Dat is ook zo. En daarnaast is spelen financiële factoren ook nog een rol (meer geld, beter materiaal of meer en betere trainingen etc)
Daar heb je een punt maar binnen de sport wordt ook wel geselecteerd op bijvoorbeeld gewicht of lengte of geslacht. Iemand van 65 kilo zal niet boxen tegen iemand van 110 kilo. Dat is oneerlijk. Mannenspieren vs vrouwenspieren in gewichtheffen vind ik ook oneerlijk.
Maar misschien zijn die verschillen wel niet meer heel erg aanwezig door al die hormoonbehandelingen. Er zullen vast heel veel deskundigen naar gekeken hebben denk ik. En ik neem aan dat ze vrouw geworden is omdat ze zich vrouw voelde, en niet om dan een wedstrijd te kunnen winnen.
Tuurlijk niet maar het is gewoon een feit dat ze pas bij de vrouwen aan de top kwam en eerder niet. Duidelijk genoeg toch.
misschien, daar ben ik juist benieuwd naar. volgens de richtlijnen (die ik vond, geen idee of die volledig zijn) testen ze alleen de huidige testosteron levels en niets anders. (Als iemand meer weet hierover?) Haar intentie maakt niets uit. Het gaat om eerlijk spel.
En daar raak je de kern denk ik. Omdat ze zich vrouw voelt. Dat zie ik echter los van haar dna. Hoe diep een geboren man zich ook vrouw voelt, als mens is diegene geboren met mannelijk dna, mannelijke spieren, mannelijk skelet en ontwikkelt zich naar volwassenheid middels mannelijke hormonen. Dat hij zich daar niet in herkent en zich identificeert als vrouw, betekent niet dat -hoe omgebouwd ook- ze een baarmoeder is gaan groeien met bijkomende cyclus, de botten zich verbogen en vervormd hebben naar de vrouwelijke structuur evenals de spierconstructie. Als een transgender man over 1000 jaar opgegraven wordt en er adh van botonderzoek moet worden bepaald of het een man of vrouw betrof, komt er de stempel man op te staan. Daar veranderd gevoel niets aan, hoe diep dat ook zit. Ik denk dat het toelaten van de transgender man naar vrouw in deze specifieke vrouwentak van sport ten nadele zal zijn van de geboren vrouwelijke deelnemers. En dat vind ik niet echt passen in de huidige participatiecultuur. Het zou inclusief moeten zijn, niet ten koste van. Wbt de regels, ik blijf erbij dat daar teveel op wordt vertrouwd. Die worden gemaakt door mensen.
Alleen testosterongehalte zegt niets natuurlijk. Ondanks dat er vrouwen zijn die sterker zijn dan een (bepaalde) man, zal over het algemeen de man gewoon van nature over meer spierkracht bezitten. Als we het hebben over getrainde sporters. Zelfs bij sterkste man/vrouw verkiezingen zie je een verschil in min/max gewicht. Dat is heus niet voor niets. Ondanks mijn hogere testosteron gehalte ben ik echt niet sterker dan de meeste vrouwen als ik niet train en als ik dat wel doe ben ik niet beter dan degenen die dat ook doen. Ik ben voor transgeders, etc etc. Maar ja ik snap op zich wel dat je in zulke sporten een wantrouwen krijgt. Hoe hier mee om te gaan... lastig. Teamsporten gemengd doen zoals eerder beschreven in het natuurlijke team. Of Heel de competitie gemengd maken misschien en half half altijd m/v in veld hebben, ongeacht of dit transgender is. Kunnen vrouwen ook gelijk evenveel gaan verdienen als mannen en voetballen de mannen ook meer dan ze op de grond liggen Individueel...lastiger
Ze was in elk geval al snel klaar... Trans-gewichthefster Hubbard binnen 10 minuten klaar Laurel Hubbard heeft vandaag historie geschreven, door als eerste transgender in actie te komen op de Olympische Spelen. Maar bij dat heugelijke feit bleef het voor de Nieuw-Zeelandse gewichthefster. Hubbard faalde tot driemaal toe, waardoor haar Spelen er binnen 10 minuten op zaten. We publiceerden gisteren een verhaal over Hubbard, met de vraag of haar deelname een 'grote grap', groots gebaar of competitievervalsing was. Lees het artikel hieronder.
Ik ben volledig voor acceptatie van oa transgenders en mensen met alle letters die tegenwoordig in de regenboogvlag te vinden zijn. Maar ik denk dat transgender vrouwen (die dus vroeger een man waren) in de betaalde topsport een probleem is. Het gaat op hoog niveau om heel kleine verschillen. Alleen hormoonlevels zeggen natuurlijk niet alles. Iemand heeft het skelet, de bouw en spieren etc van een man. Dat lijkt mij op dat niveau zeker verschil uit te maken. En dan zijn er natuurlijk landen waar men misbruik gaat maken van deze regels. Waar ze dus bewust in transitie gaan (of moeten). Ik las ooit iets van China bij het handbal of volleybal. Deden opeens 2 vrouwen mee die zeer recent waren gewisseld en waarbij vragen waren. Probleem is dat je ook mensen hebt met verstoorde hormoonlevels waarbij dit speelt. Volgens mij is er bij het hardlopen iemand die bij de vrouwen mee heeft gedaan en alles won. Daar zag ik echt niets vrouwelijks aan. Er kwam internationaal protest en andere deelneemsters en landen tekenden bezwaar aan. Die is toen geschorst of uit de sport gehaald. Geen transgender. Maar hoe ga je hier internationaal mee om?
Tja eigenlijk zou er dan een aparte categorie transgenders moeten komen, maarja hoe groot is die groep (in de topsport )?