Ik wilde toch graag eens kijken of er mensen mijn verhaal herkennen en mij wat uitleg kunnen geven. Het wordt een warrig verhaal, maar dat is het voor mijzelf dan ook. Ik denk dat ik zojuist mijn topic verkeerd geplaatst had. Excuus dus voor het 2 maal plaatsen. Mijn vriend heeft een zus, een tikkie jonger, maar ook nog een half zusje, vele jaren jonger. Nu vertelde hij laatst dat zijn moeder, voor dit jongere halfzusje, lang had geprobeert zwanger te raken, maar dat ze steeds miskramen had. Toen is er een onderzoek gedaan, ook bij mijn vriend en zijn zus. Daaruit kwam naar voren dat mijn vriend (en zijn zus, als ik het verhaal goed begrijp) een kleine afwijking in de chromosomen heeft en dat er dus wat kans is op miskramen. Zover volg ik het verhaal nog, maar nu zou ik natuurlijk graag meer willen weten. Punt is, mijn vriend weet niet hoe het dan verder zit. Zijn moeder en zijn zus gaan wij niet vertellen dat we bezig zijn en willen deze vraag dan ook liever niet meteen aan hen hoeven stellen. Dus zodoende dat ik graag eens hier vraag, of iemand mijn verhaal herkent en weet wat ik bedoel. Ik heb namelijk geen flauw idee hoe dit genoemd word, dus kan er ook niet op googlen. Ik ben op zoek naar info over wat het is, wat het doet voor zowel hem als mij en of dit reden is om stappen te zetten. Kortom, ik zou graag willen weten waar mijn vriend het over heeft.
Het onderzoek zal toen gedaan zijn door een klinisch geneticus. Ga daarom naar het ziekenhuis waar dit onderzoek gedaan is, leg uit wat je vraag is, en vraag een consult aan bij klinische genetica. Zijn familie hoeft er zo nog niets van te weten. Als je niet meer weet waar dit onderzoek gedaan is, kun je naar een ander academisch ziekenhuis gaan en daar je vraag voorleggen.
Bij mij is dit onderzoek ook gedaan, en zoals ik het heb begrepen (in Jip en Janneketaal): Je hebt altijd 2 chromosomen van alles. Eén is wit, de ander zwart. Je geeft er één van de twee door bij een bevruchting. Nou kan het af en toe zo zijn dat zo'n sliertje niet helemaal wit is (of niet helemaal zwart). Op dat moment heb je dus na bevruchting één zwart sliertje van jezelf en één witte-op-een-klein-stukje-na van je partner. Kortom, teveel zwart en te weinig wit. Afhankelijk van hoeveel invloed nou juist dat stukje heeft, kan het dus zijn dat dat zorgt voor het niet verder groeien van het vruchtje, wat weer zorgt voor een miskraam. Hoeveel groter de kans op een MK dan is weet ik niet, hangt volgens mij heel erg af van het soort translocatie. Dus zoals Aquilegia al zei, verstandig dat eens na te vragen bij een geneticus. Mocht het niet in je vriend zijn dossier staan en er opnieuw onderzoek gedaan moet worden, hou er dan wel rekening mee dat dit zo'n 2 maanden duurt... Succes!