Ons zoontje van 2 jaar en 10 maanden heeft vermoedelijk een (flinke) ontwikkelingsvoorsprong. Sinds een tijdje gaat hij naar de peuterspeelzaal en gisteren bij het ophalen werd ik aangesproken door de leidsters met hun bevindingen. Hun woorden: “hij ziet alles, hij onthoudt alles, hij kan alles en hij weet alles. Is het hier te druk voor hem?” Mijn vraag is eigenlijk heel kort: moeten wij hier iets mee of laten gaan en aansluiten bij zijn behoeften?
dit lijkt een beetje op mijn topic van laatst. de meeste gaven daar aan om mee te gaan in zijn behoefte en het op zijn beloop te laten.
Achterhaal vooral zijn behoeften. Heeft hij het naar zijn zin?? Wordt hij voldoende uitgedaagd? Mijn dochter loopt motorisch wat voor. (absoluut geen wonderkind, ) maar ik bied haar wel meer uitdaging in speelgoed, veel zwemmen laten klimmen en klauteren. Durf haar daarin ook te vertrouwen en los te laten. Hou er wel rekening mee dat zijn echte leeftijd nog steeds 2 en 10 mnd is. En hij door leidsters en jou niet op overschat wordt op sociaal en emotioneel gebied omdat hij meer kan
Heeft hij het naar zn zin? Dat zou mijn belangrijkste vraag zijn. Is het antwoord ‘ja’, dan zou ik het op zn beloop laten en meegaan in wat hij zelf aangeeft.
Ik werk in de opvang en zie een hoop kinderen. Ook kinderen met een grote voorsprong. Belangrijk is denk ik wat al genoemd is, heeft hij het naar zijn zin? En kunnen de juffen hem wat uitdaging bieden?
Ik snap de vraag van de leidsters "is het hier te druk voor hem" in dit verband niet zo goed. Kinderen die alle prikkels opnemen kunnen daar problemen van ondervinden en dan snap ik een vraag als 'is het hier te druk voor hem' als in 'zijn er teveel prikkels'. Het feit dat hij alles ziet en hoort en veel weet en kan staat daar los van. Dan zou een vraag als 'vindt hij het hier nog leuk' of 'vindt hij hier voldoende uitdaging' beter passen. Als je zoontje met plezier heen gaat en je thuis geen overprikkeld of gefrustreerd kind hebt, dan denk ik niet dat je 'iets' hoeft te doen op dit moment.
Het stomme is: wij zijn zelf allebei leerkracht in het basisonderwijs. Je ziet veel kinderen, kent de ontwikkeling, maar bij je eigen kind is alles anders . Ja, ik had er inderdaad even bij moeten vermelden dat hij steeds vaker zegt dat hij niet naar de psz wil en huilt daar ook regelmatig de laatste 2 weken. Dat was hiervoor niet.
En waarom wil hij dan niet? Ik bedoel: die van mij hebben ook heel vaak van die ‘ik wil bij jou blijven mama’-periodes gehad. Zeker in drukkere tijden als sint/kerst. Dus zou even doorvragen. Dan kun je de opmerking ‘is het misschien te druk voor hem?’ misschien ook beter plaatsen.
Dat laatste hoort erbij geloof ik voor de leeftijd. Mijn dochter, eveb oud en gewoon een gemiddeld kind denk ik, heeft hetzelfde en de gastouder herkende het van andere kindjes rond die leeftijd.
Onze zoon loopt ook voor, ik zou ik gesprek gaan met de leidsters. Die van ons boden geen uitdaging aan.kort ging het goed en haalde ze irts op bij de kleuters maar toen ging de locatie veranderen en deden ze niks meer. Hij vond het uiteindelijk niet leuk meer en zijn eerder gestopt. Eenmaal op de basisschool ging het veel beter, de school had het binnen 2 weken door en ze geven nu extra uitdaging. Hij heeft heel veel kenmerken van hb en school krijgt hulp van de ib'er.
Ja, ik ga een gesprek aanvragen. Ik zou graag dieper willen weten hoe ze hem zien en of het inderdaad deze drukke periode is of dat hij het niet leuk vindt.