Een kind dat regelmatig soezen eet zal in een huis wonen waar regelmatig soezen in huis zijn. Zelfde geldt voor pindaknabbels en koeken enzovoorts. Persoonlijk vind ik dat niet getuigen van echt gezond gedrag. Ik zie liever dat kinderen regelmatig lekker aardbeien krijgen, en komkommertjes, en tomaatjes en worteltjes enzo, omdat die regelmatig in huis zijn. Ik eet ook wel eens taart hoor, en zodra ik wist dat mijn kinderen er tegen konden, mochten ze het ook. Maar kom nou zeg, taart en gebak eet je als het feest is, en het is toch zeker niet elke week feest?
Ik vind het niet normaal, en het is zeker niet mijn keuze. Vrienden van ons voeren hun kindjes ook al vanaf heel jong (voor 6 maanden) slagroom ed, ik zal dat nooit begrijpen. Maar ik lig er ook niet wakker van en spreek ze er ook niet op aan. Ieder zijn meug, ik doe wat ik denk dat het beste is voor mijn kind, een ander doet hetzelfde maar maakt andere keuzes.
Ik ben het met je eens en ik erger me soms ook aan andere moeders die hun kindjes al met 6 maanden slecht eten voeren.. Dat vindt ze zo lekker wordt er dan gezegd.. ja tuurlijk is dat lekker maar een stukje fruit of boterham is ook lekker. Dat ergeren heeft niets met onzekerheid of zo te maken maar gewoon het feit dat ouders een baby zulk eten geven dat snap ik niet. Mijn mannetje is dan wel 1,5 jaar maar ik vind het niet goed als hij chips eet.. of prik/cola drinkt. Hij taalt hier zelf niet naar en een nijntje koekje vindt hij net zo lekker.
Lekker makkelijk, commentaar geven op een ander. Laat haar toch in haar waarde. Jij zou het ook niet fijn vinden al die bemoeienissen over de (op)voeding van je kind.
Precies! Van 1 soesje krijg je geen obesitas, maar het gaat om het complete verhaal. Als de ouders al aangeven dat het niet erg is als het kind geen avondeten eet omdat 'het al gegeten heeft' (lees 3 soesjes) dan is er inderdaad iets mis met de algemene kennis over voedsel. Of in ieder geval er niks mee doen... Natuurlijk is het beter om hier iets over te zeggen tegen de ouders zelf, maar snap wel dat TS hier geschokt over is. Ken zelf een verhaal van een moeder die haar baby van 2 maanden al vanillevla en frikandellen gaf!! Onbegrijpelijk.... Hier krijgt ze ook wel eens wat lekkers, maar vaak wil ze het niet eens. Met taart en soesjes zou je haar hier dan ook niet blij maken, maar blokjes kaas of worst daarentegen...haha! Of kaasstengels en af en toe wat chips op een verjaardag mag zeker...
Ach ja.. wat een verhaal weer. En meteen een obesitas opmerking erbij. De een doet het nu eenmaal anders dan een ander he, dat wil niet zeggen dat het goed of fout is. Dingen die de een geeft zou een ander dan nooit doen toch. Mijn jongste heeft toch ook al eens een kroepoekje gehad etc en eet ook al redelijk met de pot mee. Tja en het cb? die zijn nog niet op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen helaas...
Ah, is de nieuwste ontwikkeling dat soesjes groente zijn? (Echt waar: volgens de Amerikaanse overheid gelden bij schoollunches pizza's als 'groente'...dankzij lobby van de industrie...)
Het zal ook niet mijn keuze zijn, maar dat anderen wel 2/3 keer per week soesjes (e.d.) aan hun kindjes geven moeten ze zelf weten.. Iedereen zijn eigen ding.
Even enigszins 'off topic'... Gisteravond op de BBC toevallig nog programma over obesitas bij kinderen.... Volgens de fastfood+supersize industrie kwam de toename van obesitas bij kinderen doordat ze minder beweging hadden dan de kinderen van 30 jaar geleden! Dit is onderzocht en bleek dus niet waar te zijn, kinderen hadden nog net zoveel beweging maar het supersizen van allerlei voedingsmiddelen zorgde ervoor dat er veel meer en ongezonder gegeten werd... Was wel interessant programma om te kijken.
Ik verbaas me een beetje over sommige reacties op TS: ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat een enkele keer een soesje geven geen kwaad kan (alhoewel ik het denk ik niet zou doen) maar het is toch heel vreemd om zo'n klein kind systematisch ongezonde dingen te geven? Er is natuurlijk heus wel een link tussen wat je je kind nu te eten geeft en obesitas later. Nogmaals, uiteraard is een enkele keer een snackje niet erg, maar als het met regelmaat gebeurt, is dat wat het kindje leert dat normaal eten is. Dus als papa en mama bijvoorbeeld iedere avond na het eten chips eten en kindje mag dan ook een beetje; dan is het niet zozeer dat ene handje chips dat slecht is, maar het aanleren dat het normaal is om 's avonds na het eten chips te eten. En reken maar dat dat invloed kan hebben op de eetgewoonten van zo'n kindje later. Dus: niet de vetten van dat ene handje chips nu is gevaarlijk, gevaarlijk is om er regelmaat in aan te brengen waardoor kinderen verkeerde eetpatronen aanleren. Over de MacDonalds en andere fastfoodketens: natuurlijk is dat niet goed, en zijn alle reclames en speeltjes die je bij een menu krijgt, verleidelijk. Maar al die kindjes die zich daar te vaak te goed aan doen lopen zelf toch niet binnen om een HappyMeal te bestellen? Dus of het dik zijn van een kind nou komt door fastfood of door slecht eten thuis, in beide gevallen is het toch de verantwoordelijkheid van de ouders? Iemand merkte op dat kinderen toch wel lekker mogen eten?! Natuurlijk! Graag zelfs! Maar lekker staat wat mij betreft niet noodzakelijkerwijs gelijk aan ongezond eten, helemaal niet zelfs. Begrijp me niet verkeerd, ik eet echt wel een patatje met of een taartje. Maar voor kleine kindjes vind ik voorverpakte snacks, met uitzonderingen op een feestje daargelaten, echt geen goed idee: misschien nog niet eens voor de vetten die erin zitten maar zeker ook vanwege alle conserveringsmiddelen en andere troep die in dat soort snacks, gebak, e.d. zitten. Heel veel dingen die heus wel vet zijn, kan je prima zelf maken waardoor het alweer veel gezonder is. Bijvoorbeeld appelschijfjes met een beetje bladerdeeg uit de oven, of zelfgemaakte gehaktstaafjes met een klein beetje paneer.
Eens. Ik verbaas me ook over de reacties op ts. Als ouder bepaal je voor je kind wat het eet. Dat is best een behoorlijke verantwoordelijkheid. Als zo'n jong kind inderdaad steeds geen avondeten eet, omdat het al gegeten heeft (soesjes), dan zijn er twee problemen: - het kind heeft ongezond eten binnengekregen. Bovendien leert het die gewoonte aan, waardoor obesitas en andere welvaartsziekten wel degelijk op de loer liggen; - het kind heeft geen gezond eten binnengekregen, terwijl het de voedingsstoffen daarin wel nodig heeft voor zijn groei en ontwikkeling. Dit is dus slecht voor de gezondheid van het kind op korte en lange termijn. En dan vind ik het wel erg gemakkelijk om te zeggen "iedereen moet die keus maken voor zijn eigen kind" en "bemoei je met je eigen kind". Want dan heeft dit kind dus best wel pech dat het toevallig opgescheept zit met ouders, die op dit gebied niet hun verantwoordelijkheid nemen en zo achteloos met zijn/haar lichaam en gezondheid omgaan. En ja, dat vind ik zielig voor dat kind. En dat heeft niets met onzekerheid bij mij te maken, maar gewoon met verbazing dat er mensen zijn die zulke keuzes maken en met mededogen naar dat kind.
het is meer groente dan dat ze thuis ooit voorgeschoteld zullen krijgen... (helaas) @Janna.. het is ongelofelijk zielig voor het kind.. net zoals het ongelofelijk zielig is wanneer... - een kind maar continu televisie mag kijken - nooit een boek voorgelezen krijgt - geen snoepje mag nuttigen voor zijn 18e verjaardag - nooit één op één aandacht krijgt van één van zijn ouders - geslagen wordt - tegen geschreeuwd wordt - niet serieus genomen wordt - de hele dag in een volle luier moet lopen - nooit mee mag op 'avontuur' - in een huis woont waar gerookt wordt - in een huis woont waar (soft) drugs gebruikt worden - in een huis woont waarvan één of beide ouders het halve weekend katjelam op de bank liggen - in een huis wonen waar je niet gewaardeerd wordt etcetc Er is heel erg veel te bedenken wat allemaal ontzettend zielig is voor een kind. Geen gezonde eetgewoontes bijbrengen is er hier één van maar helaas, daar doe je niets aan. Geef je eigen kinderen het goeie voorbeeld, geef hen gevarieerd en gezonde voeding en net zoals met 1 miljoen andere dingen.. oordeel niet over een ander tot je in zijn of haar schoenen staat
Ik stá in zijn of haar schoenen: ik heb ook een kind van die leeftijd en die geef ik geen soesjes. Dus als iemand zijn kind slaat, of zijn kind nooit waardeert, gaat dan ook de vuistregel op dat "iedereen dat toch maar voor zijn eigen kind moet beslissen"? Mag ik daar geen mening over hebben? Nou sorry, maar die heb ik wel! Datzelfde geldt voor tomaten ketchup. Door ketchup tot groente op te waarderen, heeft Bush zijn doelstelling gehaald dat er in de schoolkantines meer groente geserveerd zou worden...
Nee ik bedoelde dat de nwste ontw waren dat bijvoeding het beste vanaf 4 maanden gegeven kan worden om allergieen te VERMIJDEN>.. maar daar ging dit topic niet echt over
Dat is gebaseerd op een misinterpretatie van één klein deelonderzoekje, en de CB's zijn er op gesprongen...joepie, kunnen ze weer lekker ouderwets vanaf 4 maanden adviseren.