Wecken, inmaken, ontsappen, drogen...

Discussie in 'De lounge' gestart door Nummer4, 7 sep 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.676
    6.576
    113
    Vrouw
    Zijn er meer mensen die zich hiermee bezig houden?

    Wat maak je allemaal?
    Recepten zijn welkom!


    Een aantal jaar geleden heb ik de moestuin oogst geweckt en daar maanden plezier van gehad. Bonen, bieten, uien, worteltjes, pastasaus gemaakt van de tomaten etc.

    Sinds dit jaar hebben we weer een fruit/moestuin dus heb ik de grote ketel weer tevoorschijn gehaald. Tot nu alleen appeltaart vulling geweckt (lekker!) en op dit moment staan er wat appeltjes in de droger als experiment.
    Er komen nog kilo's appels en peren aan die we komende week gaan ontsappen.

    De diepvries zit al vol met courgette en bloemkool, maar ook uit de moestuin komt nog veel wat geweckt moet worden, o.a. bieten en worteltjes en veel tomaten. Als iemand lekkere recepten heeft hoor ik het graag!
     
    Zuul vindt dit leuk.
  2. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.953
    33.624
    113
    Adje vindt dit leuk.
  3. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.953
    33.624
    113
    OT

    Wat leuk zeg! Ik zou ook graag een moestuin hebben maar toen ik dat van de week tegen m’n man zei rolde hij bijna over de grond van het lachen :rolleyes:
    Ik kan dat namelijk helemaal niet dus nadat ie uitgelachen was zei hij: ‘en ik tuinieren zeker’ :rolleyes::roflmao:
     
    Ysabella vindt dit leuk.
  4. Meisje93

    Meisje93 VIP lid

    21 mrt 2015
    32.071
    14.402
    113
    Courgette in zoetzuur. Erg lekker!
     
    Nummer4 vindt dit leuk.
  5. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.676
    6.576
    113
    Vrouw

    Och ik weet ook niet wat ik doe hoor :roflmao:
    Maar de plantjes groeien en ik kan oogsten dus ik doe vast iets goed.

    Je kan altijd klein beginnen met een tomaat of komkommerplant in een pot?
     
    Iertje81 vindt dit leuk.
  6. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.676
    6.576
    113
    Vrouw

    Maar die zitten dus al in de diepvries haha... Als ik nog wat kan oogsten van de laatste planten zal ik daar zeker een recept bij zoeken. Dank je!
     
  7. Zuul

    Zuul Fanatiek lid

    19 aug 2020
    2.835
    3.591
    113
    Vrouw
    Wij hebben enorm veel frambozen in onze tuin en de braam begint hét ook goed te doen! Ik maak er voor nu altijd nog jam van. Gister ook wat blauwe druiven gekregen van de buren, maar weet nog niet zo goed wat ik er mee moet maken:oops:
    Verder hebben we nog een blauwe bessenstruik, kers en pruimenboom die het nog niet fantastisch doen. Hopelijk volgend jaar beter.
     
    Nummer4 vindt dit leuk.
  8. Meisje93

    Meisje93 VIP lid

    21 mrt 2015
    32.071
    14.402
    113
    Ah! Jij bent er al doorheen.
    Mijn ouders zijn er nog druk mee. :p
     
  9. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.676
    6.576
    113
    Vrouw

    Ik heb een paar planten die al niks meer doen, eentje die nog veel jonge vruchten heeft gekregen. De uitgeputte planten haal ik er straks uit zodat de andere meer voeding krijgen. Er zat nog één grote courgette aan maar ze worden niet zo dik meer.
    Hoogtepunt was een week of twee geleden, toen haalde ik per plant één courgette per dag er af. En als je dan 8 planten hebt... :rolleyes:
     
    Meisje93 vindt dit leuk.
  10. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.676
    6.576
    113
    Vrouw

    Ik was de jam op een gegeven moment zat en heb een aantal jaar geleden een ontsapper gekocht voor op de weck ketel. Vruchten met suiker in de pan en het stroomt zo de flessen in en is meteen gesteriliseerd omdat het goed verhit wordt. Gister nog een fles perensap van 2014 open gemaakt, smaakte prima :)

    Heb dit jaar al wel appel/kardemom jam gemaakt. De appelbomen doen het voor het eerst goed (in 2015 hoogstam geplant) maar de pruimen is nog een jaar of twee afwachten denk ik.

    Het ene jaar doet de ene soort fruit het ook beter dan het andere jaar heb ik het idee.
     
    Zuul vindt dit leuk.
  11. Tante Truus

    Tante Truus Actief lid

    14 jul 2014
    352
    117
    43
    Nummer4 vindt dit leuk.
  12. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.683
    1.860
    113
    Klopt onze pruim gaf vorig jaar heel veel, dit jaar was het niet veel.
    Volgend jaar waarschijnlijk weer veel.

    Dit jaar heel veel appels, peren, druiven en frambozen en aardbeien.
    Fruit vliegt er hier door heen, maar nu wel kilo’s appels waar ik wat mee moet en de peren moeten er ook nog af. We hebben al veel appelmoes gemaakt, yoghurt-appelmoesijs, appeltaart en apoelcake. Ik wil nog appel en perenchips maken mbv de oven.

    Bij mij deden de courgettes het juist voor geen meter, die paar die eraf kwamen hebben we gewoon opgegeten ( soep en pastasaus). Wel 2 grote pompoenen. De ene hangt nog, de andere was eraf gevallen. Al soep gemaakt en de rest in de vriezer in stukjes voor een overgerecht of nog meer soep.
     
    Nummer4 vindt dit leuk.
  13. nora25

    nora25 Actief lid

    18 okt 2013
    347
    94
    28
    Vrouw
    NULL
    NULL
    Wat leuk! Ik doe het sinds vorig jaar. Ik haal veel van de site weckenonline.nl. Van een recept van die site heb ik vorige week 8 potten bieten in zoetzuur gewerkt; nog niet geproefd.
    En ik heb een eigen bedacht recept van tomatensaus. Vorig jaar een groot succes.
    - Olie verhitten en ui fruiten met wat kerriepoeder en eventueel knoflook. Heb ik zelf niet gedaan.
    - Dan tomaten in stukken toevoegen en laten sudderen tot de tomaten zacht zijn. Dan pureren.
    - Groenten ( uit eigen moestuin) zoals wortelen, sperziebonen, bleekselderij, tuinkruiden e.d. toevoegen en 10 minuten doorkoken.
    - in weckpotten doen en 30 minuten wecken op 90 graden.
    Is geschikt als basis voor soep, pastasaus, enz. Altijd heel veel positieve reacties van zowel gezinsleden als gasten. Wel voor gebruik 15 minuten koken.

    Ik ben zelf nog op zoek naar een recept om wortelen te wecken.
     
    Nummer4 vindt dit leuk.
  14. Ysabella

    Ysabella VIP lid

    27 jan 2017
    9.042
    16.548
    113
    Hier zou dat precies het zelfde gaan. :roflmao: Hier gaan zelfs de cactussen dood. :rolleyes:
     
    Iertje81 en Nummer4 vinden dit leuk.
  15. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.491
    13.945
    113
    Vrouw
    Ben ik de enige die nog nooit van ontsappen heeft gehoord? :oops:

    Er komen hier heel veel appels aan, maar gelukkig ook 3 verjaardagen, dus dat wordt appeltaart eten. Andere jaren maakte ik ook vaak appelmoes, appelflappen, gestoofde appels etc.
    Samen met de bramen, die we ook in overvloed hebben, maar ik ook wel eens appel-bramen crumble.

    Dit jaar hebben we voor het eerst druiven, die planten doen het zo goed dat we meer dan 50 trossen hebben.
    Dus ik denk dat ik er maar wijn van ga maken, heeft iemand daar nog een lekker recept voor?
     
    Iertje81 en Nummer4 vinden dit leuk.
  16. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.676
    6.576
    113
    Vrouw

    Ik lees sinds een paar dagen mee op de Facebook pagina "wecken is hip" van wecken online. En hoewel ik de sfeer wat passief agressief vind, toch al wat bruikbare tips gevonden.

    Pastasaus moet afhankelijk van de ingrediënten, langer geweckt worden begreep ik. In ieder geval één uur op 90 graden en wanneer er bepaalde groenten (o.a. courgette) in zit zeker 2 uur.

    Worteltjes weck ik denk ik met suiker, zal ook nog op zoek naar een recept daarvoor.
     
  17. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.676
    6.576
    113
    Vrouw

    Je fruit gaat in een soort groot vergiet bovenop de weck ketel, dat wordt opgevangen in een sappan met een slangetje er aan zodat je het makkelijk in flessen kunt gieten.
    Je stoomt in principe het sap uit het fruit.

    https://www.braumarkt.com/inmaken-en-keuken/wecken-en-inmaken/accessoires-inmaakketels/ontsapper-opzet-wsg-20k-stoomextractor?gclid=CjwKCAjwtNf6BRAwEiwAkt6UQs-YVg6ce73PB1Z-utq318NGRRRaOU95OqXpQJAKgXLbT0p90GaU1BoCfB0QAvD_BwE
     
    Iertje81 vindt dit leuk.
  18. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.491
    13.945
    113
    Vrouw
    Bedankt voor de uitleg, hier had ik nog nooit van gehoord.
    Maar aan het begin van de zomer maak ik vaak sap van veel aardbeien en aalbessen, hier gebruik ik een slowjuicer voor.
     
    Nummer4 vindt dit leuk.
  19. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.953
    33.624
    113
    Ik heb deze vandaag gekocht omdat ik zo van gladiolen hou. Ik hou m’n hart alweer vast :roflmao::p
     

    Bijgevoegde bestanden:

  20. Ysabella

    Ysabella VIP lid

    27 jan 2017
    9.042
    16.548
    113
    Heb je lauw water gebruikt en schuin afgesneden?:roflmao: Dan geef ik ze ander halve week.
     
    Iertje81 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina