Je leest altijd op het pak dat je eenmaal aangemaakte voeding binnen een uur op moet maken. Ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom dat dat precies is (al denk ik dat ik het wel weet, maar niet zeker) En komt dat binnen een uur opmaken echt zo nauw? Of is het niet 'erg' als je er eens een uur en een kwartier over doet? Want ik heb namelijk wel eens gehoord/gelezen dat mensen de voeding in de ochtend aanmaken met koud water (voor de hele dag) en dat ze het dan iedere keer eruit halen per portie en dan opwarmen. Niet dat ik dit wil doen, maar ik ben gewoon benieuwd naar beide vragen.
De reden daarvoor is simpel: er kunnen zich bacteriën vormen in de aangemaakte voeding na een uur. Een kan voeding klaarmaken voor de dag wordt dan ook overal afgeraden. Dan zeggen sommigen: ja maar in het ziekenhuis doen ze het ook, in het ziekenhuis zijn de regels toch totaal anders. Het is daar veel sterieler, een huis- tuin- en keukenkoelkast zit toch vol met bacteriën. Een uur en een kwartier zal wel niet zo'n ramp zijn, maar ik zou het risico echt nooit nemen. Voeding binnen een uur geven en anders later gewoon nieuwe maken.
Maar borstvoeding bewaar je toch ook Max 3 dagen in de koelkast? Stel dat je het in de koelkast zou doen? Kan het dan wel langer?
Moedermelk bevat antibacteriële stoffen. Maar als ik eerlijk ben laat ik de kunstvoeding soms wel langer staan.
Ik heb borstvoeding eigenlijk nooit 3 dagen in de koelkast bewaard, max 24 uur. Je kunt dat natuurlijk niet vergelijken met gewone (bewerkte) melk.
Verse moedermelk kan je wel 5 dagen in de koelkast bewaren en dat heb ik ook vaak genoeg gedaan (want bij het invriezen gaat de melk toch wat achteruit). On topic: ik zou aangemaakte kv ook niet langer dan een uur bewaren, er kunnen inderdaad bacteriën in komen.