Mijn vriend en ik zijn de financiele kant van een kind krijgen aan het bespreken. Wij hebben nog geen kinderen dus ik heb geen idee waar ik rekening mee moet houden. Wie wil mij vertellen wat ze per maand ongeveer (ruwe schatting mag) kwijt zijn aan 1 baby.
Dat ligt er heel erg aan.. Het maakt een groot verschil of je borstvoeding of flesvoeding gaat geven.. Of je persee pampers wil of bv. kruidvat of etos.. Met veel dingen kun je het ook zo duur maken als je het zelf wilt..
Denk dat dat slecht te zeggen is.. - welke luiers ga je gebruiken? Huismerk, wasbare, pampers en een kindje dat veel poept of wat minder - ga je bv of fv geven? Bij fv: krijg je weer het merken verhaal, welke fles ga je gebruiken, wel of geen fleswarmer, bij bv ga je ook kolfen krijg je daar ook eenmalig in eerste instantie kosten voor plus natuurlijk flesjes - als ze wat ouder worden krijg je de bijvoeding: vers of potjes etc. En zo gaat het natuurlijk nog even door.. Welke kleding koop je? Duurdere merken of goedkopere? Hoevaak gaat die kleding in de was? Hoevaak gaat je kindje in bad? Dus hoeveel extra water en electra ga je gebruiken.. Welke verzorgingsproducten ga je gebruiken, welke extra dingen heb je nodig? Heb je bijv producten nodig tegen krampjes, een inbakerdoek of andere dingen.. Wel kan ik je zeggen dat ik hier niet echt een groot verschil heb gemerkt in uitgaven. Maar dat kwam doordat bijv het geld dat normaal opging met uitgaan nu naar voeding/kleding etc ging. Hier is dus aan totale uitgaven eigenlijk niet veel extra's erbij gekomen, maar dat komt dus door een ander uitgavenpatroon.
wat een kind kost hangt natuurlijk erg af van wat je wilt voor je kind. Is alleen het beste merk goed genoeg en moet alles nieuw? Of koop je ook eens bij de zeeman en op mp voor een 2de handskamertje. Of er tussenin met een kamertje van ikea en kleding van de h&m of hema? Volgens mij hanteert Nibud iets van 20% voor 1 kind en 25% als je er 2 hebt en 33% bij 3. Wat ik per maand uit geef zou ik niet weten er gaan maanden overheen dat ik niets koop en in de uitverkoop koop ik vaak wat meer (vooruit). Ik heb niet alles nieuw gekocht (babykamer/kleding) en als ik nieuw koop dat hoeft het van mij niet het duurste van het duurste te zijn (50 euro voor een broek vind ik te dol).
Zooooveel?! Hier friso voeding en doe een week met een Pak ongeveer dus dat is 9 euro x4 is 36 euro Doe 2 weken met een pak luiers van 13 eurox2 is 26 En dan nog voor ongeveer 50 per maand kleertjes En soms een extra dingetje, speeltje, bekertje, fles oid
Misschien houdt Sanjor ook rekening met bijv kinderopvangkosten? Die kunnen natuurlijk ook behoorlijk oplopen...
En aan de autostoel,kinderwagen, babykamer e.d. die je ook al allemaal hebt gekocht voor je kindje. Dat bedrag moet je ook delen door de tijd die je het gebruikt. En inderdaad kinderopvang, dat tikt ook lekker mee.
Wij hebben het ook wel eens berekend en kwamen echt niet verder dan een paar tientjes per maand.... Inderdaad, luiers en flesvoeding is duur en kdv bijna onbetaalbaar maar je krijgt ook behoorlijk veel terug. Goed op de aanbiedingen letten en zelf prakjes maken scheelt veel. En het verschil tussen 1 cracotte of een nijntje koekje als tussendoortje is ook behoorlijk groot. Gewoon goed na blijven denken en proberen of je van iemand kleertjes mag overnemen. Vaak zijn mensen hartstikke blij als alle duurgekochte babypakjes weer gebruikt kunnen worden.
Dat is echt heel persoonlijk. Ga je bv of fv geven? Bij fv: welk merk en welke soort? Luiers: welk merk? Heb je oppas of opvang nodig? Welke vorm kies je? Hoeveel verdien je en hoeveel krijg je van de belasting terug? En dan kleding. Soms gaat het een tijd lang goed in een zelfde maat, maar soms zijn ze er zo weer uit. Vind je merk belangrijk of niet? Wij kopen c1000 luiers van ongeveer 6 euro per pak voor deze maat. Voor ons dochtertje zijn We zo'n 7 luiers per dag kwijt (elke voeding). Wij gebruiken etos hypoallergene flesvoeding en die kost een kleine 10 euro per pak. Nu doe je wel een week of twee met een pak, maar als ze grotere hoeveelheden krijgen is het wel een pak per week. Kleding kopen wij overal. Wat we maar leuk vinden. Opvang: wij hebben 1 dg per week een oma die gratis oppast. En 1 dag per week een dag kinderdagverblijf. Dat kost ons netto iets van 80 euro voor 1 kind. Maar dat ligt heel erg aan jullie loon. Ik zou gewoon eens bedenken welke keuzes je wilt maken en dan gaan berekenen wat alles voor jullie zou gaan kosten.
We kopen alles gewoon tweedehands en veel kleertjes kunnen we krijgen. Het hoeft voor mij echt niet nieuw of duur te zijn. De baby is er zo uit. Maar het gaat mij een beetje om een idee te krijgen van wat een baby per maand kost aan verzorging. Zonder kinderopvang heb ik ook al bedragen van 150 euro per maand gehoord maar weet niet of dit reeel is.
Puur gebasseerd op voeding/luiers/doekjes. Ik sla 1x per maand de boel in. 5xvoeding (kruidvat merk 6.35,- per pak) 2xluiers grootpak (kruidvat 14,-) 1xluiers klein (kruidvat 8,-) 1 pak billendoekjes meestal in de aanbieding (kruidvat ca. 10 euro) Ik sla altijd extra voeding/luiers in. Ca. 100 per maand Kleren a 20/30 euro per maand (zeeman,jola,h&m,marktplaats) soms kopen we een maand geen kleren, maar de maand er op voor 50 euro. Tussendoor natuurlijk nieuwe flessen(spenen) douchespul ed. In de normale boodschappen vind ik het niet extra schelen. Hij eet alles vers (fruit, avondeten). Ik haal alleen meer fruit als voor heen.
Ik denk dat 150 euro best reeel is. Als 'startkapitaal' heb je natuurlijk wel wat meer nodig maar als je dat eenmaal hebt dan de normale kosten kloppen wel ongeveer..
Ja ik heb al wat start kapitaal om tweedehands spulletjes te kunnen kopen. Heb daar al een beetje naar gekeken. En kan via via ook nog spullen lenen
Ja, voor de verzorging is dat een reeel bedrag. Maar dan ligt het er wel aan of je bijv. Kruidvat voeding a 6 euro per pak of Nutrilon a 10/12 euro per pak gaat geven. Je kunt evt ook nog in aanmerking komen voor KGB van de belastingdienst, dat is ook ca 85 euro pm. Dit is wel afhankelijk van inkomen. Hier ook redelijk wat 2e hands hoor! Het enige waar ik niet op bezuinigd heb, dat is een matrasje.
40 a 50 euro voeding 25 a 35 euro luiers (etos/kruidvat) 5 euro doekjes 10 a 15 euro losse kosten, zalf, badderspul etc. 105 is dan als ik alle "duurst " berekende kosten bij elkaar optel. Kleertjes krijg ik bijna allemaal maar dat zou nog 15 a 20 euro extra kosten kunnen zijn. dus 150 is wel reeel denk ik..
Waarom zou ik dat moeten delen per maand.. Dat zijn geen maandelijks terugkerende kosten.. Dat is 1 grote investering die je doet en niet per maand Dat geld is al weg.. Dus waarom moet ik dat mee berekenen daar hb ik niks aan toch aangezien ik dat dus niet meer uitgeef
Inderdaad, ik bedoelde het ook zonder de begin kosten voor meubeltjes en wagens enzo. @iedereen: heel erg bedankt voor alle reacties! Zal eens gaan uitzoeken wat het verschil is tussen al die voedingen. Het liefste geef ik niet alleen maar potjes. Ik hou van vers. BV wil ik heel graag doen.