Ons zoontje van 2,5 eet geen groente en daar maak ik me best wel zorgen over. Tot hij een jaar of 1 was, at hij alles maar opeens was dat over. Hij eet gelukkig wel goed brood en fruit. In de avond eet hij bijv. wel gebakken aardappeltjes, droge pasta, stukje kip, vissticks....maar meer dan dat niet. Ook geen rauwkost. Hij weigert het gewoon....(gepureerd ook niet) Hij ziet er gelukkig goed uit. Weegt prima. Moet ik me zorgen maken? En hebben jullie tips?
Op andere momenten van de dag al geprobeerd? Hier eet dochter groente tot ze vlees op tafel ziet. Dus ik geef tijdens het koken altijd al wat rauwkost. Zoon eet alleen groente die hij kent, maar eet dat wel goed. Die heeft altijd een voorkeur voor groente boven vlees en aardappel gehad.
Ja, al geprobeerd inderdaad maar schuift het gewoon weg. Maak voor de oudste ook altijd bakje rauwkost beetje eind middag voor de televisie maar dat wil hij niet...eerst wel komkommer maar dat nu ook niet meer...
Mijn zoon is 12 en eet (buiten fruit om) niets dat rauw is terwijl mijn dochter liever een bak rauwkost heeft ipv een boterham. Hier was het wel, rond die leeftijd dat ze me het vlees opaten en vervolgens zeiden dat ze vol waren en dus geen aardappelen en groente meer wilden eten. Dat hebben we toen omgedraaid, eerst aardappelen en/of groente en daarna kwam pas het vlees op tafel, hielp als een tierelier. Maar dit lijkt me gewoon peutergedrag, niets om je naar over te maken.
Bij mij stopte het ook met 1 jaar. Geen groente en aardappelen enz... lust alleen speklapjes volkorenbrood en appels, en nog een paar dingen. Soms stop ik er een vitaminesnoepje bij in. Voor de rest groeit hij goed,nooit is hij vermoeid en haast niet ziek. Deze maand word hij 5 jaar. Heb al een beetje bij hem laten doorschemeren dat hij al 5 jaar word en dan mag hij wel eens wat gaan proberen/ proeven want anders gaan er toch echt consequenties aan vastzitten Wel makkelijk met verjaardagen dat hij niet loopt te zeuren/graaien bij de hapjes Maar hij eet ook geen pizza,patat of pannenkoeken.
Goh ja ons zoontje is 6 en eet al 3 jaar amper groente. Pushen werkt niet. Gewoon iedere dag aanbieden en maar zien wat ze eten. Komt wel goed hoor uit eindelijk
Hier ook poosje gehaden nu bij a 3 en eet alweer paar groentes mee niet alles nog maar is een begin niet puchen legde hele kleine hoeveelheid altijd op bordje maar moest het niet eten mocht langzaam gaan ze wel weer proberen
Onze zoon is nu 7 jaar en eet ook amper groente sinds zijn peutertijd. Hij leeft nog steeds Sinds kort eet hij sperziebonen en komkommer. Laatst moet hij één spruitje van mij proeven, nou alsof hij dood ging! Zolang hij andere dingen wel goed eet/drinkt, maak ik me geen zorgen. Komt vanzelf wel weer een keer.
hahaha...blij om te lezen dat meer dit hebben... We bieden ook wel alles aan...maak er geen strijd van. Als hij iets niet wil eten, krijgt hij wel vaak iets anders zoals een banaan of een broodje... Misschien beter om dan niets te geven maar we hebben bijna 2 jaar slaapproblemen gehad met m en zijn blij dat hij eindelijk weer redelijk slaapt dus ben bang dat hij dan daarom weer wakker gaat worden...
Mijn dochter is 5 en heeft nooit goed groente gegeten....inmiddels krijgen we haar zover dat ze een hapje proeft. De enige manier waarop ze het wel binnen krijgt is met gepureerde pastasaus. Ik ga de strijd ook niet aan.... Ze krijgt ook niks anders. Ik zorg wel voor een afwisseling in de week qua maaltijden zodat ze bijv niet 3 dagen achter elkaar weinig eet.
Hier eten ze alle drie heel goed, maar er zitten ook dingen tussen die ze minder lekker vinden. Ik weet natuurlijk niet of ik gewoonweg geluk heb of dat het aan onze opvoeding ligt, maar wat wij doen: veel variatie met eten, groenten verwerken in de gerechten (dus niet los zoals bij AVG), groente verwerken in het ontbijt en de lunch. Mocht hij soep lekker vinden kun je vaker soep maken. Zelfde geldt voor stamppot, of eenpansgerechten. En misschien vindt hij het leuk om mee te helpen met koken? Dat kan ook nog wel eens werken.
Zo doen wij het ook. Van het begin af aan meerdere keren per dag op verschillende manieren groente aanbieden. Het is voor hen net zo logisch als een boterham of een stuk fruit. Hier herken ik de peuter/kleuter groente weigerfase gelukkig totaal niet. Dochter wordt wel wat kieskeuriger in wat haar voorkeur heeft en is niet meer zo'n kliko als haar broertje maar zijn misschien 4 soorten die ze niet meer lust dus dat valt reuze mee.
Ik begrijp de angst voor slecht slapen wel, maar ik denk wel dat je dmv iets anders te geven het probleem mbt 'niet lusten' niet op korte termijn op gaat lossen. Hier kregen ze niets anders als ze niet aten, want waarom zouden ze dan nog gaan proeven of überhaupt iets eten wat ze minder lekker vinden? Ik zorgde (en zorg nog steeds) dat er altijd iets bij zit wat ze lusten, ze hoeven dus niet te verhongeren. Inmiddels eten ze best redelijk. De jongste (6) wil wel alles apart en de oudste (9) het liefst ook, maar zij eet bij andere mensen inmiddels best redelijk als het toch door elkaar zit. In de peutertijd aten ze vrijwel niets, inmiddels hebben ze een redelijk rijtje groente wat ze eten (rauw: komkommer, worteltjes, paprika en sla en gekookt: broccoli, bloemkool, snijbonen, sperziebonen en mais en de oudste ook stamppot/hutspot).
Ik denk allebei Hier 1 weigeraar vanaf dat ie stukjes aangeboden kreeg (7 maanden) hij is nu bijna 11.. de andere 3 eten ‘normaal’. Smaak is het vaak niet, de structuur is te heftig voor hem. Bij hem is het geen fase, maar hij heeft dus nooit normaal gegeten. TS, ik denk dat het echt een fase is, hij heeft het wel gewoon gegeten toch? Blijven aanbieden in ieder geval. Ik zou stoppen met een ‘lekker’ alternatief aanbieden, zo leert ie dat ie toch wel krijgt wat ie wil als ie maar lang genoeg volhoud om het niet te eten. Maar goed, op zich snap ik best dat je bang bent voor weer slaapproblemen. Al is mijn zoon, die ongeveer 1 keer per week wat aanraakte van zijn avondeten (een spaghettisliert) nooit wakker geworden van de honger.
Mijn dochter deed dit ook rond die leeftijd maar die was er snel klaar mee. Ze krijgen namelijk niks anders dan wat de pot schaft. Ik schotel ze geen vergif voor dus ze kunnen het prima eten, ook als je het niet zo lekker vindt. Dan eet je maar wat minder maar iets anders is er niet. Ze is nu 6 en eet niet veel per keer maar wel bijna alles. Alleen champignons en paprika lust ze echt niet en dat mag ze er dus ook uithalen. Ze proeft wel altijd alles wat we haar geven. Onze zoon is nu 3,5 en weigert sinds hij 1 is groente te eten en het wordt steeds meer wat hij denkt niet te lusten. Zo was (is) hij gek op pizza maar ineens roept hij dat hij dat niet lust en raakt het ook niet aan. Zelfde met pannenkoeken, lust hij ook ineens niet meer. Alleen patat en spaghetti zonder saus met kaas gaan er prima in. Maar ondanks dat hij zegt weinig te lusten, merk ik zo langzamerhand wel dat hij wat meer gaat proeven. Zo nam hij vandaag een hapje bloemkool en een likje (haha ja echt) van een aardappel. Dat was een paar weken terug nog ondenkbaar, toen keek hij er alleen maar naar (met een vies gezicht) dus ik heb hoop dat hij op een dag gewoon normaal eet. Hij krijgt iig niks anders te eten dan wat de pot schaft.
Dan ga ik dat toch ook maar doen...(het niks anders aanbieden) want het klopt wel wat je zegt...hij weet dat hij iets anders krijgt...hmmm lastig hoor peuters.. En gek genoeg eet mijn oudste van 8 echt alles, ook altijd gedaan...zelfde opvoeding. Vandaar dat ik er zo van sta te kijken
Wat hier altijd heeft gewerkt is: er geen strijd van maken, geen nadruk op groente leggen en niks vervangends aanbieden. Gewoon gevarieerd eten aanbieden en evt. meer keuze op het bord (zoals een monkeyplatter). Peuters ontdekken nou eenmaal dat ze zelf ook iets te zeggen hebben over wat ze wel of niet willen en eten is heel gemakkelijk voor ze om ‘macht’ over te hebben. Mijn zoon lust vrij veel en eet ook goed groente en fruit. Maar eens in de zoveel tijd heeft hij zo’n peuterbui en wil hij niet eten (ook dingen die hij eerder wel prima at). Daar besteden we dan gewoon geen aandacht aan. Hij eet dan niet of nauwelijks en gaat met een lege maag naar bed. Dat duurt dan 1 of 2 dgn en dan weet hij weer dat hij alleen zichzelf ermee heeft en gaat weer gewoon eten. En als hij een monkeyplatter krijgt eet hij de ene keer gretig eerst alle fruit en rauwkost en de volgende keer alleen maar wat kaas of crackers. Geen pijl op te trekken, maar volgens mij helpt het wel dat hij daar dus zelf een keuze heeft in wat hij eet.
Mijn zoontje heeft ook op een bepaald moment meer dan een jaar bijna helemaal geen avondeten meer gegeten. Daar word je wel nerveus van als ouder. Maar hij groeide goed, werd niet te mager en hij kreeg elke dag een multi viatmine erbij. We hebben er nooit een strijd van gemaakt. Nooit concessies gedaan met pureren of alleen iets aanbieden wat hij wel wilde eten (ja pannenkoeken, dat ging er wel in ) Gewoon aanbiede, hij mocht kizen of hij wel of niet at. geen straf, geen dwang. Ook geen aternatief eten, wel een toetje. Op een bepaald moment begon hij te klagen dat hij honger had als hij in bed lag. Goh. Toen hebben we hem uitgelegd dat hij dan misscien zijn avondeten maar moest eten. En dat kwam langzaam. Nu eet hij alles, wel wat klagend soms maar hij heft er niets aan overgehouden. Dus samenvattend, hoe lastig het ook is: maak er geen groot ding van, geef er niet veel aandacht aan en ga je niet in alle bochten gooien om iets te vinden wat hij wel wil eten. Dat komt vanzelf.
Die van ons eet het liefst avg, terwijl ik dat zelf echt niet lekker vind. Binnenkort maar eens wat andere dingen proberen en dan maar hopen dat ze andere dingen ook gaat eten...