Hoi dames, Dit vraag ik me nou al heel lang af! In de zwangerschap mag je geen rauw vlees, vacuüm verpakte vis, rauwe melk, etc.... Nou ben ik natuurlijk niet van plan om m'n pasgeboren kindje een biefstuk in de mond te duwen, hihi, maar vanaf wanneer kunnen ze in principe wel tegen die bacteriën? na een jaar? Vanaf de geboorte? Lijkt me dat als ze vanaf de geboorte tegen die bacteriën kunnen, dat het ook geen kwaad kan als ik een week voor de geboorte een kilo blauwschimmelkaas met biefstuk en supermarkt-gerookte zalm naar binnen werk, maar.er staat toch nergens dat dat veilig is, integendeel! Is de afweer in de baarmoeder anders dan na de geboorte? Of kunnen die bacteriën na de geboorte nogsteeds kwaad? en nee, natuurlijk geef ik m'n pasgeboren kindje geen toastje met rauwmelkse kaas, maar ben gewoon heel benieuwd waar die grens ligt, zeg maar... Iemand een idee?
het verschil zit hem erin (DENK IK) dat een week voor de geboorte je kindje met jou verweven is, dus via jouw bloedbaan bepaalde bacteriën binnen kunnen krijgen! En een week na de geboorte krijgt ze alleen nog maar melk, dus ehm, tja daar kan ze tegen he. rood vlees staat volgens mij voor na een jaar, dus ik neem aan dat ze dan de nodige weerstand hebben opgebouwd.
je bedoelt om rauw vlees (dus biefstuk, rosbief e.d.) te kunnen geven aan een kind?? dat wordt tot 10 jaar afgeraden.
Is het punt niet dat als jij ziek wordt van die bacterieen tijdens de zwangerschap, er afwijkingen kunnen ontstaan aan het kindje? Heeft niet zo zeer iets te maken met 'tegen kunnen'. Jij kunt in principe ook niet tegen listeria, je wordt er behoorlijk ziek van! Mocht zoiets gebeuren een week voor de geboorte, dan kan heeft het nog steeds behoorlijke gevolgen voor de baby. Hij/zij kan daar aan overlijden (zie info rivm Listeriose en zwangerschap - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ) Je eet de dingen die je noemt niet omdat er een kans is dat ze besmet zijn met bacterieen waar je ernstig ziek van kunt worden, de producten an sich zijn in orde. Als je kindje na de geboorte die producten krijgt en er zit een ziekmakende bacterie in, dan wordt hij/zij daar ook ziek van. Kleine kinderen kunnen dat minder goed hebben dan volwassenen.
Ah, thanks, want dat heb ik me ook wel afgevraagd inderdaad, vanaf welke leeftijd ze een medium of rare gebakken biefstukje zouden mogen hebben en meer van dat soort dingen...
Je kind eet na de geboorte in ieder geval de eerste vier maanden niks anders dan melk. (Of zes maanden, ligt eraan welke 'richtlijn' je wil volgen.) En dan begin je eerst met (gekookt) fruit en groente. Vanaf de geboorte duurt het echt wel een tijd voordat ze überhaupt vlees eten, laat staan rood vlees. De darmen zijn daar echt nog niet klaar voor! Weet je trouwens dat je kindje het eerste jaar ook geen honing mag? Honing kan een bepaalde bacterie bevatten en daar zijn ze dan gewoon nog te kwetsbaar voor. Naarmate ze ouder worden kunnen ze steeds meer hebben. Maar in het begin echt nog niet hoor!
Hè, dat wist ik helemaal niet! Ik dacht dat kinderen gewoon mee konden eten met een biefstukje of een lekker kaasje. Mijn nichtje van 10 is bijvoorbeeld al een aantal jaar helemaal verzot op rosbief op d'r brood. Ik heb het verder ook nog nooit gelezen of gehoord dat kinderen dat niet mogen, is dat wel iets algemeen bekends? En mijn vraag was inderdaad niet zozeer of een baby van een week oud biefstuk oid kan eten, maar meer of ze, net als wij, niks krijgen van die bacteriën.
Het is dus niet zo dat wij er niets van krijgen he... besmettingen door rauw vlees kun je best ziek van worden. Van schimmelkaas zal je kindje ook niet zo veel krijgen (weet eigenlijk niet of daar ook een richtlijn voor is?).
Of eigenlijk is de vraag meer, waar de grens ligt. Als een kind niet vatbaar is voor die bacteriën, vanaf wanneer is die dat dan niet? Vanaf de geboorte? En waarom niet kort.voor de geboorte? Maar lees nu dus 10 jaar En honing weet ik ja
Het is dus niet zo dat wij er niets van krijgen he... besmettingen door rauw vlees enzo kun je best ziek van worden. Van schimmelkaas zal je kindje ook niet zo veel krijgen (weet eigenlijk niet of daar ook een richtlijn voor is?).
schimmelkaas zou ik ook niet weten, hoop het niet eigenlijk, want onze dochter eet al vanaf dr eerste verjaardag brie
De grens is dus per bacterie anders. Die bacterie die in honing kan zitten, is dus vanaf 1 jaar niet meer schadelijk. De bacterieën in rood vlees kunnen ook voor een volwassene nog schadelijk zijn, alleen zijn de meeste volwassenen minder vatbaar. En als een (gezonde) volwassene toch ziek wordt van een bacteie, is het verloop minder ernstig dan bij een jong kind.
Denk dat listeria daarin misschien vergelijkbaar is met de salmonella-bacterie? Die is voor jonge kids ook erg schadelijk, terwijl je er als volwassene vooral 'enkel' goed ziek van wordt?
Ik wist er ook niets van dat dat tot 10 jaar niet mocht! Die van ons is 3 en heeft al meerdere malen rood vlees gegeten, zo ook filet americain, carpaccio en bief!
Haha, nee das waar. Maar als kind had ik zelf eigenlijk al een bloedhekel aan rauw vlees. Of het nou biefstuk was of filet americain of rose tartaar, ik vond het doodeng
Met schimmelkaas is niks mis, het besmettingsgevaar zit het in de ongepasteuriseerde ofwel rauwmelkse varianten.
oke dan! ik vond het al vreemd dat mijn buurjochie van 2 filet american op brood kreeg. maar zo vreemd gedacht is dat van mij niet
Kan een baby via de borstvoeding ook listeria/ toxoplasmose oplopen als je dat als moeder zijnde oploopt?