door zulke berichten zou ik het al helemaal niet meer gebruiken, ze zetten het er toch niet voor niets neer neem ik aan.. en wij gebruiken het sowieso al niet omdat wij boven een geiser hebben en beneden een extra boiler voor warm water. dus die extra boiler kan nog meer bacterien kweken. dat water wordt iedere keer afgekoeld en weer opgewarmd. lijkt me niet echt prettig.. (wel voor bacterien trouwens )
Gewoon kraanwater vanaf een maand of 3, daarvoor kookten we het water (was niet nodig maar vond het wel een prettig idee)
wij gaven eerst toen onze dochter 3 weken oud was gewoon kraanwater (ook niet gekookt) hoefde niet van mijn kraamverzorgster wat wij al raar vonden maar ze kreeg zo last van de ontlasting dat we over gestapt zijn naar Bar-le-duc en moet zeggen me dochter is bijna 5 maanden oud maar het gaat prima met de ontlasting maar of het daar door komt weten we niet he we konden ook gewoon kraanwater eerst koken hihihihihi maar ach nu houden we op Bar-le-duc
waarschijnlijk veel kalk in het water... daar kunnen sommige jonge babies verstopping van krijgen. Ik zou weer eens kraanwater proberen (wat dus echt prima kan behalve als je in een oud huis woont met oude leidingen) dan weet je ook of je elders gewoon kraanwater kan pakken!
nou ja, dat vind ik dan weer erg overdreven. water koken is nooit totaal overbodig.. als jij thee zet, gebruik je toch ook gekookt water? of is dat dan ook totaal overbodig? als het wordt gekookt, weet je gewoon 100% zeker dat het schoon is. als je dat niet doet, weet je dat niet. hoe weet jij nou of jou leidingen schoon zijn? tenzij je ze zelf hebt gelegd. sorry hoor.
Ik werk in de kraamzorg en ik kook altijd het kraanwater. Gewoon het zekere voor het onzekere. Meeste collega's doen dat ook. Een enkele keer heb ik in bepaalde plaatsen nog een baby die last heeft van de ontlasting en dan gebruiken we Bar le duc. Warm water uit de kraan zou ik niet doen.
Ik werk ook als kraamverzorgende. En bij ons werkt de gehele organisatie met gewoon warm water uit de rkaan. Omdat het gezonder blijkt te zijn dan de straling van een magnetron. Maar zo zie je maar dat elke oprganistaie anders werkt. Maar ik heb er in gezinnen nog nooit problemen mee gehad en iedereen vind het prima om gewoon warm water uit de kraan te pakken.
Misschien goed om te weten dat op het moment dat je thee gaat afkoelen DAN het moment ontstaat waarop bacteriën het leuk beginnen te vinden. Je drinkt thee en andere warme dranken meestal zo vanaf 40 graden, DE ideale temperatuur voor bacteriën. Dus als je zeker wilt weten dat je geen bacteriëen in jouw thee of in de melk van je kindje wilt hebben, zul je moeten werken in een steriele omgeving. Kraanwater, warm / koud of lauw is in Nederland veilig behalve bij zeer oude huizen waar mogelijk lodenleidingen gebruikt zijn. Ik kan me voorstellen dat je het zekere voor het onzekere wilt nemen en liever het water kookt maar bedenk wel dat je daarmee verre van bacterie vrij bent! Water koken voor thee is gewoonte en de hoge temperatuur van het water maakt het oplossen van de theeblaadjes makkelijker. Het is niet nodig om theewater persé te koken. Heeeeel heet water werkt ook. Iedereen moet doen waar hij of zij zich prettig bij voelt maar het koken van Nederlands leidingwater is niet nodig om schoon te zijn (bij regulier gebruik van je eigen waternet en geen loden / zeer oude leidingen)
ik dacht dat wanneer je water kookt, het water zo heet wordt, dat bacterien dood gaan. kan aan mij liggen hoor, maar dan is het toch schoon? (kan zijn dat ik het verkeerd heb hoor) en hoe zit het dan met kleine boilers, wij hebben er namelijk eentje extra onderin het aanrechtkastje. die warmt water op, en het koelt weer af. dat zit toch vol met bacterien? dan kan ik beter water koken toch
Hi, Bacteriën doodt je inderdaad in kokend water. Dus de bacteriën die in het water zaten (en die zijn er niet zoveel want water is niet aantrekkelijk voor bacteriën) gaan inderdaad dood! Maar... aan jouw handen, op de fles, in het glas, in de lucht, aan de thee etc zitten bacterieën en die komen in de loop van het afkoelen weer in en op het water terecht. Bij temperaturen van circa 37 graden gaan deze broeien! (vermenigvuldigen). Dit betekent dus dat je nooit bacterievrij zult zijn behalve als je het water kokend naar binnen werkt.. (doe maar niet, is niet fijn Belangrijker is: water is van nature bacterie arm omdat er geen voedingstoffen inzitten. Ook jouw boiler kent nauwelijks bacteriën. Je gebruikt je kraan elke dag en spoelt daarmee elke dag meerdere keren je boiler en je leidingen door. Mogelijke bacteriën (en die zijn er dus maar heel weinig) spoel je daarmee weer weg. De tip om dus altijd even de kraan te laten lopen voordat je er (ongekookt) mee aan de slag gaat is een goeie. Water koken heeft dus in zoverre weinig toegevoegde waarde omdat het aantal bacteriën voor het koken al heel beperkt waren en na het koken de kans op bacteriën weer ongeveer net zo groot is omdat de omgeving niet steriel is. De belangrijkste en gevaarlijkste bacterie die kan voorkomen in water is Legionella (veteranenziekte). Legionella komt voor in stilstaand water (dat is dus niet jouw boiler of gewone keukenkraan maar bijvoorbeeld mogelijk wel de kraan in de tuin...) en dan tussen de 25 en 60 graden in zit. Jouw leidingwater is kouder of juist warmer dan dat. Daarbij is het drinkwaternet beveiligt met keerkleppen en filters zodat legionella is reguliere huishoudens eigenlijk niet kan voorkomen. Boilers en geisers hebben 1) of geen reservoir of 2) zijn afgesteld boven de 60 graden.
100 % zeker is alleen de dood en verder niets. Als het gekookt water afgekoeld is kunnen er ook een hoop bacteriën in komen, dus daar bereik je ook niet het gewenste resultaat mee, lijkt me. De rest heeft Zwaantje prima uitgelegd, hoef ik niet meer te doen in ieder geval En het feit blijft dat in Nederland het water heel schoon bevonden wordt. Ik heb de leidingen inderdaad niet zelf gelegd, maar soms moet je gewoon vertrouwen hebben in feiten. En de vergelijking met thee is niet relevant. Thee wordt inderdaad met kokend water gedronken omdat de theeblaadjes beter oplossen en niet omdat het hygiënischer is of zo. En daarnaast: ben je echt in de veronderstelling dat je per dag niet heel veel bacteriën binnenkrijgt? Nee toch? Je weet dat alles wat je aanraakt vol met bacteriën zit? Daar wordt je toch ook niet ziek van? Hoe kan een kind weerstand opbouwen als hij nooit in aanraking komt met bacteriën.
euh, ik heb nooit gezegd dat ik denk dat we nooit bacterien binnen krijgen.. lijkt me nogal logisch. jammer dat je dat erbij moet vermelden..
Ik hoop dat je iets aan mijn toelichting hebt gehad. Verder moet je vooral datgene doen waar je je prettig bij voelt... tenslotte zijn we allemaal zelf verantwoordelijk hoe we met onze kindjes omgaan.
Verswater is ... - Vragen over water en gezondheid Mag ik warm kraanwater drinken? Nee, dat kan je beter niet doen. Want verwarmd water kan extra (en soms zelfs teveel) metalen bevatten. Het waterbedrijf kan alleen de kwaliteit van koud leidingwater garanderen. Natuurlijk mag je wel warm water drinken, dat eerst is gekookt. Thee of afgekoeld water zijn dus geen enkel probleem. Drink het koud - Kennis van kraanwater Drink het koud. Drink alleen koud kraanwater. Dat smaakt niet alleen beter, in warm water kunnen metalen uit je boiler of geiser opgelost zijn. Gebruik voor de bereiding van voedsel en het zetten van thee en koffie ook altijd koud water. Ook dat komt de smaak ten goede. Natuurlijk kun je wel warm/lauw water drinken dat eerst is gekookt. maar wat is dit dan? is dit weer onzin? (en ik zet er maar gelijk bij dat ik wel weet dat dit over iets anders gaat dan bacterien........ )
Mireel: ik denk dta je gewoon moet doen waar jij je goed bij voelt. Ik weet alleen wel dat als wij als kraamverzorgende over gaan tot een nieuw protocol. Dat dat helemaal wetenschappelijk onderbouwd is anders mogen wij geen andere protocollen hanteren. Dus een organisatie kiest daar niet zomaar voor. En ja je hebt altijd uitzonderingen zoals koperen leidingen of een oud huis dan koken we wel eerst het kraanwater.
Hoi, nee hoor dit is geen onzin maar de kans dat het water wat uit jouw dagelijkse kraan komt zware metalen bevat in een hoeveelheid die gevaarlijk voor jou of een baby is is ongelofelijk klein. Ik begrijp dit advies wel. Er zijn tenslotte nog wel huizen die bijvoorbeeld loden leidingen heeft of heel oude boilers / geisers. Trouwens goed om te weten dat dit bijvoorbeeld in België veel vaker voorkomt (ik heb niet gekeken of dit toevallig een Vlaams artikel is).