De variatie bestond bij ons thuis uit: Gekookte aardappels/aardappelpuree/gebakken aardappels Rijst/macaroni Diverse soorten groente. Wortels, bieten, erwtjes, bruine bonen, rode kool kwamen altijd uit pot of blik, sperziebonen en snijbonen af en toe vers. Sla aten we natuurlijk vers, bloemkool en koolraap (de 'patatjes' )ook. Dingen als courgette, paprika, aubergine, taugé, broccoli en groentes als pastinaak of postelein kwamen nooit op tafel, dat lustten ze niet. Qua vlees was het veel varkensvlees of kippenvleugels/poten. Vis was voor de duivel bij het woord alleen al gingen ze nekken. Oh of wacht, vissticks aten we weleens. Hey, vis is vis he? Ik doe het allemaal wel echt heel anders. Gekookte aardappels eet ik vrijwel niet, aardappelpuree zelfs nooit. Ik bak m'n aardappels en eet verder heel veel rijst, pasta, groenteschotels, couscous, risotto, gnocchi... Bijna al mijn groenten zijn vers. Soms uit gemak een potje rode bieten of rode kool, maar omdat ik niet van zo'n prakkie hou, kopen we dat echt bijna nooit. Alle groente en dan voornamelijk paprika, courgette en broccoli die mijn ouders vroeger niet lustten, staan nu elke week wel op het menu, heerlijk. Qua vlees eet ik alleen maar rundvlees of kipfilet. Ook doen we regelmatig een vegetarisch dagje of staat er vis (kabeljauw of tonijn, meer lust man helaas niet) op het menu. Ik wil dochter echt van alles leren proeven. Toen ik uit huis ging kon ik ook helemaal niet koken, want wat kook je nou eenmaal als je een prakkie klaar maakt? Een prakkie zoals m'n moeder deed: aardappels met een schep zout in de pan, vlees met een half pakje boter in de pan, potje groente in de pan. Alles aanzetten en achterover zitten tot het spul zacht is gekookt. Ik vind het echt een uitdaging om nieuwe dingen te koken, te leren en te ontdekken. Echt mooi niet dat ik zo vast zal roesten in m'n eetgewoontes
Hier kwam er van alles op tafel, ik ben van '87 maar wel van gemixte ouders. Mijn vader komt uit Indonesië, mijn moeder is oerhollands. Wij aten dus veel rijst, Indisch dus. Daarnaast, macaroni, spaghetti, Lasagna, Pizza, ovenschotels, aardappels (gebakken of gekookt), vlees (kip, rund, varken, gehaktbal, snizel, boomstam, etc allerlei soorten, behalve speklappen), vis, groente (echt alles wel, behalve rabarber brrr) Wij aten dus heel gevarieerd EN echt geen weekmenu's. Mijn moeder maakte gewoon waar ze zelf zin in had haha Erge was, wij dachten allemaal, incl. mijn moeder, dat mijn vader niet kon koken. Hooguit een gebakken ei. Mijn ouders gingen op een gegeven moment scheiden en opeens moest mijn vader koken. Nou echt de ene overheerlijk Indische maaltijd na de andere kwam op tafel Heeft hij gewoon nooit gezegd haha, niet dat mijn moeder niet Indisch kon koken, want dat kon ze wel. Dat had ze geleerd van mijn oma (mijn vaders moeder.) Ik kook zelf ook Indisch/Nederlands, eigenlijk een beetje hetzelfde. Mijn kids krijgen veel variatie en lusten ook veel We gaan zelf 1x per week naar de supermarkt omdat dat handiger is en dan bedenk ik voor die week een weekmenu, maar dat verschild per week en staat ook echt niet vast op een bepaalde dag. We maken dan gewoon waar we zin in hebben eigenlijk per week.
ik ben half nl half turks. We zijn nederlands opgevoed en heb niets van de turkse cultuur meegekregen. Ik ben in '84 geboen en we aten eigenlijk het zelfde als TS. Gekookte aardappelen, met groente en vlees. Stampot, lasagne en macaronie. Af en toe patat. Dat was het... Nu ben ik 360 graden gedraaid en leven en eten we als turkse mensen. Ik heb nederlands eten nooit lekker gevonden
Er zullen best wat vrouwen zijn geweest die creatiever waren met koken, maar dat heb je nu toch ook? Als onze kinderen later een dergelijk topic openen zullen er vast ook véél reacties voorbijkomen in de trant van 'kip siam uit een pakje', 'knorr bobotie', etc.
Hier net zo! Geen Indisch eten welliswaar maar mijn vader kan wel een redelijk standaard Nederlandse maaltijd klaarmaken terwijl hij vroeger nooit zei te koken. Ondanks dat mijn moeder met 2 drukke banen + huishouden dus nog moest koken en meneer werkloos thuis zat, vertikte hij het gewoon... Vind ik best lullig eigenlijk. Zeg dan gewoon dat je geen zin hebt, niet dat je het niet kan (mijn man is er wel heel eerlijk in dat hij gewoon niet wil koken haha).
1981 En bij ons ook veel aardappels, groenten en een stuk vlees. Natuurlijk ook de gebruikelijke stamppotjes in de winter. En dan alle soorten stamppotten, van zuurkool tot boerenkool. In de zomer ook veel salades, etc. Nasi, bami en dat soort dingen maakte mijn moeder ook vaak zelf. Op zondag was het altijd patatdag. Dan kwamen we altijd thuis van de camping en had mijn zus (die niet meer meeging omdat ze de weekenden werkte) verse patatjes geschild. Toetjes was vaak vla of yoghurt. Maar ook wel eens kookpudding of rijst met krenten (met boter, suiker en kaneel *kwijl*) Oh, en ik word altijd raar aangekeken als ik vertel dat we vroeger altijd eerst een kop soep aten en daarna pannenkoeken.
Ik ben van 1983 en hier was het maandag en dinsdag groente, aardappelen en vlees. Woensdag macaroni of spaghetti. Macaroni met boterhamworst was toch wel favoriet. Vind het op zn tijd nog wel lekker. Donderdag weer groente, aardappelen en vlees. Vrijdag gebakken aardappelen, sla en biefstuk. Zaterdag iets van brood met gebakken ei, pannekoeken. Mijn ouders aten dan veel kippelevers of makreel (Yuk). Zondag was altijd patatdag.
Wat een herkenbaarheid...! Hier ook inspiratieloze weekmenu's. Doordeweeks aardappel-vlees-tot snot gekookte groente (maandag altijd bloemkool met nootmuskaatroomsaus). Sperziebonen, rode kool, erwtjes, worteltjes kwamen altijd uit blik. Vlees vaak karbonade, slavink, gehaktbal of kip die de hele dag in 5 pakjes croma lag te smoren. Want tja, hij moet wel gaar zijn he . Op vrijdag nasi of bami, op zaterdag pannenkoeken of fietjes en op zondag soep met brood. En elke dag soep voora n yoghurt of vla na.
Ik ben van 1984. In de week was 't meestal aardappelen, groenten, vlees, vis of eieren. Altijd vers. Uiteraard wel puree en gekookte aardappelen, maar die maakte mijn moeder zelf. Af en toe werden de aardappelen vervangen door een wokschotel met rijst. Op zaterdagavond was 't altijd "specialer". Dan stond er pasta bolognese (met groenten) op 't menu, of een quiche, of een lasagne, of zelfgemaakte pizza of ... op tafel. Op zondag meestal friet met iets van "specialer" vlees (biefstuk, schnitzel, ...) en sla en tomaten. Mijn moeder stond op vers eten en veel verse groenten. In de week en op zondag aten we (tot mijn 14de) 's middags warm, op zaterdag kwam 's avonds beter uit. Vanaf mijn 14de kreeg ik 's avonds het eten dat mijn ouders 's middags hadden gehad. Ik wisselde toen van school en kon niet meer naar huis komen om te eten (te ver). Ofwel uit de microgolfoven, ofwel stonden de potten op 't vuur. Blikvoer of groenten uit een bokaal kwam bij ons quasi nooit binnen. Dat was heiligschennis. Net zoals bijvoorbeeld de fishsticks die ik en mijn vader dolgraag aten. Toen we echt klein waren kwam na het eten overigens de koekendoos op tafel . Mijn ouders aan de koffie en wij kregen een koekje. Pannenkoeken vond mijn moeder echt geen volwaardige warme maaltijd. Dat was een vier uurtje of iets voor bij een verjaardag. Of een enkele keer 's ochtends. Net zoals ze brood met soep ook echt niet volwaardig vond. Dat was een voorgerecht of een tussendoortje. Of werd gebruikt bij een broodmaaltijd. Friet bakte ze altijd zelf, want friet van de frituur vond ze "rommel". En zeker het vlees dat daar verkocht werd. Mijn vader kan "eten opwarmen" dat mijn moeder heeft klaar gezet en een ei of vlees bakken, maar dat is het zowat. Als hij zo 1 keer om de 2 jaar toch es moet koken, dan wordt het diepvriespizza (waar mijn moeder een hekel aan heeft). Gegarandeerd maakt zij of mijn zus daar dan nog een sla bij. Moest hij zich willen inspannen, kan hij het echt wel hoor om een simpele maaltijd (aardappelen, groenten, vlees / vis) te koken ... Hij heeft er alleen geen zin in. Wij waren en zijn overigens nogal kieskeurige eters en mijn zus is vegetariër. Op de duur stonden er meestal 2 à 3 soorten groenten op tafel en ook 2 pannen met vlees / vis / vervanger. Mijn vader is ook niet zot van rijst, dus als wij rijst aten, at hij aardappelen. Nog altijd als we bij mijn moeder gaan eten - zo één keer om de paar weken - staat er "voor elk wat wils op tafel". Tenzij ze een ovenschotel maakt waarvan ze weet dat iedereen hem graag lust. Gisteren ben ik nog last minute bij hen blijven eten - was daar toevallig op de middag en hun brood was op - en was het aardappelen met brocolli en vis. Nu ik moet niks weten van brocolli, maar er lagen nog tomaten in hun ijskast . Ondertussen zijn mijn ouders overigens zot van Griekenland en Grieks eten en staat dat daar af en toe ook wel op tafel. Maar het is vaak moeilijk om aan de juiste ingrediënten te raken in BE.
De toetjes helemaal vergeten. Dat was altijd vla uit een fles met zo'n vies velletje erop. De keuze was vroeger wel makkelijk, want je had maar 2 smaken: vanille en chocolade.
Nou idd leuk! Maandag andijvie stamppot met schouderkarbonade ( serieus, als we nu op maandag bij mijn mama eten....andijviestampot ) kip kerrie met rijst en doperwten. ( ieuuuuwwwww gruwel nog van rijst) m'n vader heeft een groothandel in groenten en fruit...dus altijd verse groenten.... En in het weekend bakte mama altijd cake of appeltaart! O uit '79 kom ik!
Het was thuis altijd vaste prik thuis Ma, di, do en vrij gekookte aardappelen met groenten en stukje vlees. Wo nasi, macaroni of bami Zaterdagmiddag altijd warm en dan of opgebakken aardappelen die over waren van de hele week. Soms met bruine bonen. Soms trommelkoek/boffert. Soms pannenkoeken. Zaterdag avond brood maaltijd met een eitje er extra bij. Zondagmiddag soep en daarna patat Op woensdag middag en zaterdagmiddag mochten we altijd een bakje chips Het was altijd zo heerlijk voorspelbaar
Wij ook elke avond aardappelen, groente en stuk goed vlees. En het was dan ook nooit saai zover ik me kan herinneren. Als ik nu 2 dagen achter elkaar aardappelen kook dan hoor ik "alweer?!"
Ik ben uit 1989. Mijn moeder kookte voornamelijk gekookte aardappels, groente en vlees, afwisselend met gebakken aardappels. Af en toe aten we pasta. Als toetje vaak iets van vanille yoghurt. Ook aten we standaard 1x per week kip kerrie met rijst! Mijn lievelings eten, zelfs nu naar 24 jaar nog steeds. Bij mijn vader en (stief)moeder aten we ook vaak aardappels, groente, vlees of pasta (spaghettie/macaroni). Maar 9 van 10 keer ook lasagne, dat kan m'n (stief) moeder heerlijk maken.
Ma di woe aardappelen groente vlees waaronder vaak Spinazie,bloemkool,boontjes,bietjes. Donderdag pastadag Vrijdag vaak iets als kip met broodjes met aoli en dat soort dingen. Zaterdag maakte me moeder vaak lekkere dingen zoals een rijsttafel of olijvenbrood. Ook vaak dadels met spek of bladerdeeghapjes. Zondag gingen we vaak uit eten meestal naar van der valk niet elke zondag btw maar wel vaak.
Ja dat wel, maar ze hadden al zo vaak ruzie. Mijn moeder had dan niet meer de energie om hier ook iets over te zeggen (want ze wist dat ook daar ruzie van zou komen). Nou ja, uiteindelijk zijn ze natuurlijk ook niet voor niets gaan scheiden. Ik hielp mijn moeder vaak wel met koken hoor, was toch meestal klaar met school om 3 uur. Werd dan vaak wel iets simpels, vooral in het begin, maar zo heb ik ook nog eens goed leren koken!
Ik ben van december 1985. Biij ons ook voornamelijk aardappels, groente en vlees. En kaassaus uit een pakje Stamppot natuurlijk ook geregeld en vers gemaakte soep! Nasi, bami, macaroni en spaghetti ook wel op zijn tijd. Uit een pakje. Honig is mijn moeder haar beste vriend En af en toe friet, broodmaaltijd, pizza, shoarma of iets halen of laten bezorgen. Toetje: vla of krentjebrij en soms vers fruit, ijs, of iets bijzonders van Mona De verse soep vind ik nog steeds heerlijk, maar de rest niet zo. Ik kook zelf niet met pakjes en zakjes, maak alles gewoon lekker zelf