Mijn vader maakt trouwens elk weekend standaard een giga pan soep ( elke keer weer een andere soep ). En die komen wij dan leeg eten, haha
Ik ben van '88 Hier heel variërend, af en toe aardappels/vlees/groente, maar ook spaghetti/macaroni, bami of nasi, pasta met roomsaus/kip/champignons, stamppot, kip tandoori, kip Siam, lasagne.... Echt van alles... Ook Poolse gerechten kwamen vaak op tafel. Het was maar net waar mijn moeder zin in had. Ze was altijd alleenstaand toen wij jong waren en werkte wel, maar kon haar tijden zo indelen dat ze wanneer de school uit was, thuis was. Tijd zat voor uitgebreid koken haha
Ik ben van 1984, wij aten ook vaak aardappels, groente en vlees. Broccoli, bloemkool, boontjes, zuurkoolstampot, andijvie (gekookt, bah!) Draadjesvlees, gehakt, tartaar, kipfilet. Kippenlever prutje, biefstuk of soep met brood vaak op zaterdag, zondag patat met snack. Soms spagetti, macaroni of nasi Zelf kook ik nauwelijks typisch nederlands. Wij eten juist veel pasta's, couscous en rijstschotels.
Bij mij was het een beetje vreemd aangezien mijn moeder Indisch is en mijn vader was echt een Hollander. Mijn moeder hielt niet van agv en mijn vader wilde niet iedere avond 'dat exotische' zoals hij het zelf zei. Al met al aten we toch vaak agv met 1 of 2 keer per week een maaltijd die mijn moeder lekker vond (indisch dus). Op zondag aten we atijd uitgebreid (vaak kip van de grill, erg lekker) en op zaterdag meestal soep met brood, ragout, gebakken ei etc. Gekke is dat mijn moeder nu mijn vader overleden is toch stug agv blijft eten terwijl ze blijft zeggen dat ze het een saaie maaltijd vind.. Maar goed, ze kijkt opeens ook voetbal terwijl ze het altijd verschrikkelijk vond dat mijn vader zo vaak voetbal wilde kijken haha.
Ik ben van 1969. Mijn ouders hebben/hadden altijd een groentetuin bij huis dus altijd verse groente. En er werd natuurlijk ingemaakt voor in de diepvries. Veel bonen, rabarber (heerlijk), sla enz. met aardappelen. Minstens een keer per week pasta. Als toetje vla of yoghurt uit glazen flessen. Maar mijn moeder kookte s`winters ook wel zelf pap. Favoriet was de griesmeelpap met bessensap. Van die gele gekookte pap met zo`n dik vel erop was ik echt niet gedient. Maar we moesten eten wat de pot schafte. Alleen mijn broer moest ooit in de kerk overgeven door die gekookte gele pap en hoefde daarna die pap nooit meer te eten. Mijn moeder kookt altijd gezond en ik vind het nog steeds lekker. Zondags soep of gebakken aardappeltjes. Friet enz. aten we wel maar nooit als vervanger van de warme maaltijd.
Mijn oma leefde na het overlijden van mijn opa ook nog steeds enorm gierig (moest van hem destijds, ondanks dat ze meer dan genoeg geld hadden). Dat vonden wij erg raar, maar kennelijk krijg je bepaalde gewoontes er moeilijk uit als je jaren zo hebt "moeten" leven.
Ik ben van 83 en wij aten heel vaak agv, maar niet omdat mijn ouders dat wilden, maar mijn zusje en ik waren er gek op. Bijna altijd met wat luxere vlees, biefstukje, varkensoester, entrecote. Al kan mijn moeder ook heerlijke gehaktballen maken, ze kan erg goed koken. Nu eten ze eigenlijk alleen nog maar "exotische" gerechten en wij ook steeds vaker.
Wat een leuk topic Ik ben van 1975 Wij aten elke dag (dus ook doordeweeks) soep, hoofdgerecht, nagerecht. Mijn moeder was dus best elke dag lang aan het koken Hoofdgerecht was wel vaak aardappelen, groente, vlees. en heeeeel vaak kool: witte, gele, groene, rode..... hou nu dus niet meer van kool Voor wie denkt: oh wat luxe, elke dag 3 gangen haal ik even uit de dromen Mijn moeder deed dit op deze manier omdat wij met 5 thuiswaren, waaronder 3 heel hard werkende mannen (mijn broers zijn een stuk ouder dan ik) en zij anders veel meer aardappelen en groenten nodig zou hebben om hun magen vol te krijgen. Dat was duurder dan soep koken en pudding maken, vandaar. Maar mijn vriendinnetjes kwamen wel graag eten bij ons
1972 Bij ons werd zeer afwisselend gegeten. We hebben veel in het buitenland gewoond en daar nieuwe dingen geleerd. Mijn moeder kan ook erg goed koken. Aardappelen, groenten, vlees aten we niet vaak. Wel stoofschotels, pasta's (ja, voordat iedereen het ging eten), veel vis en vruchten etc. Mijn vader deed alleen de bbq
Ik ben uit 1980. Wij aten elke dag aardappel, groente en vlees. Vaak bruine bonen met een ui (jak). Ook aten we vaak bloemkool (zonder sausje) Als mijn vader kookte hij macaroni met indische kruiden en veel uien. Jum... Op zaterdag brood en 1x per week patat of soms chinees. Toetjes hadden we soms en dan eigenlijk altijd vla.
Ik ben van 1978 Wij hadden voornamelijk Italiaans eten op tafel ( vader is Italiaans en kookte meestal) Aardappelen groente vlees eigenlijk nooit.
Hier ook een standaard schema. Ik ben van '82. Ma/di groente, aardappelen en vlees wo macaroni door elkaar gehusseld met blikboterhammenworst... do groente, aardappelen en vlees vrij patat of pannenkoeken (in de zomer brood met aardbeien) za groentesoep zo nasi Op woensdagmiddag altijd haring in tomatensaus op wit brood. Ik lust geen door elkaar gehusselde macaroni meer. Saus en pasta moet echt apart en van groentesoep krijg ik het zuur. Hoewel ik het nog steeds lekker vind, koop ik eigenlijk nooit meer haring in tomatensaus. Qua groente, aardappelen en vlees ook nog eens de standaard combinaties: bloemkool met verse worst spinazie met gehaktbal sperziebonen met rundvlees etc.
Ik ben van 1981, mijn ouders van 1954 en 1958. Mijn vader deed altijd de boodschappen en kookte ook meestal, als mijn moeder kookte was het altijd een puinhoop in de keuken Als wij fusili aten dan maakte mijn moeder dat altijd. Dat was fusili, met tonijn, prei, witte wijn en tomaten. Heerlijk! Mijn vader deed altijd zijn best om gevarieerd te koken maar financieel was het niet altijd makkelijk dus dat lukte niet altijd. Maar wij aten regelmatig: agv: Worteltjes, met aardappelpuree met een gekookt ei erdoor en vissticks. Sperciboontjes (daar moest ik echt van kokhalzen) met gekookte aardappels en draadjesvlees Salade met gebakken aardappeltjes en iets van vlees rode bietjes met gekookte aardappels en een speklapje rode kool met hachee van Groninger metworst pasta: fusili met tonijn spagetti met een tomatensausje met groentes en salamiblokjes pasta met courgette en roomsaus stamppotten: Bruine bonenstamppot, ik gooide daar altijd appelmoes door Boerenkoolstamppot Zuurkoolstamppot met kaas Stamppot rauwe andijvie, mjum! overig: poffert (dat is een Gronings streekgerecht, een soort warme krentenbrood en daar doe je dan boter op, dat gaat dan smelten en suiker of stroop) pannenkoeken met rozijnen en appel patat Soep met brood Nasi met saté Bami Snert Mijn ouders hielden niet van spruitjes, tuinbonen enz dus dat kwam nooit op tafel. Verder hield mijn vader niet van rijst en mijn moeder niet van kip. Mijn vader was wel van het uitproberen met gerechten dus zodra de producten in de supermarkt veranderden veranderde hij ook zijn gerechten.
mijn ouders kunnen ook heel lekker koken. Meestal kookte mijn moeder. Echt vanalles, alle keukens, alle soorten gerechten. ook zeker wel agv, maar wel altijd lekker, groenten niet doorgekookt maar met een bite, enz. op zaterdag altijd brood met iets warms erbij zoals omelet, kibbeling, mosselen of soep. Mijn vader kookt zeer goed indisch en zijn gehaktballen zijn nog lekkerder dan die van mn moeder. En hij maakt de lekkerste pannenkoeken, eigenlijk hele grote flensjes zo dun zijn ze mmmm. Zelf kook ik ook zeer gevarieerd, mijn kinderen lusten gelukkig alles. Ook mijn vriend kookt regelmatig. ik ben van 1982
Wat ben ik blij dat mijn moeder graag experimenteerde in de keuken niet dat het een geweldige keukenprinses is, maar wij hadden onze eigen super grote moestuin achter het huis, ongeveer 600 m2 dus flink stuk en daar stond echt van alles en nog wat op, we aten veel groenten heel afwisselend, bieten, spinazie, boerenkool bloemkool veel sla alle soorten en maten bonen noem maar op. Verder aten we wel iedere zondag een verse soep, ze maakte dan een grote pan dat kon iedere soort soep zijn maar nooit 2 keer dezelfde. pasta werd weleens gegeten maar we waren er niet dol op, ik nog steeds niet, wel veel ovengerechten met verse groenten. Als ik dan kijk naar mijn schoonouders daar kan ik nu ook aan de dag van de week zien wat er op het menu staat en op dinsdag en donderdag is er nog keus. Maandag bonen dinsdag bloemkool of rode kool woensdag pasta donderdag bieten of andijvie vrijdag friet de weekenden wisselt het erg maar weinig tot geen groenten. Is altijd grote hilariteit bij de broers en zussen van mijn man en bij hem zelf ook.
Ik ben van 1976 en wij aten meestal ook aardappelen, vlees/vis en groente en ik denk 1x per week pasta met saus (gehakt-groentesaus, tonijnsaus, of een saus met ham en kaas) en 1x per week iets met rijst (kippenlevertjes in rode wijnsaus, bweuch..., of rizotto ofzo) Ik denk dat we ongeveer 1x per maand eten haalden. Bij de chinees of heel soms bij de snackbar, maar dan maakte m'n vader de frietjes wel zelf en haalden we alleen de kroketten bijvoorbeeld. Meestal kookte m'n ouders samen volgens mij en soms m'n vader alleen. Hij kan heel goed kip op Elzasser wijze maken. Nog steeds een topper als ik bij m'n ouders eet! Zelf koken we sinds ons zoontje er is eigenlijk een beetje op dezelfde manier, haha. Alleen laten we ook wel eens pizza komen, of taco mundo ofzo. Daar eet hij inmiddels gewoon van mee. Wel extra fruit toe voor de vitamientjes dan
Hier ook heel standaard, gekookte aardappelen met groente en vlees. Af en toe gebakken aardappels en echt jaren later pas kip met rijst, pasta's etc In weekend was altijd makkelijk op zaterdag friet of soep met brood Als toetje iedere dag vla of yoghurt, toen de dubbelvla uit kwam werd het dubbelvla. Met verjaardagen mochten we zelf kiezen en was het altijd friet. En soms met verjaardagen ook uit eten, bijna altijd bij Vd valk
1991 gewoon hollandse pot meestal, aardapp groente vlees, af en toe gebakken. Tomatensoep met pannenkoeken was een feest net als de macaronie. in de zomer maakte ze zelf vruchtenyoghurt ( wel echt ongezond ! ) maar heerlijk. In de winter altijd savonds warme chocomel..
Ik ben van 1982 we aten veel hollandse pot. Op woensdag altijd macaroni, vrijdags rijst en zaterdags patat. De rest van de week vooral aardappelen, groente vlees. Moet zeggen dat hier nog steeds vaak hollandse pot wordt gegeten. Gewoonweg omdat we dat allemaal erg lekker vinden.
1963 Wij aten gevarieerd. Aardappelen, vlees, groente, maar zelden 'standaard', veel soorten stamppot, bonen- en capucijnerschotels, elke week pasta, elke week rijst, vaak met een curry of vleesgerecht. Ik vond eten bij vriendinnetjes vaak 'saai', ze aten vaak zoveel vlees. Dankzij familie in Zweden, en reislust van veel familieleden had mijn moeder veel recepten. O, en ze maakte met de snelkookpan ook veel soorten soep. Mijn favoriet was cockaleekie (kip met prei en pruim) en mulligatawny.