hoi, hier pech gehad dak de eerste 5 maand bijna constant bij KA zat. heel vaak ziek geweest. dus dan heb je die viste dan alle medicatie , aerosoltoestel..... 2 zh opnames waar ik gedeelte zelf heb van moeten betalen. als je gaat zien wat koste ze zonder ziek zijn enzo melk 16 euro per pak ( ben van belgie he ) een 5 tal per maand dan pampers van merk pampers 75 voor 23 euro ( ong ) en je gebruikt er in het begin veel. meer as nu. nu kom ik aan een 5 a 6 tal per dag toen makkelijk rond de 8 a 10 per dag. en mijn flessen water. speelgoed en kleren daar geef je aan wat je wilt he. en dan heb je eig al je materiaal ook nog nodig he , ook al is die aankoop maar eenmalig. nu is ze 13 maand rond de 400 gr
Ik heb mijn zoon kruidvatmelk gegeven en luiers ook van het kruidvat. Prima spul, echt helemaal niks mis mee! Luierdoekjes van de Aldi. Kleding vooral 2dehands en soms een nieuw setje in de aanbieding. Dan vallen de kosten echt reuze mee! Als je de eerste 10 maanden voorbij bent wordt het sowieso wat goedkoper merk ik nu. Hij eet gewoon met alles mee, drinkt halfvolle melk en hij zit nu ook veel langer in 1 kledingmaatje! Ook krijgt hij nu maar 4x een schone luier aan, terwijl dat eerst wel het dubbele was!
Hier borstvoeding (minimaal 1 jaar) en straks bijvoeding met de pot mee eten. Luiers + doekjes 35 euro (Aldi) Zoogkompressen 16 euro (moet vaak verwisselen ivm spruw) Kleertjes 50 euro Kinderopvang (oudste 100 euro, 2e 40 euro) Oudste kost 25 euro per maand aan luiers + doekjes Kleertjes ook 50 euro per maand maar als ik de kinderbijslag en kindgebonden budget zou sparen kom ik al een heel eind. Ik hoef hier niet het duurste van het duurste maar vindt het wel belangrijk dat ze er leuk bij lopen en de kleding van redelijke kwaliteit is. Jongste groeit snel en is van een ander seizoen dus moet een hoop nieuw kopen.
Hier echt niet veel uitgaven, wel natuurlijk de hele baby-uitzet, maar die tel ik even niet mee met de maandelijkse kosten. We gebruiken wasbare luiers, in aanschaf wel even prijzig, maar uiteindelijk goedkoper dan wegwerp. Ik koop dus nooit luiers, ook geen billendoekjes. Ze krijgt bv. Qua bijvoeding eet ze met ons mee, ze eet nu nog niet zo veel, dus dat kost niets extra (wij hebben gewoon een paar worteltjes minder of we delen een banaan met d'r). Kleding valt ook erg mee, ik koop ook geen dure merken en let ook erg op de hoeveelheid. Mja, 50 euro per maand oid? Misschien 75? Veel meer zal het niet zijn.
En je gaat enorm besparen als je geen potjes koopt maar het zelf maakt. Het ligt eraan wanneer je met bijvoeding gaat beginnen maar dat doe je hooguit 6 maanden en dan eten ze al idd met de pot mee. Kleertjes koop ik zelf bij Zeeman, Wibra, Hema, C&A, V&D, H&M en ik ga vaak in de opruiming kijken dat scheelt. Kamertje overgenomen, wagen en maxicosi nieuw. Maar wagen kan ook prima via mp. Wij kregen deze van schoonouders.
Ik heb geen idee hoeveel we zelf per kind kwijt zijn... Voor de jongste (baby van bijna 6 maanden) sowieso 7 euro flesvoeding per week (in het begin 15, want toen kreeg ze Nutrilon HA) en ik denk een euro of 30 aan luiers (Pampers) per maand...en dan nog alle andere kosten (kleding, verzorgingsproducten, eten, enz.). Maar het meeste kun je zo duur maken als je zelf wil.
Hier valt het kwa basis ook wel mee, wat we voorheen aan uitgaan/bios/etentje oid kwijt waren gaat nu naar de kleine. Daarnaast koop ik wel graag kleertjes, maar de prijs moet leuk blijven. Vaak in de sale of online, vaak dan merk voor Jola/h&m prijsjes. Fruit koop ik nu wel meer maar dat merk ik niet want ik werk minder en loop nu makkelijker naar de markt bijv. Maar ts ben je bang dat je je kindje niet kunt bekostigen of gewoon nieuwsgierig? Want ik was me van eventuele kosten al wel bewust voordat we gingen voor onze uk.. Maar dat ben ik
Oh ja bijv. bonnen vragen als kraamvisite vraagt wat je wilt hebben of kleertjes ik heb tot maat 68 best veel gekregen en maar 1 ding wat ik lelijk vond Ben je eigenlijk heel pril zwanger aan de banner te zien....?
Ja het is nog heel pril. Bij ons kwam het totaal onverwachts. Dus wij zijn nogal overdonderd en willen ons toch (halsoverkop) gaan voorbereiden op de kleine. Nu heb ik nog vakantie dus kan ik veel uitzoeken en dat geeft wel een lekker gevoel, dat je een beetje weet wat je te wachten staat.
Bij ons kwam de zwangerschap totaal onverwacht. We zijn nogal overdonderd ermee. Daarom willen we nu gaan uitzoeken waar we straks voor staan.
Ik vind het ook meevallen hoor...wij gebruiken: Hema billendoekjes: 3 pakjes voor 3euro. Ik doe ongeveer 9 dagen met een pakje dus nog geen 4euro per maand. Kruidvat luiers: 14euro voor een groot pak waar ik 2 weken mee doe dus 28euro per maand ong. Nutrilon voeding: 10,85 per pak waar ik een week mee doe. dus ong. 45euro per maand Ze gaat nu langzaamaan bijvoeding krijgen. Ik maak het zelf door eens per week wat groentes en fruit te pureren en in te vriezen. Kost dus wel ietsje extra maar niet veel omdat wij ook weer dezelfde groente en fruit eten. En Danique eet nog maar een paar hapjes per keer. Opvang doet mijn moeder dus kost af en toe een etentje oid. Kleding koop ik weleens maar ik heb veel gekregen van kennissen die al uit de kleine kinderen zijn. Zelf shop ik weleens wat voor haar maar vnl. bij Wibra/Zeeman etc. Ze heeft het maar een paar keer aan en daarvoor vind ik het prima...
6 pakken voeding van meer dan 13 euro n pak, en de luiers (6 pakken) en doekjes bij elkaar opgeteld denk ik ongeveer, 150-160 in de maand.
De grote kosten zijn hier toch dat mijn vriend en ik ieder een dag minder zijn gaan werken en daarnaast nog de kinderopvang. Daarnaast natuurlijk de babyuitzet (kun je net zo gek maken als je zelf wilt) en de voeding + luiers. Maar die kosten vallen dus echt in het niet bij de mindere inkomsten en de kinderopvang.
Opvang is de grootste kostenpost; afhankelijk van je inkomen natuurlijk maar wij zijn hier netto (nu!) al ruim 300 euro per maand aan kwijt, dit is voor 2 dagen. In het begin aan flesvoeding en luiers zo'n 70 euro per maand (nutrilon en pampers). Nu gebruik ik voor nr 2 Nestlé groeie start en kruidvat luiers en kom ik op zo'n 50 euro per maand (extra dus, want nr 1 zit nog in de luiers... Gelukkig eet en drinkt zij inmiddels met de pot mee...)
inderdaad, opvang is het duurste. verder al het bovengenoemde. Luiers,doekjes en voeding. Maar ook electra,water enzo. Maar houd ook rekening mee dat als je kindje bv koemelkallergie heeft, je al duurder uit bent met voeding. Of als je kindje niet tegen kruidvatluiers kan je ook duurdere moet nemen, net als met doekjes. Hier : Pampers luiers doe ik +- 1,5 week mee, doekjes haal ik in grootverpakking van pampers, ze eet 1 potje fruit in 2 dagen, en doe een week met nutrilon 1. Maar ze heeft een tijdje hypoallergene voeding gehad, dat is duurder, ook anti reflux, was ook dure voeding (geloof 17 euro per pak) zulke dingen weet je niet van te voren
Hier idd vooral veel geld kwijt door de grote aankopen. Ik geef zelf borstvoeding, kosten zijn eenmalig de kolf maar ik heb ook flessen etc.. Terugkomend per maand: T epelhoedje - 9 euro Zoogcompres - 9 euro Luiers - 25 euro Doekjes - 4 euro Groente/fruit (maak ik zelf) - 15 euro Verzorging - 10 euro babyzwemmen - 16 euro Het valt ons allemaal niet zo op in de maandelijkse uitgaven want zijn idd minder uitjes ed. Hier ook vooral de grote klap ivm beide 1 dag minder weken. Koste ons ruim 400 euro
Mijn vriend heeft 4-wekelijks zijn salaris dus zijn we daar vanuit gegaan. Bij ons is het al even geleden toen zoon zo klein was, maar vanaf medio oktober zitten we er weer middenin. Wij merkte weinig. Wel gingen wij voorheen uit; biosje, restaurantje, weekendje hotelletje, tripje Barcelona. Dat laten wij nu en besteden dat geld aan de kleine. Maar over de kosten, hier: * 26 euro per 4 weken Kruidvat luiers (huidige stand, wat het vorig jaar was weet ik niet meer maar schat hetzelfde * Pfoeh, billendoekjes van c1000, 6 pakken per doos, doen we ongeveer 6-7 weken mee. Kosten weet ik niet. Bij Hema waren billendoekjes destijds 1,00 per pak. Daar deed je ca. 1 week mee en zijn goed. * Kleding kopen wij via marktplaats, Wibra of Hema. Via marktplaats scheelt het enorm. Ik heb nu voor de kleine meid haar hele kleding voorraad (denk aan jasje, broeken, sloffen, sokken, shirtjes, rompers, jurkjes, legging/maillot) bij elkaar voor 40,00. Maat 50-56, de eerste twee maanden zit je dan vaak wel goed. Daarnaast krijg je in veel gevallen nog kleding bij geboorte. En van de opa's en oma's krijg je veel. Mijn schoonouders kochten echt iedere week een shirtje toen mijn zoon nog onder het jaar was.gevolg, sommige kleding nooit gedragen. Het risico is wel, je krijgt soms echt dingen waarvan je denkt 'iel dat trek ik mijn kind niet aan!!!' * Flesvoeding. Met een pak doe je ongeveer een week. Ligt aan grote en hoeveelheid van de flessen. Prijzen verschillen erg per merk flesvoeding. * Bij flesvoeding, iedere 6 weken de flessenspeen vervangen. Denk aan 3-4,00 voor 2 spenen (difirax) * Fopspeentje dient iedere 6 weken vervangen te worden. * Bij borstvoeding denk aann de zoogcompressen, die zijn niet gratis * Bij bijvoeding scheelt dat ze in het begin maar weinig eten dus dat zijn de kosten niet. Brood reken op 1-1.5 sneetje per dag in het begin. * Diksap, vanaf 4 maanden kost iets van 1,00 bij Kruidvat. In begin drinken ze daar weinig van.