Fructose (veel in diksap en bepaalde fruitsoorten) kan absoluut darmklachten geven (vaak diarree), m.n. als de verhouding tov glucose hoog is. Sucrose, tafelsuiker (verhouding fructose glucose 1:1) geeft vaak juist wat minder klachten op dat gebied. Wel in grote hoeveelheden, is sowieso niet goed natuurlijk. Ben er zelf heel erg gevoelig voor (zie fructose malabsorptie). ZG: 60% vet is wel heel erg overdreven! Volgens mij wordt 30-40% geadviseerd? Mijn dochter krijgt juist diarree van te veel vet. Heb dr een tijdje volle melkproducten gegeven; maar ze bleef maar dia houden en vervolgens gingen ze op t CB ook nog mopperen over dr gewicht.. Toen maar weer terug naar halfvol en dr diarree ging direct weg. Ze eet genoeg vezels en niet veel suiker. Tja, ik doe niet mee met die vetmesterij
Wat je had kunnen doen. Lastig blijven dit soort dingen. Je kind wil je ook gezellig mee laten doen. Maar als ze er ziek van worden. Dan is het natuurlijk een ander verhaal. In het vervolg toch eerder in grijpen als je ziet dat het te veel gaat worden. Maar lastig blijft het altijd wel. En deze leeftijd is gewoon even lastig ze begrijpen een hoop maar begrijpen en willen en de link leggen tussen pijn en geen pijn dat hebben ze niet altijd door. Succes voor de volgende keer.
@tulip: hmm mja heb nog een zakje diksaplollies van de hema liggen nu ben ik dus ook nieuwsgierig... maarja heb de verpakking weggedaan en de lollies in de kast gelegd... dus geen ingredientenlijstje hier overigens.. mijn dochter kreeg juist geen diksap toen ze klein was. maar dat was niet ivm te veel fruitsuiker maar ivm te veel appel. op kdv-dgen kreeg ze appeldiksap, appelstroop en appel.. dat was veel te veel van het goede voor die kleine darmpjes bleek.
Diksap bestaat, net als fruit, uit 3 soorten suikers: fructose (50%), sacharose (25%) en glucose (25%). Fructose-malabsorptie is een zeldzame aandoening en niet de oorzaak van peuterdiarree! Als je last hebt van fructose-malabsorptie moet je alle fructose laten staan, dus niet alleen diksap, maar ook fruit en andere levensmiddelen waarin fructose zit. En dat zijn er nogal wat! Koek en snoep wordt namelijk steeds vaker gezoet met HFCS. High fructose corn syrup is opgebouwd uit fructose -de suiker die aanwezig is in fruit- en glucose, die afkomstig is uit maïs. Als HFCS wordt gemaakt, zijn deze twee suikers gecombineerd, meestal met meer fructose. Fructose uit fruit en fruitsappen is echter niet zo gevaarlijk, omdat de vezels in fruit de opname van de suikers vertraagt. Echter, wanneer HFCS is toegevoegd aan drankjes en verwerkte voedingsmiddelen, het heeft de potentie om echte schade aan het lichaam te veroorzaken, want het gaat rechtstreeks naar de lever, het omzeilt de pancreas, die normaal de suikerprocessen reguleert. De HFCS wordt vervolgens omgezet in vet en opgeslagen in het lichaam. HFCS wordt ook in Nederland erg veel gebruikt door diverse fabrikanten. Koekjes, frisdrank, snoep zelfs in pastas en brood kan tegenwoordig dit zoetmiddel te vinden zijn. De bekendste supermarkt van Nederland heeft zelfs producten met het Puur en eerlijk logo, waar wij als consument toch van mogen verwachten dat het gezonder is dan producten zonder dat logo. De kans op diabetes neemt met een factor 20 toe bij veelvuldig nuttigen van glucose-fructosestroop. De Gevaren van Glucose-Fructose stroop (fructose-glucosesiroop, glucosestroop, fructosesiroop) - YouTube Een superamerikaans filmpje, maar Nederlandse artsen onderschrijven de problemen die zich kunnen voordoen na het veelvuldig nuttigen van HFCS. Het is een misverstand te denken dat je dik wordt van vet. Kinderen hebben vet nodig om te groeien en voor een goede hersenontwikkeling. Het is een bouwstof en een brandstof. Vet vertraagt de darmlediging en zorgt voor een goede darmpassage. Voor baby's en dreumesen mag het aandeel vet 60% bedragen, voor peuters is dit aandeel 40%. Je wordt te dik als je meer calorieeën inneemt dan dat je verbruikt. Je kan je kind dus ook vetmesten door teveel suikers te geven. De meeste jonge kinderen krijgen maar iets van 15% vetten binnen, omdat er een ongegronde angst voor vet bestaat. De meer dan 10 jaar oude slogan: "Let op vet" van het Voedingscentrum dreunt nog na in onze hoofden. Punt is dat dat filmpje bedoeld was voor volwassenen die teveel verzadigd vet aten. Nou; ik kan je 1 ding vertellen en dat is dat ik mijn kind liever een boterham met volvette kaas geef dan snoepjes gezoet met HFCS. Een normaal gezond kind krijgt géén peuterdiarree van normale porties en normaal eten. Peuterdiarree ontstaat door een gebrek aan voedingsstoffen uit een bepaalde groep of een disbalans tussen de belangrijke voedingstoffen: vezels, vet, suikers.
Je verward fructose malabsorptie met fructose intolerantie. Fructose malabsorptie komt in meer of mindere mate voor bij 30-40 % van de Europeanen. En in diksap zit dus meer fructose dan in suiker, want sucrose en sacharose bevatten ook 50% fructose. En in diksap zitten ook geen vezels Kan instemmen met je verhaal over HFCS, het is hetzelfde als de andere benamingen glucosefructosesiroop etc. Het bevat allemaal heel veel fructose (en ook een kleiner deel glucose). Net als diksap (en ook net als honing, agavestroop etc). Fructose, los van wanneer t in fruit zit is slechter dan 'gewone' suiker. Nou ja, iig is fructose zeker niet gezonder. In normale hoeveelheden kan het uiteraard, meestal, weinig kwaad. Wat betreft t vetverhaal, dat ontken ik niet hoor maar t ging hier geloof ik niet om baby's. Het is alleen mijn constatering dat dochter juist last krijgt van volle producten. Ze eet al veel en heeft meer vet kennelijk ook niet (meer) nodig. Ze heeft t ook weer van geen vreemde, want zelf word ik kotsmisselijk van teveel vet, maar ik ben ook niet 'normaal'. Te veel vet kan de maagdarmwand overprikkelen. Maar t mag bekend zijn dat teveel (verzadigd) vet voor volwassenen iig niet goed is. Normale hoeveelheden zijn ook hierbij natuurlijk prima en zelfs essentieel.
Ik ga nu even niet lang in op het fructoseverhaal (moet weg) maar ben het daar op sommige punten niet mee eens. Fructose is iets heel anders dan glucosefructosestroop of HFCS, daarbij ligt de verhouding anders, het is een in elkaar geknutseld goedje met een hogere zoetkracht (goedkoper) en een snellere GI-waarde. Kristalsuiker, tafelsuiker, geraffineerde suiker is net zo slecht, zorgt net zo snel voor een foute piek en bevat in tegenstelling tot fructose helemaal 0% aan vezels, vitamines en mineralen. Het put je lichaam juist uit; bij veel gebruik van suiker heeft je lichaam juist meer behoefte aan vezels, vitamines en mineralen. HFCS of geraffineerde suiker: beiden niet goed! Ik zit te denken: misschien heeft je dochter last van lactose-malabsorptie? Zijn toch ook suikers? Teveel zuivel is trouwens ook nergens goed voor. Teveel van alles is niet goed! Een normaal gezond kind kan gewoon normale porties fruit en sap aan. En normale porties vet. Ik heb ooit gedieet zonder vetten. Kon niet meer naar het toilet. Ik heb IBS. Maar als ik een vette pizza eet of patat met mayo moet ik rennen. En ook als ik snelle suikers eet. 1 bolletje chocolade-ijs (mijn zonde) en het is meteen raak. Maa gelukkig zijn de meeste mensen gezegend met een normaal functionerend darmstelsel. Ik niet en mijn kind ook niet. Mijn man echter wel; die heeft echt nooit last van zijn darmen. Lucky bastard.
Nou ja, dr zijn aanwijzingen dat fructose absoluut slechter is. De 'vezels' en andere natuurlijke dingen in onbehandelde suikers zijn maar minimaal en leveren maar weinig 'voordelen', helemaal direct in de darmen. Natuurlijk kun je daar ook gevoelig voor zijn. Maar goed, dat is niet zo zeer mijn punt. Weet ik ook niet zo heel veel van, persoonlijk heb ik gewoon last van fructose (in overschot van glucose). Glucose(verbindingen) kan ik zoveel eten als ik wil (ja, en das natuurlijk ook slecht, maar mijn darmen kunnen er wel tegen). "De consumptie van vruchtensappen met een hoog percentage fructose in verhouding tot glucose (zoals appel- en perendiksap) leidt bij baby's en kinderen tot vijf jaar regelmatig tot fructosemalabsorptie. De cellen (enterocyten) die bij kleine kinderen de dunne darm van binnen bekleden, zijn minder in staat fructose op te nemen dan glucose. Fructosemalabsorptie kan leiden tot rusteloosheid, darmkrampjes, winderigheid en buikpijn, evenals tot (osmotische) diarree.[3][4] Er zijn vermoedens dat langdurige hoge inname van fructose, meestal als gevolg van consumptie van al dan niet "verborgen" suikers, leidt tot metabool syndroom, insulineresistentie, obesitas, leververvetting, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen." Fructose - Wikipedia Docher heeft geen last van lactose. Heb dr wel eens een tijdje geen melk (en aanverwanten) gegeven - ze had een periode erg veel verkoudheden, maar merkte daar verder niets van. Maar zo gevoelig is ze ook niet hoor. Ze heeft er ook gelukkig niet echt last van, alleen wat snel diarree. Nou ja, beter dan obstipatie . Ik let wel op dr suikergebruik, als ze teveel snoept, krijgt ze er ook wel snel last van. Maar dus ook bij volle melkproducten..tja. Verder krijgt ze voldoende vet binnen hoor, tis niet dat ik haar op een vetbeperkt dieet zet, geef dr alleen geen extra vet/expres volle producten. Voor haar persoonlijk vind ik dat niet nodig (ze eet er dan niet minder om, dus krijgt wel meer calorieen binnen).
Je hebt vet ook zeker nodig voor je darmen, zeker bij obstipatie. Maar persoonlijk ik dus niet teveel. Moet er zelf ook wel op letten dat ik niet te weinig vet eet, omdat ik ook geen vlees en melkproducten eet, zelf koekjes maak (met weinig vet) etc. Een beetje vet (maar echt max 25% per maaltijd) heb ik ook wel nodig.
Je gaat echt voorbij aan het feit dat het aandeel fructose uit bijv. diksap net zo groot is als het aandeel fructose in kristalsuiker. Ik heb me trouwens nog even verdiept in fructoseintolerantie oftewel fructosemalabsorptie, wat dus medisch gezien hetzelfde is. Bij erfelijke fructoseintolerantie ontbreekt dus een enzym. Verder staat er dus in onderstaande link dat je bij fructosemalabsorptie dus ook last kunt hebben bij het verteren van anders suikers, waaronder kristalsuiker (die dus 50% fructose bevat). Natuur Diëtisten Nederland | Buikpijn door fructose malabsorptie Het is nu net alsof fruit en fruitsappen slecht zijn, maar laten we dat maar even ontkrachten! Je moet je totale suikerinname gewoon beperken, de keus maken voor vezelrijke, ongeraffineerde suikers en glucosefructosesiroop vermijden.
Saskia, ja dat is idd wel een bekend verhaal van die appel. Ik had een kindje in mn groep wat niet tegen appel kon...nou probeer dan maar eens een sapje te vinden, dat zit werkelijk overal in. Misschien bij de hema even op een verpakking kijken?
@tulip: mja onze dochter dronk vooral water, thee en melk want er blijft weinig sap over inderdaad. nu is het wel redelijk over.. nouja, eigenlijk eet/drinkt ze gewoon niet meer de hele dag appel. dat scheelt ook al waarschijnlijk
Dat appel laxerend werkt is een fabel. Appel stopt juist! (Appelallergie daargelaten). Wat laxerend werkt zijn alle zoete heldere vruchtensappen, waaronder appelsap. Teveel suikers dus, daarvan ga je aan de race.
niemand zei dat appel laxerend werkt... ik zei enkel dat MIJN dochter dat probleem had met appel in alle vormen. en tulip merkte op dat dat vaker voorkomt bij kleine kinderen. waar ik inmiddels achter was.. en meestal wordt dat vanzelf minder bij het groter worden. bij sommige mensen niet.. die hebben dan inderdaad een volwaardige appelallergie.
Ach so.. Ik hoor namelijk zo vaak dat als een kind leegloopt van helder appelsap het dan ook maar meteen geen appel meer mag en daar word ik een beetje moe van Snoep verstandig eet een appel! De Santana is een appel die je kan nemen bij appelallergie, is een heel lekker ding.
@zogelukkig: Kanzi is ook ERG lekker vinden wij. Maar inmiddels eet ze gewoon normale appels hoor. Appeltje op een dag is geen probleem... Maar op kdv was het gewoon te veel. Gelukkig maar want ze is gek op fruit en dus ook op appels
en dus ook diksap maar dat is ook omdat mensen vaak teveel geven (lees; fles heel de dag gevuld laten en heel de dag door laten drinken) teveel water drinken is trouwens ook niet goed en inderdaad te weinig vetten en vezels. Sommige kinderen reageren wel sneller als anderen, vooral als je darmen al gevoelig zijn gemaakt door bijvoorbeeld veel AB kuren helpt zeker mee, die van mij reageerde met 3 glaasjes diksap per dag al met constant diaree, even zonder en hij had nergens last van en met normale ranja heeft hij nergens last van... Hij heeft er nu trouwens geen last meer van (overheen gegroeid) maar heeft nog wel een snellere stoelgang dan gemiddeld) ..
Ik heb een aangeboren slokdarmafwijking en kon zeker toen ik klein was veel niet eten. Hoewel ik op een gegeven moment een rood houten bordje op mijn kleding gespeld kreeg met 'geen eten geven', zijn de keren dat ik naar het ziekenhuis moest om iets uit mijn slokdarm te laten peuteren niet op de vingers van één hand te tellen. Ik wist wel dat ik eigenlijk niets mocht aannemen, maar ik durfde niet te weigeren als mij iets werd aangeboden. Dat zou dus ook iets zijn waar je bij je zoontje naar kunt kijken: of hij al sterk genoeg in zijn schoenen staat om iets af te slaan. Vertrouwen op andere moeders zou ik niet zomaar doen, ik hoor zo vaak dat mensen allergieën en intoleranties grote onzin vinden en daar bijzonder weinig begrip voor hebben.
En ik leer weer wat van jou, want van de Kanzi wist ik niet dat die geschikt was bij appelallergie! (Ligt ook niet bij de bio-unit, vandaar, maar vind het leuk om vanalles te weten over voeding!).
ik wist dat ook niet van die appels, wij eten vaak Kanzi vinden ze hier lekker maar Santana ken ik niet mijn man houd van groene appels, ik wissel graag een beetje af, vind alleen de groenteboer soms zo ontzettend duur, ik snap wel waar het prijsverschil in zit hoor maar niet altijd er voor over.