Er wordt gepraat over getrouwde stellen die gaan scheiden en al of niet te snel trouwen maar het maakt in feite toch geen bal uit of je nou getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract hebt en je gaat uit elkaar? Het één zal wel wat meer geregel zijn dan het andere misschien maar als je een huis en misschien ook kinderen samen hebt is het net zoveel gedoe om uit elkaar te gaan en emotioneel is het net zo zwaar. Dus getrouwd of niet, uit elkaar gaan is altijd rot. Dus om nou om die reden niet te trouwen vind ik wel apart.
Ja of je leert elkaar kennen op 17 jarige leeftijd terwijl je beide nog in flinke ontwikkeling bent. Dit kan heel mooi zijn als je samen dezelfde weg op gaat, maar als blijkt dat beide een andere kant op kiezen kan dat wel flink gaan botsen en groei je simpelweg uit elkaar.
Daar heb je een punt. Ik ben het met je eens dat ik trouwen, samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en/of samen kinderen hebt hetzelfde verbond. Er zit ook een stel tussen met een samenlevingscontract. Dat valt voor mij allemaal een beetje onder hetzelfde.
Dat is ook zeker waar!! Dat is bij ons eigenlijk ook allemaal het geval. Daarom ligt het percentage bij ons misschien wel zo hoog. We hebben elkaar bijna allemaal ontmoet toen we 15/16/17 waren.
Ik had het hier gister met mijn man over...dat er zoveel mensen scheiden... Of ze makkelijk hun relatie opgeven, daar kan ik niets over zeggen, want je weet nooit alles, dus daar ga ik niet over oordelen. Ik denk wel dat het te maken heeft met leeftijd/een bepaalde fase in je leven. Het percentage scheidingen/uit elkaar gaan ligt niet voor niets zo hoog. Ik kan me wel voorstellen dat mensen uit elkaar groeien of dat iemand zo verandert dat het echt niet meer matcht. En dat het ook niet meer gaat na een heleboel moeite er in te hebben gestoken. Of dat iemand iets doet wat in jouw ogen echt niet kan en dat het dan klaar is. Lijkt me dat iedereen voor zichzelf moet bepalen wanneer het punt komt dat je niet meer met iemand verder wilt. En hopelijk nemen mensen met kinderen in die beslissing ook (of vooral) het belang van hun kinderen mee.
Wij leerden elkaar kennen met 20 en 23, ook nog best jong en ik merk dit ook. Nu hebben we een stabiel en goed huwelijk maar die toenemende verschillen kunnen idd opbreken! Wij hebben er afspraken over gemaakt en laten elkaar veel los waardoor het werkt maar ik kan me voorstellen dit kan opbreken.
Dan had ik inderdaad verder moeten lezen. Maar schrik wel van de redenen die je schrijft, dat dat allemaal voor komt in een vriendengroep.
Aan de andere kant zijn er weer stellen die elkaar op latere leeftijd leren kennen en waar het fout gaat. Ze hebben allebei al een basis en zijn minder bereid of in staat hun leven aan te passen. Ik denk dat leeftijd niet zoveel zegt. Eerder of je een goede basis hebt gelegd samen voor je aan kinderen begint.
Volgens de statistieken speelt o.a. leeftijd wel degelijk een rol. Neemt niet weg dat een goede gemeenschappelijke (!!) basis sowieso essentieel is. Idealiter zelfde achtergrond/afkomst, opleidingsniveau, gelijkwaardige financiële positie en religie & cultuur. 😊
Zijn er ook statistieken van mensen die samen kinderen hebben, die uit elkaar zijn gegaan zonder te zijn gehuwd? Als die er niet zijn vraag ik mij af hoe het beeld eruit ziet als die cijfers ook meegenomen zouden zijn.
Waar heb je dat gevonden? Ik heb gezocht, maar kan geen cijfers hierover vinden. Wel mijn eigen ervaringen in de omgeving waarin zowel stellen die jong samen kwamen als op oudere leeftijd uit elkaar gingen.