bij ons geen regel. Heel soms houdt de moeder de baby vast.