Ik heb een leidinggevende functie in de horeca. Nu heb ik aangegeven dat ik volgende maand graag een dagje minder wil gaan werken tegen inlevering van vakantiedagen ivm drukte privé. Dit is volgens mijn leidinggevende lastig omdat het de drukste periode van het jaar is en ze vinden dat ik het privé dan ook rustiger aan moet doen. Opzich kan ik me daar wel in vinden (dat ik het privé dan ook rustiger aan moet doen). Maar mag het eigenlijk geweigerd worden, die ene verlofdag per week, een paar weken lang? Er zijn namelijk ook nog andere leidinggevenden aanwezig. Vervolgens kwam er ter sprake dat ik nog flink wat vakantie uren heb staan. Nu moet ik opeens binnen 2 weken gaan aangeven wanneer ik deze wil gaan opmaken. Vind ik persoonlijk een beetje vreemd. Ik wil hier rustig over kunnen nadenken en de dagen opnemen wanneer het mij uit komt, uiteraard wel in overleg. Hoe regelen jullie dat met je vakantiedagen? Bij m'n vorige zwangerschap is er nooit naar gevraagd wanneer ik ze op ging maken en kon ik de dagen gewoon meenemen naar het volgende jaar. Ondertussen zijn ze op het werk wel bezig om het overschot aan vakantiedagen bij iedereen zo snel mogelijk weg te werken. Hoe zit het wettelijk met het mogen meenemen van vakantiedagen naar het volgende jaar als je minder vakantie opneemt door zwangerschap of verschilt dit per cao/bedrijf? In onze cao kan ik niet terug vinden over het aantal uren/dagen dat je mee mag nemen, alleen dat ze na een half jaar komen te vervallen (vakantiedagen van 2016 moeten voor juli 2017 opgenomen zijn)
Ik vind het wel apart dat ze aan de ene kant pushen en aan de andere kant dagen afwijzen. Misschien heb je hier nog wat aan: » Dagen opgebouwd na 1 januari 2012 - Als werknemer ben je verplicht om de wettelijke vakantiedagen die vanaf 1 januari 2012 hebt opgebouwd op te nemen binnen 6 maanden na het opbouwjaar. Dit betekent bijvoorbeeld dat wettelijke vakantiedagen die je in 2014 opbouwt maar niet opneemt, op 1 juli 2015 vervallen. Op deze hoofdregel geldt een aantal uitzonderingen. Wettelijke vakantiedagen vervallen namelijk niet na een half jaar als je niet in staat was om je dagen op tijd op te nemen. Bijvoorbeeld omdat je werkgever je dat door drukte op het werk onmogelijk maakte of omdat je zo ziek was dat je geen vakantie kon opnemen. In deze uitzonderingsgevallen geldt een verjaringstermijn van 5 jaar. Ook kun je met uw werkgever de vervaltermijn verlengen tot maximaal 5 jaar, in je arbeidsovereenkomst of in een cao. Voor de bovenwettelijke vakantiedagen die je na 1 januari 2012 hebt opgebouwd, geldt een ruimere vervaltermijn van 5 jaar. Maar deze vervaltermijn mag je niet verlengen. Het is dus belangrijk dat je je vakantiedagen op tijd opneemt.
Binnen 1,5 jaar moet je ze dus opnemen. Dus vak dagen die je meeneemt uit 2015 had je tot juni 2016 kunnen opnemen.
Maar waarschijnlijk heb je alleen bovenwettelijke dagen over? En daarvoor geldt dus 5 jaar. Je maakt namelijk automatisch eerst je wettelijke dagen op.
Normaliter kan men je dit niet opleggen. Alleen in de horeca ligt ditbgeloof ik iets anders. Mijn broer heeft altijd gewerkt in de horeca en bij hem stond er iets over in zijn contract. Hij mocht bijv geen vakantie opnemen in juli en augustus. Als hier niets over in je contract staat, dan lijkt mij dat men dit niet kan eisen. Jij mag zelf bepalen hoe je je vakantie opneemt? Lijkt mij juist handiger dat het om een dag per week gaat. Als je dit achtereen zou opnemen komen zij met personeelsprobleem als dat is wat ze toch willen (alles achter elkaar opnemen) neem dan twee weken voor je verlof en plak er nog twee achter je verlof aan. Tja, als men het zo wil kan men het zo krijgen
Ze moeten je kans geven om je dagen op te kunnen maken. Maar dat gaat wel in overleg. Wanneer het bedrijfstechnisch niet mogelijk mogen ze je dit weigeren maar je wel de kans geven dit later op te nemen. Je kunt niet altijd verwachten dat wat jij wil ook kan. Bij mijn werk wordt in de drukke tijden ook extra inzet verwacht en geen vrije dagen opnemen.
Bij mij werd eerst mijn vakantie al afgewezen. Ok prima, want zou toch in aug met zwangerschapsverlof gaan. Maar gezien het steeds zwaarder werd en mijn buik duidelijk in de pad ging zitten, had ik ook gevraagd om een dagje minder te werken, omdat ik op vrijdag gewoon niets meer kon. Zo'n last had ik dan van mijn buik. Ook dit kon niet volgens mij leidinggevende omdat hij door zijn fout teveel mensen rond deze tijd vrij/vakantie had gegeven. Wat voor mij uiteindelijk heeft geresulteerd, dat ik nu bijna 2 weken in de ziektewet zit omdat ik het rustiger aan moest gaan doen. Ik probeerde mee te denken met het bedrijf en wilde dus pas 4 weken voor uitgerekende datum met verlof, nu is het uiteindelijk 8 weken geworden. Dus ja weet niet waar hij beter mee was en over je eigen gezondheid of de kleine dan nog maar niet te spreken...