Hallo, ik ben een poosje aan de pil geweest om mijn mestruatiecyclus te regelen. Eigenlijk wil ik in december weer beginnen met de pil voor een half jaar. Ik ga in februari trouwen en mijn aanstaande en ik wilden het eerste halfjaar toch ff lekker en rustig samen zijn. Direct zwanger worden er niet veel volgens mij, maar ja, 't zou kunnen natuurlijk. Maar stel nu dat ik na dat half jaar gebruik van de pil zwanger wordt. Kan ik dan volgende zwangerschappen telkens uitstellen door het gebruik van de pil voor een bepaalde periode? Na je 21e wordt dat spul natuurlijk niet meer vergoed Maar ik weet niet op wat voor manier we anders een beetje kunnen plannen. Ik heb een hekel aan dat woord, maar om medische redenen móeten we wel. Ik kan het lichamelijk gewoon niet aan als ik na een zwangerschap binnen anderhalf jaar opnieuw zwanger zou zijn, denk ik. Ja, je kan natuurlijk wel met condooms gaan prutsen, maar dat werkt ook niet volgens mij...
Je kunt ook kiezen voor een spiraaltje, condooms of dat nieuwe ding, Nuvaring heet het geloof ik. Overigens, als je aanvullend verzekerd bent, krijg je de pil wel vergoed hoor, ook na je 21ste.
Je kunt ook de NFP methode gebruiken. Temperaturen, slijm-analyse en baarmoedermond voelen en dan weet je wanneer je vruchtbaar bent. Dan doe je onthouding. Als je de regels goed volgt is het net zo betrouwbaar als de pil. het is ons prima bevallen! Zie verder http://www.nfp-europe.org/nederland/navigatie/index.htm PS: het is het omgekeerde van wat er op dit forum veel gebeurd, je vruchtbare periode bepalen om zwanger te raken.
Dat lijkt me toch niet net zo betrouwbaar als de pil. Veel meiden hebben al moeite te bepalen wanneer hun eisprong precies is. Bovendien gebeurt het toch ook dat je zwanger raakt, terwijl je buiten de vruchtbare periode hebt geklust.
Das heel zelden. Er zijn ook meer regels dan wanner je het alleen gebruikt om zwanger te worden zeg maar. Wij hebben het een half jaar succesvol toegepast en daarna omgedraaid omdat we een kindje wilden. Tussen mijn zusje en mijn broertje zit bijna 6 jaar, met die methode. Toen mijn ouders nog een kindje wilden was mn moeder meteen weer zwanger, na 6 jaar dus. T is wel een kwestie van er wat voor over hebben, de regels goed toe te passen enz. Maar wij zijn er heel happy mee.
Betrouwbaarheid De zekerheid van anticonceptiemethoden / middelen wordt uitgedrukt in de pearl index (PI). Deze index geeft een indicatie van het aantal ongeplande zwangerschappen op 100 vrouwjaren (=1200 cycli). Dwz. dat bij een PI van 2 er gemiddeld 1 zwangerschap per 600 cycli optreed, is 1 zwangerschap op 50 vrouwjaren. Het duitse NFP onderzoek had op 7169 cycli 3 ongeplande zwangerschappen. Uitgedrukt in de PI geeft dit een betrouwbaarheid van 0.5, dat betekend dat er slechts 1 ongeplande zwangerschap op 2400 cycli plaatsvind. Ter vergelijking, hieronder een overzicht met andere methoden Methode Pearl Index NFP 0.4 sterilisatie <0.5 pil en andere hormoongerelateerde producten zoals de nuvaring <0.5 döringsmethode (temperatuur)* 0.5 spiraal 0.8-1.6 condoom 2-3 diafragma 3-5 moderne chemische middelen 5 billingsmehode (slijm) 5-10 ogino-knaus (kalendermethode) 10 coitus interruptus 10-20 * De Döringsmethode maakt evenals NFP gebruik van de lichaamstemperatuur. Omdat de Döringsmethode gebruik maakt van veel strengere regels voor de temperatuurintepretatie waardoor slijminterpretatie niet meer nodig is, is het in veel cycli onmogelijk om de temperatuur te interpreteren. Daardoor is de methode wel betrouwbaar, maar in veel gevallen niet bruikbaar. In bovenstaand overzicht is duidelijk te zien dat de NFP - methode en de kalendermethode niet hetzelfde zijn. De betrouwbaarheid van de NFP methode is zelfs zo groot dat deze ongeveer gelijk is aan de methodezekerheid als de Pil. Naast de methodezekerheid is er ook een gebruikerszekerheid. Alle methoden zijn gebaat bij een strikt naleven van de regels, een pil moet je innemen, een condoom omdoen enz. Zo is het ook bij NFP van belang dat de methode wordt nageleefd. De methode staat beschreven in het boekje "Natuurlijk en Zeker" en het bijbehorende werkboek. De methode kan worden aangeleerd in een NFP-cursus. Tijdens de cursus wordt het echtpaar intensief begeleid door de consulent. In tegenstelling tot de 2 boeken zal de consulent tijdens de cursus aandacht besteden aan persoonsgebonden cycluskenmerken van de vrouw. De bijdrage van de consulent is ook bij vrouwen met een "standaard" cyclus belangrijk. Een consulent die een poosje over je rug meekijkt merkt zaken op die je na het bestuderen van het boekje zelf niet opvallen. Met enige Regelmaat komen bij de consulenten mensen die al een poosje met het boekje werken en toch de methode niet juist gebruiken. In veel gevallen gaven deze mensen na de cursus aan de methode voor de cursus niet goed gebruikt te hebben. Dit heeft in enkele gevallen zelfs geleid tot ongeplande zwangerschappen.
Ik heb nu een pil gekregen: Microgynon 20. (Ik heb eerder Lovette geslikt om mijn menstruatie op regel te krijgen, Lovette schijnt hetzelfde te zijn als Microgynon.) Deze ga ik starten in december tot aan augustus, is de bedoeling. Maar dit is dus niet tussen zwangerschappen, maar meer om de eerste zwangerschap, als we kinderen kunnen krijgen, een halfjaartje tegen te houden. Voor tussen de zwangerschappen ga ik eerst eens kijken hoe dat zit met verzekering. Volgens mij moet ik één ster meer hebben om de pil altijd vergoed te kunnen krijgen. Dat is wel het handigste denk ik, maar misschien weer niet zo goed voor m'n hormoonhuishouding? Maar ik snap niks van alle termen rondom die pil. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen Microgynon 20 en 30? Waarom heet het een lichte pil en een eerstefase pil?