Wie kan mij meer vertellen over de gang van zaken in een open leerhuis voor jongeren met een verstandelijke beperking? Klopt het bijv. dat de begeleiding die daar werkt geen zorg hoeven te dragen dat hun client goed eet en drinkt? Kunnen ze die verantwoordelijkheid echt bij een client leggen die op papier wel 19 is, maar verstandelijk gezien 6 jaar? Qua persoonlijke hygiëne zoals tanden poetsen en douchen, hoeft daar ook niet in gestuurd te worden? Wie heeft er verstand van het leven in symbiose van cliënten onderling en hoe wordt daar normaal gesproken in gehandeld? Is daar bijvoorbeeld therapie voor? Kunnen de begeleiders hier iets mee? Waar kun je met klachten terecht als de instelling er zelf niks mee doet? Ik hoop dat iemand mijn vragen snel kan bantwoorden, want wij willen graag actie ondernemen voordat er dingen echt misgaan.
Volgens mij kun je met jouw vragen (en zorgen) terecht bij MEE. Ik werk zelf in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Niet in een leerhuis, maar wat ik gewent ben is dat er een zorgplan geschreven word met daarin wat de cliënt kan, dingen waar hij ondersteuning bij nodig heeft en dingen die hij nog kan leren, dat is dan een doel. Gedragsmatig kijkt er ook een orthopedagoog mee. Succes
@ mf: thnx voor je link meis, daar kan ik zeker wat mee!! @ MamMo: thnx, weet jij misschien of ik dan contact op moet nemen met degene van MEE die zijn verblijfplek heeft geregeld? Er is inderdaad een zorgplan waar dat in staat, maar als wij de begeleiding hier vragen over stellen zeggen zij steeds dat ze er niet voor zijn om hem te controleren en als hij deze dingen niet doet dat hij zichzelf echt wel tegenkomt en het wel gaat doen. Hij zit daar nu anderhalf jaar en hij wast zich bijv nu nog steeds niet. Zijn gezondheid verslechtert hierdoor echt heel erg en wordt zelfs gevaarlijk. Dit is ook vanuit de instelling benoemd. En het plan is om het voorlopig nog op zijn beloop te laten en pas in augustus willen ze weer evalueren. Ik wil hier niet te ver op de details in gaan, evt wel per pb, maar de situatie is echt heel slecht en met name door het niet goed voor zichzelf kunnen zorgen en de symbiose waar hij samen met zijn vriendin ( ook verstandelijk beperkt en woonachtig in dezelfde groep) in zit. Hoop dat er hier mensen zijn die meer weten over het behandelen van een symbiose en ook ervaring (goed of slecht) met de afloop ervan hebben.
Hoi, sorry, ik had niet begrepen dat jouw zoon al in zorg is, ik dacht dat je nog een plek zocht. (Eigen invulling) Mensen die mogelijk iets kunnen betekenen; Intern: clustermanager, de leidinggevende van het team. orthopedagoog: in het zorgplan staat wel wie dat is, ik neem aan dat je die persoon wel kunt bereiken via het hoofdkantoor van de stchting. Vertrouwenspersoon intern; kijk eens of je die kunt vinden via de website van de stichting, zo niet hoofdkantoor bellen en erom vragen. extern; huisarts? Of het nummer wat iemand hierboven aangaf. Casemanager MEE kan misschien ook meedenken. veel sterkte
Ik werk niet in een leerhuis, maar heb daar wel stage gelopen en werk nu met licht verstandelijk beperkte jongeren in een woonproject waar 14 cliënten een appartement van de organisatie bewonen. Ieder een "eigen" huisje. Wat in de situatie belangrijk is: wie is wettelijk vertegenwoordiger? Is dit de client zelf dan dient de begeleiding uit te gaan van de wensen van de client, is een ouder of een ander wettelijk vertegenwoordiger dan dient de begeleiding meer overleg te voeren. Dus als client niet capabel is om voor zichzelf zorg te dragen dan moet hij zsm een wettelijk vertegenwoordiger krijgen. Bij ons doucht ook niet iedereen zo vaak als nodig, sommigen poetsen hun tanden nauwelijks. Wij herinneren elke dag, stimuleren wel, maar kan moeilijk mijn cliënten verplichten of het onder dwang doen. Kleding leggen wij met/voor sommige cliënten klaar, maar toch trekken ze dit niet altijd aan. Ja het is lastig.. Ik word er ook niet vrolijk van dat sommige cliënten mij bijna over mijn nek laten gaan door hun geur. Wellicht in gesprek gaan met de persoonlijk begeleider/mentor samen om de tafel gaan en hulpvrager formuleren. Het is wel belangrijk om haalbare doelen te stellen, dus met kleine stapjes vooruit. Bijvoorbeeld eerst slechts goed avondeten (al is het 2 x per week) dat uitbouwen... Bij klachten kan je altijd naar een teamleider/clustermanager/hoofdkantoor
Wij zijn onlangs zelf een logeerhuis gestart voor kinderen/jongeren met een beperking. Wij doen alles in overleg met de ouders. We hebben een jongen van 22 die zelf niet veel met z'n hygiëne bezig is. In overleg met ouders sturen wij hem er toch op aan te douchen en deo op te doen. Doordeweeks werk ik al ambulant begeleider op het speciaal onderwijs. Hier heb ik super veel doelen mbt de zelfredzaamheid. Maak dan doelen mbt douchen, veters strikken, handen wassen enz. Als je vragen hebt stuur me maar een pb!
@ mf: hij is al in meerdere instellingen geweest en we hadden gehoopt dat hij nu eindelijk op de goede plek zat, maar helaas! De groep waar hij nu zit is gewoon echt te moeilijk voor hem, hij kan gewoon niet omgaan met alle vrijheden die hij nu heeft, maar hoe ga je dat in vredesnaam nog terugdraaien? Het zal wel moeten, dat is duidelijk, maar dit zal niet zonder slag of stoten gaan, met alle gevolgen van dien.... @ MamMo: het is m'n zwagertje, niet m'n zoon gelukkig... Al maakt het dat zeker niet minder erg natuurlijk! Intern lijkt het gewoon niet opgelost te kunnen worden en dus moeten wij het als leken in de gehandicaptenzorg maar uitzoeken of het laten gaan en met laten gaan raken wij hem op zeker voorgoed kwijt... Dat is ondertussen wel gebleken om het maar even zo te zeggen. Ik heb hun site al een beetje afgespeurd, maar kan niet echt iets vinden waar we echt terecht kunnen naast de klachtencommissie waar niet al te positieve verhalen over te vinden zijn. Ik denk dat we idd MEE maar gaan contacten. @ mnon: bedankt voor je reactie. Hij staat onder curatele van zijn vader en mijn man, hij is namelijk echt niet in staat om de juiste beslissingen voor zichzelf te nemen. En ik snap idd dat je iemand niet echt kan dwingen om zijn tanden te poetsen iedere dag, maar dit kan ook gewoon echt niet meer... En dan zijn z'n tanden poetsen natuurlijk nog maar het lichtste voorbeeld. Heb net trouwens geprobeerd om gelijk een mail te sturen via die link, maar het meldpunt bestaat helaas niet meer. Ik ga de mail nu dus maar naar MEE sturen en eventueel naar de inspectie gezondheidszorg. Ik heb net hun rapport gelezen en daar kwamen een hoop punten aan bod waar ze nu dus ook nog steeds niet aan voldoen.
Bij onder curatele dient de begeleiding in overeenstemming te zijn met curator. De curator beslist "alles" zou ook contact opnemen met de teamleider. Is er verder niet een overkoepelende organisatie? Wij zitten aangesloten bij de carante groep. Ik weet ook wat voor indicatie je zwager heeft maar het WMO gaat volgend jaar een hoop betekenen in de zorg, je kan eventueel "dreigen" om de werkwijze van de organisatie dus bij de gemeente aan te kaarten. Bij onze organisatie zijn we op het moment bezig met vitaliteit en hebben laatst een 0-meting gedaan. Waar staan de cliënten qua gezondheid:sporten:eetgewoonten en wat doet de organisatie om dit te verbeteren. Volgend jaar krijgen organisaties minder geld en door bezig te zijn met vitaliteit gaan zorgverzekeraars wel weer aanvullen indien de organisatie zich inzet voor vitaliteit van de client.. Mocht je specifieke vragen hebben kan je altijd pben ik kan kijken of ik iets voor je kan betekenen. In ieder geval sterkte ermee
@ mnon: is die 0-meting een verplicht iets en is dat een standaard formulier wat ik terug kan vinden? Moet dit door de begeleiders, cliënten, of door de eventuele curators dus in dit geval ingevuld worden? Ik vond wel terug in het inspectierapport dat er al heel lang geen enquete is gehouden onder de cliënten en dat dit wel verplicht is.
Wat ik ervan begrepen heb ik als je de 0meting ed niet doet dat je dan dus gekort blijft op inkomsten. Ik heb het met de client ingevuld, maar denk dat indien er een curator is dat die er ook bij betrokken hoort te worden. Ik weet niet of dit standaard formulieren zijn, maar wellicht kan je er naar informeren bij de zorginstelling. Of zij hier ook aan mee doen.
Dat klopt idd, ze hebben ook een waarschuwing gekregen zag ik staan en het moest binnen een bepaalde tijd in orde zijn. Kan echter nog steeds niet terugvinden of er opnieuw een controle is geweest. Als het net zo werkt als bij de GGD controles op mijn werk zou daar toch opnieuw een aantekening of een heel nieuw rapport terug te vinden moeten zijn. We gaan morgen mijn zwagertje ophalen en ik zal dan gelijk het een en ander aan ze vragen en ook over die 0 meting waar jij het over hebt. Dankjewel!
Graag gedaan! Succes ermee! Het is niet altijd makkelijk om op deze manier afhankelijk te zijn van zorgverleners..