Wie o wie kan mij duidelijk het verschil in de praktijk uitleggen tussen de werkzaamheden van een MBO verpleegkundige en een HBO verpleegkundige. Tussen de studies zitten verschillen en ook in de keuze van vervolgstudies. Alleen is het mij niet goed duidelijk welke verschillen er in de praktijk zijn. Zit er daarnaast ook verschil in het salaris? Welke verpleegkundige kan mij hier antwoord op geven. Alvast bedankt!
ha als je "gewoon" als vpk in het zkh gaat werken, dan is er geen verschil, je zit beide in schaal 45 en ook qua werkzaamheden is er geen verschil. Echter sommige afdelingen / ziekenhuizen hebben bv een dienstoudsten of senior verpleegkundigen. Mijn ervaring is dat een hbo'er sneller hiervoor in aanmerking komt. En soms vragen ze ook specifiek naar hbo'ers of mbo'ers, om de balans goed te krijgen.
Het ligt er helemaal aan in welk ziekenhuis je werkt. In het ziekenhuis waar ik werk is er in theorie wel functie-differentiatie tussen MBO en HBO, maar in de praktijk doe ik als MBO-er precies hetzelfde werk als mijn HBO-collega's. In theorie zou ik niet voor de meer complexe patiënten moeten zorgen (dubbele diagnostiek bijvoorbeeld, of heftige persoonlijkheidsproblematiek), maar in de praktijk doet iedereen gewoon waar hij of zij goed in is, en dat is soms hoogcomplex en soms wat eenvoudiger. Ik heb als MBO-er wél minder ontwikkelingsmogelijkheden. Alle leuke vervolgopleidingen zijn tegenwoordig post-HBO en ook qua salaris kan ik minder ver groeien dan mijn HBO-collega's. Als je de keuze hebt, dan zou ik als ik jou was HBO doen, omdat je als MBO verpleegkundige na een paar jaar tegen de beperkingen van je vooropleiding aan zult lopen. Ik heb zelf MBO gedaan omdat ik pas gescheiden was toen ik aan de opleiding begon en ik had het salaris gewoon nodig. Bij de HBO-V duaal zou ik eerst een jaar studiefinanciering krijgen, terwijl ik bij de MBO BBL al gelijk een leerlingsalaris kreeg. Maar nu, vier jaar na mijn diplomering, merk ik dat mijn perspectieven een stuk minder interessant zijn omdat ik maar niveau 4 heb. Succes met je keuze!
Bedankt voor jullie reacties! @ Belle en Taliaa Hoe ziet jullie werkdag er concreet uit? Welke handelingen verrichten jullie en op welke afdelingen werken jullie?
Ik werk op een psychiatrische opname-afdeling. Ik begeleid mensen met uiteenlopende psychiatrische problematiek, en ik coördineer de zorg voor die patiënten van wie ik EVV-er (eerst verantwoordelijke verpleegkundige) ben. Zoals ik al schreef, als MBO-er zou ik in principe de minder complexe patiënten moeten begeleiden, maar in de praktijk werkt dat niet zo. Veel van onze mensen hebben chronische aandoeningen met daarbij verslavings- en/of persoonlijkheidsproblematiek, en daar kom ik ook als MBO-er niet onderuit. Begeleiden is bij ons heel breed: Van het helpen handhaven van een gezond dag-nachtritme voor mensen die door een depressie hun ritme zijn kwijtgeraakt tot het voeren van dagelijkse gesprekken om suïcidaliteit in te schatten. Soms komen er zelfs heuse verpleegtechnische handelingen bij kijken, zoals het prikken van een bloedsuiker dagcurve, het zetten van een depot of wondzorg. En aangezien ik in een kliniek werk waar ook moeder- en kindzorg wordt geleverd voor moeders met psychiatrische problematiek, zorg ik af en toe zelfs voor pasgeboren baby's. Best leuk, als afwisseling. De psychiatrie is pittig, maar heel interessant, ook voor je eigen ontwikkeling.
Nogmaals bedankt voor jouw antwoord! De psychiatrie trekt mijzelf niet zo heel erg. Ik zou graag in een ziekenhuis willen werken. Ik denk dat ik zelf langzaam gek zou worden op een psychiatrische afdeling, hahaha.
Hoi Miekje, ik ben zelf HBO-verpleegkundige en ik werk in een ziekenhuis. Heb in meerdere ziekenhuizen gewerkt en eigenlijk zit nergens verschil tussen de werkzaamheden van MBO-ers en HBO-ers. Wel merk ik dat een HBO-er vaak sneller dingen oppikt en ermee aan de slag gaat. Maar er zijn ook heel veel MBO-ers die zich op de afdeling functioneren als HBO-er (en andersom)! Veel vervolgopleidingen kan je ook na de MBO doen!
Ik ben Mbo-ver en wat mij altijd vertelt werd was dat er in de niveau 5 (HBO-V) meer management aan te pas komt. Dus dat je ook geschoold wordt in de leidinggevende aspecten. Qua werken in het ziekenhuis maakt het geen verschil. Wel hoorde ik wel eens van collega's dat ze vonden dat MBO-ers de doeners zijn en de HBO-ers de denkers.
Hoi, Ook ik ben verpleegkundige niveau 4. Ik werk alleen in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Niv 4 is meer coordinator en niveau 5 is zeg maar teamleider/hoofd wonen. Dus meer leiding geven. Ik heb de bol variant gedaan. En uiteindelijk wel de eindroute gekozen van het ziekenhuis. Alleen ik vond het werken met verst. gehandicapten leuker. Momenteel ben ik begeleider, en hoef je niet eens vpk te zijn. In het ziekenhuis toen ik stage liep, was het inderdaad hbo-v meer teamleider. Bij mijn werk heb ik wel stagaires begeleid van het hbo-v. En die vond ik meer ingesteld om leiding te geven. ( de kerntaken ed) Succes met je keuze ! Liefs, Kili
ik heb de hbo-v gedaan en ik werk in een ziekenhuis. mbo-v of hbo-v zitten allebei in dezelfde schaal.' qua werkzaamheden zit er niet heel veel verschil tussen maar dit is misschien bij elk ziekenhuis (afdeling) weer anders.